Videopelien ikärajat ovat ikuinen ihmetyksen aihe pelikaupoissa ja markettien pelihyllyillä seikkaileville vanhemmille. Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry onkin julkaissut videon, jossa opastetaan yleiseuroopalaisen PEGI-järjestelmän ikäraja- ja sisältömerkintöihin.
Videon kaksi eri versiota löydät klikkamalla tästä tai lähdelinkistä.
– Pelien ikämerkinnät koetaan tarpeellisiksi ja hyödyllisiksi, mutta niitä ei välttämättä ymmärretä oikein. Kyseessähän ei ole lautapelien tyylinen osaamiseen perustuva ikäsuositus vaan oletettuun haitallisuuteen pohjautuva tarkasti harkittu ikäluokittelu, joka tulee ottaa huomioon peliä valittaessa. Kaikki pienet pojat ja tytöt haluavat olla isompia, mutta pyydän vanhempia miettimään todella tarkasti pelin vaikutusta alaikäisen kehitykselle, valistaa FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen.
PEGI-järjestelmä perustuu yhteissääntelyyn, jossa julkaisijat määrittävät itse pelille alustavan ikäsuosituksen. Tarkastuksen tekee alankomaalainen Netherlands Institute for the Classification of Audio-visual Media (NICAM), joka vastaa lähinnä kotimaista elokuvatarkastamoa. Kun PEGI-merkinnän saanut peli saapuu Suomeen, maahantuoja ilmoittaa Valtion elokuvatarkastamolle, VET:lle sen saaman ikäsuosituksen tai /-rajan. Suomessa ainoastaan 18 vuoden ikäraja on ehdoton, muut suosituksia. Saatuaan tiedon ikärajasta VET voi jälkitarkastaa pelin, mikäli se epäilee ikärajan olevan virheellinen.
PEGI-järjestelmässä on kaksi toisiaan täydentävää osaa. Ensimmäinen on ikäluokittelu, 3+, 7+, 12+, 16+ ja 18+. Toinen on pelin sisältöä kuvaavat symbolit. Nämä symbolit, jotka on painettu pelipakkauksen takapuolelle ikärajan yhteyteen, kertovat pelin sisältämän haitallisen aineiston laadun (väkivalta, kauhu jne.).
49 % PEGI-järjestelmässä olevista peleistä kuuluu kaikille soveltuvaan 3+ -kategoriaan. 7+ -pelejä on 10 %, 12+ 24 % ja 16+ 12 %. Vain 4 % peleistä kuuluu kohua aiheuttavaan 18+ -ryhmään.
Kommentit
Kuulostaa todella positiiviselta että...
Kuulostaa todella positiiviselta että tämän eteen nähdään niin paljon vaivaa... Kuulun itse sellaiseen ryhmään, että mm. GTAIV oli pakko keplotella tavalla tai toisella haltuuni, samoin kuin MGS4... olen kuitenkin sitä mieltä, että minua paljon nuoremmat (ala-aste ikäiset esim.) pelaavat liikaa näitä "kohua aiheuttavia" K-18 ryhmän pelejä (suurimmissa määrin nimenomaan GTA:t). 5-18 on valtavan paljon suurempi ero kuin esim 16-18.
kuinka hassua tämä onkaan, tai sitten...
kuinka hassua tämä onkaan, tai sitten olen todella soke, mutta jos +3 pelejä pitäisi periaatteessa olla eniten, miksi en ole nähnyt semmosia vähään aikaan. Aina on 18, 16 tai 12. 7-ikärajaa näen kans harvoin. k-18 pelejä tuppaa näkee nykyään vähän turhan usein :/
Kerrankin tuo "Katso!" on oikeassa ot...
Kerrankin tuo "Katso!" on oikeassa otsikossa.
Kuten uutisessa lukee, vain k18 merki...
Kuten uutisessa lukee, vain k18 merkintä on ehdoton. Kuitenkin kesällä kävin pelikaupassa, aikeenani ostaa BF: Bad Company, myyjä yhtäkkiä kysyi papereita. Olin aivan ällikällä lyöty, enkä ollut lainkaan varautunut tilanteeseen. Vaikka olinkin tilanteen aikana tasan 16 vee, ei ollut papereita mukana mitä näyttää. Myyjä väitti että kesän alussa oli tullut käytäntöön uusi laki, että kaikista 12-18 ikärajoilla varustettujen pelien ostajilta pyydetään henkilöllisyystodistus.
Kuitenkin BF fiaskon jälkeen olen ostanut muutaman pelin (jopa k-18, pakko myöntää) ilman että henkilöllisyyttä olisi pitänyt todistaa. Onko kellään täällä varmaa tietoa "lain" olemassaolosta. Olisi kiva saada selko asiaan nyt, kun tälläinen tilaisuus tuli kysyä :)
Uskomatonta että tää asia selvitettii...
Uskomatonta että tää asia selvitettii kerralla.
@Finlandia v0dka: Laki määrää edel...
@Finlandia v0dka:
Laki määrää edelleen vain 18+ -pelien luovuttamisen alaikäiselle kielletyksi.
Suositus on suositus, mutta jos kauppa haluaa pitää niistä kiinni, niin ei siihenkään voi kauheasti sanoa vastaan.
Muzak aika karseaa... mutta hyvin teh...
Muzak aika karseaa... mutta hyvin tehty infopätkä.
Itsekin näin tässä vasta kaupassa suu...
Itsekin näin tässä vasta kaupassa suunnilleen vaahtosammuttimen kokoisen poikakaksikon, jotka havittelivat GTA IV:sta. Onneksi poikien äiti oli kuitenkin jämerä ja jätti pelin ostamatta.
En itse ole vielä papereita joutunut ...
En itse ole vielä papereita joutunut näyttämään 16+ peliä ostaessani, mutta kannan niitä varmuuden vuoksi mukana jos sattuisivat kysymään. Mutta on hyvä, että panostavat ikärajoihin noin paljon, mutta valitettavasti olen nähnyt GTA:n lähtevän 7. luokkalaisten matkaan ilman, että myyjä mitään papereita olisi kysynyt.
olen itse vähän kahden vaiheilla näis...
olen itse vähän kahden vaiheilla näistä ikärajoituksista. olenhan itse palannut mitä halunnut koko pienen ikäni, eikä ainakaan vielä ole mitään "oireita" havaittavissa. kyllähän sitä jotain pahoja unia tuli sillointällöin, kun pelasi jotain avp pelejä, mutta sehän kuuluu asiaan ;)
voisivat meikäläisen puolesta ehkäpä olla enemmän vanhempien käsissä tämä homma kuin myyjien. rupee pikkuhiljaa käymään jo naurettavaksi tämä alle 25v näköisiltä kysyttävä paperit ... vaikka toisaalta eihän siitä mitään vaivaa ole kaivaa ne henkkarit sieltä lompakosta, siinähän se on peliä ostettaessa muutenkin jo esillä.
summasummaarum: power to the people! tai jotain...
"Kuulostaa todella positiiviselta ett...
"Kuulostaa todella positiiviselta että tämän eteen nähdään niin paljon vaivaa... Kuulun itse sellaiseen ryhmään, että mm. GTAIV oli pakko keplotella tavalla tai toisella haltuuni, samoin kuin MGS4... olen kuitenkin sitä mieltä, että minua paljon nuoremmat (ala-aste ikäiset esim.) pelaavat liikaa näitä "kohua aiheuttavia" K-18 ryhmän pelejä (suurimmissa määrin nimenomaan GTA:t). 5-18 on valtavan paljon suurempi ero kuin esim 16-18."
Heh! Itsekin olen väkisin hankkinut nuo GTA IV:n ja MGS4:n. Muut K-18 pelit eivät edes kiinnosta. Tai ehkä vähän, mutta niitä en edes yritä hankkia.
Muutenkin olen samaa mieltä kanssasi.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi