Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Katsauksessa PlayStationin vuosi 2009

PlayStation 3 on koko nykyisen konsolisukupolven ajan joutunut kuromaan umpeen Xbox 360:n ja Wiin kalastamaa karkumatkaa. Sonyn musta torni lähti myös vuoteen 2009 takaa-ajajana. Syypäätä tilanteeseen on haettu myöhäisen julkaisun ohella korkeasta hinnasta ja heikosta pelitarjonnasta. Samanaikaisesti Sonylta on heristetty sormea ja muistutettu kymmenvuotisesta suunnitelmasta. Kun laitesukupolvi näyttää venyvän totuttua pidemmäksi, onnistui vuosi 2009 vahvistamaan PS3-omistajien uskoa profeettojen lupauksiin paremmasta huomisesta. Wiin saavuttamisesta lienee turha unelmoidakaan, mutta Microsfotin ohi pyyhältäminen ei ole enää mahdottomuus.

Xbox 360 on usein mielletty nimenomaan FPS-konsoliksi, pääasiassa Halon ansiosta. Sinänsä huvittavasti edellisvuoden puhutuin yksinoikeusräiskintä julkaistiinkin heti alkuvuodesta PS3:lle, kun Microsoftin laitteelle saatiin vastaavasti Halo Wars -reaaliaikanaputtelu. Killzone 2:n matka menneisyyden kohutusta CGI-trailerista pelaajien koteihin oli myrskyinen, mutta lopulta peli otettiin myönteisesti vastaan. Erityisesti vahva visuaalisuus ja rautainen tekninen toteutus keräsivät kehuja. Guerrilla Games ei kuitenkaan päässyt tanssimaan pelkillä ruusuilla, sillä lavalle heitettiin risuja varsinkin kontrolleista: osa pelaajista ei ollut moksiskaan hitaasta ohjaustuntumasta, kun taas toisilta painalluksiin liittynyt viive vei maun koko pelistä.

Killzone 2 ei räjäyttänyt pankkia saati tajuntaa, mutta miljoonan rajapyykki ylitettiin parin kuukauden kuluessa. Verkkorintamalla Call of Dutyt pitivät pelaajamäärät kurissa, vaikka pelin pariin oma tiivis yhteisönsä syntyikin. Kesäkuumien jälkeen viimeistään Modern Warfare 2 -hype peitti tappovyöhykkeen alleen.

Sekalainen sakki

Keväällä PS3:lle saatiin samoja tuttuja monialustajulkaisuja kuin Xbox 360:lle. Resident Evil 5:n odotukset olivat kovat, mutta Capcomin perinteikkään pelisarjan viides osa jätti monet kylmäksi. Kehittäjien moitittiin ajautuneen liian kauaksi selviytymiskauhusta puhtaan toiminnan puolelle. Myynnillisesti Resident Evil 5 menestyi silti erinomaisesti – toisin kuin pahasti flopannut Bionic Commando. Capcomin kevään kolmas merkittävä julkaisu, Street Fighter IV,  sai osakseen kiitosta kunnioittamalla juuriaan. THQ vastasi klassikon asettamaan haasteeseen tarjoamalla katu-uskottavampaa vapaaottelua UFC 2009 Undisputedilla.

EA:n NHL-sarja on kirinyt PS3:lla umpeen Xbox 360 -versioiden saamaa etumatkaa. Taistelu kovimman kiekkoilun tittelistä saattaa saada nolon lopun, jos huhut NHL 2K:n vetäytymisestä pitävät paikkansa.

Alkuvuoden aikana markkinoille tuotiin muutamia avoimeen ympäristöön luottavia toimintapelejä. Toukokuussa kauppoihin ilmestyi Sucker Punchin PS3-yksinoikeus inFamous. Sähkömiehen seikkailulle tiukkaa vastusta antoi Radical Entertainmentin Prototype. Kumpikaan peleistä ei onnistunut nousemaan jättimäiseksi hitiksi kelvollisesta menestyksestä huolimatta, mutta erityisesti inFamous oli KonsoliFINin jryin mieleen. Kehittäjät pääsivät mittelemään myös hieman erikoisemmissa merkeissä, kun vanha kunnon Yahtzee haastoi Radicalin ja Sucker Punchin pukemaan kilpailevan sankarin naisten alusasuihin.

Kesän ja syksyn liitoskohdassa pelialaa kuumotti eniten Batman: Arkham Asylum, joka osoittautui kuin osoittautuikin lepakkoleiman arvoiseksi kokonaisuudeksi. Vastaavanlaista suoritustasoa harvemmin odotetaan lisenssituotteilta – onnistuihan ruotsalainen Starbreezekin vesittämään uuden Riddick-seikkailun. PS3-leiri sai harvinaisen lyömäaseen Xbox-fanipoikien nöyryyttämiseen, kun Arkham Asylumin Joker-haasteet jätettiin Sonyn yksinoikeudeksi. Molemmille osapuolille jäi silti päällimmäisenä mieleen Rocksteady Studiosin tuotteen laatu ladattavan lisäkilkkeen sijaan. Pahisten kouluttaminen viittasankarina ei ollut koskaan tuntunut näin hyvältä.

Batmanin lisäksi Borderlands, Tekken 6 ja kumppanit näyttivät osaltaan, että kelvollista viihdettä saadaan aikaiseksi ilman Nolan Northiakin, vaikka Assassin’s Creed II ja Dragon Age: Origins olivat täysin eri mieltä. Suomalaisen autoilukansan erityiseen syynäykseen pääsi täysin uudistettu Need for Speed: Shift, joka todettiinkin toimivaksi näkemykseksi kilpa-ajamisesta. Ensi vuonna kaahailusarja saa jälleen uutta bensaa suoniinsa Criterion Gamesin käsittelyssä. Pelisyksyn ehdottomasti puhutuimmaksi pelitapaukseksi nousi Call of Duty: Modern Warfare 2.Tarkemmat sanailut Infinity Wardin toimintaspektaakkelista jäävät kuitenkin XboxFIN-artikkelin kontolle.

Kukkia ja magiaa

PlayStation Storen pelijulkaisut eivät ole varsinkaan Euroopassa pärjänneet määrältään Xbox Livelle, mutta laadusta ei silti ole ollut puutetta, sillä monet suuremmat nimikkeet julkaistaan molemmille alustoille. Outrun Online Arcaden ja Wormsin kaltaisten hittien lisäksi ladattavaksi ilmestyi kutkuttavia PS3-yksinoikeuksia. Katamari-suunnittelija hämmästytti Noby Noby Boylla, jossa yhdistyvät perijapanilaisen outo idea ja mielenkiintoinen toteutus. Kokemukseen pääsee vieläpä käsiksi vain neljällä eurolla.

Mielenkiintoista ”pelattavaa” toi mukanaan myös Flower. thatgamecompanyn tuoreimmassa tekeleessä lievitetään stressiä kukkien terälehtiä puhaltelemalla. Hiestä kuultaviin kaljupäisiin avaruusjääkäreihin tottuneille peli voi olla jopa ahdistavan erilainen ja rauhallinen kokemus, kun räjähdysten, tuskanhuutojen ja Trophy Unlocked -kilahdusten sijaan pitäisi keskittyä rentoutumiseen.

Mikäli huhut Trinen jatko-osasta pitävät paikkansa, saattaa vuonna 2010 piisata suomalaisia PS3-pelejä. Odotuslistalle kuuluvat jo Housemarquen Dead Nation ja Pixolanen Rust Buccaneers.

Suomalaisittain PSN-vuoden kohokohta oli tietenkin Trinen julkaisu. KonsoliFIN kävi jopa paikan päällä tutustumassa Frozenbyten fantasiaseikkailuun ja sen tekijöihin, mutta PS3-versio viivästyi viivästymistään. Lopulta peli saatiin kuolevaisten konsolistien ulottuville syyskuussa, kun se oli ehtinyt jumittaa pari kuukautta Sonyn laaduntarkkailussa. Frozenbyten ei kuitenkaan tarvinnut paeta maasta tekosiaan häpeämään, sillä lopullinen tuote maistui pelaajille enemmän kuin hyvin. Eniten PS3-omistajia kismitti hintalappu. Trineä pidettiin kehittäjien harmiksi pikkupelinä, josta monet eivät ole valmiita maksamaan 20 euroa. Joulun kunniaksi hinnasta napsittiinkin hetkellisesti ylimääräisiä euroja pois.

Laatuviihdettä pursusivat myös klassista tiilenmurskausta uudelleen tulkinnut Shatter, moninpeliin keskittynyt Fat Princess ja Live Arcadesta tuttu Braid. Mikrofoniongelmat söivät Battlefield 1943:n PS3-version suosiota.Tuoreiden kasvojen lisäksi verkkoon tuotiin joitakin PSone-klassikoita, kuten Final Fantasy VII ja Metal Gear Solid. Uusien lataussetelien ansiosta maksullisesta sisällöstä nauttiminen ei enää vaadi luottokortin omistamista, joten luultavasti yhä useampi suomalainen PS3-pelaaja uskaltautuu digitaalisen jakelun vietäväksi. Toivottavasti eurooppalainen PlayStation Store pääsee myös pikku hiljaa samaan päivitystahtiin pohjoisamerikkalaisen vastineensa kanssa.

Sonyn syksy

Viime vuoden kulunein huhu koski laihdutuskuurille pistettyä PS3-konsolia. Idän ihmeen todenperäisyyttä ehdittiin spekuloida kiinalaiskuvien ja muiden vuotojen pohjalta kuukausikaupalla, kunnes Kaz Hirai lämäytti faktat pöytään Saksan Gamescom-messuilla. PS3 Slimin kompaktimpi koko toi mukanaan pieniä toiminnallisia muutoksia, kuten esimerkiksi tilavamman oletuskiintolevyn ja Linux-tuen puuttumisen. Sony uusi samalla pelikoteloiden PS3-tekstit ja heitti Spider-Man-fontin roskakoriin.

Myöhemmin syksyllä kauppoihin hyökkäsi Sonyn tiukka yksinoikeusparivaljakko: Ratchet & Clank: A Crack in Time ja Uncharted 2: Among Thieves. Etenkin jälkimmäinen toi lisävärinää konsolien väliseen ikuiseen pippelinvenytyskilpailuun. Nolan Northin tähdittämä toimintaseikkailu keräsi ylistystä kaikista ilmansuunnista. Arvosteluissa kehuttiin häikäisevää audiovisuaalisuutta, mainiota käsikirjoitusta ja tiukkoja kontrolleja. Moninpelin laadukkuus yllätti monet, sillä siitä odotettiin yleisesti lähinnä kampanjan köykäistä jälkiruokaa. Naughty Dog näpäytti epäilijöitä ja huolehtii vielä pelaajavirrasta erilaisilla virikkeillä.

Sony lähti mainostamaan konsoliaan päivitetyn brandin ja yksinoikeuspelien innoittamana It Only Does Everything -sloganin kera. Uudet humoristiset mainospätkät poikkesivat selkeästi vanhan ajan Third Place -häröilystä. Tuloksena konsolin myynti piristyi selkeästi. Jää tosin nähtäväksi, kuinka pitkälle positiivinen noususuhdanne jaksaa kantaa.

Moni taho on nostanut Uncharted 2: Among Thievesin vuoden peliksi, eikä syyttä. Salaisiin unelmiini kuuluu silti uusi Jak & Daxter -seikkailu PS3:lla.

Oman osansa uudistuksista sai PlayStation Network. Joulukuusta lähtien käyttäjille lisäviihdettä tarjoaa VidZone-musiikkivideopalvelu. Yhteisöllisyyttä tungettiin entistä syvemmälle pelaajien mieliin Facebook-integroinnilla, eikä Homekaan jäänyt unholaan. Virtuaalimaailmassa nähtiin rutkasti uusia peliaiheisia tiloja ja ratkottiin Xi-mysteeriä salaisilla alueilla. Henkilökohtaisena tunnustuksena on kuitenkin myönnettävä, etten ole jaksanut Homeen vaivautua sitten julkaisuhuuman.

PSPnogo

Käsikonsolien käymät taistot harvemmin saavat samanlaista palstatilaa kuin kotikonsolien kohellukset, mutta Sonyn PSP:llä oli varsin vilkas vuosi – eikä pelkästään hyvässä mielessä. PlayStationin yksinoikeussarjoista Resistance, MotorStorm, LittleBigPlanet ja Gran Turismo kutistettiin PSP-versioiksi vaihtelevalla menestyksellä.

Gran Turismo on kuulunut Sonyn kruununjalokiviin, joiden hiomiseen Polyphony Digitalilla tapaa tosin kulua turhan kauan. Autoilusarjan PSP-painoksesta kuultiin ensimmäistä kertaa vuosia takaperin, mutta kauppoihin asti se selvisi vasta syksyllä 2009. Odotusta ei kuitenkaan tällä kertaa palkittu. Gran Turismo tuomittiin arvosteluissa yleisesti keskinkertaiseksi ajeluksi. KonsoliFINin designed yltyi jopa vertaamaan peliä David Coulthardiin, eikä nyt puhuta leukaperien vahvuudesta. Muiden pelisarjojen kohdalla käännöstyö sujui vastaanoton perusteella paremmin.

Sony teki PSP-vuoden dramaattisimman liikkeen E3-messuilla julkistamalla uuden mallin käsikonsolistaan. PSPgo ei sisällä lainkaan parjattua UMD-asemaa, joten se luottaa puhtaasti digitaaliseen jakeluun. Osana uutta strategiaa lanseerattiin myöhemmin pienempiin peleihin ja sovelluksiin keskittyvä PSP Minis -latauspalvelu. Laite sai erittäin ristiriitaisen vastaanoton. Laitteen laatua kehuttiin paikoin, mutta kritiikkiä jaeltiin varsinkin korkeasta hinnasta. Hylätyksi tulleet kivijalkakauppiaat taasen protestoivat vihaisina, kun PSPgo syö heidän pelimyyntiään. Uuden mallin ei kuitenkaan ole tarkoitus syrjäyttää vanhaa, levyjä iloisesti rouskuttavaa konsolia.

Kevätahdistusta

Useita merkittäviä julkaisuja lykättiin kokonaan syksyltä uudelle vuodelle niin PS3:n kuin Xbox 360:nkin osalta. Käytännössä tämä merkitsee massiivista pelitulvaa keväälle, kun markkinoille pusketaan tuotteita Bayonettasta, Battlefield Bad Company 2:sta ja Darksidersista lähtien. Kaiken kaikkiaan kevät 2010 on poikkeuksellisen vilkas. Sonyn odotetaan kantavan kortensa kekoon MAG:llä, ModNation Racersilla, God of War III:lla ja Heavy Rainillä. PSP-omistajien horisontissa kiiltää puolestaan Hideo Kojiman Metal Gear Solid: Peace Walker.

Gran Turismo 5:n
pitäisi karauttaa Japaniin maaliskuussa, mutta eurooppalaisesta julkaisusta ei historian valossa uskalla heittää edes villiä arvausta. Lisäksi arvosteluissa kehuttu From Softwaren Demon’s Souls on vailla julkaisijaa tällä puolen Atlanttia. Vastaavasti God of War Collection odottaa rahtilaivaa vanhalle mantereelle.

Kratos palaa keväällä vihaisempana kuin koskaan. Kehittäjien mukaan vihaisuus ei johdu Dante's Infernon God of War -kopioinnista.

Kevään 2010 aikatauluun on vedetty ruksi myös PS3:n liikkeentunnistusohjauksen kohdalle. E3-messuilla paljastetulle ohjaimelle ei ole vielä kerrottu lopullista nimeä, mutta patenttitoimistossa riittää töitä uusien lisähärpäkkeiden ansiosta. Microsoftin Natalin tai Sonyn taikasauvan käyttösovelluksista voidaan toistaiseksi lähinnä spekuloida. Todelliset yksityiskohdat piilottelevat vielä Kaz Hirain hihassa, joskin EyePet saattaa antaa jonkinlaisia viitteitä tulevaisuudesta. Ainakin Resident Evil 5: Gold Editionin pitäisi tukea Sonyn liikkeentunnistusta.

Kalenterissa eteenpäin liikuttaessa vastaan tulee entistä enemmän mysteerejä ja spekulaatiota. Sony ei ole hiiskunut syksyn suurpeleistään sanallakaan, mutta huhujen ja puhtaan logiikan pohjalta Resistance 3:n ilmestyminen pukinkonttiin ei yllättäisi. Tarkemmat tiedot syksyn myllytyksestä paljastetaan varmasti E3-messuillla. Toivottavasti silloin ei ainakaan enää odoteta Gran Turismo 5:lle julkaisupäivää.

Galleria: 

Kommentit

Pelivuodesta 2009 löytyy montakin huippuhetkeä. Omaan pelimakuun vaikuttavimmat löytyivät Uncharted 2, Killzone 2, inFamous, Battlefield 1943 ja Modern Warfare 2:n julkaisuista. Tarjoavat juuri sitä hötöä minkä perässä kaikki nämä vuodet on juostu; iloisen railakasta verkkomittelöä monipuolisen välineistön tukemana. Erityisesti Uncharted 2:n kohdalla vielä syytä tähdentää myös yksinpeliä, joka jätti leiman omaan pelihistoriaan. inFamous tarjosi taas mukavan kokoisen hiekkalaatikon toteuttaa itseään Ohmin lain tulkitsemana.

Huippuhetkiä sai viettää myös monen vähän pienemmät otsikot keränneiden parissa, kuten: Red Faction, Sacred 2, DiRT 2, Ratchet&Clank, Singstar Suomipopit & Pop Edition, Buzz! Visailun Maailma jne. Siihen vielä beta-testin pimennossa olleet ja aivan loppuvuodesta vastaan tulleet, mutta vielä pahasti kesken olevat elämykset.

Yhteistyömuodosta pitäville vuosi oli myös antoisa, tarjosihan se jo mainittujen lisäksi tätä herkkua mm. Resident Evil 5:ssa. Usein nämä seikkailut ovat tosin irroitettuna itse yksinpelistä, jonne sitä apua välillä toivoisi myös saavansa.

Vuoden 2009 kohdalla tärkeää myös mainita Gamescom. Tämä retki Keski-Euroopan sydämmeen oli täydellinen odotusten ylittyminen. Vain reilun parin tunnin lentomatkan päässä maailman suurimmat pelimessut. Ei tälläistä tilaisuutta voinut olla käyttämättä hyväksi ja millä annilla! Vierailijat päästettiin tutustumaan varsin kattavasti odotetuimpiin pelinimikkeisiin jo hyvää aikaa ennen myyntipäivämääriä. Oma lukunsa olisi jo uuden Playstation -mallin julkaisu niin pöytä- kuin taskukoossa. Molemmat vahvasti esillä ja ihan näppituntumalta.

Kaikenkaikkiaan loistava vuosi takana ja mikäli vain ennusmerkit pitävät paikkansa, on alkanut vuosi jotain vielä parempaa.

FFXIII olisi myös ansainnut maininnan ensi kevään osalta (tulossa maalikuussa). Muuten kaikinpuolin osuva artikkeli tälle hienolla pelivuodelle!

Tuon Kevätahdistusta tekstin alla mainitaan kevät 2009 kun se luultavasti pitäisi olla 2010

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi