Snakebyte on tuttu nimi kolmannen osapuolten laitemarkkinoilla. Firma tuppaa markkinoille tasaiseen tahtiin omia näkemyksiään virallisista laitteista – usein budjettiluokan hintalapulla varustettuna. Tämä näkyy selvästi testiin päätyneessä Game:pad 4S -ohjainkapulassakin, sillä halvan hinnan eteen on jouduttu tekemään laadullisia kompromisseja.
Miltä se tuntuu?
Snakebyten 4S -ohjain tuntuu kädessä hyvältä, joskin täysin erilaiselta kuin Sonyn virallinen, jo vuosikymmenten ajan PlayStation-masiinoiden kylkiäisinä kulkenut kapula. Selkein muutos muotoilun suhteen taitaa olla 4S:n kulmikkuudessa, sillä Snakebyte ei viljele laitteessaan alkuperäisestä tuttuja pyöreitä linjoja. Perustuntuma on silti kauttaaltaan mukavan miellyttävä, niiden suurempien ongelmien piillessä jossain aivan muualla.
Nappien sijoittelu on jokaiselle PlayStation-pelaajalle tuttu, ainoan radikaalimman muutoksen liittyessä Share- ja Options-nappien hämmentäviin paikkoihin tattien yläpuolella. Näitä onkin liki mahdoton painaa vääntelemättä samalla näiden edessä nököttäviä tatteja, mikä luo – jos nyt ei hankalia – niin ainakin aavistuksen ärsyttäviä pelitilanteita.
Se ei ole kirjain X, vaan risti
Risti, kolmio, neliö ja ympyrä sen sijaan loistavat poissaolollaan, sillä nämä muodot ilmoitetaan nappulan pinnalla pienellä tekstifontilla. Hassunhauska lisä, joka ei vaikuta luonnollisesti millään tavoin pelaamiseen. Napit itsessään sen sijaan eivät tunnu Sonyn kapulan veroisilta liikeradan ollessa selvästi esikuviaan suurempi ja painalluksen jäykempi. Ristiohjain on aavistuksen huteran oloinen, joskaan ei häiritsevissä määrin. Sisäänpäin koverat ja virallista ohjainta korkeammat tatit tuntuvat peukaloiden alla mainioilta, eikä minkäänlaista kulumista ole havaittavissa kuukaudenkaan testisession jälkeen. Tällä saralla kaikki siis hyvin.
Olkapäänapit herättävät ristiriitaisia tuntoja, sillä nautittavasti kliksahtavat R1- ja L1-napit ovat tattien ohella parasta, mitä Snakebyten ohjaimella on tarjota. Sen sijaan taaempien liipaisinten suppea liikerata häiritsee selvästi esimerkiksi Trials Risingin kaltaisen tarkkuutta vaativan näpertelyn yhteydessä. Liekö valmistusvirhe vai mitä, vasen liipaisin päästää lisäksi mystistä ääntä painaessa tämän tomerasti pohjaan saakka. Esikuvaansa selvästi pienempi kosketuslevy hoitaa hommansa hyvin, eikä koon muutos vaikuta sen suuremmin pelaamiseen. Myös tärinämoottoreisssa ei ole valittamista, 4S:n jyristäessä toimintakohtauksissa DualShock 4:n malliin.
Jotain hyvää, jotain huonoa
Sitten niihin halvan hinnan aiheuttamiin puutteisiin. Snakebyte 4S:n akku ei yllä lähellekään DualShock 4:n kestoa, sillä täyteen ladattu laite piiputtaa hämmentävästi jo vajaan päivän pelailun jälkeen. Tilanne tuntuu vieläkin ankeammalta verrattuna Xbox One -ohjaimen akunkestoon, joka on kiistatta nykysukupolven konsoleiden parasta A-ryhmää. Mukana toimitettava lyhyt USB-kaapeli ei pahemmin helpota tilannetta, joten 4S onkin tupattava lataukseen liki jokaisen pelisession jälkeen. Ilmeisesti valmistaja on lisäksi tuumaillut, että ohjaimen kaiutin ja liikesensorit ovat tyystin turhaa kikkailua, sillä moiset loistavat Snakebyten kapulassa ainoastaan poissaolollaan.
Hintansa väärti?
Game:Pad 4S on ja tuntuu heti paketista otettua budjettiluokan tuotteelta. Vaikka muotoilu onkin pääosin toimiva, nousevat suoranaiset puutteet tapetille jo hetken pelailun jälkeen. Kyllähän kapula perheen kakkos- tai kolmosohjaimeksi kelpaa, mutta sitä parasta pelikokemusta haeskelevien on syytä jättää reilun 40 euron hintainen 4S suosiolla kaupan hyllylle.