Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Luukku 3: Nintendo 3DS:n alkutaival

Kuluneena vuonna uudet laitejulkaisut jäivät vähiin. Kotikonsolien kerätessä vielä voimiaan seuraava sukupolvea varten ja PlayStation Vitan jäätyä muiden markkina-alueiden huviksi, ainoana uutena tulokkaana suomalaiseen konsolimaailmaan saatiin Nintendo 3DS.

Vuoden 2010 E3-messuilla ensimmäisen kerran esitelty ja 25. maaliskuuta 2011 Euroopassa julkaistu 3DS on nyt ehtinyt olla myynnissä vajaan vuoden, josta ei ole puuttunut draamaa. KonsoliFINin joulukalenterin kolmannessa luukussa kerrataan Nintendo 3DS:n tähänastista tarinaa. Jos muuten 3DS:ää ei vielä omasta taloudesta löydy, voi sellaisen voittaa joulukalenterin toisen luukun Nintendo-kilpailusta.

Jättiläisen jalanjäljissä

3DS sai suuret saappaat täytettäväkseen. Sen edeltäjä, Nintendo DS -tuoteperhe, on 150 miljoonalla myydyllä laitteellaan pelimaailman suurimpia menestystarinoita. Ulkoisesti suuresti DS:ää muistuttava 3DS pyrki erottautumaan kokonaan uudella jipolla; kyseessä on ensimmäinen merkittävä kuluttajatuote, joka tarjoaa kolmiulotteisia pelielämyksiä ilman erillisiä laseja.

Ensimmäiset tarkat tiedot 3DS:n julkaisusta Euroopassa saatiin Amsterdamissa 19. tammikuuta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Jo ennakkoon epäiltiin, että uutuuden hinta nousee käsikonsolille korkeaksi. Myös peleistä oli saatu vihiä jo vuoden mittaan, mutta julkaisuvalikoimasta ei tiedetty paljoakaan.

Hämmennys jatkui osittain vielä Amsterdamin jälkeenkin. Nintendo ei suostunut ilmoittamaan virallista vähittäishintaa, mutta arvioi sen asettuvan myyjästä riippuen 230-270 euron paikkeille. Odotettua vaisumpaa julkaisupelivalikoimaa paikattiin esittämällä lista peleistä, joiden oli määrä ilmestyä 3DS:n julkaisuikkunassa kevään ja kesän aikana. Osa näistä, kuten Kid Icarus: Uprising ja Metal Gear Solid: Snake Eater 3D, ei ole kuitenkaan vieläkään ilmestynyt.

Julkaisuun saatiin silti huippusuositun Nintendogs-sarjan uusi osa. Vakavampaa pelattavaa tarjosivat Nintendon oma Pilotwings Resort sekä Capcomin 3DS-käännös Street Fighter IV:stä. Osa analyytikoista rohkeni tosin jo tässä vaiheessa epäillä, miten uusi käsikonsoli kalliine peleineen voi menestyä älypuhelinten ja iPadin mullistamilla mobiilipelimarkkinoilla. Puoliääneen pohdittiin myös, olisiko Nintendolle tuottoisampaa luopua laitevalmistuksesta ja julkaista pelejä muillekin alustoille.

Ensimmäisten päivien laitemyynnit niin Euroopassa kuin muuallakin maailmassa olivat melko lailla odotusten mukaisia, mutta ennätyksellistä ostoryntäystä ei nähty. Ohuen pelivalikoiman ja tukevan hinnan lisäksi 3DS:ää kritisoitiin julkaisussa puuttuneesta latauspalvelusta. Vasta kesäkuussa laitteeseen saatiin järjestelmäpäivitys, joka lisäsi konsoliin eShop-kauppapaikan ja Internet-selaimen.

Seppukun uhka kasvaa

3DS:n ongelmat alkoivat toden teolla keväällä. Japanissa uutuuskonsoli hävisi laitekaupan hidastuessa myyntilistoilla useana peräkkäisenä viikkona yli kuusi vuotta vanhalle PlayStation Portablelle. Peleistä Street Fighter IV onnistui rikkomaan miljoonan myydyn kopion rajan, mutta pääsääntöisesti kauppa kävi kehnosti. Nintendon konsoleita on tunnetusti pidetty laitteina, joilla yhtiön omat pelit myyvät tonneittain ja muille kehittäjille jää vain rippeet. 3DS:n julkaisupäiväksi Nintendo ei tuonut omia suurimpia hittisarjojaan myyntiin tarkoituksenaan kannustaa ulkopuolisia pelistudioita julkaisemaan 3DS:n neitseellisille pelimarkkinoille.

Muut pelitalot vastasivat kutsuun esittelemällä kymmenen vuotta vanhojen pelien uusintajulkaisuja, kuten Rayman 3D, viivästyneitä DS-projekteja 3D:ksi päivitettyinä, kuten Tom Clancy's Ghost Recon: Shadow Wars, ja jälleen yhden Ridce Racerin. Pelaajat eivät vakuuttuneet, ja alkoi tuttu nurina siitä, kuinka Nintendon konsolien parhaat pelit ovat aina vasta tulossa.

Nintendon itsensä ensimmäinen suuri toivo myynninedistämiseksi oli 3D-käännös N64-klassikosta. Kun The Legend of Zelda: Ocarina of Time 3D ilmestyi kesäkuussa, oli 3DS:n pelipula jo akuutti. Kid Icaruksen tiedettiin viivästyvän selvästi, Steel Diver -sukellusveneily osoittautui Shigeru Miyamoton kehityspanoksesta huolimatta flopiksi ja Mario loisti yhä poissaolollaan. Loppukesän julkaisulistan toinen valopilkku oli niin ikään N64-käännös, Star Fox 64 3D.

Ocarina of Time oli odotetusti arvostelumenestys ja pärjäsi myyntilistoilla. Laitemyyntiä se ei kuitenkaan onnistunut kannattelemaan paria viikkoa kauempaa. Kesä kuluikin Nintendon pääkonttorissa hitaasti. Kauppa ei käynyt ja alkoi uhkaavasti näyttää, että 3DS-laitekanta yhtiölle elintärkeille joulumarkkinoille mentäessä jäisi rankasti odotuksista. Karu totuus paljastui suurelle yleisölle viimeistään Nintendon huhti-kesäkuun tulosjulkistuksen yhteydessä. Kolmen kuukauden aikana kaupoista oli poimittu ainoastaan 710 000 3DS:ää. Yhtiön omista peleistä vain Nintendogs + Cats oli yltänyt miljoonamyyntiin.

Surkea laitemyynti olisi jo itsessään ollut paha asia, mutta Nintendon lisäharmiksi myös E3-messuilla esitelty Wii U -kotikonsoli sai talousanalyytikoilta nuivan vastaanoton. Negatiivisten uutisten ryöppy ja heikentynyt tulos saivat yhtiön pörssikurssin puolittumaan vuoden alusta. Kierre paheni, kun julkisuuteen alkoi tihkua tietoja peruuntuneista ja lykätyistä 3DS-peliprojekteista. Assassin's Creed: Lost Legacy ja Mega Man Legends 3 peruttiin tyystin. Lisäksi muun muassa Sega lykkäsi useiden 3DS-peliensä julkaisua. Virallisia syitä ei paljastettu, mutta kulisseissa kiertäneen tarinan mukaan syynä olivat pienestä laitekannasta johtuneet heikot myyntiennusteet.

Lisämyyntiä voittojen kustannuksella

Nintendon vastaus tuli nopeasti ja yllätti voimakkuudellaan. Toimitusjohtaja Satoru Iwatan johdolla yhtiössä oli todettu sama asia kuin pelimediassakin; 3DS maksoi liikaa suhteessa pelitarjontaansa. Hintapainetta lisäsi entisestään Sonyn PlayStation Vitan E3-messuilla paljastettu hinta. Halvimmillaan 250 euron hintainen Vita lähti jo ennen julkaisuaan haastamaan 3DS:ää aggressiivisesti.

Heinäkuun 28. päivä, alle puoli vuotta konsolin julkaisusta Japanissa, Nintendo ilmoitti pudottavansa 3DS:n hintaa maailmanlaajuisesti reilulla kolmanneksella. Pelikoneestaan täyden hinnan maksaneita lepyteltiin tarjoamalla heille NES- ja GBA-pelien Virtual Console -julkaisuja ilmaiseksi.

Myös laitteen mainonnassa siirryttiin uuteen suuntaan. Kuluttajien keskuudessa vallitsi epätietoisuus 3DS:n todellisesta luonteesta. Nintendon ja ulkoisten tutkimusyhtiöiden tekemien kyselyjen mukaan kolmiulotteisuus ei miellyttänyt läheskään kaikkia laitteen ostoa harkitsevia, eikä suuri yleisö ollut riittävän tietoinen 3DS:n muista parannuksista DS:ään verrattuna. Lisäongelmia aiheutti 3D-ominaisuuden hyödyllisyyden välittäminen maailmassa, jossa televisiot ja monitorit ovat valtaosin kaksiulotteisia.

Uudistuneessa mainonnassa 3D:n rinnalle tuotiin muita ominaisuuksia, kuten täysi taaksepäinyhteensopivuus DS:n kanssa ja entistä hienommat pelit. Merkittävin uusi myyntivaltti oli kuitenkin roimasti pudotettu hinta; 3DS:ää myytiin lähes samalla hinnalla ja paikoin jopa halvemmalla kuin DS:n eri versioita.

Mediassa Nintendon reaktiota pidettiin välttämättömänä 3DS:n pitkäaikaisen menestyksen kannalta, mutta sen välittömät vaikutukset yhtiön tulokseen olivat negatiiviset. Nintendo, joka on perinteisesti tehnyt voittoa myös laitemyynnillä, joutuikin yhtäkkiä kauppaamaan uusinta konsoliaan alle omakustannuksen. 3DS:n heikko myynti yhdessä Wii U:n vaatimien tuotekehityspanostusten ja hidastuneen DS-pelimyynnin kanssa onkin viemässä pelijätin vuosituloksen ensimmäistä kertaa tappiolle sen tulosraportointihistorian aikana.

Valoa syksyn pimeydessä

Elokuun puolivälissä voimaan astuneen hinnanalennuksen seurauksia odotettiin mielenkiinnolla. Ensimmäisellä viikollaan entistä edullisempi 3DS myi Japanissa lähes kaksi kertaa enemmän kuin koko toukokuun aikana. Lisäpontta myynnille saatiin, kun Nintendo pystyi vahvistamaan julkaisupäivät loppuvuoden odotetuimmille 3DS-peleille. Mario Kart 7 ja Super Mario 3D Land ehtivät kuin ehtivätkin ajoissa joulumarkkinoille. Muista loppuvuoden julkaisuista tärkeäksi kohosi Japanissa huikeaa suosiota nauttivan Monster Hunter -sarjan 3DS-versio.

Nintendo pyrki lisäksi korjaamaan yhden 3DS:ään päätyneen rajoitteen. Toimintapeleissä oleellisen toisen analogitatin lisäävä Circle Pad Pro -lisäosa esiteltiin Tokyo Game Showssa. Ensimmäisenä laitetta tukevana pelinä paljastettiin Monster Hunter 3G. Myöhemmin myös Capcomin Resident Evil: Revelations -kauhuseikkailun vahvistettiin tukevan apuvälinettä.

Jälkikäteen lisätty apuohjain aiheutti luonnollisesti tukuittain huhuja uudesta 3DS-mallista, josta toinen analogilaatta löytyy vakiona. Nintendo ei ole vielä vahvistanut asian suhteen mitään, mutta pelimarkkinoita seuraaville lienee selvää, että uusi 3DS-versio on vain ajan kysymys.

Syksyn kääntyessä talveksi on 3DS viimein alkanut saada vauhtia. Konsolimyynti on vakiintunut hinnanalennuksen jälkeen hyvälle tasolle ja 3DS-laitekanta kasvaa tällä hetkellä nopeammin kuin alkuperäisellä Nintendo DS:llä vastaavaan aikaan julkaisunsa jälkeen. Muutama viikko sitten julkaistu Super Mario 3D Land kiihdytti myyntiä entisestään, ja japanilaiset saavat vielä tänä vuonna nauttia Monster Hunterista. Euroopassa loppuvuoden merkittävin pelijulkaisu nähtiin heti joulukuun alussa, kun jo pitkään Nintendon kaikkien konsolien myynnin veturina toimineen Mario Kart -sarjan seitsemäs osa ilmestyi 3DS:lle.

Mario Kart 7:n perässäkin 3DS:n tulevaisuus pelien osalta vaikuttaa merkittävästi paremmalta kuin muutama kuukausi sitten. Resident Evil: Revelations julkaistaan Euroopassa tammikuussa ja pian sen jälkeen ovat luvassa Kid Icarus: Uprising, Luigi's Mansion 2, Paper Mario ja muut Nintendo-hitit.

Kohti ensi vuotta

Kankean alun jälkeen 3DS:n tulevaisuus näyttää, jos nyt ei loistokkaalta, ainakin valoisalta. Haasteita vempaimella on kuitenkin edessään vielä roppakaupalla. PlayStation Vita ei ehtinyt tänä vuonna myyntiin muualla kuin Aasiassa, mutta ensi vuonna kamppailu käsikonsoliherruudesta alkaa toden teolla.

Suurin paine konsolijäteille tulee kuitenkin muualta. Älypuhelinten ja täppärien käyttäjät ovat myös aktiivisia pelaajia, ja näille laitteille myytävien pelien halpa hinta on merkittävä myyntivaltti. Nintendolla ja Sonylla on täysi työ vakuuttaa pelikansa ostamaan erillinen käsikonsoli ja siihen kymmenien eurojen hintaisia pelejä, kun taskusta jo valmiiksi löytyvään puhelimeen saa ulkoasultaan näyttävämpiä esityksiä murto-osalla konsolipelien hinnasta.

Muuttuneilla kannettavan pelaamisen markkinoilla tarvitaankin nyt Nintendon vahvinta osaamista; kekseliäitä pelejä, joita ei voi kokea muilla laitteilla. Skeptikot saattavat epäillä Nintendon kykyä pärjätä pelimaailman myllerryksessä, mutta yhtiö on ennenkin näyttänyt epäilijöilleen putkimiehen vakoa.

Galleria: 

Kommentit

Erittäin mielenkiintoinen ja hyvin kirjoitettu teksti! :)

Mielenkiintoinen teksti, jonka luki ihan mielellään.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi