Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Irak-peli nosti vastalauseryöpyn

Konamin vasta eilen paljastama Six Days in Fallujah -sotapeli on heti tuoreeltaan saanut kriittisiä kommentteja sotilailta, heidän vanhemmiltaan ja rauhanjärjestöiltä. Pelissä on tarkoitus käydä yksityiskohtaisesti läpi vuoden 2004 lopulla Irakissa käytyjä taisteluita.

– Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua. Se on erittäin karkeaa, kun ajatellaan mitä Fallujahissa oikeasti tapahtui, kommentoi poikansa Irakissa menettänyt Reg Keys.

– Nämä hirveät tapahtumat pitäisi jättää historiankirjoihin, eikä vähätellä niitä luomalla ne pelattavaksi jännitystä etsiville, jotta he voisivat palata niihin uudelleen ja uudelleen. Ja mikä vielä pahempaa, peli voi joutua fanaattisen nuoren muslimin käsiin ja yllyttää hänet jonkinlaiseen kostoon. Vaadin tämän pelin kieltämistä, jos ei nyt koko maailmassa, niin ainakin Iso-Britanniassa, Keys vannoi.

Entinen SAS-joukkojen sotilas ja kirjailija Andy McNab kuitenkin puolusti peliä sanomalla, että media on tehnyt sodasta viihdettä jo vuosia. Hänen mukaansa Briteissä suhtaudutaan Fallujahin konfliktiin eri tavalla kuin Yhdysvalloissa, sillä USA menetti siellä enemmän sotilaista, kuin Britannia Irakissa ja Afghanistanissa yhteensä.

– Ei tämän Amerikassakaan pitäisi järkyttää, sillä kaikkihan ovat katsoneet sitä uutisissa viimeiset seitsemän vuotta. Kaikki 12-vuotiaista 90-vuotiaisiin tietävät mitä Fallujahissa tapahtui. Se on televisiossa, siitä on kirjoja ja peli on luonnollinen jatko, sillä se on jo osa kansanperinnettä. Ainoa ero on, että se esitetään erilaisessa mediassa, McNab puolusteli.

Stop the War Coalition -rauhanjärjestön edustaja Tansy E. Hoskins piti peliä kuitenkin sairaana ja muistutti Faluijahin tapahtumien olleen eräs konfliktin pahimmista sotarikoksista, jonka jäljiltä jopa tuhat siviiliä menetti henkensä.

– Ei ole mitään juhlittavaa veristä ja epäoikeudenmukaista miehitystä vastustavien ihmisten kuolemassa. Pelin tekeminen sotarikoksesta ja rahan ansaitseminen tuhansien kuolemalla ja vammautumisella on sairasta, Hoskins lausui.

Konamin mukaan heillä ei ole pelin suhteen ylevämpiä päämääriä, eivätkä he kannata sotaa. Tarkoitus on vain luoda kiinnostava viihdekokemus.

Galleria: 

Kommentit

"Kaikki 12-vuotiaista 90-vuotiaisiin tietävät mitä Fallujahissa tapahtui. Se on televisiossa, siitä on kirjoja ja peli on luonnollinen jatko, sillä se on jo osa kansanperinnettä. Ainoa ero on, että se esitetään erilaisessa mediassa, McNab puolusteli."

Eiköhän ihmisten pitäisi tuo alkaa ymmärtämään kaikkien pelejä kritisoivien kohdalla.

Typerää kaksinaismoraalia, sotapelejä on tehty muutoinkin. Miksi muka tuoreemmasta aiheesta ei voisi tehdä räiskintää? On niitä siviilejä lahdattu jo ammoisista ajoista, jopa vainottu jonkun typerän kriteerin perusteella ja siihen kun vertaa niin nuo siviilimenetykset on pientä. En koskaan tule ymmärtämään ihmisiä jotka kieltävät sotien kuvaamisen peleissä, mutta mediassa muutoin saa mässäillä aiheella.

Siis juma***** nuo kritisoijat ne vasta sairaita ovat! Heidän mielestään on ihan okei lahdata miljoonittain jotain irakilaisia esim. siinä 50centin pelissä tai saksalaisia missä tahansa ww2-pelissä, mutta auta armias, jos peli kuvaa tilannetta, jossa pari tuhatta jenkkiä kuolee, niin se onkin sitten sairasta. Mitäs jos patrioottiveteraanit vaikka ajattelisivat, mitä tekivät Vietnamissa vietnamilaisille (paikalliset kärsivät vieläkin) ja pitäisivät turpansa kiinni.

Ylipäätänsä,miksi sotapeleistä edes pitää tehdä oikeaan sotaan liittyviä? miksei ne voi keksiä itse sodan paikkaa ja aikaa.Putkimaiset oikeaa sotaa käsittelevät pelit ovat jo niin mennyttä aikaa.Omaa mielikuvitusta ja yritystä nyt hieman mukaan joskus.

Voi elämä. Eiköhän joku lastensairaalan pommittaminen innoita pikku muslimeja riehumaan enemmän kuin joku videopeli?

Taas saadaan huomio pois oikeilta ongelmilta turhalla jeesustelulla.

Viikon Jeesusteluryöppy taas. Ei olla taas kovin paljoa ajateltu. Kaikki muut sodat mitä peleissä on käsitelty menneinä vuosina onkin ihan ok viihdettä, muttei Irakissa tapahtuva?
Ohhoijakkaa.

Ymmärrän kritiikin pelin ympärillä, mutta olisin luullut että kritiikkiä olisi tullut juuri siviilien tappamisesta ja muista sotarikoksista. Mutta sitä tulikin hyökkääjä valtion taholta ja millaisia kommentteja, huomaa ettei ihmisiä kiinnosta ennen kuin on oma lehmä ojassa. Itse uskon sanan- ja ilmaisunvapauteen ja mielestäni saavat tehdä pelin jos haluavat, ei se kuitenkaan loppuenlopuksi oikeasti tapa ketään..Mutta sitä en voi kiistää etteikö se olisi mielestäni moraalisesti paheksuttavaa.

Itsekkin pitäisin tästä kovaa meteliä jos tekemisiini kuuluisi aseelliset konfliktit ympäri maailmaa.

" Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua."

Että kun aiheesta tehdään peli, niin se on heti sairasta sodan ihannointia? Eipä ole tullut hinkua hankkia ydinkärkeä vaikka Metal Geareja onkin tullut pelattua...

" Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua."

Kyseinen lause pitää lukea seuraavasti " Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden Yhdysvaltalaisten valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua."

onhan tuo että paikallisista ei niin väliä vaikka niitä on kidutettu ja tapettu mutta jenkkiä kun kuollu niin heti haloo nousee

Pellejähän noi "muka-moralisti" maiden johtajat ovat olleet, itsehän ovat sotimaan lähteneet ja seuraukset ovat olleet tiedossa.
Tämä on vain peli.

Aika tekopyhää skeidaa toikin...

Toisen mailmansodan peleissä on lahdattu saksalaisia kuin heinää jo vuosikymmeniä, mutta sitten kun ruvetan lahtaamaan irakilaisia mennään liian pitkälle. Ovatko muka saksalaiset jokseenkin vähä-arvoisempia kuin irakilaiset? Edes kuolleiden määrällä (sivullisten taikka sotilaiden) ei voida perustella että irakin sota olisi ollut jotenkin julmempi kuin toinen mailmansota...

Jokseenkin tässä tuntuu siltä että nyt kun ruvetaan tekemään amerikkalaisista sotilaista tavallisia ihmisiä jotka tappavat sivullisia (niitähän kuoli myös suuret määrät toisessa mailmansodassa) möhlätessään ja mennään jenkkien mielestä jotenkin "off message" vaikka ollaan täysin "on message".

Japanilaiset ovat (melkein) kaikki tajunneet että sodassa kuolee aina ihmisiä, sivullisia, sotilaita ja ärrimmäisiä julmuuksia tullaan aina tekemään sekä se että tämä on välttämätöntä, samalla kuin amerikkailaiset ovat siivotujen toisen mailmansodan elokuvien (ilman siviilien pommittamista, ampumista ja kiduttamista) ja veteraanien pikkulastentarinoiden kautta he ovet saaneet päähänsä että sota on oi-niin-jaloa ja siistiä.

Jenkit eivät sitten yhtään ymmärtäneet mitä huomattavasti realistisemmat (melkein täysin) siivoamattomat vietnamin sodan elokuvat (m.m Deer Hunter, Full Metal Jacket ja We Were Soldiers) yrittivät sanoa, sota on helvettiä jossa kuolee sekä sotilaita että sivullisia.

Luulen että varmaan entisen republikaanihallituksen ja armeijan propaganda-osaston äänitorvi, FOX-kanavan uutiset tulevat ottamaan pelin pahasti hampaisiinsa kunhan se julkaistaan kun jopa tyhemmmätkin nuoret (joita armeijan rekrytointiupseeit ovat jahdanneet alueilla missä he liikkuvat sitten irakin sota alkoi ja uusien alokkaiden tarve kasvoi ja saatavuus hankaloitui) vihdoinkin ymmärtävät että irakissa ei olla tehty mitään sankarillista kansan vapauttamista, vaan yksinkertaisesti avattu helvetin portit ja sukellettu oikein syvälle vaan sen takia että saataisiin amerikan öljyntarve turvattua.

Kyseinen lause pitää lukea seuraavasti " Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden Yhdysvaltalaisten valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua."

Minkä takia se noin pitäs lukea, kun britti äitihän ton kommentin antoi, joka menetti poikansa siellä? 1+1=3?

Ehkä vähän ylireagoitu tähänkin. Onhan WWII sta tehty useita pelejä eikä venäläiset tai saksalaiset ole nostaneet niistä mitään suurempaa haloota.

Rahan tekeminen tuhansien kuolemalla ja vammautumisella ei mielestäni ole läheskään niin sairasta kuin tuhansien tappaminen ja vammauttaminen. Kohta huolestun jos näiden asioiden eroa ei ymmärretä.

Ei kukaan osta tuollaista peliä että voisi nauraa itselleen kurat housuun. Ehkäpä osa noista moittijoista ei ole tullut ajatelleeksi että peli voi esittää asian paremmin kuin esim uutiset. Pääsee paremmin tapahtumiin sisään ja ymmärtää sodan järkyttävyyden. Pelien pitäisi ollaopetusmateriaalina koulussa. Kolme kertaa viikossa pelataan sota(ym.)peliä ja kirjoitetaan aine aiheesta. Vois vaikka tuon pakkoruotsin tilalle laittaa.

Ei tässä mitään ongelmaa ole jos pelissä pääsee myös sniputteleeen jenkkejä ja
tienvarsipommeilla olis kiva posautella hummereita.

Vähän kyllä mgs2:ssa (konamin peli) jäi kismittämään kun siellä laivassa ei mukamas saanut niitä amerikkalaisia sotilaita ammuskella. mukamas tehtävä epäonnistui jos niitä kuoli. nyt konami vois korjata asian tän pelin myötä.

Mielestäni vähän aiheellistakin tästä teemasta valittaminen. Amerikka ei ole sotansa vuoksi ollut oikein hyvässä valossa. Tämän lisäksi tällä on huomattavasti suurempi vaikutus ihmisiin kuin jollain viimevuosituhannella tapahtuneella toisella maailmansodalla.

Pelistä tulee joko jälleen jokin propaganda peli joka yrittää esittää amerikkalaisia "sankareina" tai sitten mennään sodan oikealle puolelle joka antaa sekä Irakilaisista että amerikkalaisista aika ilkeän kuvan. Omien pommien osumista sairaala ja koulu rakennuksiin, itsemurhapommittajia. Tulitaisteluissa mukaan joutuneita siviilejä yms.

Irakin sodalla voi olla moniin samanlainen vaikutus kun meille suomalaisille olisi jos joku pelitalo alkaisi työstämään kouluammunta simulaattoria. (ei siinä ettei vähän aiheesta ohi menevä elokuva olisi jo tehty http://fi.wikipedia.org/wiki/Battle_Royale_(elokuva) )

"Rahan tekeminen tuhansien kuolemalla ja vammautumisella ei mielestäni ole läheskään niin sairasta kuin tuhansien tappaminen ja vammauttaminen. Kohta huolestun jos näiden asioiden eroa ei ymmärretä."

Rahaahan tehtiin sotimisella ja nyt sitä tehdään myymällä pelejä siitä.

"Mielestäni vähän aiheellistakin tästä teemasta valittaminen. Amerikka ei ole sotansa vuoksi ollut oikein hyvässä valossa. Tämän lisäksi tällä on huomattavasti suurempi vaikutus ihmisiin kuin jollain viimevuosituhannella tapahtuneella toisella maailmansodalla."

Heti vaan pelit ja elokuvat tilanteeseen, mikä vuosien varo-aika tässä tapauksessa pitäisi olla? Ei kauaa mennyt kun WTC-elokuvat tulivat..

" Ottaen huomioon Irakin sodassa menehtyneiden valtavan määrän, osoittaa sen ihannoiminen videopelissä erittäin huonoa harkintakykyä ja makua."
Mikseivät etunenässä sitten tuomitse WW2:a? Se se vasta huonoa makua osoittaakin.(liikaahan irakissakin on kuollut ihmisiä ei siinä mitään. Turha body counteilla on toisaalta saivarrella) Sen sijaan tästä mä olen kyllä toisaalta ihan samaa mieltä, ihan fiilispohjalta:
" Nämä hirveät tapahtumat pitäisi jättää historiankirjoihin, eikä vähätellä niitä luomalla ne pelattavaksi jännitystä etsiville."

"Heti vaan pelit ja elokuvat tilanteeseen, mikä vuosien varo-aika tässä tapauksessa pitäisi olla? Ei kauaa mennyt kun WTC-elokuvat tulivat.."

WTC elokuva perustuu tapaturmaan ja ei tietääkseni täten yritä tuoda muutakuin ehkä terrorismiä huonoon makuun. Terrorismilla nyt ei ole hyvää kuvii juuri missään joten elokuva ei tässä tapauksessa ole kuin lähinnä pieni kunnian osoitus WTC:n uhreille ja elokuvamainen kuvaus tapahtuman hirveydestä.

Mutta Irakin sodassa on taas monella niin uskonnon kuin muidenkin uskomusten kohdalla tunteet liekeissä. Mitään varsinaista hyvää osapuolta sodassa ei ole vaan Amerikkalaiset tapattavat puoli valtiota vain koska "uskovat" että heillä on terroristisia aikeita. Amerikkalaiset taas varmaan tykkäisivät kyttyrää kun peli kuvattaisiinkin irakilaisten silmistä ja pelaajan tehtäväksi laitettaisiinkin räjäyttää amerikkalainen sotilasjoukkue taivaan tuuliin itsemurha pommin avulla.

"Sen sijaan tästä mä olen kyllä toisaalta ihan samaa mieltä, ihan fiilispohjalta:
" Nämä hirveät tapahtumat pitäisi jättää historiankirjoihin, eikä vähätellä niitä luomalla ne pelattavaksi jännitystä etsiville.""

Jep jep, samat on omatkin mietteet.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi