Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Sony ei ehkä saa rahojaan takaisin PS3:sta

Sonyn päätös myydä PlayStation 3 -konsolia tuotantonkustannuksia halvemmalla on tullut maksamaan yhtiölle parin viime tilivuoden aikana yhteensä yli kolme miljardia dollaria. Sony onkin varoittanut sijoittajia, ettei valtavaa investointia välttämättä saada täysimittaisena takaisin, ellei laite saavuta parempaa asema markkinoilla.

Joidenkin laskelmien mukaan PS3-konsolin valmistus olisi maksanut noin 800 dollaria, kun laitetta myytiin julkaisussa Yhdysvalloissa 500-600 dollarin hintaan.

Sony Computer Entertainmentin maaliskuun lopussa päättyneen edellisen tilivuoden liikevaihto kasvoi 26,3 prosenttia, mutta tappiota tehtiin vielä 124,5 miljardia jeniä (784 milj. €). Valmistuskustannusten laskun ja tulevien pelijulkaisujen uskotaan kuitenkin parantavan tulosta huomattavasti kuluvan tilivuoden aikana.

Galleria: 

Kommentit

"..saavuta parempaa asema markkinoilla."

Eihän se enää maksa $800, joten voittoa voi tulla(?)

^^ Pelaajasta: "Sittemmin kehityskustannukset ovat pienentyneet, mutta myös konsolin hinta on laskenut."

"Eihän se enää maksa $800, joten voittoa voi tulla(?)"

Mutta ei kolmen miljardin edestä.

Juu unohtu katsoa tuo alkup. myyntihinta, eihän se enää noin korkea ole.

Kolmeen miljardiin voi olla vielä pieni matka edessä.

Eikös tämä mene nyt niin, että mitä parempi asema markkinoilla, sitä enemmän myytyjä konsoleita ja sitä enemmän tappioita.

Sonyn ainoa toivo on erittäin korkea attach rate, mutta tämän hetkinen pelimyynti ei oikein tue sitä. Tosin tilanne voi olla eri kahden vuoden päästä, mutta mistäs sitä tietää kun Harrison ei ole enää puikoissa. Huonolta näyttää minusta.

Ei se laitemyynti vaan se softamyynti, mutta kyllä ihan kansakoulupohjaltakin on selvää, että kolmen miljardin tahkoaminen saattaa osoittautua konsolin elinkaaren aikana vaikeaksi, varsinkin jos pelivalikoima on mitä on. Jännä nähdä missä vaiheessa painopiste siirretään seuraavaan sukupolveen.

Noh, eipä PS3 ole "onneksi" ainut asia missä Sony on ammuskellut itseään jalkaan.

Hyvin ne vetää...

tekisi mieli tietää paljon psp tekee sonylle rahaa. luulisi, että se ainakin tuo isoja summia takas kotiin... ja kyllähän se ps2 vanhus vielä sinnittelee ihan kiitettävästi.

Sony se vaan ajattelee kuluttajia, myymällä huippu teknologiaa halpaan hintaan ja tarjoamalla ilmaisen nettipelaamisen, kauan eläköön Sony!

"Sony se vaan ajattelee kuluttajia, myymällä huippu teknologiaa halpaan hintaan ja tarjoamalla ilmaisen nettipelaamisen, kauan eläköön Sony!"

Toivottavasti tuo oli sarkasmia. Jos ei, niin on fanipoikuus mennyt jo vähän liian pitkälle, kun luulee asian olevan noin. :\

Pitää muistaa että yksi syy konsolin korkeaan hintaan on Blu-ray asema, joka siis tuottaa tappiota konsolin hintaan, mutta hd-formaattisodan voitto taas kompensoi ellei jopa tuota enemmän.

Suuret on tappiot näin maallikon silmin. Syytä ottaa kuitenkin huomioon playstation 3:n funktio vähän laajemmassa perspektiivissä, jossa taistellaan HD-formaatista ja syötetään kuluttajille syitä päivittää televisiot teräväpiirtoon ennen varsinaisia tv-lähetyksiä. Siinä ympyrässä voi tappiolla menevällä pleikkarilla olla yllättävän suurikin merkitys vielä tässä vaiheessa.

Ehkä ollut osaltaan laittamassa kodin viihde-elektroniikan päivityssyklille ihan uudenlaista puhtia. Sieltä niitä euroja ropisee sitten mutkan kautta myös Tokion konttorille.

"Pitää muistaa että yksi syy konsolin korkeaan hintaan on Blu-ray asema, joka siis tuottaa tappiota konsolin hintaan, mutta hd-formaattisodan voitto taas kompensoi ellei jopa tuota enemmän."

Jep. Playstation3 on kokoajan vaikuttanut pelaamisen ohella myös suuremmalta "raivaajalta" Mikäi blu-ray menestyy ja kuluttajat siirtyvät käyttämään sitä jossain vaiheessa kuten nyt DVD soitinta, niin jokaisen blu-ray levyn painaminen luo pienen proviikan sonylle.

Ja jos jotain lähtisin analysoimaan, niin epäilen että levyformaattien kehitys hidastuu blu-rayn myötä ja ihmiset keskittyy blu-rayn ohella kiintolevyjä hyödyntäviin laitteistoihin ja näihin ladattavan materiaalin kanssa. Tietysti aukkona tässä on että dvd:kin vaikutti vielä suurelta tallennuskapasiteetilta Ps2 aikoihin.

Vähän samankaltainen tapaus on tuo cell prosessori, jota nyt ei välttämättä kotikoneissa valtavasti moniydinprosessorien sijaan käytetä, mutta palvelin käyttöön, ja suuriin laskelmiin jota lääketiede ja muutiede tarvitsee taitaa siru olla kohtuu kuumaa valuuttaa.

Saa nähdä silti miten tuon Playstation konsolin tappioiden kattaminen softapuolen ja laitteiston valmistuksen halpenemisen kanssa käy. Omissa silmissä ainakin hyvien pelien määrä on jokaisella alustalla kasvanut räjähdysmäisesti kiitos kovan kilpailun kolmikon välillä.

Kyse taitaa taas olla kvartaalitalouden ihmeistä eli Sony on joutunut varoittamaan sijoittajia siitä, ettei "investointeja" saada kuoletettua sovitussa ajassa, vaan menee pidempään kunnes voittoa alkaa laitteista syntymään.

Tarkoittaako tämä nyt yksinkertaisesti sitä, että laitteiden myynnin tuotantokustannuksia alhaisempaan hintaan (tappiolla) piti nostaa oheislaite/pelimyyntiä niin paljon, että (nämä) tappiot saadaan samalla aikavälillä, kun laitteita tappiolla myydään, kuolletettua.

Tämä strategia ei nyt sitten toiminutkaan, vaan viivan alle jää tältä aikaväliltä negatiivinen tulos. Tulevaisuuden tuotto-odotuksista tämä ei sitten taida kertoa mitään.

On se hienoa kun tätä talousjargonia referoidaan nykyään joka paikassa, eikä kenelläkään tunnu olevan hajuakaan siitä mitä alunperin oli tarkoitus sanoa ja missä asiayhteydessä.

Hiukan epäilyttää tuo PS3:n rooli taulutelevisioiden myyjänä, sillä eiköhän suurin osa konsolin hankkivista omista moisen jo entuudestaan. Lisäksi huhujen mukaan taulutelevisioita ja kotiteatterikamoja valmistaa aika moni muukin kuin Sony, joten siinä mielessä taktiikka on hiukan heikko. Mutta tottakai se on kiva, jos joku ostaa Bravian PS3:n kaveriksi niin firma voi päästä edes hiukan mustalle.

Blurayn voitto taasen oli ainoa vaihtoehto Sonylle, muuten olisi tullut niin eeppinen epäonnistuminen että hirvittää ajatellakin. Tosin ei sekään mikään autuus ole ollut, nahkealta tuo teräväpiirron nousu tuntuu toistaiseksi. Eiköhän bluray silti paikkansa lunasta, kiintolevytilan ja verkkopiuhojen suhteen teräväpiirto on vielä sen verran raskasta kamaa. Nähtäväksi vain jää, tuleeko siitä samanlainen de facto kuin dvdstä vai jääkö se enemmän laserdiscin kaltaiseksi.

Kolmessa miljardissa dollarissa riittää kattamista vaikka kuinka laskeskelisi bluraytä ja braviaa kaveriksi, sillä rahapuolen lisäksi on kärsinyt myös se kolmas b: brändi.

Edit: AraZolla hieno huomio talouskielen leviämisestä uutisoinnissa.

Olipa yllätys...

no eipä tämä ollut yllätys kun noin kalliin konsolin teki

Kylä minulle kävi niin, että kun hankin PS3-konsolin, huomasin että televisio täytyy päivittää taulutelkkariksi. Ja tuli sitten hommattua nimenomaan Sonyn TV, joten se strategia piti ainakin minun kohdallani kutinsa =) Jos en olisi mennyt ostamaan pleikkaa, taulutv:n hankinta olisi siirtynyt jopa vuosiksi eteenpäin.

^designed

Niin ja vielä kun ihmisille selviäisi tuloksen ja voiton sekä tappion keskinäiset suhteet sekä yksikön ja korsernin ero.

Sony konsernin liikevaihto on vaatimattomat 88 miljardia dollaria ja voittoa taitaa syntyä konsernille sellaiset 3.7 miljardia dollaria. Työntekijöitä sellaiset rapiat 180 000 kpl.

Eihän nuo "investointi tappiot" pieniä ole, varsinkaan jos niitä tarkastellaan yksikkötasolla (SCE) mutta konsernitasolla niiden suhteet liikevaihtoon ei nyt ihan käsittämättömän suuria ole, ja konsernin voittoon voi sitten itse miettiä miten suhteuttaa. Varsinkin kun tuo väitetty 3 miljardia dollaria tappiota asettuu niinkin spesifiin aikahaarukkaan kun "parin viime vuoden ajalle".

Toisaalta on pidettävä mielessä, että jos firma vaan tahkoaa tasaista voittoa eikä "investoi" kasvun lisäämiseksi, sijoittajat hermostuvat ja haukkuvat staattiseksi, vanhoilliseksi ja epädynaamiseksi tai pikemminkin nykyään ei-innovatiiviseksi. Tästä taas seuraa osakkeen kurssin lasku kun se arvo on sidottu kasvuodotuksiin. Joskus ennenmuinoin ennen kvartaalitalouden voittokulkua osakkeenomistajia saattoi kiinnostaa sellainenkin turha pikku asia kuin osinko.

Tässä linkkinä Sonyn 07q4 tulos, jos kiinnostaa itse asiaa pähkäillä, siellä on kaikki tiedot Sony konsernin toimista A:sta Ö:hön:

http://www.sony.net/SonyInfo/IR/financial/fr/07q4_sony.pdf

Voi voi ihan tässä alkaa itkettää.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi