Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Testissä: SteelSeries Apex M800

Pelaamisen oheislaitteisiin keskittynyt SteelSeries julkaisi reilu vuosi sitten uuden näppäimistön Apex-sarjaansa. Värivaloistaan tunnettu Apex M800 on tuoteryhmän kallein malli, sijoittuen hinnaltaan 200 euron tuntumaan.

Pelipiireissä "lankuksi" kutsuttu kapistus on kooltaan hieman iso. Se nielee suurehkon tilan isommaltakin pöydältä. Näppis on 51 senttiä leveä ja syvyydeltään 17,4 senttiä. Kapistus painaa reilun kilon, tarkemmin 1390 grammaa. Näppäimistö tuntuu ensikäsittelyssä järeältä ja tukevalta sekä laadukkaalta, vaikka täysin muovinen onkin.

M800:n pohjan kumitassuista ylempänä olevat voidaan vaihtaa pakkauksen mukana tuleviin hieman korkeampiin tassuihin. Valitettavasti alhaalla sijaitsevia kumeja ei saa vaihdettua. Liukuesteiden avulla voidaan nostaa näppäimistön takaosan korkeutta. Ulkoiselta muodoltaan laite edustaa matalaa profiilia.

Myös SteelSeriesin omat Q1-kytkimet ovat hieman matalampia kuin muiden valmistajien kytkimet. Niiden liikerata on hyvin lyhyt ja ne reagoivat pienestäkin kosketuksesta. Aktivointivoimaa tarvitaan vain 45 grammaa per näppäin. Erikoisuutena rivistössä nähdään normaalista poikkeavan kokoinen välilyöntinamiska, joka on tavallista hieman lyhyempi. Sen sijaan korkeutta on lisätty lähes tuplasti. Uusi muotoilu tuntuu aluksi hämmentävältä, mutta jo lyhyen ajan jälkeen tekee mieli todeta: miksei näin ei ole tehty aina. Suurempaan välilyöntinäppäimeen on helpompi osua kuin aikaisemmin.

 

Mustan taivaan sateenkaari

Näppäimistön värejä voi säätää lähes rajattomasti. Väriskaalassa on 16,9 miljoonaa eri sävyä, joita voi yhdistellä oman maun mukaisesti. Jos discopallon luominen ei kiinnosta, voi sovelluksesta ladata valmiita ulkoasuja. Värien kanssa leikkiminen voi tuntua turhalta, mutta ainakin itse pidän niiden kanssa touhuamista hauskana. Ne luovat työpöydälle tunnelmaa sekä helpottavat pelaamista. Esimerkiksi tietyn pelin kaikki näppäinkomennot voi näppärästi merkitä haluamillaan väreillä, muiden namiskojen pysyessä mustina.

Valmistajan kotisivuilta saatavalla ohjelmalla pystyy muuttamaan namiskojen määritystä muutaman klikkauksen voimin. Ohjelmisto avaa näytölle koko näppäimistön, jolle sitten omat valinnat tehdään. Valmiita ulkoasuja ja määrityksiä saa tehtyä useita, joiden välillä voidaan vaihtaa käytöstä riippuen. Näppäimistön vasemmassa laidassa sijaitsee kuusi makronäppäintä, joihin on mahdollista kopioida mikä tahansa muu komento. Nämä tulevat tarpeeseen erityisestä pelatessa ja miksei myös vaikkapa editoinnissa. Nopeassa räiskinnässä on tärkeää, että komento menee perille välittömästi ilman häiriötekijöitä.

"Lankku" on yhteensopiva PC:n ja Macin kanssa. Paketin mukana toimitetaan erillisiä nappuloita, joilla näppäimistöön saa vaihdettua Macin cmd-näppäimen.

Hiljaisuuden kärkikastissa

Entä äänipuoli? Näppäimistö ei ole toki äänetön, mutta ei silti kaikkein kovaäänisinkään. SteelSeries Apex M800 ei välttämättä ole paras näppis huoneeseen, jossa nukutaan peliaikoina. Herkkäunisimmat häiriintynevät näpyttelystä. Lähtökohtaisesti M800 on kuitenkin näppäimistövalikoiman hiljaisemmasta päästä.

Näin monipuoliset ominaisuudet tarvitsevat enemmän virtaa kuin yleensä. Kirjoituslauta yhdistetään peräti kahdella USB-johdolla tietokoneeseen. Näppäimistössä itsessään on kuitenkin kaksi USB-porttia, joten käytännössä tietokoneen vapaat liitännät eivät vähene. Itse lankku sisältää kaksi prosessoria, joista toinen pyörittää kirjoituskomentoja ja toinen pelkästään oheissälää kuten ledivaloja. Tämän ansiosta minkäänlaista yskimistä ja takkuamista ei käytössä koeta.

Nälkä kasvaa syödessä

Vaikka näppäimistön hinta on hieman korkeanpuoleinen, on se silti jokaisen euron arvoinen. Aivan täydellistä käyttökokemusta se ei kuitenkaan tarjoa kaikkiin tarpeisiin. Vaikka pelikäytössä näpyttely sujuu täydellisesti, tekstinkirjoittaminen vaatii hieman opettelua. Näppäinten asettelu tuntuu alkuun kankealta ja hutilyöntejä kirjoitusvirheineen esiintyy suhteellisen paljon. Näppäinsijoitteluun kuitenkin tottuu suhteellisen nopeasti, ja uskon virhelyöntien vähentyvät ajan mittaan.

200 euroa on iso sijoitus näppäimistöön. M800:aan on kuitenkin vaikea pettyä. Kannattaa kuitenkin miettiä, tarvitseeko omassa käytössä sen kaikkia ominaisuuksia vai selviäisikö hieman riisutummalla mallilla.

Muutamien kymppien ero ei tunnu mittavalta

100 - 200 euron välimaastoon mahtuu monia näppäimistöjä. Useimmat niistä ovat samankaltaisia, vaikka päällä oleva merkki vaihteleekin. Itselleen sopivimman vaihtoehdon saa parhaiten kokeilemalla. SteelSeriesissä eniten vakuutti näppäinten hiljaisuus. Samalla se on kuitenkin mekaaninen, joten mistään täysin matalaprofiilisesta näppäimistöstä ei ole kysymys. Mekaanisen mallin tunto säilyy pelatessa, vaikkei näppis naksukaan vanhan kirjoituskoneen lailla.

Muutaman kymppien erolla ei ole merkitystä näissä summissa suuntaan tai toiseen. Puhutaan lähinnä merkkiuskollisuudesta ja pienistä lisäominaisuuksista, jotka eivät välttämättä edes paranna käyttökokemusta. Miljoonaväreistä piittaamattomien kannattaa sijoittaa rahansa toiseen näpyttimeen, sillä hinta nousee led-valojen vuoksi. Jos discopallo ei miellytä tai tarvitsee hieman halvemman kapistuksen, suosittelen tiirailemaan esimerkiksi SteelSeriesin M300 -näppäimistöä.

 

Tekniset tiedot:
Anti-ghosting -ominaisuus
Kaksi prosessoria
6 makronäppäintä
2 USB 2.0 -liitäntää
2 metrin punottu kaapeli
Pituus: 510 mm
Korkeus: 174 mm
Paino: 1390 g

Yhteensopivuus:
PC
MAC

 

Kirjaudu kommentoidaksesi