Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Tilivuoden tappioista viis, Nintendo ei ole pulassa

Nintendolla ei mene tällä hetkellä lujaa talouspuolella, mutta toisaalta hätää ei ole. Nintendo Gamer -lehden artikkeli kertoo japanilaisjätillä olevan säästöjä satojen miljardien jenien arvosta.

Vaikka Nintendo varoitteleekin tekevänsä roimasti tappiota tänä tilivuonna, eivät yhtiön raha-asiat ole vielä hälyttävän huonossa tilassa. Nintendo Gamerin mukaan yhtiöllä olisi säästössä valuuttaa 812,8 miljardin jenin arvosta. Tämä perustuu lehden läpikäymiin taloudellisiin tietoihin, joiden seasta kyseinen tiedonjyvänen löytyi. Euroiksi muutettuna summa on noin kahdeksan miljardia.

Lehden laskelmien mukaan Nintendo voisi tehdä vuodessa tappiota 20 miljardia jeniä, eli noin 190 miljoonaa euroa, ja silti porskuttaa nykyvaroillaan vuoteen 2052 asti.

Näiden varojen lisäksi Mario-talolla on 469 miljardia jeniä kiinni toimitiloissa ja muissa omistuksissa. Kotoisammiksi euroiksi muutettuna summa on noin 4,3 miljardia. Näihin lukuihin ei ole laskettu mukaan yhtiön hallussa olevia aineettomia omistuksia, kuten pelisarjoja ja -hahmoja, jotka ovat myös arvossaan.

Galleria: 

Kommentit

Olisi kiva jos nuo luvut ilmoitettaisiin euroina tai edes dollareina. Tuollainen jenimäärä ei sano mitään. Voihan ne itsekin laskea jostain mutta uutisen luettavuus paranisi jos rahayksikkö olisi meille se tutumpi euro.

Näinhän tuo on. Se oleellisin, eli koko summa oli uutisessa euroiksi veivattuna, mutta lätkin tekstiin myös muut eurotietoina. Kokonaissumma (eli tuo 812,8 miljardia jeniä) originaaliuutisessa oli ilmoitettu seuraavasti: £6.7/$10.5 billion

Ompa erikoinen uutinen. Yhtiön pankkitilillä oleva rahamäärä on aivan toissijainen tekijä. Tärkein ja ainoa merkittävä asia on tulevaisuuden odotukset, ne muodostavat osakekurssin.

Ajatellaan asiaa vaikka sillä tavalla, että olet kuluttaja tekemässä ostopäätöstä ja on meneillään verinen taistelu kahden formaatin kesken, vaikkapa Betamax ja VHS. Jos alkaa hyvin selkeästi näyttämään siltä että Betamax häviää kisan, olet melkoisen hölmö jos ostat itsellesi Betamax laitteiston. Kyllähän silläkin varmasti hetken pärjää, mutta ennenpitkää käy kylmät.
Nyt ajattele itsesi ihmiseksi joka omistaa Nintendon osakkeita. Osakekurssi AINA määriytyy tulevaisuuden odotusten mukaan, jos on tiedossa että yhtiö on aina vaan tekemässä tappiota, ei sillä ole mitään merkitystä kuinka monta jeniä yhtiöllä on pankkitilillä. Näin suomalaisille läheisenä esimerkkinä mainitaan vaikka Nokia, jonka pankkitilit ja kiinteistöomistukset taitavat tällä hetkellä jo ylittää osakepääoman.

Mä luulen että Nintendolle kaikki kaikessa on Wii U:n lanseerauksen onnistuminen. En ole seurannut Nintendon osakekurssia mutta tiedän että siellä analyytikot pää punaisena miettii miten kuluttajat tulevat reagoimaan tulevaan konsoliin ja miten kassakoneet käyvät. Toisaalta samaa odottaa Microsoftin ja Sonynkin miehet ja väitän että noiden konsoleiden julkaisuaikataulu muuttuu radikaalisti aikaisemmaksi jos Wii U menee kuin kuumille kiville.

Luckyman: mä en henkilökohtaisesti usko streamauspalveluiden yleistymiseen pelien pelaamisessa kahdesta syystä:

1) Edes 10 vuoden päästä valokuidun päässä ei ole kuin korkeintaan puolet kehittyneen maailmanosan ihmisistä. Toinen asia tässä yhtälössä on miten kantaverkko kehittyy samassa ajassa, kun verkkoliikenne räjähtää käsiin, voi kustannukset rungon kapasiteetistä nousta eksponentiaalisesti.

2) On aika pitkä matka siihen ettei ihmiset omistaisi ostamiaan pelejä vaan ainoastaan lisenssin niiden pelaamiseen...ainakin niin kauan kuin kyseisen pelin palvelimet ovat online. Tää aihe on vähän kuin lomaosakekauppa, periaatteessa yhteisesti omistettu loma-asunto on hyvä idea, mutta silti vain kourallinen "tuulipukuja" ikinä on tarttunut siihen ja missä vaikeuksissa se ala onkaan nyt. Onhan niitä yhteisomistuksellisia autojakin pääkaupunkiseudulla, muttei se silti uhkaa autoteollisuutta, ihmiset haluavat edelleen omistaa oman autonsa.

Mä olen itse täysin nettiriippuvainen, mutten siltikään halua kaikkea viihdettäni ja vapaa-aikaani sitoa netin varaiseksi. Yksi cyberterroristiryhmä voi kaataa käyttämäni palvelun (vrt PSN viime keväänä) tai koko internetin (on vain ajan kysymys). Enkä näe mitään sen suuntaista trendiä että netistä riippumattomat ihmiset haluaisivat netin orjiksi hekään. Joten rautavalmistajat tulevat takuuvarmasti menestymään vastaisuudessakin. On aivan eri asia mitä futuristit kaavailevat ja miten kuluttajat toimivat.

Eikä älypuhelinpelit tule kaatamaan konsolipelaamista. Eikä 3D tule yleistymään ennenkuin 3D on nähtävillä ilman laseja ja samalla/paremmalla resoluutiolla kuin nyt.

edit: jaa se ehti poistaa viestinsä ennenkuin sain vastauksen valmiiksi...

Väärä nappi.

Siis et usko kymmenessä vuodessa tapahtuvan yhtään mitään konsoliteollisuudelle? Valokuitua ei tarvita edes nykyisillä videokoodaustekniikoilla enkä usko että kymmennessä vuodessa mennään muuta kuin eteenpäin. Netin romahtamista on povattu koko ajan viimeeksi Netflixin ja muiden videopalveluiden suhteen. Hyvin näyttää skaalautuvan miljoonille käyttäjille.

Miksi pelejä pitäisi omistaa? Kiinnostaako miljoonia Netflixin katsojia omistaako ne striimattavan HD leffan? Tuskin.

Pelien käypä arvo ihmisten silmissä vain laskee koko ajan kiitos uusien toimijoiden.. retail malli on täysin rikki koska vain ne tietyt pelit myy ja kustantavat flopit joilla ei ole toivoakaan myydä täysihintaisina.

Katsotaan mitä tapahtuu, jos tuo Apple vielä tuosta innostuu panostamaan pelipuoleen omilla nimikkeillään. Sieltä nousee uusi pelaajien sukupolvi, joille kosketusnäyttö on itsestään selvä alusta ja puraistu omppu ristiä tunnetumpi symboli.

Nisupulla, jaa niin kuin DS:n ja Wii U:n näyttöpädin kosketusnäytöt?

Luckymanilla hyviä pointteja. Missä Nintendo oli kymmenen vuotta sitten?

8 miljardin euron kassalla ei pitkälle pötkitä, jos kassavirta on negatiivinen. Tuollainen parin sadan miljoonan euron tappio on hyvinkin minimaalinen vuositasolla kun tappioita voi oikeasti kertyä miljardeja hyvinkin lyhyessä ajassa.

Tässä täytyy nyt kuitenkin muistaa, että Nintendo tekee jatkuvasti tuotekehitystä (WiiU) ja rakentaa uutta laitesukupolvea (3DS) tappiolla, jolloin lähitulevaisuuden tuotto-odotukset ovatkin luontevasti negatiiviset.

Suurempi kysymys siis kuuluukin, että kun Wii tapetaan WiiU:n myötä, niin kuinka nopeasti ja aggresiivisesti Nintendo saa WiiU:n laitekannan niin suureksi että sen aikaansaama softamyynnin kasvu riittää kattamaan Wii:n softamyyntien vastaavan kutistumisen. Tällöin kuitenkin tuotekehitykseen ei tarvitse taas välttämättä panostaa niin hirvittäviä määriä vaan menopuolella korostuu markkinoinnin ja myynnin merkitys. Palapeli on melkoinen ja paljon riippuu siitä, kuinka hyvin WiiU tulee penetroitumaan Nintendon perinteiselle kivijalalle, "lapsiperheisiin" (anteeksi ilmaisuni, en muutakaan keksinyt). Nintendon fanit nyt ostavat sen 6-10 miljoonaa konsolia ensimmäiseen vuoteen väkisinkin vaikka se olisi Mario 3d lautapeli, GameCuben pyyhkiessä Japanissa PS2:n myyntiennätykset aikoinaan, mutta kuinka siitä eteen päin?

Kassassa on kuitenkin "vain" 8 miljardia euroa.

Samat sävelet koskevat Sonyakin konsernin puskiessa tappiota halpojen telkkareiden ja elokuvamaailman puristuksessa. Voi kuule hyvinkin olla että upporikas Apple jatkaa tietään iPod -> iPhone -> iPad -> iTV aikaansaaden perinteisten konsolien ja pelien kuoleman.

@Baron. Täh!? ''vain'' kahdeksan miljardia? Kahdeksan miljardia on tajuton summa rahaa yhtiön kassassa. Ei kovin montaa putiikkia pallolta löydy samalla rahamäärällä. Ja Nintendo ei todellakaan tule tekemään koskaan miljardi tappioita vuodessa. Jopa Gamecube vuosina he tahkosivat rahaa. Itseasiassa paljon enenmän kuin Sony. Toki tähän lasketaan GBA, mutta samallalailla heillä on nyt 3DS. Tiedän toki että laitetta myydään tappiolla, mutta ei luultavasti kovin kauaa varsinkin kun jeni on alkanut vihdoin heikentyä suhteessa dollariin ja euroon. (suurinosa Nintendon viimevuotisista tappioista johtui historiallisen vahvasta jenistä)

Iso kassa ei ole yritykselle mikään varsinainen etu, kyseessähän on vain laakereillaan lepäävä raha joka ei tuota mitään lisäarvoa osakkeenomistajille. Isoja säästöjä voi käyttää esimerkiksi yritysostoihin (esim. Microsoftin Skype-osto), mutta niitä Nintendo ei ole juuri tainnut harrastaa.
Ideaalitilanteessa yritys pyörisi nollakassalla, jolloin kaikki ylimääräiset varat menisivät uusiin investointeihin ja/tai tuotekehitykseen, tuottamaan yritykselle lisää arvoa. Tietenkään tämä ei ole käytännössä mahdollista, vaan jonkinlainen summa tarvitaan ns. pahan päivän varalle ja yllättäviin menoihin, sekä suojelemaan tappiollisilta tilikausilta. Silti siitäkään ei ole iloa, jos kassavirtaa ei saada käännettyä positiiviseksi.

No, voihan Nintendo jakaa pikku hiljaa ne 8 miiiiljaaardia vaikka osinkoina osakkeenomistajille, jos ei sijoituskohdetta keksi - luulisi osakkeen hinta pompsahtavan ainakin vähäksi aikaa.

"Voi kuule hyvinkin olla että upporikas Apple jatkaa tietään iPod -> iPhone -> iPad -> iTV aikaansaaden perinteisten konsolien ja pelien kuoleman."

Tämä kuulostaa kyllä aivan painajaismaiselta tulevaisuudenvisiolta...No onneksi esim. 3DS:n tämän hetken laitemyynnit puhuu täysin muuta ja onhan tuossa 30+ vuotta laadukasta konsoli back cataloguea johon voi syventyä, jos edellämainitun kaltainen tulevaisuudevisio toteutuisi ;)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi