Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 6: Alan Wake ja suomipelien tila

2010 oli hyvä vuosi myös suomipelien kannalta katsottuna. Vuoden kohokohta oli tietysti vuosikausia odotettu Remedyn Alan Wake, mutta monia muitakin mahtui apajille. Suomalainen kehitystyö otti ensiaskeleita Nintendon konsoleilla ja PS3-pelaajien kärsivällisyys palkitaan joulun alla peräti kahdella julkaisulla.

Ikuisuusprojektin vuosi

Alan Wake ilmestyi toukokuun lopussa pitkällisen kehitystyön jälkeen. Xbox 360 -yksinoikeus oli Remedy Entertainmentin ensimmäinen julkaisu sitten vuonna 2003 ilmestyneen Max Payne 2:n. Koska kyseessä oli poikkeuksellisen korkean profiilin kotimainen tuotos, se noteerattiin laajasti myös pelimedian ulkopuolella. Julkaisun lähestyessä sekä peli että sen tekijöitä esiintyi sanomalehtien sivuilla ja aamutelevision keskusteluissa. Hypeä tai ei, Alan Wake on yksi harvoista suurista suomalaisista viihdeteollisuuden tuotteista. Kiinnostus peliä kohtaan oli siis varsin odotettua.

Alan Waken kehityskaari oli poikkeuksellisen pitkä ja tuona aikana se ehti myös muuttaa suuntaa muutaman kerran. Kun peliä ensimmäisen kerran esiteltiin, se oli tarkoitus julkaista pääsääntöisesti PC:lle sisältäen avoimen maailman ja paljon vapaata tutkittavaa. Peliä käytettiin ATI:n ja Intelin teknologiademona, kunnes Microsoft hankki sen julkaisuoikeudet. Myös Microsoft käytti Alan Wakea alussa mainostaakseen Games for Windows -alustansa erinomaisuutta. Vuoden 2009 E3-messuilla ohjelmistojättiläinen käänsi kuitenkin projektin suuntaa dramaattisesti, paljastaen ainoastaan konsolijulkaisun aikataulun. Tämä jätti PC-pelaajat ihmettelemään, mitä oikein oli tapahtunut. Remedy perusteli PC-version hylkäämistä halulla keskittyä viimeistelemään peliä uudelle pääalustalle ja mainosti lajityypin soveltuvan paremmin konsoliympäristöön.

Alan Wake saavutti positiivisen vastaanoton, mutta ei tyydyttänyt uutta messiasta odottaneita ”jääden” lopulta Metacriticissä 83 pisteen keskiarvoon. KonsoliFINissä peli arvioitiin neljän tähden arvoiseksi. FelisLeo kritisoi kertakäyttöisyyttä, mutta lisäsi pelin kuuluvan jokaisen pelaajan yleissivistykseen. Positiivisista arvosteluista huolimatta Alan Wake ei noussut odotetunkaltaisille myyntilukemille. Osittain tästä voidaan syyttää tietysti samaan aikaan julkaistua Rockstar Gamesin Red Dead Redemptionia, joka tuntui varastavan alkukesän aikana kaiken huomion itselleen.

Alan Wake keräsi useita kehuja etenkin tiiviistä tunnelmasta sekä tarinankerronnan tyylistä. Max Payne loisti aikanaan sarjakuvamaisella otteellaan, mutta Alan Wakessa Remedy pisti kuvion uusiksi. Peli oli jaettu jaksoihin kuin televisiosarja konsanaan, suorastaan suosien pelaamista lyhyehköissä paloissa. Jokainen jakso alkoi aiempien tapahtumien kertaamisella ja päättyi usein sopivan jännittävään kohtaan. Nämä pienet tyylikeinot toimivat erinomaisena kannustimena jatkaa tarinaa eteenpäin. Alan Wakea ei halunnut jättää kesken. Lisäksi tämän jaon oli tarkoitus tukea ladattavana lisäsisältönä jaettavia episodeja, mutta näitä nähtiin lopulta vain kaksi: The Signal ja The Writer. The Writerin kommentoitiin sitovan Alan Waken ja sen mahdollisesti tulevan jatko-osan paremmin yhteen. Jatkosta ei ole kuultu vielä virallista vahvistusta, mutta kaikki merkit viittaavat sen olevan jo kehityksessä.

Playstation Networkin joulutupla

PS3:lla vuosi oli kotimaisesta näkökulmasta hiljaisempi, kunnes koitti joulukuu. Heti kuun ensimmäisenä päivänä ilmestyi ladattavaksi Super Stardust HD:lla paikkansa PS3-pelaajien sydämissä lunastaneen Housemarquen uusin, Dead Nation. Tätä luukkua seuraavana keskiviikkona puolestaan päästään mätkimään Kung-Fu Liven tahtiin.

Dead Nation putkahti pelaavan kansan tietoisuuteen jo kesällä kun pelin betatesteistä alkoi kuulua varsin myönteistä palautetta. Kuitenkin vasta viimeviikkoinen julkaisu näytti pelin todellisen tason. Aivan täydellistä nappisuoritusta ei Housemarquekaan pystynyt toistamaan, mutta Dead Nation on silti saanut positiivisen vastaanoton. Metacriticin 79 pisteen keskiarvo on plussan puolella. KonsoliFINin J. Pikkarainen oli hieman kriittisempi, arvostellen pelin lopulta kolmen tähden arvoiseksi. Arvosteluissa yleisenä kommenttina toistui Dead Nationin arcademaisuus, sekä hyvässä että pahassa. Puhtaana räiskintänä nautinnollisessa pelissä ei nähty tarpeeksi omaperäisyyttä ja pidempään pelaamiseen koukuttavia puolia. Sen sijaan peli käräsi tasaiseen tahtiin kehuja audiovisuaalisesta toteutuksesta sekä onnistuneesta maailmanlopun tunnelmasta.

Yksi Dead Nationin mainioista puolista on maiden välinen ranking-listaus, jossa pelaajat kartuttavat oman kansallisuutensa pistepottia. Kilpailuviettiä ruokkiva ominaisuus toimii hyvänä mittarina selvitettäessä mistäpäin maailmaa löytyy eniten selviytymistahtoa zombilaumoja vastaan. Suomi on tässä tilastossa artikkelin julkaisuhetkellä komeasti toisena, edellään ainoastaan USA. Ja kun Suomi on viimeisen viikon aikana noussut tasaiseen tahtiin listalla, ei ykköstilakaan olisi suoranainen ihme.

Dead Nationin elinkaari on kuitenkin vasta alussa, joten arvioiden tekeminen sen menestyksestä on ennenaikaista. Menivät myyntiluvut sitten miten päin tahansa, Dead Nation on lunastanut paikkansa Left 4 Deadin ja Hunter: The Reckoningin kaltaisten nimien rinnalla.

Joulukuun toinen suomijulkaisu on Virtual Air Guitar Companyn Kung-Fu Live. PlayStation Moven tuodessa liiketunnistuspelaamisen myös PS3-pelaajien iloksi, Kung-Fu Live pyrkii toisenlaiseen lähestymistapaan. Puhtaasti kameran avulla toimivan pelin varsinainen testi on vasta edessä, sillä Kung-Fu Live ilmestyy tulevana keskiviikkona, jolloin selviää miten taistelulajit ja kameraohjaus sopivat yhteen. Jos peli alkoi yllättäen kiinnostaa, kannattaa tutustua KonsoliFINin äskettäin tekemään ennakkokatsaukseen. Alustavien tunnelmien mukaan kyseessä on teknisesti pätevä ja omaperäinen julkaisu. Kung-Fu Liven saama hype onkin sen verran innostunutta, että Dead Nationia ei kannata ihan vielä julistaa vuoden parhaaksi suomalaiseksi latauspeliksi.

Wiin ensimmäinen suomipeli

Vuosi 2010 todisti myös ensimmäisen suomalaisen Wii-pelin julkaisun. Lapissa majaa pitävän Lapland Studion Lead the Meerkats ilmestyi WiiWaressa kesällä. Luontodokumenteista tuttujen mangustien selviytymistaistelua strategiapeliksi muunteleva konsepti vetosi osaan pelaajista, mutta hauskasta ideastaan huolimatta se ei saavuttanut arvostelumenestystä jääden vuoden heikoimpaan suomalaissuoritukseen 52 pisteen keskiarvolla. Parannusta toivottiin etenkin vaikeaksi mainitun ohjauksen puolella.

Valitettavasti Lapland Studio on joutunut hakemaan uutta vauhtia uralleen yrityssaneerauksen kautta, mutta positiivisiakin uutisia on kuulunut. Marraskuussa studio ilmoitti tekevänsä jatkoa Meerkatseille, joten kenties vuosi 2011 tuo jatkoa Wiin suomipelitarjontaan myös Lapin suunnalta.

Lead the Meerkats ei ollut vuoden ainoa Nintendon konsoleille julkaistu kotimainen peli. Mobiilikehittäjänä paremmin mainetta luoneen Universomon Beat City -minipelikokoelma julkaistiin keskinkertaisten pisteiden saattelemana Nintendo DS:lle, ja valitettavasti sen tulevaisuus ei ollut Lapland Studion kohtaloa kauniimpi. Jo ennen pelin ilmestymistä Universomon omistanut THQ päätti lakkauttaa studion, joten Beat City jäi sen ainoaksi yritykseksi konsolimarkkinoilla. Rytmi- ja minipelien yhdistelmä toimi raporttien mukaan hyvin, mutta peli hukkui Nintendo DS:n laajaan valikoimaan.

Vuoden 2011 näkymät

Suomalaista lisäväriä syksyyn toi myös vuoden 2009 menestynein latauspeli Trials HD, kun sen toinen latauspaketti tuli aivan marraskuun lopussa tarjolle. Miljoonamyyntiin yltäneen moottoripyöräilyn vetovoima tuntui säilyvän myös tämän vuoden puolella. RedLynxillä onkin työstetty kovaa vauhtia seuraavaa prätkäilyä, tosin tällä kertaa Wiille. MotoHeroz ilmestyy vuoden alussa WiiWaren kautta, ja jos aiempiin julkaisuihin on luottamista, Wii-pelaajien kannattaa pistää nimi mieleen.

Tulevan vuoden suurin varmistettu kotimainen julkaisu lienee Trine 2. FrozenByten tasoloikan jatko-osa on ollut kehitteillä ensimmäisen osan valmistumisesta asti, ja luvassa pitäisi olla paljon hiotumpi kokonaisuus. Alkuperäisen pelin saavuttaessa runsaasti positiivista palautetta ja kohtuullisen hyvät arvostelut voidaan jatko-osalta odottaa kunniakasta jatkoa suomalaiseen latauspeliperinteeseen. Trine 2 ilmestyy näillä näkymin sekä Xbox 360:lle, PS3:lle että Steamin kautta PC:lle. Lisätunnelmia pelistä voi hakea KonsoliFINin tekemästä FrozenByten haastattelusta. Lisäksi FrozenBytellä on oman ilmoituksensa mukaan työn alla vielä julkistamaton Nintendo DS -peli, joten suomalaisten studioiden panostus Nintendon valikoimissa kasvaa myös tältä osin.

Housemarque puolestaan on jo aiemmin ilmoittanut tekevänsä seuraavaksi Outland -tasoloikkaa tehokonsolien latauspalveluihin. Koska studio on panostanut täysillä Dead Nationiin, ei Outlandista ole kuultu vielä paljoa. Tämä tosin muuttunee joulun jälkeen, sillä Ubisoftin julkaiseman pelin pitäisi ilmestyä jo ensi vuonna.

Pientä hiljaiseloa viettänyt Bugbear on työstämässä uutta ajopeliä HD-konsoleille, mutta tyylistä tai julkaisuajasta ei tiedetä vielä sen enempää. Recoil Gamesilla puolestaan työstetään toistaiseksi nimeämätöntä latauspeliä. Hiljaista on ollut myös FutureMarkilla sekä Pixolanella, joka kehitti Rust Buccaneers -merisotailua PSN Storeen. Toivottavasti kuulemme näistä tiimeistä ensi vuoden aikana.

Yhden lintuparven hyökkääminen konsolien verkkopalveluihin on jo varmistunut. Vuoden ehdottomasti kuumin suomalaisnimi Angry Birds nimittäin laskeutuu Xbox 360:lle, PS3:lle sekä Wiille vuonna 2011, jatkaen näin tasaista maailmanvalloitustaan. Onkin mielenkiintoista nähdä, pysyykö Rovion kultainen kosketus myös mobiililaitteiden ulkopuolella.

Näillä sanoilla laitetaan vuosi 2010 suomalaisittain pakettiin ja KonsoliFINissä jäädään innolla odottamaan tulevan vuoden saalista. Mitkä olivat lukijoiden parhaita hetkiä suomalaisten pelien parissa?

Galleria: 

Kommentit

Kyllä tämä vuos yllätti minut pelirintamalla ja viellä yllättäen suomalaisella. En aijemmin pitänyt kännykäpelejä kovinkaan kummoisina ja mielenkiintoisina, mut Angry Birds koukutti ja todisti että kyllä kännykällekin saadaan tehtyä muitakin kuin huonoja rahastuksia. On ollut tosimahtava huomata että tämä mainio kännypeli on menestynyt maailmalla. Myös muita kotimaisia kännypelejä on tullut tuettua. Ja ihan hyviä sellaisia.

Ja tietty Alan Wake, joka tuli julkaisussa hommattua. Mitä siitä enääm sanomaan. Hyvä se on!

Trine houkuttelis tuolla Steamissa, mut siitä ei oo Macille demoa, niin en voi kokeilla miten hyvin se tässä mun jo iäkkäässä koneessa pyöris.

Jostain syystä suomipeleistä ensimmäisenä tulee mieleen Commodore 64:lle ilmestynyt "Uuno Turhapuro muuttaa maalle". Heti perässä Housemarquen Super Stardust HD ja nyt heidän viimeisin, Dead Nation. Muuten suomalaisia on vuoden aikana näkynyt esimerkiksi God of War 3:n making of-videossa.

Vuosittaisen Assembly-tapahtuman pelikompossa voi nähdä kenties tulevia alan tekijöitä. Onhan nykyinen tekijäpolvi ainakin jossain määrin kotoisin sieltä vuosikymmenten takaisesta demoskenestä. Poikasten harrastuksesta kasvoi vakavasti jo valtiovallankin taholta otettu vientiala.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi