Vaatimuksia ennen hankintaa
Käsittelimme aiemmin Huen älyvalokonseptia artikkelissamme. Järjestelmän keskiössä on Hue-silta, joka hoitaa keskitetysti valojen päivitykset ja hallinnan. Uutuustuotteen minimivaatimus onkin sillan omistaminen. Käyttöönotto on sen jälkeen helppoa mobiilisovelluksen avulla – joko etsimällä omasta verkostaan uusia valoja tai lisäämällä valoputki tuotteen sarjanumeron perusteella. Jos valon haluaa synkronoida televisionsa kuvasignaalin tahtiin, pitää myös omistaa hintavahko Hue Play HDMI Sync Box. Kannattaa siis olla tarkkana ennen ostopäätöstä, että kaikki tarvittavat laitteet löytyvät kotoa.
Helppo ja tyylikäs
Testissä ollut valo on tarkoitettu ensisijaisesti 40-55-tuumaiselle taulutelevisiolle, jolloin putken voi asentaa joko tv-tasolle, sen alle tai jopa seinään kiinni. Tarjolla on myös yli 60-tuumaisille suunnattu isompi versio. Putken molemmissa päissä on kumimaiset tassut, joiden varaan putki lasketaan lepäämään. Seinäkiinnitystä varten tassuista löytyy pienet asennusreiät. Putki pyörii tassujen sisällä mahdollistaen valon suunnan asteettoman säätämisen. Onkin tärkeää suunnata valolähde oikein, jottei se häiritse vaan tehostaa immersiota ja elävöittää huonetta.
Tyylikäs valoelementti saa virtansa putken toisessa päässä olevasta piuhasta ja pistokerasiaan kytkeytyvästä erillisestä virtalähteestä. Gradient Light Tube toimii myös perusvalona tarjoten ohjelmoitavan valolähteen tilaan aikoina, jolloin se ei synkronoi tv-signaalia tai vilku musiikin tahtiin. Hue-sovelluksen uusin versiopäivitys lisäsi yhteensopivuuden Spotifyn kanssa, jolloin kotiinsa saa diskovalot suoraan mobiililaitteen kautta ilman Sync Boxia tai tietokonetta. Oman Spotify-tilinsä kun liittää Hue-tiliin, niin synkronoinnin käynnistyminen onnistuu suoraan samasta sovelluksesta kuin muidenkin valojen kontrollointi. Hauska ja pitkään odotettu ominaisuus.
Sovelluksen avulla noin 1,5-metriselle valolle pystyy määrittämään erilaisia dynaamisia teemoja tai kolme kiinteää värisävyä. Laite toimii liukuvärivaloteknologian avulla, joka sekoittaa samanaikaisesti useita värejä yhdessä lampussa. Kirkkausastetta pystyy myös muuttamaan portaattomasti, eikä homma jää myöskään valotehosta kiinni – sen verran kirkkaasti led-valo valaisee pimeän huoneen. Omassa käytössäni olevat Play-valot ja Huen perinteinen valonauha kykenevät lähes samaan, mutta Gradient Light Tube tarjoaa silti vielä saumattoman kokemuksen. Värit ikään kuin tanssivat tv:n takana ja reagoivat ruudun tapahtumiin lähes viiveettä ja eri tasoisina.
Yksi vaihtoehto lisää
Valon putkimainen muoto ja reilu pituus kannattaa ottaa huomioon. Siinä missä valonauhaa pystyy muokkaamaan helposti ja vetämään tarvittaessa hieman kiemurrellen, Light Tube on staattinen valoelementti, joka tarvitsee tilaa tv-tasolta. Oman 48" televisioni alle se ei kunnolla istunut, sillä edessä oli niin pelikonsolia kuin myös aktiivikaiutinta. Valo tarvitsee siis selkeän tilan, jotta valaistus onnistuu.
Joka tapauksessa nimihirviö Philips Hue Play Gradient Light Tube monipuolistaa Huen älyvalovalikoimaa ja tarjoaa kuluttajille lisää vaihtoehtoja. Jos on valmis panostamaan rahallisesti Hue-siltaan ja Sync Boxiin, kannattaa tv-tasolleen myös tuoda valoratkaisuja tukemaan peli- tai elokuvailtoja.
Hue Gradient Light Tube saapuu kauppoihin lokakuun 26. päivä. Tarjolla on kaksi kokoa ja kaksi ohjevähittäishintaa: 179,95 € (pieni) ja 199,95 € (suuri).