Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Activision huolestunut Brittien peliteollisuudesta

Activision Blizzardin toimitusjohtaja Bobby Kotick on ilmaissut syvän pettymyksensä Iso-Britannian peliteollisuuden verohelpotusten kariutumiseen. Yhtiö saattaa harkita jopa alueelta vetäytymistä, The Telegraph uutisoi.

– Mielestäni se oli kamala virhe. Maailmassa on niin monia muita paikkoja, jotka tarjoavat peliteollisuudelle kannustimia, Kotick päivitteli.

Vaikka toimitusjohtaja ei suoraa uhkausta vetäytymisestä antanutkaan, ei hän sitä The Telegraphin mukaan suostunut kieltämäänkään. Yhtiö työllistää Briteissä arviolta 600 ihmistä.

Activision on jo kasannut synkkiä pilviä Project Gotham Racing -sarjasta tunnetun Bizarre Creationsin ylle. Liverpoolissa sijaitseva studio halutaan joko myydä tai lakkauttaa.

Britteihin suunniteltiin vielä kesällä verohelpotuksia peliteollisuudelle, mutta hallitus veti lupauksen takaisin kesäkuussa. Alueella on viime aikoina taisteltu ennätyksellistä budjettialijäämää vastaan pyrkimällä leikkaamaan kuluja ja lisäämään verotuloja.

Brittiläisen peliteollisuuden etujärjestö TIGA arvioi, että ala on supistunut kahden viime vuoden aikana yhdeksällä prosentilla. Samanaikaisesti esimerkiksi Kanadassa houkutellaan pelitaloja Torontoon ja Montrealiin, mikä onkin saanut jo muun muassa Ubisoftin ja THQ:n liikkeelle.

Galleria: 

Kommentit

On se kumma kun pitäis veroista saada luistaa vaikka valtion budjetti on pahasti miinuksella, ilmeisest pitäisi duunarin selkänahoista vetää nekin veropunnat.

Näinhän se homma toimii globaalissa maailmankylässä.

Juuri tällaiset lyhytkatseiset heput aiheuttavat eniten pahaa aikaan sillä jos kaikki toimisivat tällä tavalla rahan arvo kaikkialla laskisi, kysyntä laskisi peleistä ja muista koska ruokien ja vaatteiden saanti olisi aikaisempaa vaikeampaa (siis ääritapauksessa).
Tukemalla valtioita luomalla verotettavia työpaikkoja ahdingossa oleviin maihin on juuri paras tapa varmistaa tai edes yrittää että jopa lähitulevaisuudessa kyseisen maan asukkaat pystyisivät ostamaan heidän yhtiönsä tuotteita jolloin tämä "sijoitus" tuottaisi pidemmällä ajalla enemmän rahaa sen sijaan että pidemmältä ajalta säästetään jonkin verran ja tulot pienentyvät huomattavasti pidemmältä ajalta.

Verohelpotuksilla voi olla ja yleensä tavoitellaankin kauaskantoisempia seurauksia kuin pelkkää valtion verotulojen ja kaupallisten yhtiöiden menojen laskua. Esimerkiksi juuri Kanadassa paikalle on houkuteltu suuria pelitaloja verohelpotuksilla. Nämä yhtiöt tarvitsevat koulutettua työvoimaa, jota saadaan joko alueen kouluista tai kenties muuttaa muualta. Näin ruokitaan kulutusta, joka puolestaan lisää verotuloja ja todennäköisesti piristää paikallsita taloutta.

Ongelmanahan tässä on se, että pelialalle nimenomaan luvattiin noita verohelpotuksia. Lisäksi peliteollisuus on aika projekti- ja hittivetoinen ala. Kun suuri peli valmistuu, vähennetään väkeä ja urakkatyöntekijät saavat etsiä muita hommia. Lisäksi markkinoilla on liikaa pelejä, ja pelien tuottamiseen kuluu liikaa rahaa. Vain harva peleistä nousee voitolliseksi. Call of Dutyn kaltaiset jättimäiset pelit varastavat leijonanosan huomiosta, ja samalla pienemmät pelit ja studiot puristetaan entistä ahtaammalle.

Kun siis otetaan huomioon peliteollisuuden luonne, valtioiden kannattaa miettiä, onko nimenomaan peliteollisuuteen satsaaminen kannattavaa. Se on aika riskialtista. Mutta kuten Jacob sanoi: "heavy risk - but the prize..."

Kotickin ja Activisionin tekemiset yleensäkin helposti leimataan "sen kusipääfirman/-tj:n" oikuiksi. Vähän samaa näkee foorumeilla, kun leimataan toisia käyttäjiä fanipojiksi ja sen perusteella ei kuunnella näiden mielipiteitä. Ei maailma niin mustavalkoinen ole.

Mutta onkos Kanada yhtä pahassa jamassa kuin Britannia tällä hetkellä? En nyt Kanadan tilanteeseen ole liiemmin tutustunut mutta siellä menee ihan hyvin kun kerta pystyvät pitämään tämän verohelpotuksen voimassa.

Ja kyllä ymmärrän että verohelpotuksen myötä muita kautta tulevat tulot tuottaisivat enemmän tuloja valtiolle jonka vuoksi tätä haluttiinkin ajaa läpi mutta nyt ei Britannia saa siitä niin suurta hyötyä kun maan talous on mennyt alamäkeen.

Jos Britanniassa olevat Activisionin studiot taas eivät pysty luomaan hittipelejä tai laatu peleissä hupenee niin silloin yhtiön kannalta on järkevää lopettaa tuottamattomien studioiden lopettaminen mutta jos laukut pakataan kun ei saada verohelpotuksia niin silloin kyllä voin sanoa että jotain on pielessä Activisionin johdossa.

En ole minäkään kamalasti perehtynyt Kanadan taloustilanteeseen. Pikaisella vilkaisulla kasvua povataan lähitulevaisuuteen, mutta sinnekin on tuolla rahoituskriisilla ollut vaikutuksensa. Jotain esimeriksi Montrealissa on oikein tehty, kun sinne on saatu houkuteltua merittävä määrä korkean profiilin firmoja. Kanada on lisäksi ohittanut hiljattain Iso-Britannian ja noussut kolmanneksi suurimmaksi pelien tuottajaksi.

Tarkoituksenani ei siis ollut välttämättä väittää, että niitä verohelpotuksia olisi ehdottomasti annettava nyt. Briteissä oli hallitukselta lyhytnäköistä lupailla verohelpotuksia alalle, jos ei osattu ennakoida yhtään tulevia vaikeuksia. Tai no, osittainhan tuossa on sekin ongelma, että valtiovarainministeri vaihtui toukokuussa, kun lupauksia oli jo annettu. Ja totta kai olisi ongelmallista antaa yhdelle alalle verohelpotuksia, sillä todennäköisesti myös muut alkaisivat välittömästi peräämään omia myönnytyksiä, varsinkin tällaisina aikoina.

Se on kuitenkin tosiasia, että Briteillä on vaikea kilpailla maailmanlaajuisilla markkinoilla, ellei peliteollisuudelle anneta tukea. Alueen pelialalla on muitakin ongelmia. Viime vuosina Briteissä on mitä ilmeisimmin kärsitty osaavien tekijöiden puutteesta, ja hallitus kaavailee vielä maahanmuuton rajoittamista, mikä vaikeuttanee kokeneiden ulkomaalaisten värväämistä. Toisaalta alan kasvu esimerkiksi Kanadassa houkuttelee sinne brittiläisiä osaajia.

En jaksa uskoa, että Activision lähtisi suoraan ainakaan nopealla aikataululla siirtämään toimintojaan muualle Briteistä, mutta lakkautuksia aluella voidaan nähdä enemmänkin, ja ehkä tulevaisuudessa investointeja tehdään mieluummin esimerkiksi juuri Kanadaan.

Harhaanjohtava otsikko. Activision on huolestunut vain siitä, että he voivat tuottaa osakkeenomistajilleen vähemmän miljoonia kun kaavaillut yritysverohelpotukset eivät toteudukaan. Nyt he koittavat kiristää Britannian hallitusta uhkaamalla siirtää toimipisteensä matalan verotuksen maihin.

Tässä kilpailussa ei ole lopulta kuin häviäjiä. Matalan yritysverotuksen mallimaa Irlanti on siitä hyvä esimerkki.

Ei ole nyt ihan markkinatalous kirjoittajilla hallussa.
Kanadan lupaamilla verohelpotuksilla ei ole mitään tekemistä sen kanssa mikä on taloustilanne Kanadassa. Kanada houkuttelee maahan UUSIA yrityksiä, joiden maksamat verot ovat kaikki plussaa. Verohelpotukset ja muut tukiaiset ovat suomalaisille perin perin tuttuja, Suomea voikin sanoa rehellisen kilpailun haittaamisessa ihan maailman mallimaaksi. Maanviljelijäthän nyt ovat ihan se selkein yhteiskuntaa kuppaava ihmismassa. Mutta ihan samallalailla kaikki monopoliasemat ja valtion lupamenettelyt vääristävät kilpailua. Monopoleista mainittakoon Veikkaus ja lupamenettelyistä taksitoiminta.
Lukemattomat (ellei ihan kaikki) suomalaiset kunnat tarjoavat työllistäville yrityksille ilmaisia tontteja sillä ehdolla että siirtyvät juuri sen kunnan alueelle toimimaan ja täten tuomaan verorahojaan ja tarjoamaan ihmisille työpaikkoja. Ihan yhtä lailla kilpailun vääristämistä kuin Kanadan veroale peliteollisuudelle. Kuntienkaan talous ei ole hyvällä mallilla, mutta asiat ei olekaan niin yksinkertaisia.

Yritykset kyllä siirtyy sinne missä on järkevintä olla, verotus on vain yksi seikka monen asian, muita tekijöitä on mm työntekijöiden saatavuus, markkinoiden läheisyys ja lakiasiat. Yritykset käyttäytyvät ihan saman moraalikoodiston mukaan kuin tavallinen ihminen. Kun ihan perus ihminen saa nykyistä palkkaansa paremman tarjouksen kilpailijalta, aika harvoin hän jää sinne vanhalle työpaikalle pienemmällä palkalla vain uskollisuuden vuoksi.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi