Rikkailta tyhmille
Robin Hoodin ideologia oli varastaa rikkailta ja antaa köyhille. Hexissä hakkerit eivät ole yhtä jaloja, sillä pankkitileiltä anastetut rahat päätyvät kyberrikollisille tyypilliseen tapaan omaan taskuun. Mitäpä tuosta – kyllä vakuutus korvaa. Kolmen hengen Solis Studiosin debyyttipelissä tavoite on varastaa mahdollisimman paljon isoilta, kasvottomilta pankeilta. Julkaisussa on tarjolla neljä erilaista skenaariota, ja lisää luvataan kehitystyön edetessä. Saapa jatkossa luoda myös omia hakkerointikeikkoja. Palomuurien puhkomista pääsee kokeilemaan yksin tai yhdessä rikospartnerin kanssa, tosin arvosteluhetkellä verkkopeliseuraa ei ollut tarjolla.
Siisti käyttöliittymä opastaa pintapuolisesti alkuun, jonka jälkeen hypätään ummikkona syvään päähän. Eteen avautuu tekstipohjainen käyttöliittymä sekä muutama verkon solmukohta, joiden kautta tunkeutuminen hoidetaan – tai pitäisi hoitaa. Yläpalkin symbolit näyttävät, kuinka monta virhettä on varaa tehdä ennen kuin järjestelmä sulkeutuu. Tabulaattorilla hypitään eri näkymien välissä, hiirellä klikkaillaan ikoneita, ja tärkeimmät komennot naputetaan perinteisesti näppäimistöllä. Selkeä homma.
Pitikö osata koodata?
Sattumoisin tarkkailussa oleva yhtiö on juuri vaihtamassa tietoturvaan liittyvää palveluntarjoajaa, joten hetki on oivallinen pienelle verkkorikollisuudelle. Ei muuta kuin arpomaan oikeita näppäimiä. List-komento esittää kaikki saatavilla olevat toiminnot. Ensin asennetaan apuohjelmistot, sitten avataan haluttu solmukohta ja käynnistetään solmukohtaa vastaava hakkerointisofta. Vaihtoehtoina ovat esimerkiksi SQL-Injection, Ghost ja Keylogger. Exe-tiedostoina kaikki, mitenkäs muutenkaan.
Kaikki kuulostaa kovin siistiltä ja jännittävältä, mutta ongelmaksi muodostuu pelaajan osaamattomuus. Tehtäviin on ennalta määrätty aika käytettävissä, yleensä vain muutama hassu minuutti, joten kuhnailuun ei ole varaa. Silti käyttöliittymä tarjoaa hyppyikkunoita kertomaan toiminnoista samalla kun pelaaja harjoittelee kantapään kautta hakkeroinnin saloja. Immersio hajoaa välittömästi siinä vaiheessa, kun pankin palomuuri pitäisi läpäistä ilman, että ymmärtää edes tarjolla olevien työkalujen käyttötapaa. Tehtäviä joutuu tekemään uudestaan ja uudestaan, koska yhdestä virheestä järjestelmä ajaa itsensä lukkoon, eikä pelaaja tiedä mitä teki väärin. Tutoriaalin pitäisi opastaa kaikki tarvittavat metodit, joita sitten hyödynnetään tehtävissä tehokkaasti. Ei kukaan lähde murtaumaan taloonkaan ymmärtämättä, miten sorkkarauta toimii.
Siinä vaiheessa kun palomuurin saa murrettua, pelataan vielä simppeli minipeli kelloa ja tietoturvatiimiä vastaan, jonka jälkeen hypätään seuraavaan haasteen pariin taskut täynnä kahisevaa. Early Access -nimikkeelle tyypilliseen tapaan pelattavaa ei ole vielä paljoa, mutta itsellä eteneminen tyssäsi jo ennen neljättä ja viimeistä tehtävää. Vaikeustaso on korkeahko juuri epäselvien ohjeiden takia.
Köyhä ja onnellinen
Hexin idea on hyvä, mutta toteutus kaipaa selkeyttä: pelin pitäisi antaa paremmin palautetta kuinka perusasiat toimivat. Hakkerointisimulaattorin pitäisi saada pelaaja tuntemaan itsensä voittamattomaksi, näkymättömäksi voimaksi, mutta tässä tapauksessa jo pelkkä perustyökalujen vaikeus turhauttaa. Voin elää köyhänäkin. Ainakin minulle jää itsekunnioitukseni.