Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tähtien sodan hahmot hyppäävät lelulaatikosta televisioon

Vuonna 2012 Disney osti Lucasfilmiltä oikeudet Tähtien sotaan ja alkoi tuottaa aiheesta uusia elokuvia, lastenohjelmia sekä oheistuotteita. Lelut ja videopelit yhdistävässä Disney Infinity 3.0:ssä seikkaillaan avaruussaagan hahmoilla tutuissa maisemissa. Tarkoituksena on auttaa pulaan joutuneita planeettojen asukkeja. Laaja tehtäväkirjo antaa paljon tekemistä lapsille sekä lapsenmielisille. 

Edellisosien tapaan aloituspakettiin kuuluu pelilevyke, kaksi figuuria, voima-alusta sekä yhden kertomuksen sisältävä tarinapalikka. Varsinainen peli on jaettu kahteen osioon, lelulaatikkoon sekä tarinatilaan. Lelulaatikossa pelaaja voi luoda oman maailmansa ja suorittaa pieniä tehtäviä. Siellä voi esimerkiksi ajaa kilpaa erilaisilla menopeleillä, käydä elokuvateatterissa sekä tutustua toisten luomiin maailmoihin. Kertomukset koostuvat useasta eri osasta, joita voi avata voima-alustalle asetettavilla figuureilla sekä tarinamötikällä. Ilman niitä pelaaja pystyy vain luomaan omaa maailmaansa lelulaatikon puolella. 

Aivojen ylikuormitus

Aluksi pelaajaa opastetaan muutaman pikapelin avulla lelulaatikon saloihin. Tämän jälkeen ohjastajan aivokapasiteettia kuormitetaan liialla infolla, josta osa unohtuu väkisinkin. Tietoa tulee niin ohjaimen nappuloista, hypyistä, tallennuspisteistä, kykypuusta kuin kaikesta mahdollisesta, mitä pelissä vain voi tehdä. Se mietityttääkin, että kuinka lapset ymmärtävät kaiken, kun aikuisellakin on ongelmia pysyä perässä. Onneksi ohjeistusta kerrataan seikkailun edetessä, joten ei haittaa mikäli alussa meni jotain ohitse.

Infoähkyn jälkeen pelaaja heitetään lelulaatikkoon seikkailemaan, mikä osoittautui ensimmäisellä kerralla pettymykseksi. Odotuksena oli aloittaa peli suurella Tähtien sota -taistelulla tai vähintäänkin valomiekkojen kalisuttelulla, mutta sen sijaan jediritari joutuukin rakentamaan omaa taloaan, kuuntelemaan lisää ohjeistuksia sekä tutustumaan lelulaatikon maailmaan pidemmäksi aikaa.

Darth Maulin pauloissa

Ensimmäisessä tarinaosiossa, Twilight Of The Republicissa, päästään seikkailemaan neljällä planeetalla. Tapahtumapaikkoja yhdistää heikohko tarina sekä kasa pienempiä tehtäviä. Esimerkiksi aluksi on otettava kiinni droidi, joka kieltäytyy paljastamasta tietojaan. Robotti tulee viedä isojen kihojen eteen, jolloin se paljastuu Jabba the Hutin omaisuudeksi. Erittäin sekavien käänteiden jälkeen tarinaosion päättää mittely Darth Maulin kanssa. Neliosainen päätarina jää laihaksi, eikä kehuttavaa juuri löydy. Lyhyitä oheistehtäviä tarjotaan kuitenkin todella paljon. Ne ovat kuin lapsille soveltuvia versioita Assassin's Creedistä tutuista sivupuuhista. Planeettojen asukkaita tulee muun muassa auttaa kadonneiden esineiden etsinnässä, postin kuljettamisessa sekä leikkipuiston testaamisessa. 

Pelaajan harmiksi Tähtien sodan huikeasta tarinasta ei ole otettu tarpeeksi irti, ja tuntuu ettei lasten osaamista ole arvioitu oikein. Disney Infinityn vaikeustaso on tavattoman vaihteleva. Välillä vaaditaan liian nopeaa reaktiokykyä tai tarkkuutta hahmoilla hyppelyssä. Pahimmillaan loikat eivät tahdo osua kohteeseensa useankaan yrityksen jälkeen, mistä seuraa hahmon kuolemia ja hetken pelikatkoja. Jokin Infinityssa kuitenkin koukuttaa niin paljon, että mieli tekisi ostaa seuraava tarinaosio tahkottavaksi. Se kuitenkin vaatii rahallista sijoittamista, joka ei tunnu mieluisalta. Uuden stoorin ja figuuriparin paketti maksaa noin 40 euroa.

Disney Infinity 3.0:ssa käytetään sarjan idean mukaisesti hahmofiguureita. Teemalle uskollisesti nyt seikkaillaan muun muassa Yodalla, Darth Vaderilla ja prinsessa Leialla. Tietyillä Tähtien sota -hahmoilla pääsee pelaamaan vasta, kun omistaa sen figuurin. Jokainen galaksin asukas maksaa noin 20 euroa. Vaikka starttipakkauksella pääsee alkuun, kasvaa nälkä syödessä ja pian rahaa on sijoitettava lisäosiin. Harmillisesti kaikkea ei ole mahdollista aukaista vain pelaamalla, ja pakolliset ostokset käyvät kalliiksi. Sentään sarjan aikaisempien osien figuurit ovat yhteensopivia 3.0:n kanssa.

Disneyltä tuttua laadukasta osaamista

Musiikkina on käytetty klassisia teoksia, jotka ovat Disneyn tavaramerkki myös animaatiopuolella. Hahmojen puheäänet on toteutettu hyvin suomeksi, mistä käy esimerkkinä Jar Jar Binksin rooli. Hänestä on saatu luotua yhtä ärsyttävä ja sekopäinen avaruusolento kuin elokuvissa. Animaatio-osaaminen puolestaan näkyy kauttaaltaan galaksissa, sillä Tähtien sodasta tutut miljööt ja hahmot on mallinnettu vaikuttavalla tyylillä.

Näyttävyys tulee ilmi myös pelin taisteluosuuksissa. Kahakoissa nähdään Mortal Kombat -henkisiä hidastettuja lopetusiskuja, joissa valomiekat iskevät tappajadroideilta päitä irti. Toisin kuin esikuvassaan, Disneyn tuotoksessa nämä huipennukset on toteutettu lapsiystävällisesti.

Loppumaton lelumaailma

Lastenpeleiltä toivoo hyvää kaksinpeliä, mutta Disney Infinity 3.0 ei sellaista tarjoa. Esimerkiksi LEGO-sarjaan verrattuna tässä teoksessa toinen pelaaja jää usein harmittavan passiiviseksi. Kaikkiin tehtäviin ei ole mahdollista osallistua kahdestaan, ja näin ollen kaveri odottelee ohjain kädessään seuraavaa pelattavaa osiota. 

Vaikka Disneyllä on vahva kompetenssi animaatioihin sekä musiikilliseen osaamiseen, se ei riitä tekemään Disney Infinity 3.0:sta hyvää kokonaisuutta. Heikkous juonessa ja pelattavuudessa laskee arvosanaa. Seikkaillessa jää kaipaamaan tasaisempaa vaikeustasoa sekä enemmän tahkottavaa päätarinaan. Aloituspakkaukseen sijoitetuilla rahoille saa kuitenkin vastinetta juuri sivutehtävien ja lelulaatikon verran. Tämä tosin vaatii, että pikkuaskareet ja vapaan maailman aktiviteetit houkuttelevat.

 

 

 

Kirjaudu kommentoidaksesi