Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Raportti: Pelit eivät kunnioita kansainvälisiä sopimuksia

Nykyajan toimintapelit kunnioittavat heikosti aseellisia konflikteja koskevia kansainvälisiä sopimuksia, kerrotaan Pro Juventuten ja TRIAL-järjestön valmistamassa raportissa.

Tutkimuksen tekijät tutustuivat noin 20 toimintapeliin, mukaan lukien Metal Gear Solid 4:ään, Call of Duty 4: Modern Warfareen ja 24: The Gameen. Tarkoituksena oli analysoida, kuinka hyvin peleissä otetaan huomioon todellisuuden vastaaviin tapahtumiin liittyvät lait ja sopimukset.

Raportin mukaan vain pieni osa peleistä kunnioittaa esimerkiksi kansainvälisen humanitaarisen oikeuden periaatteita. Useissa peleissä muun muassa tuhotaan tarpeettomasti siviilikohteita ja kidutetaan vihollisia ihmisarvoa alentavasti.

Tutkijat haluaisivatkin saada kehittäjät välttämään skenaarioita, joissa kansainvälisiä säännöksiä helposti rikotaan. Lisäksi raportissa toivotaan, että peleihin lisättäisiin sääntöjä ja palkintoja, joilla rohkaistaisiin sopimusten kunnioittamiseen.

Näin pelaajille tarjottaisiin todenmukainen kuva aseellisista konflikteista ja polisiityöstä sekä niihin liittyvistä laeista.

Galleria: 

Kommentit

Varmaan tutkijat haluaisivat myös, että autopeleissä noudatettaisiin liikennesääntöjä. Kiduttaminen ja siviilien tappaminen peleissä on tietysti vastenmielistä. Tuntuu kuitenkin oudolta esittää vaatimuksia pelien suuntaan, jos kirjallisuuteen ja elokuviin ei vaadita vastaavia.

Pelien rajaamista tutkimuskohteeksi perusteltiin sillä, että kirjallisuus ja elokuvat ovat passiivisia viihdemuotoja, kun taas peleissä pelaaja osallistuu aktiivisesti tapahtumiin. Ainakin yleensä.

"Ainakin yleensä."

O-ou, etkai vaan...

Yhyy artikkelille. GTA:ssa parasta on ajaa autolla siviilien yli.

:)

Hyvä tutkijat, nyt osuitte naulan kantaan! Putkimaiset pelit ovat aina sotineet vapaita pelikokemuksia vastaan, joten nyt on oiva tilaisuus suosia vaihtoehtoisia pelityylejä - ja samalla noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, ihmisoikeuksia sekä tasa-arvoa tappiin viritettynä. Jatkossa siis Master Chiefinä voi yrittää puhua järkeä grunteille sekä kohteliaasti pyytää heitä laskemaan aseensa. Lisäksi Sam Fisherinä voi unohtaa kyseenalaiset kuulustelutekniikat sekä hypätä suoraan byrokratian rattaisiin kirjoittelemalla valituskirjeitä eri hallituksille. "Ettekste viittis laittaa ton yhen linnaan, ku se on ollu vähä paha poika. Vei hiekkalaatikol mun lapion. :(((("

Lisäksi olisi todella hienoa, jos pelaajia palkittaisiin lisäpisteillä kaikista arjen hyvistä teoista. Mikäli esimerkiksi seuraavassa GTA:ssa autat yh-äitiä rattaiden tai ostosten kanssa - ilman taka-ajatuksia - olet ansainnut hyvän mielen lisäksi muutaman kympin (jotka voit tosin antaa Y:tä painamalla suoraan Kummien keräykseen). Suurimmat pongot lykätään niille, jotka antavat paikkansa ratikassa hullulle mummolle, jonka puheet on kuullut kyllä moni mutta ymmärtänyt harvempi.

Nämä ovat niitä uutisia jotka nostavat eniten omaa verenpainetta.

Harmi vain että tutkijat eivät ole tehneet töitään kunnolla. MGS4:än viitataan toistuvasti Metal Gear Soldier 4 nimellä, ja tutkimus väittää, että kyseisessä pelissä voi tappaa siviilejä. Totta jo puhutaan, niin MGS4:ssähän ei edes ole siviilejä, vain taistelevat osapuolet eli militiajoukot ja PMC:t. Jos tutkijat mieltävät Militiajoukot siviileiksi, niin ihan samalla lailla PMC:tkin ovat siviilejä.

Toinen epäkohta tutkimuksessa MGS4:n suhteen oli se, että tutkijat viittasivat 'walkthroughun' jonka mukaan kannattaa nukutetut vastustajat tappaa, jotta heistä ei myöhemmin koidu harmia, ja tämä oli se kohta mihin tutkijat tarttuivat. Aseettomien/toimintaan kykenemättömien tappaminen/vahingoittaminen on kansainvälisten sopimuksien mukaan kiellettyä. Tutkijat vaan eivät olleet perehtyneet aiheeseen sen enempää, ja MGS4:hän kannustaa enemmän väkivallattomuuteen, saahan sillä lähestymistavalla enemmän 'palkkioita', ja Kojima itsekin tähän kannustaa. Tutkijat ovatkin jättäneet kyseisen 'walkthroughn' nimeämättä. Kannattaa varmaan internetistä löytyvää läpipeluuohjetta käyttää pelin tutkimiseen, ja vielä väittää, että näin peliä on tarkoitettu pelattavaksi.

Tämä oli aika turha tutkimus loppujen lopuksi.

Jälleen unohdetaan, että pelit on pelejä. Ei mua ainakaan järkytä yhtään, vaikka pelin kantavana ideana olisi tappaa pelkkiä siviileitä ja jättää sotilaat eloon. Kyllä se järki sen sanoo, että tää ei tapahdu nyt oikeassa maailmassa. Ja heh, oikein palkintoja siitä, että "elää" pelissä kuin moraalisesti kultaista keskitietä kulkeva mallikansalainen.

Eikös tuollainen olisi periaatteessa huolestuttavampaa näiden pelejä pelaavien sekopäiden kannalta. Tämähän vahvistaa vaan näiden tiettyjen pelaajien immersiota siitä, että peli olisikin ihan oikeaa maailmaa. Noh, tuskinpa pelitalot tuollaista hihhulipuhetta silti kuuntelee, joten jatkossakin varmaan näkyy ihan samanlaista toimintaa peleissä kuin aina ennenkin.

Keleen maailmanparantajat. Ilmaisunvapaus kärsii kun pitää olla tallomatta kenenkään varpaille. On ankea mielikuva noilla tutkijoilla pelaajista jos luulevat että pelaajat eivät tee päätöksiään moraalisesti oikein, jos haluavat. Aina ei tyrkytetä yhtä mallia vaan annetaan hiukan mietiäkin mitä tekee, etenkin MGS4ssä.

omnilion: "Totta jo puhutaan, niin MGS4:ssähän ei edes ole siviilejä, vain taistelevat osapuolet eli militiajoukot ja PMC:t. Jos tutkijat mieltävät Militiajoukot siviileiksi, niin ihan samalla lailla PMC:tkin ovat siviilejä."

PMC:t (eli Private Military Contractor) taidetaan laskea virallisesti siviileiksi, eikä esim. kuolleita PMC-hemmoja lasketa kaatuneiden joukkojen lukuihin. Esim. Afganistanissa Yhdysvalloilla on jo enemmän porukkaa PMC-firmojen kautta, kuin virallisia joukkoja, joiden lähettämiseen pitää hankalasti kysellä lupia senaatilta jne.
Ja jos uskoo, että erikoisjoukoista kovapalkkaiselle yksityispuolelle loikanneet heput ovat tosiaan vain vartiohommissa tai korjaamassa esim. sähköverkkoa, niin siitä vaan... ;-)

Ja suoraan uutiseen viitaten, niin eikös se totuudenmukainen kuva tule juuri kaikkien kansainvälisten lakien ja säädösten rikkomisella?

"PMC:t (eli Private Military Contractor)"

Eikös PMC tarkoita "Private Military Company"?.

Käytetään kai molempia.

Karibu:
"Keleen maailmanparantajat. Ilmaisunvapaus kärsii kun pitää olla tallomatta kenenkään varpaille."

Kyllähän raportin havainnoissa on pointtia, jo monen ihmisen maailmankuvaan pelit vaikuttavat ihan tuntuvalla tavalla. Esimerkiksi muutama poliisin toimintaa tasolla tai toisella simuloiva peli kyllä rankaisee virkavirheistä. Periaatteessahan kyse on samasta asiasta.

Toisaalta minähän pelaankin pääsääntöisesti humaaneja ihmisarvoja kunnioittavalla Rauhan Konsolilla, joita ei esimerkiksi ole tuhansittain alistettu Yhdysvaltain väkivalta- ja tappokoneiston työvälineiksi.

Oliver: "Ja suoraan uutiseen viitaten, niin eikös se totuudenmukainen kuva tule juuri kaikkien kansainvälisten lakien ja säädösten rikkomisella?"

Sama tuli täälläkin mieleen. Bioaseita ja epämääräisiä kidutustekniikoita, siviilien pommittamista ja vuosikymmenten ongelmia räjähtämättömien pommien kanssa - mitä muutakaan viime vuosikymmenten sodat ovat olleet?

Jos nyt edes saataisiin muu maailma noudattamaan noita "sovittuja" sääntöjä ensin ennen kuin aletaan puhdistaa videopelejä. Peleissähän esitetään sitä maailmassa tapahtuu oikeasti, vai väittävätkö he että USA ei ole kiduttanut vankeja Guantamossa tai että jengiläiset ei ajaisi ja ampuisi ihmisiä keskellä kaupunkia tai että Kiina olisi oikeasti hyvä ja kunniallinen ja uudistushaluinen maa.

Oliver: 'PMC:t (eli Private Military Contractor) taidetaan laskea virallisesti siviileiksi, eikä esim. kuolleita PMC-hemmoja lasketa kaatuneiden joukkojen lukuihin.'

Itse en ole tuohon niin tarkkaan perehtynyt, mutta muistaakseni tutkimuksessa viitattiin 'aseettomiine ja puolustuskyvyttömiin siviileihin'. PMC:t eivät ehkä ihan tähän sakkiin kuulu ;) En tiedä virallisesta kannasta, mutta itsestäni tuntuisi hölmöltä, jos näin on. PMC:t kun ovat kerta tehtäviinsä koulutettuja ammattilaisia, niin en niitä kyllä menisi kovin helposti siviileiksi laskemaan...

No joo.. Eiköhän kv sopimukset voida jättää pelien ulkopuolelle ihan suosiolla. Pelit nimenomaan ovat se paikka, johon voi paeta yhteiskunnan rotanpyörää niin koti-, kuin ulkomaisiltakin säännöksiltä, ketään vahingoittamatta.

Eli toden totta hyvin turhaa antaa hypoteesi: "Pelit rikkovat kv. sopimuksia". Entäpä sitten? Maailman kolme mahtavinta valtiotako sitten eivät? Kumpikohan mittakaava on vakavampi?

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi