Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

The Gathering: Mass Effect 3 ja Modern Warfare 3


Lähimenneisyyden ja -tulevaisuuden julkaisulistoilla vilisee paljon kolmosia: Max Payne 3, Mass Effect 3, Modern Warfare 3, Battlefield 3, Uncharted 3 ja niin edelleen. The Gatheringissa näistä esiteltiin neljää. Maxin kolmannesta seikkailusta voi lukea toisaalla. Battlefieldistä puolestaan ei jäänyt paljon kerrottavaa kotirintamalle.

Mass Effect 3

BioWaren tieteistrilogian päätösosan ympärillä on riittänyt kuhinaa viime aikoina. Electronic Arts vahvisti hiljattain, että Mass Effect 3 sisältää neljän pelaajan yhteistyötilan. Mielenkiintoisesti kampanjaan liittyvää moninpeliä ei kuitenkaan näytetty Englannissa. Suurin osa The Gatheringin esityksestä koostui jo nähdystä ja koetusta materiaalista. Jos haluat pysyä täysin pimennossa Mass Effect 3:n tapahtumista, kannattaa tämän osion lukeminen jättää tähän.

Mass Effect 3:n taisteludemossa Shepard on salarialaisten kotiplaneetalla. Hänen rinnallaan taistelee kaksi tuttua kaveria: Liara ja Garrus. Komentajan tehtävänä on suojella viimeistä hedelmällistä krogan-naarasta, jonka varassa on turiaanien ja dinosaurusmiesten välinen liitto. Allianssi puolestaan auttaisi merkittävästi taistelussa galaksia kurmottavaa konerotua vastaan. Shepardia tehtävässä tukee myös laululahjoistaan tunnettu Mordin. Radiolinjoilla taasen murisee parittelumahdollisuudesta korvinkuullen innostunut Wrex.

Komentajaa ja kavereita kiusaavat Cerberuksen sotilaat. Kokovartalohaarniskoihin sonnustautuneet pahikset ovat taistelun lomassa kuultavien repliikkien perusteella aivopestyjä – mutta kenen aivopesemiä? Väliäkö hällä, sillä Shepard pistää joukkoineen Cerberuksen koirat kuriin vaivattomasti. Pan Vision Playgroundissa päästiin jo pelaamaan tismalleen samaa pätkää, mutta tällä kertaa mukana ovat myös äänet. Erityisesti merkille voi panna kiväärin napakat tehosteet ja taustalla tykyttävän, tutun syntikkapainotteisen jännitysmusiikin.

Esittelyn toisessa demossa nähdään jo jotain uutta. Tällä kertaa Shepard seikkailee Maassa, ilman haarniskaa ja pelkästään pistoolilla aseistettuna. Komentajan rinnalla juoksentelee tuttu kaveri, sillä kapteeni Anderson on mukana puolustamassa ihmiskunnan kotiplaneettaa. Futuristisen kaupunkimaiseman rikkovat jättimäiset koneet – reaperit ovat löytäneet tiensä Maahan. Shepard ja Anderson pistävät välillä ruotuun satunnaisia konerodun kätyreitä. Muuten matka sujuu maailmanlopun meininkiä ihmetellessä. Jättiläisten taivallusta ihmetellessä sodan voittaminen tuntuu mahdottomalta tehtävältä.

Liikkuessaan ruhjoutuneissa rakennuksissa Shepard huomaa jotain outoa. Pieni lapsi on piiloutunut ilmastointikanavaan. Komentaja voi ojentaa hänelle kätensä ja pyytää tätä mukaan. Poika on kuitenkin tajunnut saman kuin monet aikuisetkin: ”Ette voi voittaa tätä taistelua”. Lapsi vetäytyy syvemmälle ilmastointikanavaan. Kohtauksen ajan taustalla soi Mass Effectille harvinainen pianomusiikki, joka lienee juurikin uuden säveltäjän, Clint Mansellin, käsialaa. Ratkaisulla halutaan vedota pelaajien tunteisiin. Monien kanssakatsojien ilmeiden ja kommenttien perusteella tehtävässä myös onnistutaan.

Toisin kuin tervejärkiset ihmiset, Shepard rynnii Andersonin kanssa kohti konevalloittajia. Taustalla alkaa hyrrätä tutunoloinen teema, kun komentaja liukuu tiukka ilme kasvoillaan esteiden yli kohti tiettyä päämäärää. Pian ruudulle kaartaa avaruusalus, jonka kyljessä lukee ”Normandy”. Kiesin takaluukku aukeaa, ja Shepardia tervehtii selvän kasvojenkohotuksen kokenut Ashley Williams. Komentaja hyppää kyytiin, mutta kapteeni empii. Hän haluaa jäädä puolustamaan Maata. Shepard yrittää vikuroida, mutta Anderson heittää tälle tuntolaatat värvätäkseen hänet takaisin Allianssin riveihin. Jonkunhan se on kerättävä jälleen galaksin rodut yhteen yhteistä vihollista vastaan.

Shepard katsoo ilme vakavana, kun siviilien evakuointialukset nousevat maasta vain joutuakseen reaperien kuolonsäteiden korventamiksi. Normandyn ruumaluukku sulkeutuu, ja Joker vie ratsunsa kiertoradalle. Katsojat palkitaan eeppisellä näkymällä aluksen kaartaessa kaukaisuuteen. Tunnelmaa tehostaa vahvasti musiikki, josta voi havaita tällä kertaa jousi- ja kosketinsoittimia.

Nähdyn perusteella Mass Effect 3 sekä vakuuttaa että epäilyttää. Roolipeliominaisuudet ovat menossa oikeaan suuntaan. Toisaalta varsinaisia valintapohjaisia keskusteluja koettiin esittelyissä vain vähän. Mass Effect 3:n yleistuntuma näyttää lähestyvän toimintapelejä lineaarisuudessaan ja rytmityksessään. Jokainen pääsee tekemään oman tuomionsa Digiexpoilla marraskuussa, sillä pelin tuottajan olisi tarkoitus saapua Suomeen lapsostaan esittelemään.

Modern Warfare 3

Myös Call of Duty: Modern Warfare 3 oli esillä jo Pan Visionin Playgroundissa. Tuolloin testisessiot rajoittuvat tosin hyvin pikaiseen retkeen pelin uuden selviytymistilan puolelle. The Gatheringissa tarjoiltiin samaa herkkua tuhdimpana annoksena. Ennen testisessioita Activisionin edustajat halusivat kuitenkin vilauttaa nopeasti kampanjaosastoa.

Iltaesittelyn avasi E3-messuilta tuttu demo, jossa pelaaja sukeltaa yhdessä erikoisjoukkojen kanssa metrotunnelien kautta merelle. Pätkän aikana nähdään totuttuun tapaan paljon käsikirjoitettuja kohtauksia. Tapahtumien skaala iskee kuitenkin kasvoille vasta, kun taistelijat nousevat pintaan vallatakseen sukellusveneen. Edessä paljastuu täysimittaisen sodan runnoma kaupunkimaisema, jota vihollisalukset moukaroivat edelleen mereltä käsin. Viimeistään helvetinmoisen kumivenerallin päätteeksi naamalle leviää virne. Helikopterin noustessa taivaalle taustalla pauhaavat eeppiset fanfaarit.

Toisessa kampanjademossa liikutaan öisellä satama-alueella. Sateen piiskatessa karuja rakennuksia erikoisjoukot vyöryttävät pimeyden turvin kujilla ja sisätiloissa. Kuten ensimmäisessäkin esittelypätkässä, meininki yltyy hiljaisesta etenemisestä vähitellen täysimittaiseksi sodaksi, jossa tukitulta saadaan matalalla kotkottavalta helikopterilta. Jollain käsittämättömällä tavalla toiminta päätyy metrotunneleihin, joissa pelaaja kurvaa lava-auton kyydissä junan perään. Ajojahti päättyy miehekkäästi, kun veturi lähtee raiteiltaan vaunuineen. Juna pyörii kyljellään ruudulla, kunnes pelaajan auto heittää sekin kuperkeikat ja ruutu pimenee.

Kampanjan osalta Modern Warfare 3 näyttää takovan tutulla reseptillä. Michael Bay -meininkiä tavoitteleva toimintatykitys ei yllätä eikä petä. Molemmat demot etenivät takuuvarmalla rytmityksellä rauhallisesta tunnelmoinnista todelliseen sotimiseen.

Useimmat pelaajat viettänevät suurimman osan ajastaan kuitenkin verkkopelin puolella. Uusi selviytymistila lupaa hyvää erityisesti yhteistyöpelaamista arvostaville. Maksimissaan kahden pelaajan tiimeissä käytävät selviytymistaistelut ovat tuttuja monista muista peleistä. Modern Warfare 3:ssa niihin saadaan lisämausteena ostettavat aseet, kyvyt, räjähteet ja tappoputkipalkinnot. Ensimmäiset aallot selviää vaikka silmät ummessa, mutta 20. kierroksen paremmalle puolelle selvitäkseen täytyy miettiä jo taktiikkaa. Viuhkamiinat, C4-paketit, tykkitornit ja tukituli tulevat tarpeeseen, kun päälle alkaa puskea samanaikaisesti jalkaväkeä, varpaista hampaisiin panssaroituja erikoisyksiköitä ja räjähteillä koristettuja koiria.

Testisessioissa verta vuodatettiin kahdella kartalla, joista yksi sijoittui Pariisin ahtaille kujille ja toinen rähjäisemmälle romupihalle. Kaupungissa parhaiden tuliasemien löytäminen onnistuu suhteellisen vaivattomasti, mutta jälkimmäisessä ympäristössä pelaajat jäävät helposti vihollisvyöryn alle. Varansa kannattaa pitää myös seinustalla kiemurtelevien putkien kanssa, sillä harhaluodit saavat ne syöksemään liekkejä sisuksistaan.

Tilaisuudessa saatiin kuulla paljon juttua myös Activisionin Call of Duty Elite -tilauspalvelusta. Ilmainen perussetti kattanee monien tarpeet tilastoilla ja ryhmillä, joihin pääsee käsiksi niin konsolilla, kännykällä kuin tietokoneellakin. Verkkosivuilla voi esimerkiksi laskeskella, kuinka kauan tietyn tason saavuttaminen kestäisi nykytahdilla. Noin 50 eurolla tai 4000 Microsoft-pisteellä saa vielä päälle 20 annoksellista ladattavaa sisältöä, mukaan lukien karttoja, asekoristeita ja muita kilkkeitä. Maksulliset Elite-tilaajat pääsevät käsiksi ensimmäiseen lisäkenttään jo tammikuussa, kun muut joutuvat odottamaan ainakin maaliskuuhun saakka.

Mikäli aikoo joka tapauksessa hankkia Modern Warfare 3:een karttapaketteja, ei Elite ole lainkaan hullumpi diili. Samalla kaupan päälle saa erinäisiä lisätoimintoja, kuten mahdollisuuden osallistua kilpailuihin, joissa jaetaan palkintoina kaikenlaista sälää paidoista autoihin. Jos tilauksensa lunastaa esimerkiksi kesäkuussa, saa omakseen myös kaiken aikaisemmin Modern Warfare 3:een julkaistun lisäsisällön. Koska lisäsisältösuunnitelmat on jaettu yhdeksän kuukauden jaksoihin, tarjotaan seuraavaan pelin laajennukset vuokralle, kunnes pelaaja uusii tilauksensa.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi