Game Developers Conferencessa saatiin vauhdikas aloitus, kun tapahtumassa julkistettiin uusi OnLive-verkkopalvelu, jonka luvataan haastavan perinteiset konsolit.
Pelialan ammattilaisten seitsemän vuotta työstämä palvelu perustuu yksinkertaiselle ajatukselle. Sen sijaan, että asiakas lataisi pelit omalle koneelleen, pyöritetään niitä palveluntarjoajan tehokkailla servereillä. Näppäinkomennot välitetään näille servereille, jotka puolestaan lähettävät pelaajalle videokuvaa tapahtumista.
Järjestelmän luvataan toimivan käytännössä viiveettä, mikäli käyttäjän laitteisto ja Internet-yhteys ovat vaaditulla tasolla. Vastaavasti kuluttajien ei tarvitse huolehtia laitteistonsa päivittämisestä pelien kehittyessä, sillä päivitykset tehdään suoraan servereihin.
Pelikuvan voi välittää televisioonsa yksinkertaisen lisälaitteen avulla. Pelaajat voivat käyttää haluamaansa ohjainta ja mikrofonia yhdessä OnLiven kanssa.
Palveluun kuuluu tukku mielenkiintoisia ominaisuuksia. Pelaajat voivat muun muassa nauhoittaa pelikuvaansa sekä seurata toisten edesottamuksia reaaliajassa.
Yhdeksän suurta julkaisijaa, mukaan lukien Electronic Arts, Ubisoft, Take-Two ja Atari, ovat luvanneet toimittaa pelejään OnLiveen. Verkkopalvelu etenee näillä näkymiin julkiseen betaan kesällä ja täysimittaiseen toimintaan talvella.
OnLiven kehittäjät myöntävät, että palvelu ei välttämättä vielä tässä sukupolvessa onnistu täysin haastamaan Xbox 360:aa, PlayStation 3:a ja Wiitä. Seuraavassa sukupolvessa asioiden uskotaan olevan kuitenkin toisin.
Kommentit
Kuulostaa melko nerokkaalta idealta.
Kuulostaa melko nerokkaalta idealta.
Ei oikein vakuuta.
Ei oikein vakuuta.
todella hyvä idea. ja toivonkin, että...
todella hyvä idea. ja toivonkin, että saa isosti tuulta purjeisiin.
kolmisen tunnin päästä alkaa onlive press conference. sitä voi seurata vaikkapa gamespotista.
Jos hinta on kohdallaan niin voi olla...
Jos hinta on kohdallaan niin voi olla ihan hyvä vaihtoehto. Pääsis pelailee uusimmat pc pelitkin ilman sitä päivitys rumbaa niin mikäs siinä. Konsolin korvaajaksi en kyllä hankkisi, konsoli on kuitenkin sen verran helppo masiina käyttää jo nytten. Ja silloin on edes jotain pelaamista jos netti katkeaa tai onliven pojat päättää alkaa päivittelemään laitteitaan.
Kiitäjä: Tuo on hyvä pointti, eipä pa...
Kiitäjä: Tuo on hyvä pointti, eipä paljon pelailla jos netti alhaalla. Ei tullut äkkiseltään mieleen.
Tämähän kehitettiin jo. Phantom oli n...
Tämähän kehitettiin jo. Phantom oli nimi ja jäljelle jäi makea näppäimistö ja hiiri. Ehdottomasti Gizmondon kanssa surkuhupaisin floppi 2000-luvulla.
Katsotaan nyt miten tämän käy. Ilman isojen firmojen (ms/sony/nintendo) rahavirtoja, palvelut ja markkinointi jäävät auttamatta köyhiksi. Lisäksi tekninen toimivuus arvelluttaa. Itse raudan lisäksi joutuu tuskailemaan myös nettiyhteyden kanssa.
Eli nyt päästään nauttimaan verkkolag...
Eli nyt päästään nauttimaan verkkolagista jo yksinpeleissä, ei kiitos. Kuva ja ääni pakataan, jotta edes 5 megaisella yhteydellä päästäisiin jonkinlaisiin tuloksiin. Näin ollen audiovisuaalinen elämys kärsii digi-tv:n puolelta tutuiksi tulleiden pakkausartefaktien takia.
Kyllähän tuolla uusia pelejä testailisi, mutta vakampaan pelaamiseen en usko systeemin taipuvan.
Käytännön kokemuksia onlivestä nyt:
http://www.pcworld.com/article/161852/onlive_will_it_beat_xbox_360_ps3_a...
Ei vakuuta.. ON muuten hirveän näköse...
Ei vakuuta.. ON muuten hirveän näkösesti muotoiltu ohjain, mutta nuo play ja muut näppäimen sivussa ovat aika nerokkaat.
"Tämähän kehitettiin jo. Phantom oli ...
"Tämähän kehitettiin jo. Phantom oli nimi ja jäljelle jäi makea näppäimistö ja hiiri. Ehdottomasti Gizmondon kanssa surkuhupaisin floppi 2000-luvulla."
Itseasiassa Phantomin idea oli, että pelit ladattaisiin verkosta kovalevylle, mutta ne edelleen pyörisi siinä PC rautaan pohjautuvalla konsolilla samaan tapaan, kuin PSN ja Liven ladattavat pelit tänä päivänä.
Ainakin MS puhui yhtenä mahdollisuutena vastaavasta systeemistä jo jokunen vuosi sitten kysyttäessä XBox 720:stä. Ainoa rajoitus tuossa on tosiaan se nettiyhteyden nopeus ja luotettavuus, mutta nykyisellä kehitystahdilla tuo ongelma poistuneen 5 - 7 vuodessa (jo muutaman vuoden päästä mobiilit verkot tukevat 14 mbps nopeuksia). Vielä kun valtio laittaisi oikeasti potkua siihen vähintäänkin 100 mbps viimeistä kilometriä lukuunottamatta kaikille ohjelmaansa, niin silloin jokaisella suomalaisella olisi mahdollisuus vähintäänkin 10 mbps nopeuksiin ilman mahdottomia kustannuksia.
Tietenkään pelkkä Suomen tilanne ei maailman laajuisesti paljoa paina, mutta USA:ssa on vastaavanlaisia tiedonvälityksenkehitysohjelmia menossa ja sikäläisillä operaattoreilla on tarkoitus avata mm. ensimmäiset LTE koeverkot parhaimmillaan jo loppuvuodesta tai viimeistään ensi vuoden aikana. LTE mahdollistaa parhaimmillaan jo 100 mbps mobiilit siirtonopeudet käyttäjää kohti, joten eiköhän seuraavan konsolisukupolven ilmestyessä tuo ole jo täysin mahdollista. Ja mikä estää nykyisiä konsolivalmistajia tekemästä pientä päivitystä nykyisiin konsoleihinsa ja siten muuttavan niitä seuraavan konsolisukupolven kuukausimaksullisiksi liveplayeriksi ilman mitään pelkoa piratismista tai käytettyjen pelien myynnistä.
Kohta, muttei ihan vielä...
Kohta, muttei ihan vielä...
Ehkä kaikkein kiinnostavinta OnLiven ...
Ehkä kaikkein kiinnostavinta OnLiven kaltaisessa pilvijärjestelmässä on liikkuvuus. Siinähän pelit eivät ole laitteeseen sidottuja, joten olipa sitten kirjastossa käymässä tai yliopistolla tai kotona, aina olisi mahdollista käydä heittämässä parit pikamatsit suosikkipelissä.
Nykyään Steamikin on jo pc:stä riippumaton, mutta pelit pitää ladata koneelle, mikä tekee pelaamisen aloittamista liian hidasta. Ja tietysti pelit myös vaativat laitteistoresursseja, joten Crysis ei todellakaan toimi sillä vanhalla matkakannettavalla.
Nykyään on pakko olla kalliit ja raskaat vermeet nurkassa lojumassa, jos haluaa ns. isoja pelejä pelata. En kyllä pistäisi pahitteeksi, jos kevyt päätelaite riittäisi ja likainen työ tehtäisiin jossain kaukana datakeskuksessa.
kun tämä tulee niin eräät konsoolipel...
kun tämä tulee niin eräät konsoolipelaajat alkaa kumminikin itkemään että toisilla on hiiret ja ne pitää kieltää ;)
Saa melkoiset masiinat olla, että nii...
Saa melkoiset masiinat olla, että niillä pyöritetään yhtäaikaa jokusen miljoonan pelaajan pelejä.
Tämähän on kätevä ratkaisu siihen ongelmaan, että kuluttajat voivat nykyisellään myydä / ostaa pelejä käytettynä, jolloin pelintekijöiltä jää pelimarkat saamatta.
Herääkin kysymys:
1. Ostettaisiinko jokainen peli erikseen "omaan peliarkistoon"
2. Vuokrattaisiinko niitä pelkästään tietyksi ajanjaksoksi
3. Maksettaisiinko sitä mukaa kun pelataan.
Ainakin toistaiseksi haluan rahoilleni vastineeksi jotain kouriintuntuvaa jonka voin halutessani myydä mahdollisen kyllästymisen jälkeen eteenpäin.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi