Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

LEGO Star Wars: The Complete Saga

Ei kahta ilman kolmatta

Kaikista George Lucasin maineikkaaseen elokuvasaagaan pohjautuvista peleistä LEGO Star Wars -sarjan seikkailut ovat lukeutuneet niihin erikoisimpiin ilmestyksiin. Kaukaisen jediritareita kuhisevan galaksin risteyttäminen maailmankuuluihin tanskalaisiin lelupalikoihin on ollut sen verran omintakeinen ajatus, että molemmista sarjan aiemmin ilmestyneistä osista on muovautunut jonkin sortin yllätyshittejä. Ihmekös tuo, sillä hauskan lähestymistavan lisäksi myös pelillisissä ominaisuuksissa on onnistuttu keskivertolisenssipelejä paremmin.

Aikaisemmat LEGO Star Wars -pelit pistävät kummankin elokuvatrilogian tapahtumat uusiksi kieli poskessa -meiningillä: siinä missä ensimmäinen osa keskittyy tuoreempiin episodeihin I-III, toisessa käännetään katse klassisten episodien IV-VI tapahtumiin. Nyt kun vuorostaan on kolmannen pelin aika, mitäpä muuta kehittäjät olisivat voineet elokuvamateriaalin loputtua tehdä kuin liimata kaksi edellistä hittipeliään yhteen? Vaikka kysymys onkin retorinen, juuri tähän ratkaisuun LEGO Star Wars: The Complete Sagassa on päädytty.

Levylle ei sentään ole lätkäisty kahta erillistä peliä sellaisenaan vaan kyseessä on edellisosien saumaton yhteensulautuminen. Mos Eisleyn kanttiinibaariksi naamioidusta eteisessä voi vapaasti siirtyä episodista toiseen, kunhan Episode I: The Phantom Menace -elokuvaan pohjautuvat kuusi kenttää on läpäisty kertaalleen. Yhtenäisemmän pelikokemuksen saavuttamiseksi ensimmäisen seikkailun episodit ovat päivitetty hyödyntämään LEGO Star Wars II:ssa kuvioihin tulleita ominaisuuksia. Molempien trilogioiden mukanaolosta otetaan kaikki irti viimeistään myöhemmillä läpipeluukerroilla, jolloin alueita voi tutkia haluamillaan hahmoilla ja aluksilla. Eikä The Complete Saga tyydy täysin tähänkään, onhan mukana myös jokunen uusi kenttä, hahmo ja pelimuotokin. 

Ryhmätyö kunniaan

LEGO Star Wars yhdistelee toimintaa, tasohyppelyä ja pulmanratkontaa yllättävänkin sujuvasti. Jujuna on, että pelaajan komennossa on useampi kuin yksi palikkamainen sankari omine erikoistaitoineen: Jedit kykenevät Voiman avulla muun muassa telekinesiaan, droidit osaavat avata tietokonepäätteillä varustettuja ovia ja niin edelleen. Koko taipaleen aikana ohjataan elokuvatrilogian lähes jokaista enemmän tai vähemmän tärkeää persoonaa Jar-Jar Binksistä Skywalkerin perheeseen. Hahmotyyppikohtaisten taitojen lisäksi lähes jokainen sankari voi koota kentillä lojuvista Lego-kasoista jotakin yleishyödyllistä, kuten tykkejä tai kulkuneuvoja. Hahmojen välinen yhteistyö on tärkeässä roolissa, keskitytäänhän suurimmassa osassa pelin pulmatilanteita avaamaan etenemisreitti jokaiselle matkassa olevalle sankarille hyödyntäen kunkin hahmotyypin taitoja.

Juuri tämä osa-alue tekee etenkin kahden hengen yhteistyöstä hulppeaa puuhaa, pelaapa aisapari sitten kakkosohjaimella tai kotoaan verkon kautta. Yksin on jatkuvasti vekslattava edestakaisin sankarijoukon jäsenten välillä, mutta onneksi poppoo pysyttelee parhaansa mukaan pelaajan kulloinkin ohjaaman Lego-ukkelin kintereillä. Vaikka kaikki erikoiskyvyt on automatisoitu yhden napinpainalluksen varaan ja niiden käyttämiseen on omat selkeästi osoitetut paikatkin, puuhastelu pysyy virkistävänä ja yllättävänä halki pelin. Palikoiden kasaamisella sekä jedien Voima-kyvyillä kun voi saada aikaiseksi ties mitä hulluuksia.

Isompia pattitilanteitakaan ei erityisemmin synny, kunhan pitää silmällä ympäristöä ja sen irtaimistoa. Lego-kaluston hajottaminen ja lähempi tarkastelu voi osoittautua muutoinkin fiksuksi vedoksi, sillä rakennuspalikoista tuppaa singahtamaan hervoton kasa kolikoita pelaajan kerättäväksi. Valuuttaa vilisee ruudulla jopa niin päätähuimaavia määriä, että jatkuva kerääminen ryhtyy pidemmän päälle puuduttamaan. Pulmatilanteiden yksinkertaista mallia seurataan myös taistelupuolella. Hyökkäysnappeja on tasan yksi, olipa hahmon kädessä mikä tahansa kaukaisen galaksin kuuluisista aseista. Varsinaisiksi taitolajeiksi sädepyssyllä ampumista tai valomiekalla huitomista ei voi siis sanoa. Hyvin ajoitetuilla napinpainalluksilla voi kuitenkin väistellä vihollistulitusta tai vastaavasti palauttaa lasersäteet takaisin lähettäjän suuntaan valomiekalla. Lego-lisenssin ansiosta kahakat pysyvät hulppeina ja myös perheen pienemmille pelaajille sopivina. Koska kukistetut viholliset eivät ole hajonneita Lego-ukkeleita kummoisempi näky, jopa Chewbaccan pakonomainen tarve repiä raajoja irti vastustajiltaan herättää huvittuneisuutta negatiivisuuden sijaan.

Oman mausteen soppaan tuovat aluspohjaiset kentät, joissa päästään muun muassa pujottelemaan asteroidivyöhykkeelle Han Solon Millenium Falconilla ja jahtaamaan ajokiiturilla palkkionmetsästäjä Zam Wesselliä keskelle Coruscantin pahinta ruuhka-aikaa. Osioiden laatutaso vaihtelee laidasta laitaan, mutta useimmiten tämäkin homma toimii ja viihdyttää. Vauhdin ja vaarallisten tilanteiden kiitettävästä määrästä huolimatta on silti myönnettävä toiminnantäyteisten seikkailun kaipaavan hieman lisähaastetta etenkin loppua kohden. Jopa sithin mustat lordit Darth Maulista Darth Vaderiin kukistuvat kerta toisensa jälkeen hyvinkin samankaltaisilla tempuilla. Tuntuukin, että tiukimmat pelitilanteet ovat jätetty etupäässä The Complete Sagan monille bonus-kentille.

Yksinkertaisesti viehättävää

Yksi mainioimmista piirteistä on, että sisältöä kerrankin riittää. Tarinamoodin läpäisyn jälkeen ilmoitetaan, että koko pelistä on läpäisty vähän päälle kolmisenkymmentä prosenttia. Eikä toisaalta ihme, sillä jo tarinamoodin aikana kentistä voi havaita useita eri ovia ja alueita, joihin ei sen hetkisellä hahmokokoonpanolla pääse käsiksi. Tässä kohtaa kehään astuu Free Play -moodi, jossa hahmonsa ja aluksensa voi valita melko vapaalla kädellä. Challenge -moodissa sen sijaan otetaan aikaa kenttiin piilotettujen kanistereiden keräämisessä. Pelin tiimellyksessä kerätyillä kolikoilla voi vastaavasti ostaa muun muassa lisähahmoja, joista silmiinpistävin lienee lierihattuun sonnustautuva ja ruoskalla viuhtova kadonneen aarteen metsästäjä.

Ulkoisesti peli näyttää niin hyvältä kuin Lego-palikoiden mukaan mallinnettu peli voi näyttää. Ilme on ainakin omaperäinen, kun lootapäiset palikkaukkelit juoksentelevat pitkin poikin ruutua pistäen toistensa lisäksi maisemakattauksia palasiksi. Ympäristöt itsessään voi selkeästi tunnistaa samoiksi kuin elokuvissa, sillä ne tavoittelevat realistisempaa, vaikkakin hillittyä otetta. Uuden sukupolven konsolina PlayStation 3:lla on luonnollisesti etuna terävämpi kuvanlaatu. Vastaavasti äänipuolesta on vaikea sanoa juuri mitään. Lego-hahmot eivät puhu lainkaan, tapahtumia kuljettavissa välipätkissä hahmojen mietteiden ilmaisussa turvaudutaan puhtaasti ilmeisiin ja eleisiin. John Williamsin tunnelmalliset musiikkiteemat säestävät itseoikeutetusti kuvaruudun toimintaa, mutta ovathan ne yhdessä muun perinteikkään Star Wars -äänimaailman kanssa itsestäänselvyyksiä lisenssin peleille.

LEGO Star Wars: The Complete Saga on mitä mainioin toimintaseikkailu kaikenikäisille Star Wars -faneille. Sisältöä ja hauskaa puuhasteltavaa riittää pitkäksi ajaksi, mikä lähes tuplaantuu toisen pelaajan liittyessä hupiin. Kaikkien pelien tavoin The Complete Sagalla on omat pienet vikansa, mutta kokonaisuus sanalla sanoen toimii. Harmi vain, etteivät sarjan aiempien osien omistajat välttämättä saa rahoilleen samankaltaista vastinetta kuin sarjan kyytiin näin jälkikäteen astuneet.

Galleria: 

Kommentit

Kertokaa joku miksei Complete saqaa ole ollenkaan julkaistu tietokoneelle?

Saa jäädä hyllyyn tämä peli. Aiempi osa oli huipputapaus. Pysyi uskollisena elokuvaversioille ja täytti näin fanin toiveet hyvin.

Lucaksen näkemys episodeista I-III ei oikein iskenyt, ehkä nyt toi III onnistui kuitenkin parhaiten. Ei oikein nappaa kelata niitä maisemia edes LEGO Starwarsin kautta.

Legoissa on Voima vahvana

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi