Dead Space: Extraction julkaistiin alkujaan Wiille jo vuonna 2009. Konsolin liiketunnistusta hyödyntävä raideräiskintä hurmasi perinteistä laadukkaammalla juonellaan sekä jo emopelistään tutuksi tulleella hurmeisuudellaan. Varsinaisen jatko-osan yhteydessä myös PlayStationin omistajat pääsevät tutustumaan sarjan esiosan kauhuihin. PlayStation Storesta maksusta ladattava tai Dead Space 2:n erikoisversion ostaneille ilmaiseksi mukana tullut Dead Space: Extraction hyödyntää konsolin omaa Move-ohjausta.
Terroria raiteilla
Dead Space: Extraction sijoittuu Aegis 7 -planeetalle ennen ensimmäisen osan tapahtumia. Mystinen Marker-artefakti on juuri kaivettu esiin ja pahaa aavistamattomille työläisille kaikki vasta alussa. Usean henkilön kautta etenevä kerronta on mielenkiintoinen ja vaihteleva. Selkeiden sankareiden sijaan pelaaja saa ohjattavakseen myös mielensä rippeiden kanssa taistelevia hermoraunioita, joille hallusinaatiot ovat arkipäivää. Tarinalliset elementit eivät tosin tuo kaanoniin mitään oleellista uutta.
Raideräiskintöjen tapaan peli on tiukasti linjattu valmiiksi, joskin pelaajalla on mahdollisuus muutamissa kohdissa valita vaihtoehtoinen etenemisreitti. Rajattu näkökulma eliminoi emopelin ahdistavuutta siltä osin, ettei pelaajan tarvitse keskittyä kuin edessä näkemäänsä selviytyäkseen. Tunnelmaa latistaa hivenen myös vihollisten vuorottelu hyökätessä, jolloin yhden rynnätessä muut puoli tusinaa odottavat kiltisti taustalla. Raiteilla kulkua piristääkseen peli tallentaa kokemiensa henkilöiden tunnetilat mallikkaasti. Kiihtyvä sydämentykytys, harhakuvat ja -äänet sekä villisti turvaa hakeva katse onnistuvat välittämään pakokauhun paikoin kotisohvalle saakka. Hyvin usein kikkailu johtaa myös tuhlattuihin panoksiin ja menetettyihin päivityksiin.
Pelaajan mukana voi olla maksimissaan neljä eri asetta. Repertuaaria on kasvatettu muutamalla uudella tuttavuudella, joita on myös mahdollista päivittää paremmaksi. Osa tuliluikuista on liian tehokkaita nekromorfeja vastaan, minkä vuoksi pelin voi tarvittaessa tehdä itselleen ylihelpoksi vaikeimmillakin tasoilla. Jokaisella aseella on lisäksi vaihtoehtoinen ampumistapa, jota käytetään kääntämällä Move-ohjainta 90 astetta sivulle. Vaihtoehtoisen ammunnan olisi mieluusti nähnyt ennemmin näppäimeen sidotuksi. Tulivoiman ohella hahmot osaavat hyödyntää telekineettisiä ja staattisia voimiaan. Ensiksi mainitulla hoidetaan lähinnä tavaroiden sekä asepäivitysten haaliminen ja jälkimmäisellä taas vihollisten hidastus.
Portti toiselle polvelle
Move-ohjaus seuraa Nintendolla hyvin toiminutta käytäntöä. Ilman sen suurempia alkusäätöjä peli tunnistaa kapulan liikeradat tarkasti ja viiveettä. Muutamiin aiemmin ilmestyneisiin Move-peleihin verrattuna Dead Space: Extractionin aloitus onkin ihanan vaivatonta. Visuaalisella puolella reunoja on hivenen pehmennetty, mutta muutoin käännös on Wiin ehdoilla toteutettu. PlayStation 3:n peleihin tottuneille selkeästi huonompi piirtotarkkuus, heikosti mallinnetut hahmot ja tehosteet sekä silmäkarkin puute näyttää paikoin aneemiselta, mutta ulkoasu ajaa asiansa. Äänimaailma on sen sijaan aavistuksen parempi tapaus. Emopeliensä mestarillisesta äänimaailmasta ei kannata unelmoida, mutta tilaääniä käytetään silti hyvin tunnelman luontiin.
Dead Space: Extraction toisintaa aikaisemmin vain Nintendolla olleen kokemuksen onnistuneesti myös PlayStationin omistajille. Storesta tai Dead Space 2:n keräilijänversion mukana saatava Extraction lukeutuu raideräiskintöjen parempaan osastoon hyvin toteutetun kerrontatapansa vuoksi. Puutteineenkin se tarjoaa hintaansa nähden sopivan mittaisen kauhujunan maailmasta tykästyneille pelaajille.
Dead Space: Extraction on ladattavissa Playstation Store -latauspalvelusta hintaan 14,99€