Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Jopa yhdellä kymmenestä ongelmia 3D-kuvan kanssa

Brittiläisen The Eyecare Trust -järjestön mukaan jopa yli yhdellä kymmenestä on ongelmia stereoskooppisen 3D-kuvan katselemisessa.

3D-kuvan katseleminen vaatii molempien silmien toimimista yhdessä, mutta 12 prosentilla brittiläisistä kerrotaan olevan häiriö, joka johtaa ongelmiin aivojen käsitellessä kahta kuvaa ja kolmiulotteista tilaa. Vaiva on saattanut olla aikaisemmin huomaamaton, sillä aivot pyrkivät korjaamaan näössä ilmeneviä ongelmia.

The Eyecare Trust varoittaa, että hoitamattomana ongelma saattaa johtaa muihin näköhäiriöihin ja silmien herkempään rasittumiseen television katselussa tai tietokonetyöskentelyssä. Ongelma pystytään kuitenkin diagnosoimaan näöntarkastuksessa ja usein korjaamaan silmälaseilla.

Sony Computer Entertainment America (SCEA) on päivittänyt 3D-pelaamiseen liittyvää ohjeistustaan ja varoittaa varsinkin alle 6-vuotiaiden lasten pelaamisesta. Pienten lasten näkö on vielä kehittymässä, joten SCEA suosittelee keskustelua lääkärin kanssa, ennen kuin sallii lastensa katsoa 3D-leffoja tai pelata 3D-pelejä.

Vanhempien on myös syytä seurata lastensa pelaamista ja huolehtia muun muassa taukojen pitämisestä.

Galleria: 

Kommentit

Täällä juuri silmien takia mennään ehkä tuolla 10%. Vartin tuijottelun jälkeen silmät olivat ylirasittuneita ja ohimossa tuntui ylimääräistä painetta. Liekö vain tottumiskysymys, mene ja tiedä.

Kyllä tuo rasittaa silmiä melko rankasti vaikkei tuohon kymmeneen prosenttiin kuuluisikaan. Näin äkkiseltään tuntuisi, että on vähän vaarallista leikkiä lähteä silmiä rääkkäämään kaikenlaisilla räpsyvillä kuvilla pitemmän päälle.

Ihan hyvin ton Avatarin sain katottua 3D-teatterissa, eikä tullut mitään vaivoja. Joten nähtävästi en - onneksi - kuulu tuohon vähemmistöryhmään.

Onko leffateatterissa sama räpsytystekniikka käytössä vai värilasit?

leffateattereissa (ainekin niissä missä itse olen käynyt) on ollu polarisaatio lasit, eli eivät paljoa räpsyttele

Finnkino käyttää suljinlaseja käsittääkseni kaikissa teattereissaan. Loogista sinänsä, että ei tarvitse murehtia niin paljoa eri tekniikoiden kanssa. Suomessa on muistaakseni muutamia yksityisiä teattereita, joista 3D-tekniikka löytyy, mutta näiden käyttämistä laseista ainakaan minulla ei ole tietoa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi