EU:n komissaarit Viviane Reding ja Meglena Kuneva haluavat laajentaa pelien takuun kahteen vuoteen muun aineellisen irtaimen tapaan.
Brittiläisiä ja eurooppalaisia pelinkehittäjiä edustavan Tigan johtaja Richard Wilson pitää tärkeänä, että kuluttajien ja kehittäjien välille löydetään tasapaino.
– On varsin kohtuullista vaatia kuluttajille laadukkaita tuotteita, mutta jos lainsäädäntö tehdään liian ankaraksi, johtaa se julkaisijoiden ja kehittäjien varovaisuuteen. Pelien kehitys vie vuosia ja tiimit joutuvat usein arvailemaan, mikä on teknologian tilannne, kun peli lopulta julkaistaan. Mikäli todistustaakka jää kehittäjille, johtaa se uusien ideoiden tukahtumiseen kun kaikessa pitää pelata varman päälle, Wilson ennusti.
Kunevan edustaja Helen Kearns sanoi komissaarien halunneen käynnistää keskustelun ohjelmistoteollisuuden kanssa. Tällä hetkellä jälleenmyyjillä ei ole velvollisuutta antaa rahoja takaisin pelistä, jonka bugi tai muu virhe estää sen pelaamisen loppuun. Jos ehdotus päätyy laiksi, olisi kuluttajilla oikeus saada toimiva tuote.
Kearns myöntää, että tämä vaatii rehellisyyttä kuluttajien puolelta, sillä tilannetta voidaan käyttää hyväksi pelaamalla peliä viikkoja ja sitten vahingoittaa sitä petostarkoituksessa.
– Toisaalta on olemassa mahdollisuus hyväksikäyttöön, mutta toisaalta se ei ole tarpeeksi hyvä syy sille, miksei peruskuluttajansuojan pitäisi toimia, Kearns lausui.
Business Software Alliance (BSA), joka edustaa muun muassa Applea ja Microsoftia, sanoi ettei ehdotus nykymuodossaan voisi toimia.
– Digitaalinen sisältö ei ole aineellista irtaina, eikä siihen pitäisi kohdentaa samoja vastuusääntöjä kuin leivänpaahtimiin. Sisältö on sopimuksella lisensoitu kuluttajalle, ei myyty, tarkensi BSA:n Francisco Mingorance.
Komissaarien ehdotuksessa halutaan lisäksi luopua EU:ssa myytyjen ohjelmistojen alueellisista lisenssisopimuksista ja yhtenäistää yksityistä kopiointia koskeva lainsäädäntö.
Kommentit
Kannatetaan! On nimittäin noita ...
Kannatetaan!
On nimittäin noita bugeja aina välillä tullut eteen ja joskus juuri näitä,et pääse peliä läpi,ongelmia.Olisi erittäin hyvä jos tällä saataisiin karsittua erittäin huonoja pelejä hyllyiltä,koska jotkut todella keskeneräiset pelit ovat niin bugisia ja pelaamis kelvottomia.Keskeneräisiä pelejä ei edes pitäisi päästää kauppojen hyllyille.
Suomessa käsittääkseni kuluttajansuoj...
Suomessa käsittääkseni kuluttajansuoja mahdollistaa viallisen pelin vaihdon. Tosin kyse lienee viikoista tai korkeintaan kuukausista.
Ensimmäinen järkevä EU ehdotus. Ed...
Ensimmäinen järkevä EU ehdotus.
Edit. Itselläni on ollut NFS: Most Wantedissa tilanne jossa peli tilttasi viimesen bossin jälkeen ja oli vielä yksi takaa-ajo jälellä. Pelilevy oli täysin naarmuton ja sain Prismasta ilman mitään vänkyilyä uuden pelin tilalle.
Nakkilokin kanssa samaa mieltä. Kerra...
Nakkilokin kanssa samaa mieltä. Kerrankin EU:lta pelaajien kannalta järkevä ehdotus. :)
huhhuh, aivan järjetön ehdotus. En...
huhhuh, aivan järjetön ehdotus.
Ensinnäkin, kuinka usein tulee vastaan bugi joka estää pelaamisen? Itselläni on lähivuosina ollut tasan yksi (tosin pelaan lähinnä konsoleilla) peli, joka pysähtyy bugiin. Tomb raider ei suostu jatkamaan tietystä pisteestä eteenpäin, jos on tehnyt väärän käännähdyksen aikaisemmin pelissä. Tunnenko, että minulla olisi oikeus saada kyseisestä tuotoksesta rahat takaisin jälleenmyyjältä? En. Annan arvoa myös sille pelaamalleni 3-5 tunnille ennen bugia, mutta alennettua hintaa ei kauppa voi takaisin antaa.
Toiseksi, kuinka usein tulee vastaan peli, jonka pelaamisen estävää bugia ei korjata päivityksellä? Harvoin väittäisin. Tämä laki antaisi sellaisen mahdollisuuden epärehellisille ihmisille, että tällaisella toiminnalle ei ainakaan tästä lamasta nousta. Pelin ostajan on helppo sanoa, että 20 tunnin jälkeen peli jumahtaa tiettyyn kohtaan. Kaupalla ei ole mitään mahdollisuutta todistaa asiakkaan väitettä valheelliseksi, koska tuollaista virhettä on mahdotonta testata suoraan kaupassa.
Kolmanneksi, mikä lasketaan pelin seisauttavaksi bugiksi? Jos kyse on omasta tietokoneestasi (PC-peleissä), jossa jokin aiheuttaa pelin kaatumisen, kuinka lakia tulkitaan. Miten taas todistetaan, että kyse ei ole vain ikivanhoista näyttiksen ajureista, joita ainoastaan Sims-pelejä pelaava Kikka ei osaa päivittää.
Itse en pelaajana näe tässä mitään järkeä.
Kyllä. Viimeinkin on EUsta muutakin h...
Kyllä. Viimeinkin on EUsta muutakin hyötyä kuin vertailla palkka eroja.
mud, juuri pelaajan kannalta tämän pitäisi olla tervetullut laki! Ei enää bugisia ja keskeneräisiä pelejä jotka ehkä sitten joskus mahdollisesti pätsätään kuntoon.
@mud Läheskään kaikki eivät kytke ...
@mud
Läheskään kaikki eivät kytke konsoliaan nettiin, jolloin päivitysrumba on käytännössä turha. Pelit pitäisi julkaista valmiina tuotoksina, eikä keskeneräisinä räpellyksinä. Hyvä homma sanon minä.
Pilipali: itse taas vakaasti uskon, e...
Pilipali: itse taas vakaasti uskon, että useat kytkevät nykyaikaisen konsolinsa nettiin. Tuo lakiehdotus lähinnä vain tuntuu helpottavan digitaalisesti levitettävien pelien "piratisointia" tai lyhyehköjen pelien pelaamista teoriassa ilmaiseksi.
En muutenkaan oikein usko, että laki mitenkään parantaisi kuluttajan oikeuksia.
Hm, Jaahas.
Hm, Jaahas.
"itse taas vakaasti uskon, että useat...
"itse taas vakaasti uskon, että useat kytkevät nykyaikaisen konsolinsa nettiin."
Ainakin omassa tuttavapiirissä vain kaksi seitsemästä on kytkenyt uuden konsolinsa verkkoon.
^^ Minä kun en tunne henkilökohtaise...
^^
Minä kun en tunne henkilökohtaisesti ketään, joka olisi kytkenyt konsoliaan nettiin.
Vähän on taas kaksiteräinen miekka tä...
Vähän on taas kaksiteräinen miekka tämäkin laki. Totta kai on positiivista, että pelit julkaistaisiin hieman nykyistä valmiimpina. Josko tällä vähän karsittaisiin kaatumisiakin. Toisaalta taas jos laki menisi tällaisenaan läpi, niin saattaisi vähentää myös pelijulkaisuja, tai pitkittää joidenkin parempienkin tittelien osalta. Niitäkin ihmisiä varmasti riittää, jotka menevät läpipelatun pelin kanssa hakemaan kaupasta rahojaan takaisin. Kaksi vuotta varsinkin kuulostaa hyvin pitkältä ajalta.
Päivitysten varaan ei tosiaan voi hirveästi laskea, kun loppujen lopuksi aika moni konsoli tuntuisi olevan ilman nettiyhteyttä. Ja muutenkin tietoinen paskan julkaisu on vähän kuin myisi auton ilman jarruja ja tuumii että ne voi sitten käydä parin kuukauden päästä hakemassa jälkikäteen, kunhan valmistuvat.
miettikääs loppuun asti tuota asiaa.....
miettikääs loppuun asti tuota asiaa... entäpä jos esimerkiksi pelijulkaisijat rupeavat lykkäämään peliensä julkaisuja Euroopassa tuon takia? ei uskalleta julkaista samaan aikaan jenkkijulkaisun kanssa, bugeista valittavien ihmisten takia (jotka todellakaan kaikki eivät olisi rehellisiä, tai edes kykeneväisiä erottamaan onko bugi oikeasti pelissä vai oliko kenties oma vika)...
Ja nyt onkin äänestysikäisillä vielä ...
Ja nyt onkin äänestysikäisillä vielä oiva mahdollisuus selvittää oman Eurovaaliehdokkaan pelikanta.
Turha sitten kitistä, jos joku urpoehdotus menee läpi, jos ei ole asiasta vaivautunut ottamaan selvää. :)
Joo eka järkevä ehdotus EU:n suunnalt...
Joo eka järkevä ehdotus EU:n suunnalta. Kuulostaa hyvältä mutta mitenköhän on toteutuksen laita...
Ja paljonhan kehittäjät tästä hyötyvä...
Ja paljonhan kehittäjät tästä hyötyvät, eivät mitään. Ainoa peruste jota tässä on nyt kuultu on että ei hyllyillä olisi puolivalmiita teoksia. No onko sieltä lihatiskiltäkin pakko ottaa aina joku pirkka paketti jonka tietää tuovan vain mielipahaa sitten ruokapöydässä ?
Eli, ei ne paskat pelit hyllyjä kaada, tekevät siitä vaan vähän monipuolisemman.
Pelilevyille pitäisi ainakin saada se...
Pelilevyille pitäisi ainakin saada selkeä takuu. Pari levyä mennyt oikealla käsittelyllä halki ja ostopaikkaan palutetta antaessa on vain syytetty väärästä käsittelystä. Muuan nettikauppa sentään kertoi että PS3 peleissä on esiintynyt levyjen halkeilua normaalia enemmän.
Mitenkäs luulette tässä käyvän. Hmmm....
Mitenkäs luulette tässä käyvän. Hmmm. Eu siis yrittää vastustaa keskeneräisyyden käytäntöä. Vastustajina toisessa kulmauksessa muunmuassa Bill Gates.
Toivottavasti tästä nyt edes keskusteltaisiin kunnolla tuolla maailmalla.
Toi laki voitaisiin säätää koskemaan ...
Toi laki voitaisiin säätää koskemaan vain laajassa mittakaavassa olevia bugeja, silloin se olisi ihan järkevän kuulosta. Eli jos sulla on joku eksoottisempi pc millä ei peli pyöri niin ei voi mitään, jos taas käytät konsolia eikä silti toimi eikä toimi tuhansilla muillakaan niin sitten menisi takuun piikkiin.
Takuu voisi taas olla toteutettu niin, että jos pelistä löytyy bugi mikä on todella vakava niin siitä raportoidaan ja laitetaan päivä talteen milloin se huomattiin. Tämän jälkeen kaupat laittavat jo julkaistuihin peleihin lapun jossa lukee "peli vaatii nettiyhteyden päivitystä varten" ja kaikki ketkä ovat jo ostaneet pelin ennen varoistusta eivätkä omista nettiyhteyttä (tai vain haluavat ratsastaa takuun piikkiin) voisivat vaihtaa pelin toiseen saman julkaisijan peliin.
Sinänsä kyllä jännä, että tälläisestä asiasta pitää tehdä hirmu lakeja.. Itellä ei ole tullut ainuttakaan todella suurta bugia vastaan vaikka melko paljon pelaankin. En tosin osta my horse and me pelejä tai muuta skeidaa, joten kait ne bugit sitten lymyävät vastaavissa tuotteissa :o
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi