Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Microsoft-evankelista saarnaa pilvipalveluista

Microsoftin arkkitehtuuriedustaja Brian Prince puhui Game Developers Conference -tapahtumassa Kiinassa pilvipelaamisen tulevaisuudesta. 

Prince kommentoi nykyistä pilvipelaamisen liikemallia viitaten pilvipalveluihin kuten OnLive ja Gaikai. "Nämä todella ovat pelialustoja palvelun muodossa. Nähtävissä on joitain rajoitteita, mutta uskon todella tämän olevan kaukainen tulevaisuus pelaamiselle pilvessä."

Prince kuitenkin näkee Microsoftin tulevaisuuden omassa palvelussaan, Azuressa, johon Microsoft on investoinut jo pelkkien palvelimien osalta 2,5 miljardia dollaria. Prince kommentoi Microsoftin lähtökohtia muihin palveluntarjoajiin peilaten: "Tyypillisesti nämä [OnLive & co.] alustat keskittyvät AAA-luokan PC-peleihin. Jos ei ole tällä alueella, ei kehittäjän kanssa haluta keskustella niinkään paljoa. Toinen ongelma on, että asiakkaat tarvitsevat nopean verkkoyhteyden. Tämä järjestyy, jos asuu kaupungissa, mutta esimerkiksi suurin osa Amerikasta ei asu kaupungissa."

Ongelmia ulkoisessa alustassa on Princen mielestä myös toisen osapuolen kanssa toimimisessa. "Menettää jonkin verran dataa siitä, miten pelaajat löytävät pelin ja pelaavat sitä, mikä voi olla tärkeää. Ja kyseessä on jälleen uusi julkaisija, jonka kanssa on meneteltävä. Joskus julkaisijat ovat kuin unelmia, mutta tuovat mukanaan aina uuden sopimuksen, joka on allekirjoitettava." 

Prince ehti lisäksi puheessaan käsitellä Xboxin tulevaisuutta pilvipalveluiden kannalta. Vaikka varsinaisesta pilvipelaamisesta ei puhuttukaan, on odotettavissa ilmeisesti laajennusta myös tallennusominaisuuden lisäksi. "Tulevaisuudessa näkee Xbox-alustalla juttuja, jotka ovat pilveen keskittyneitä. Teen jo tällä hetkellä niitä ja se on hyvin jännittävää, mutta en voi kertoa asiasta tai saan potkut", Prince päättää.

Galleria: 

Kommentit

Ensin otsikko: "Microsoft-evankelista saarnaa pilvipalveluista"
Sitten artikkelin lopussa: "Teen jo tällä hetkellä niitä ja se on hyvin jännittävää, mutta en voi kertoa asiasta tai saan potkut"

KonsoliFin on laskeutunut samalle tasolle voice.fi, sportti.com ja muiden klikkihuorien kanssa.
Evankelista? Really KonsoliFin, really? Saarnaa? Really?

iplo: Kaverin titteli Microsoftilla tosiaan on 'Architect Evangelist'.

Evankelista -termi on uskonnollinen, Microsoftilla ei taatusti ole yhtään titteliä "Evangelist", vaan siinä on aina etuliite, joka oli tässä tahallaan jätetty pois. Tähän otsikkoon oli tuotu mukaan myös saarnaaminen, korostamaan uskonnollista hekumaa otsikoinnissa. Mitään saarnaamiseen liittyvää (millaista nyt yleisesti voisi ajatella "saarnaamisen" olevan ei-uskonnollisessa yhteydessä) Princen puheessa ei kuitenkaan ollut, lähinnä hän suhtautui kriittisesti viime aikojen pilvi-innostukseen.

Kun nyt vertaa vaikka tuon Gamasutran ja KonsoliFinin otsikointia, pystyy näkemään eron uutisoinnilla ja klikkihuorauksella. Ymmärrän kyllä että KonsoliFin tarvitsee klikkauksia, mutta samalla menee maine. Haluaako KonsoliFin tosiaan leimautua klikkihuoraksi? Jos tuo on uusi linjaus, rupeen sitten miinustamaan KF:n linkkejä ampparissa.

Pyydän syvästi anteeksi häikäilemätöntä toimintaani. Ajattelin otsikon leikittelevän evankelista-tittelin vireillä - läheinen synonyymi sille kun on mm. matkasaarnaaja. Ja tosiaan Microsoftillahan on tämä kyseinen nimike käytössä niin suomeksi kuin englanniksi, eikä mielestäni etuliite juuri termin merkityssisältöä mihinkään muuta. Ei se otsikko vakava ole, enkä odottanut, että se noin kirjaimellisesti tulkittaisiin.

Eikä tässä ole kyse mistään klikkihuorauksesta (hauskaa, jos joku ajattelee uutisoijien olevan opastettuja tekemään näin), kunhan yritin muovailla jotain alkuperäistä.

Amerikkalaisessa yrityskulttuurissa evangelist eli evankelista-titteli on melko yleinen teknologiayhtiöissä, joille on tärkeää saada joku kirjaimellisesti saarnaamaan heidän teknologiansa erinomaisuutta. Suomenkielessa ko. termillä on tietysti enemmän perinteinen ev.lut. merkitys.

Kyllä nyt on iplo vetänyt vähän mutkat suoriksi tossa analyysissä. Eihän otsikko edes ole kovin puoleensavetävä, ja vaikka olisi niin ei yksi otsikko vielä laske uutisoinnin tasoa "klikkihuoraamiseksi".

Joohanh: Jos sulle on epäselvää miten termin tarkoitus muuttuu jättämällä alkuosa pois, et ole katsellut amerikkalaista päivätelevisiota. Siellä niitä evangelistoja on pilvin pimein. Ja kuten hartzu totesi, suomenkielessä ei ole vakiintunut mitään termiä tarkoittamaan samaa ammattia, täällä ehkä lähin ammattiryhmä on lobbaaja. (Lobbaajahan tekee ihan samaa kuin technology evangelista, mutta salaa verhojen takana, joka sopiikin paljon paremmin suomalaiseen mentaliteettiin kuin Steve Jobsmainen hehkuttaminen)
Vrt: Homo Sapiens = ihminen - mutta jätä jompikumpi pois niin saat aivan eri merkityksen.

Myönnän että ehkä yhden otsikon takia on yliherkkyyttä nostella sormea, mutta tämä nykyajan meininki nostaa niskakarvat pystyyn ihan tosissaan. Viimeisimpänä huomasin ennen kunnioittamani Kauppalehden siirtyneen "Seksiwau" -linjalle. Koittakaa pitää uutisointi asiallisena. Kiitos.

iplon reagointi kyllä hiukan käsittämätöntä. Microsoft tosiaan käyttää tuota termiä, myös Suomessa. Ja onhan se suomalaisen korvaan melko outo. Ja sanavalinta Microsoft-evankelista ei mielestäni ole lainkaan väärä, eikös yhdellä henkilöllä voi olla useitakin evankelista rooleja(?).
Väittäisin että iplo on enemmän huomiohakuisempi, kuin uutisen otsikointi. :)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi