5th Cellin Hybrid pyrkii apajille rohkealla konseptilla. Pelkästään moninpeliksi suunniteltu joukkueräiskintä hylkää genren konventiot yksinkertaistamalla mekaniikan liki torsoksi ja sallii areenalle samanaikaisesti ainoastaan kuusi pelaajaa. Tuottaako studion riski tulosta, vai ajautuuko viritelmä muiden verkkoräimeiden jalkoihin?
Pimeän aineen haltijat
Hybrid sijoittuu tulevaisuuteen, jossa kaksi ryhmittymää on sodassa keskenään. Kaiken takana on naisen sijaan pimeä aine, jota kerätään voittamalla tarpeeksi taisteluita. Kauden voittajaksi julistetaan ensimmäisenä resurssit sataan haalinut osapuoli, jonka jälkeen sama aloitetaan alusta.
Sotanäyttämönä toimii maailmankartta, jossa pelaaja pystyy valitsemaan haluamansa mantereen ja (osa)valtion taisteltavaksi. Alueet eivät ole millään tavalla liitoksissa oikean maailman sijainteihin, vaan ne toimivat ainoastaan strategisena elementtinä. Kussakin provinssissa on rajallinen määrä pimeää materiaa, ja taistelukentät merkitään ensimmäisenä alueen maksimin saavuttaneen ryhmittymän nimiin. Valloituksen kynnyksellä olevat valtiot muuttuvat kuumiksi tantereiksi, jolloin siellä pelatuista matseista kerää ylimääräistä kokemusta.
Pimeän energian lisäksi alueilla on erilaisia tehtaita, jotka auttavat parantamaan oman hahmon taisteluvalmiutta. Esimerkiksi Suomessa taistellessa kaikki erän aikana saadut kokemuspisteet nostavat myös aseiden vahingontuotantoa lisäävää kykyä. Samanlaisia ominaisuuksia on lisäksi muun muassa kestävyydelle, erikoisliikkeiden latausajan pienentämiselle ja kokemustason nopeammalle nousulle. Jokaisen kauden päätteeksi edelliset saavutukset nollataan.
Rakettireppureissulla
Valittuaan sopivan provinssin, peli siirtyy varsinaiseen toimintaan. Kahdesta kolmen tiimistä koostuvat erät ovat toimeksiannoiltaan genren peruskauraa: tappomatseja, lipunryöstöä, alueenvaltausta. Vielä ennen turpakäräjöintiä valitaan kymmenestä kartasta oma suosikki ja varustetaan hahmo. Aseita, kranaatteja ja erikoiskykyjä on kasoittain. Ne avataan käyttöön tasonnousuista saaduilla mitaleilla tai oikealla rahalla.
Sen jälkeen kaikki muuttuu. Hybrid hylkää täysin perinteisen vapaan liikkumisen. Toiminta rakennetaan sen sijaan yksinkertaiseen suojapohjaiseen mekaniikkaan, jossa oma hahmo käskytetään ennalta määrättyihin paikkoihin osoittamalla ja painamalla haluttuun sijaintiin. Määränpään valittuaan sotilas lentää automaattisesti kohteeseen. Siirtymisen aikana on mahdollisuus väistellä, ampua, käyttää turboa tai palata edelliseen suojaan.
Karsittu mekaniikka johtaa suoraviivaisiin ja äärimmäisen kiivaisiin taisteluihin, joissa tiimipelaaminen sekä nopeat siirtymän vihollisen selustaan ovat avain voittoon. Pienet mutta avarat kentät tukevat erinomaisesti peli-ideaa, joskin muutamaan kenttään on suunnitteluvaiheessa eksynyt tempon totaalisesti pysäyttävä pullonkaula.
Liikkumisesta poiketen räiskiminen hoituu sentään normaaliin tapaan tähtäämällä ja ampumalla. Perättäiset vihollistapot palkitaan pelaajan avuksi saapuvilla tulivoimaisilla roboteilla sekä lämpöhakeutuvalla kertatapposalamurhaajalla. Pelin pienen luonteen vuoksi myös tappoputkien palkinnot on saavutettavissa vähäisellä vaivalla.
Liian outo elääkseen
Ongelmat nousevat esille sen harvinaisimman resurssin, kanssapelaajien, kohdalla. Moninpelisessioihin pääsy otti aikansa jo julkaisun kynnyksellä, eikä tilanne ole parantunut viikkojen edetessä. Verkkokinkereiden apajat ovat tiukasti Call of Duty - ja Battlefield-sarjojen hallussa, eikä mielenkiintoisesta ideasta huolimatta uusille tulokkaille käy usein hyvin. Hybrid ei ole tässä poikkeus.
Visuaalisesti Hybrid pyörii sulavalla kuudenkymmenen ruudun päivitysnopeudella mutta ei muutoin innosta ylisanoihin. Futuristiset tasot jäävät yleisilmeeltään melko geneeriseksi hutuksi, eikä kenttäsuunnittelussa hyödynnetä juuri lainkaan erikoisen liikkumistavan mahdollistavaa disorientoivaa vaikutusta. Ainoastaan muutamat kartat vievät taistelun paikoin katto- tai seinärajan myötäiseksi.
Hybrid on erikoisella idealla varustettu verkkoräiskintä, jonka tuho on sama kuin monien sen edeltäjiensäkin. Konsolien moninpelimarkkinat ovat vahvasti dominoitu niiden muutamien AAA-luokan räiskintöjen hyväksi, eikä uusilla yrittäjillä ole juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia pysyä kilvassa mukana. Tosin Hybridin kohdalla kyseessä on vain hetken innostus ennen kuin mekaniikan rajoitteet alkavat sotia nautintoa vastaan.
Hybrid on saatavilla Live Arcadesta 1200 Microsoft-pisteellä.