Mitä pelaaja ei tekisi ihmisiä pelastaakseen? PixelJunk Shooter Ultimatessa seikkaillaan maan alla tiedemiehiä ja timantteja etsien. Paketti on julkaistu PlayStation 4:lle ja PS Vitalle. Se pitää sisällään aiemmin ilmestyneet Pixel Junk Shooter 1 ja 2 yksinpelikampanjat. Vaikka teoksen nimessä onkin sana shooter, on pelastusoperaatio enemmän erilaisten alueiden tutkimista ja aivosolujen kuntojumppaa kuin puhdasta ammuskelua.
Pomotaisteluja lukuun ottamatta kentät rakentuvat kaikki samalla periaatteella: kun tarpeeksi monta tiedemiestä on pelastettu, portti seuraavaan osioon aukeaa. Kun vahingossa on onnistunut ampumaan liian montaa tiedemiestä naamaan pelastamisen sijaan, on kenttä aloitettava alusta. Melkein jokaisessa osiossa on oma salahuoneensa, jossa yleensä on joko timantteja tai pelastusta kaipaava homo sapiens.
Vesi voittaa laavan, laava voittaa jään ja jää voittaa… ei mitään
Ongelmat ja ratkaisut pyörivät mukavasti erilaisten nesteiden sekä lämpötilan ympärillä. Matkan varrella tutuksi tulevat vesi, laava sekä mysteerinen magneettinen liuos. Loogisesti magma muuttuu kiveksi veteen osuessaan, kun taas mysteeriliuos muuttuu kaasuksi törmätessään H2O:hon. Välillä vettä pitää tuoda laavan luo ja siitä muodostunut kivi on tuhottava ampumalla päästäkseen eteenpäin luolastossa. Valitettavasti aluksen aseet eivät pysty tuhoamaan jäätä, mutta onneksi magma sulattaa sen sutjakkaasti.
Ylikuumeneminen on aluksen heikoin puoli. Ohjuksia ei voi lähettää hirveän montaa kuumentamatta menopeliä, eikä magman läheisyydessä voi lentää hirveän kauaa, ennen kuin mittarit huutavat punaista. Onneksi lyhytkin pulahdus veteen viilentää mukavasti melkein kiehuvia moottoreita, mikä voi puolivahingossa pelastaa räjähdykseltä.
Matkan varrella on tärkeää muistaa etsiä timantteja. Pomotaistelukentät avautuvat vain, jos taskussa on tarpeeksi kristallisoitunutta hiiltä. Timantit ovat usein piilotettu huolella ja niitä etsiessä saattaa mennä tovi tai pari.
Vahinkomurhia jännän musiikin tahdissa
Aluksen ohjaaminen tuntuu aluksi hieman töksähtelevältä ennen kuin siihen tottuu. Oikealla tatilla suunnataan ajokkia ja vasen ohjaa liikkumista. Tulitus sekä tarttuminen on molemmat piilotettu liipaisimien taakse, mikä tekee pienistä virheliikkeistä pelastusta kaipaaville tiedemiehille kohtalokkaan. Oli komentojen sekava sijoittelu tahatonta tai ei, kyllä ukkeleiden vahinkomurhaaminen jaksaa naurattaa – ainakin ensimmäisellä 15 kerralla.
Sarjakuvamainen maailma viehättää väreillään ja yksinkertaisuudella. Pelkistetyssä ympäristössä katse kohdistuu olennaiseen. Immersio pitää otteessaan, sillä ympäristön muuttuminen on tehty loistavasti: esimerkiksi kun tuhoaa palan maata, joka pidättelee vesitaskua, joutuu hetkellisesti vesiputouksen alle. Alus muuttuu hieman epäselväksi ja samean näköiseksi. Ajokin ollessa uppeluksissa taustalla soiva musiikki muuttuu kumeaksi. Vedenpinnan yläpuolella menoa tahdittaa High Frequency Bandwithin mukaansatempaava musiikki, jota jää helposti kuuntelemaan pelaamisen sijaan.
Taistele mua vastaan beibe
Online-taisteluosuus on varmasti pelin yksi hauskimmista asioista. Yhdessä erässä on neljä vuoroa, joissa molemmilla osapuolilla on kaksi mahdollisuutta puolustaa ja hyökätä. Puolustusvuorossa etsitään tiedemiehiä ja viedään niitä kotirinkulaan turvaan samalla kun pakoillaan vastustajaa. Vastaavasti hyökkääjän tarkoituksena on etsiä toinen pelaaja, tuhota hänet ja kaapata aluksen logo. Voittaja on se, joka on ehtinyt pelastaa eniten ihmisiä. Yksinkertaisuudessaan onlinekamppailut ovat hauskoja ja koukuttavia. Kun on pärjännyt tarpeeksi hyvin, voi ostaa lisää erilaisia aseita tai tutkaimia sekä nousta liigatasoissa ylöspäin.
PixelJunk Shooter Ultimate on ehdottomasti lataamisen arvoinen vaikka sitten vain online-taisteluiden takia. Se on ilmainen PlayStation Plus -jäsenille ja sen saa samalla PS Vitalle, jolla voi mukavasti jatkaa tallennusta tai online-kahakoissa ärräpäiden huutamista. Tiedemiehet on pelastettava – nyt.
Peli on toistaiseksi saatavilla ilmaiseksi PlayStation Plus -palvelun kautta.