Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Vuoden – jollei koko sukupolven – odotetuimman pelin, Grand Theft Auto V:n, vartomisen käydessä vähiin, on syytä kerrata pelisarjan historiaa. Viime vuonna ilmestynyt englanninkielinen kirja Jacked – The Outlaw Story of Grand Theft Auto penkoi Rockstarin kaapista luurankoja. Kotimainen pienkustantamo Fobos on tehnyt kenties tämän vuoden merkittävimmän kulttuuriteon kääntämällä David Kushnerin teoksen suomen kielelle.

Grand Theft Auton Tarina: Bandiittien nousu ja uho ei kuitenkaan ole niinkään dokumentaarinen teos sarjasta, vaan pikemminkin oivallinen tapa kerrata merkittävimpiä käänteitä ja kohuja Rockstarin historiasta. Suurin ongelma on pelistudion johdon tapa olla kommentoimatta vellovaa keskustelua, joten Kushner on monelta osin tyytynyt lähinnä maalailemaan ja arvailemaan käänteitä. Ratkaisu on toisaalta toimiva, mutta herättää samalla arveluita teoksen faktapohjaisuudesta. Kun esimerkiksi Grand Theft Auto: San Andreasin ympärillä tunteita kuohuttanutta Hot Coffee -seksiskandaalia puidaan, ovat modaajapiirin tunnelmia kuvaavat osuudet lähinnä omituisia ja asiapitoisuudeltaan kyseenalaisia.

Haastattelut sekä lainaukset ovat lähinnä yksittäisiä poimintoja historiasta. Onkin yllättävää, että laajin yksittäinen kertomus keskittyy William ja Josh Bucknerin ammuskeluun Tenneseen Newportissa sijaitsevalla moottoritiellä. Niin mielenkiintoista kuin onkin lukea kohuja sekä syytöksiä aiheuttaneista tapahtumista, olisi samanlaista otetta kaivannut myös Rockstarin johtoportaan Sam ja Dan Houseriin. Kushnerin teoksessa tyydytään kuitenkin pikemminkin maalailemaan veljesparista lähinnä rokkitähtiä, jotka ovat omapäisyydellään ja tee se itse -asenteellaan saaneet vallattua pelialan. Suoranaiseen palvontaan ei sentään sorruta, sillä etenkin Hot Coffeen ympärillä kerrotaan tekijätiimin omista kämmäyksistä sekä hölmöilyistä. Tekijöiden haluttomuus kommentointiin näkyy myös väkisin siinä, ettei pelien kehitysvaiheisiin juuri syvennytä. Koodareiden pitkien päivien lisäksi Rockstarin yltiöpäisistä bileistä jaksetaan kuitenkin kertoa tämän tästä.

Dokumentaarisuuden puute ei kuitenkaan haittaa, jos ennakko-odotukset ovat oikeanlaiset. Etenkin sarjan ympärillä vellonutta kohua sekä asianajaja Jack Thompsonin ristiretkeä aikanaan seuranneille suomennettu teos tarjoaa erinomaisen kertauksen väkivaltapelien lapsenaskelista. Siinä missä nykyinen ilmapiiri sallii peleissä lähes kaiken mahdollisen siviilien joukkosurmaamisesta lähtien ilman ihmismassojen mielensä pahoittamista, ei moista olisi voinut vuosikymmen sitten vielä uskoa. Lähes 300-sivuista teosta kahlatessa nousee tämän tästä nostalgisia muistoja kaikista naurettavista kohuista ja väitteistä, joita 2000-luvun ristiretkeläisenä kunnostautunut Thompson sai aikaiseksi. Tapahtumaketjuja puidaan riittävän tarkasti, mutta onneksi liialliseen sormella osoittamiseen tai valmiiden mielipiteiden ojentamiseen ei missään vaiheessa sorruta. Toki lukijan ennakkokäsitys Thompsonin toiminnasta ja motiivista ohjaa herkästi lukukokemusta, mutta siitä ei voi syyttää kirjoittajaa tai kääntäjää.

On vaikea sanoa aiheuttaako teoksen hivenen yllättävän katkaisun aikataulutuksen paineet vaiko aiheen rajaus, mutta kirja tuntuu päättyvän kesken. Siinä missä Grand Theft Auto IV sekä jopa Red Dead Redemption ehditään puida vielä lävitse pikaisesti, sivuutetaan The Ballad of Gay Tony sekä The Lost and Damned tyystin. Vähän harmillista, sillä kyseiset lisäosat ovat kuitenkin oleellinen osa sarjan nelososan muodostamaa kokonaisuutta. Kenties paketit ilmestyivät ja unohtuivat ilman mainittavaa kohua. Samoin Grand Theft Auto V jää luonnollisesti teoksessa käsittelemättä tyystin, sillä varsinainen hype sekä tiedonmurujen jakaminen alkoi vasta kirjan julkaisun jälkeen.

Käännös on varsin oivallista työtä, vaikka oikolukuprosessissa onkin muutama painovirhepaholainen päässyt seulan läpi. Sallittakoon moinen pienyritykselle, sillä Timo Hautalan kääntämä teksti on kaikkinensa helppolukuista ja riittävän yksiselitteistä, vaikka rautalangasta ei termistöä väännetäkään. Teos on siis oivallinen tapa myös pelialaa vähemmän seuraaville tutustua kaikkein kohutuimpaan pelisarjaan, vaikka suoranaisia vastauksia tai faktoja se ei liiaksi levittele. Aktiivipelaajille hankinta on perusteltavissa helposti niin mielenkiintoisen aihepiirin kuin tärkeää työtä harrastuksen eteen tekevän Fobosin tukemisen takia. Suomenkielelle käännettyjä peliaiheisia teoksia kun ei ole liiaksi – vielä. Toivottavasti Grand Theft Auton Tarina: Bandiittien nousu ja uho on kustantamon osalta ensimmäinen monista julkaisuista.

Kiitos Fobosille myyntikappaleesta.

Galleria: 

Kommentit

Menee ehdottomasti hankintaan.Suurimpana syynä tuo Foboksen toiminnan tukeminen.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi