Konamin Pro Evolution Soccer -sarja on noussut jalkapallopelien ansiokkaaksi suunnannäyttäjäksi erittäin pitkäjänteisellä ja omistautuneella kehitystyöllä. PES on tarjonnut markkinajätti Electronic Artsin FIFA:lle kilpailukykyisen vaihtoehdon jo lähes kymmenen vuoden ajan, eikä japsipallottelun jatkomenestykselle kukaan odottanut dramaattista muutosta. Reilu vuosi sitten Xbox 360:lle ilmestynyt Pro Evolution Soccer 6 oli ensimmäinen todellinen uuden sukupolven futispeli, joka otettiin kiirehdityn julkaisuaikataulun jättämistä kupruista huolimatta kelvollisesti vastaan. Pro Evolution Soccer 2008:n oli tarkoitus hioa edeltäjänsä ongelmakohdat ja tuoda vihdoin se täydellinen jalkapallopeli jokaiselle konsolialustalle. Vaan kuinka kävikään: Konami otti askeleen taaksepäin.
Demon riivaama
Pro Evolution Soccer 2008 ei aloittanut maailmanvalloitustaan erityisen loistokkaasti. Viime vuoden lopulla ilmestynyt demo sai osakseen melkoisen kritiikkitulvan keskeneräisestä toteutuksestaan ja silminnähden nopeutuneesta kenttäpelistään, eikä markkinointihumua varsinaisesti edesauttanut Konamin omasta sisäpiiristä kantautuneet soraäänet ennen pelin julkaisua. Lopputuote ei ole kaiken yltäkylläisen annatuksen arvoinen, mutta muutoksia on tehty toisenlaisen PES-osan luomiseksi, mille kaikki sarjan veteraanit eivät testauksenkaan jälkeen lämpene.
Näkyvin muutos PES 2008:n kenttäpelissä edeltäjiinsä nähden on vain hienokseltaan sen parjatusta demoversiosta alaspäin soviteltu pelitempo. Näkymä viheriöllä on siis edelleen reilusti vauhdikkuuteen ja nopeasti syntyviin tilanteisiin kallellaan, eikä aiempien osien kypsemmästä pelintekemisestä ole jäljellä kuin häivähdys historiaa. Arcademaista yleisilmettä värittää jatkuva hyökkäyspainotteisuus, läpisyöttöjen tehokkuus sekä suorasta juoksusta tehtävien maalien korkea lukumäärä. Vastaavasti puolustuspeli on tehty roolitusta ja painostuskäskytystä lukuun ottamatta jokseenkin aseettomaksi. Pakkikalusto ja maalivahti osaavat kuitenkin luutia käskyttämättä vaarallisimpia paniikkipalloja aivan maalilinjan ja sivurajojen tuntumasta takaisin turvallisempiin tulosuuntiinsa, joten hätäviivoilla asiat ovat kunnossa.
Positiivisista huomioista mainittakoon keskitysten, pääpallojen ja kovien kärkipotkujen napakka toteutus sekä nopeat vapaapotkut suoraan virhetilanteen jälkeen. Myös selkeä kontrasti tavallisen rivipelaajan ja huippupelaajan välillä miellyttää. Siinä missä FIFA 08 puoltaa tähtidriblaajien taitotasoa konservatiivisemmin, tykitetään PES 2008:ssa vaikkapa brassien taiturimaisella Ronaldinholla tai patonkimaan vikkeläkinttuisella Henryllä enemmän reikiä vastustajan puolustuslinjaan kuin naapurisetien iskuporakoneilla yhteensä. Tämä istuu pelin turboahdettuun ajattelumalliin erinomaisesti. Lisäksi pelaajan pelitaktiikkaan mukautuva TeamVision-teköäly osaa levittää hyökkäyskuvioitaan monipuolisesti etenkin vaikeimmilla vaikeustasoilla. Näin kenttäpeliin saadaan molempiin suuntiin avoimuutta, yllätyksellisyyttä sekä irtonaisuutta, minkä ansiosta mahdollisuudet ratkaisuihin ovat aina rajoitteita suuremmat.
Ohjauspuolella on sen sijaan enemmän ongelmia. Vaikka kontrolleihin onkin kiinnitetty PES 6:sta enemmän huomiota, ohjattavuus PES 2008 :ssa on parhaimmillaankin aavistuksen löysänoloinen ja kulmikkuuteen taipuvainen. Pelaajat reagoivat kyllä aiempaa viiveettömämmin käskytykseen, mutta suoritus näkyy ruudulla laiskahkon laveapiirteisenä. Tämän päälle pallon kanssa piipertäjät onnistuvat jäätymään juuri tiukoissa pelitilanteissa millisekunneiksi paikalleen tai höntyilemään epämääräisesti suuntaansa kaksinkamppailukahinoissa. Lieveilmiöt ovat satunnaisia, mutta sen verran näkyviä, ettei niitä voi olankohautuksella ohittaa. Muut pallonhallintakäskytykset toimivat onneksi ongelmitta.
Lisenssipuurosta videoliisteriin
Pelimuotojen kohdalla ei merkittäviä muutoksia ole tapahtunut. Perinteisten ystävyys-, harjoittelu-, liiga-, ja cup-tilojen lisäksi tarjotaan vain muodollisesti päivitetty Master League -pääpelitila, jossa valitaan haluttu seurajoukkue kymmenistä tunnetuista peliseuroista ja lähdetään ristiretkelle kohti kansallisen sekä kansainvälisen jalkapalloherruuden korkeinta hekumaa. Kauden edetessä automaattista pelaajakehitystä sävytetään uusien pelipaikkasidonnaisten lahjakkuuksien hauilla sekä asiaan kuuluvilla pelaajasiirroilla. FIFA 08:n erittäin monipuoliseen, lähes roolipelimäisellä nippelipieteetillä toteutettuun managerointiin ja pelaajakehitykseen verrattuna PES:n vastaava pääpelitila tuntuu rajoittuneelta, vanhanaikaiselta ja auttamattoman suppealta kokonaisuudelta.
Myös PES-sarjan lisenssitukikyhäelmä voidaan viimeistään nyt sijoittaa dinosaurusklubin viimeiseksi linnakkeeksi. On käsittämätöntä, ettei lähes vuosikymmen sitten pelaajayhteisön hartaasti esittämään toiveeseen saada pelisarjaan asianmukaiset nimet niin pelaajille kuin joukkueille löydy ratkaisua kuin marginaalilisäyksistä ja editointityökaluista. Nyt soppa on jotakuinkin seuraavanlainen: Noin kolmannes maajoukkueista on lisensoitu, tähän kuuluu myös Suomi. Täysin lisensoituja liigoja löytyy neljä: Espanja, Ranska, Italia ja Hollanti. Saksan suosittua Bundesliigaa ei saatu mukaan, mutta yksi seurajoukkue saatiin virallistettua: Bayern München. Englannin Valioliigan seurajoukkueet ovat Newcastlea ja Tottenhamia lukuun ottamatta haamunimillä varustettuja, mutta kaikista löytyvät silti oikeat pelaajanimet. Pökerryttävää.
Eniten pyyhkeitä fanit ovat antaneet PES 2008:lle presentaation heikosta viimeistelystä, eikä tämäkään kritiikki soi onttouttaan. Julkaisun jälkeen peliin on ilmestynyt useita suorituskykyä parantavia päivityksiä, mutta ruudunpäivitys on otteluiden aloitusvideoissa edelleen todella ala-arvoista, lähes diaesityksen tasolle taantuvaa kuvakimaraa. Uusinnoissa ja osassa areenoista sama toistuu lievemmässä muodossa, hälventyen onneksi itse otteluissa aavistuksenomaisiin hidasteluihin isommissa pelaajarykelmissä. Viimeistelyn ja laaduntarkkailun puute sulavuustasoltaan rajusti vaihtelevissa välivideoissa on harmi, sillä pelin graafinen anti ansaitsisi huomattavasti arvokkaamman kohtelun.
Pelaajamallit on kuitenkin osattu luovia peliin tyylikkäästi. Esimerksi Englannin täysin eri paria oleva kärkikaksikko, härkämäinen Wayne Rooney ja hongankolistaja Peter Crouch, ovat toteutuksensa osalta helpostikin fotorealismin lähteellä. Lisäksi elävänoloiset kasvo- ja kehoanimoinnit maalituuletuksissa ja tuomaripurnauksissa nostavat tunnelmaa reippaasti katon puolelle, mutta vastakohtaista pukellusta lisäävät askeettisen kolmiulotteisesti luovittu katsomopopulaatio sekä halpana tekstuurimattona toimiva kenttäpinnoite. Äänipuolella tarjoillaan toimivaa, joskin etukanavapainotteista monikanavamekkalaa, läpitunkevaa maailmanmusiikkia sekä uudenkarhean kelvollisesti perässä hiihtävää selostajakaksikkoa.
Parrasvaloista taustakuoroon
Kokonaan PES 2008:aa varten uudelleen kasattu verkkomoninpeli on toteutettu vain yksi yhtä vastaan -kehyksin, mutta tällä kertaa kehnon Live-historiansa kinttupolkuja välttäen. Tarjolla on peruskilkkeet virallisista otteluista vapaamuotoisempiin matseihin normaaleilla hakuoptioilla ja pelaajahuoneilla varustettuna. Verkkopuolen suorituskyky on keskimäärin hyvää keskitasoa, eikä viiveitä juuri ilmene. Pahimmassa yhteysloukussa lagausmyrskyt hyppyyttävät ja liu'uttavat pelaajia hetken pelikentällä, mutta vakavia ongelmia ei arvosteluhetkellä tullut vastaan. Hienona perustoimintona pelatun matsin voi ottaa vastapelaajan kanssa uusiksi samoilla tai uusilla joukkuella. Tämä tuo huomattavasti lisää pelimukavuutta ja jatkuvuutta otteluihin, kun sopivan vastuksen löydyttyä uutta pelikaveria ei tarvitse heti lähteä etsimään.
Pro Evolution Soccer 2008 on kokonaisuutena hämmästyttävän epätasapainoinen jatkovarsi maineikkaalle jalkapallosarjalle. Se sisältää kaikki edellytykset nostaa menestysreseptiä uudelle tasolle, mutta tekee aivan liian monta perustason rimanalitusta toteutustasolle päästäkseen edes lähelle tavoittelemaansa. Kriittisistä huomioista huolimatta PES 2008:n peruskenttäpeli toimii omilla vahvuuksillaan ja onnistuu viihdyttämään arcademaisella vauhdikkuudellaan, etenkin moninpelinä. Tämän vuoden futiskierroksella EA:n FIFA 08 tarjoaa kuitenkin vaativalle pelaajalle selkeästi monipuolisemman, laadukkaamman ja täydellisemmän jalkapallopelin lähes jokaisella osa-alueellaan. Konamilla riittää töitä seuraavaa painosta varten, sillä viheriöiden virtuaalivaltikka on vaihtanut juuri omistajaansa reilulla marginaalilla.
Kommentit
Mitä nyt kymmenisen tuntia on tullut ...
Mitä nyt kymmenisen tuntia on tullut tätä PC:llä pelattua (melko suora käännös X0-versiosta), niin mielestäni uusin PES on huomattavasti saamiaan arvosanoja parempi. Tosin voi olla, että osasyynä on harppaus PES5:stä PES2008:aan, jolloin yksi kehitysaskel on jäänyt välistä. Padia käyttämällä ohjaus on ollut erittäin toimivaa ja Master League on huomattavasti viihdyttävämpi kokemus kuin aiemmin, kiitos tiukemman tekoälyn.
Tähän mennessä selkeästi pahimmat pettymykset on tullut audio-puolelta. Ei John Championilta irtoa klassikko huudahdukset ("It's over! Too high", "Into the booooox" jne. jne.) niin komeasti kuin Peteriltä ja Trevorilta aikanaan. Lisäksi PES5:n karmeudessaan loistava tekno-biitti on korvattu useilla täysin mitään sanomattomilla biiseillä, joista ainoa mieleen jäänyt on tähän mennessä ollut Bongo Wango (tjsp.), ja sekin vain nimensä takia.
WaLuigille: Mjoo arvosanathan ovat tu...
WaLuigille: Mjoo arvosanathan ovat tunnesti alue, jolla kaikki eivät ole kaikkien kanssa samoilla linjoilla. Ja hyvä niin. =)
Oma kehys arvosanalle koostui arvostelutekstissä tulleistä huomioista, mutta myöskin nykypelien ja etenkin "jatko-osien" itseni asettamalle kehitysrimalle, jonka täytyy joka vuosi nousta vaikkapa PES- tai FIFA-sarjan kohdalla, jos halutaan saavuttaa sama arvosana kuin edellisvuonna. Paikallaan junnaaminen tiputtaa armotta arvosanaa ja on samalla signaali pelaajien suuntaan siitä, ettei sen vuotinen hankinta ole välttämättä tarpeellinen. Kehityksen on siis mentävä eteenpäin, jotta arvosanalle tulee katetta.
PES 2008:n kohdalla pelisarja ei vain omasta vinkkelistä ole pysynyt omassa kelkassaan mukana. Liian monta osa-aluetta on pysynyt vuosikausia lähes samana ja osa jopa heikentynyt edellisosista. Tätä ei voi millään palkita "hyvällä suorituksella", vaikka pääosin kaikki onkin suht kivasti kohdallaan.
Itseasiassa on ollut mielenkiintoista huomata, miten nopeasti asenteet Electronic Artsia ja FIFAa kohtaan muuttuivat, kun FIFA 08 tarjosikin erittäin kilpailukykyinen vaihtoehdon Konamille ja PES 2008:lle. Ja milloin "rahastuspäivitys"-kuittailut olisivat koskaan kohdistuneet FIFAn sijaan PESiin? Eivät koskaan. Vaan nyt sekin kivi on kääntynyt Konamia vastaan ja tilanne on molempien sarjojen kiihkeimmille faneille varsin erikoinen, kun osapuolet ovat yhtäkkiä vaihtuneet: FIFA kehittyy, PES rahastaa? Fight!
Nyt tietysti täytyy toivoa, että Konami löytää oikeat palikat nopeasti uudelleen, mutta riittääkö aika sekä korjaamaan että kehittämään tulevaa 2009-painosta samaan aikaan? Voi olla, että tähän menee Konamin "rajallisilla/rajoitetuilla" resursseilla kauemmin aikaa kuin vain vuosi. Ja jalustalle pääseminen on tunnetusti aina vaikeampaa kuin sieltä pois putoaminen, joten haastetta nipponeilla ainakin riittää.
PES 2008:n pahimmat ongelmat ovat (ai...
PES 2008:n pahimmat ongelmat ovat (ainakin PS3-version) karmea tökkiminen huonommilla televisioilla, karmea äänimaailma, ruma presentaatio aina valikkoja ja muita myöten ja ainakin minä pidin enemmän edellisen PESsin vauhdikkaammasta pelattavuudesta. Etenkin vähänkään huonommalla joukkueella pelattaessa (vaikkapa Hertha BSC Berlin) PES 2008 on järkyttävää nysväystä.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi