Kissamainen Ratchet ja hänen piskuinen robottiystävänsä Clank ovat hurmanneet PlayStation-pelaajia 2000-luvun alusta asti. Insomniac Gamesin sympaattinen parivaljakko on seikkaillut ympäri galaksin monimuotoisia planeettoja, pelastanut tilanteen jos toisenkin ja nyt – useiden jatko-osien jälkeen – on vuorossa paluu juurille. Uudelleenlämmittely on saanut nimekseen koreilemattomasti Ratchet & Clank. Peli pohjautuu Pohjois-Amerikassa samoihin aikoihin ilmestyvään animaatioelokuvaan, joka taas perustuu alkuperäiseen vuoden 2002 julkaisuun. Ympyrä on sulkeutunut.
Ollaan sankareita kaikki
Kuolettavan tylsällä Veldin-planeetalla mekaanikon hommia paiskiva Ratchet haaveilee suurista seikkailuista ja maailman maineesta. Galaksin tunnetuimman supersankarin, avoimesti ylimielisen kapteeni Qwarkin, saapuessa Veldiniin rekryämään uusia apureita, näkee Ratchet mahdollisuutensa tulleen. Samaan aikaan kaukana, kaukana salaisella sotakonetehtaalla tapahtuu kummia. Massiivisia tappajarobotteja kasaava linjasto tuottaa toimintahäiriön seurauksena pikkuriikkisen Clankin, joka pääsee kuin ihmeen kaupalla karkuun laatutarkkailuyksikön piiskuria. Mukanaan Clankilla on viheliäisen Drekin – ylikansoittumisesta ja saasteista kärsivän Blargia-planeetan puhemiehen – ilkeät suunnitelmat. Sattumien kautta kahden yllättävän sankarin kohtalot törmäävät, ja eeppinen seikkailu lähiplaneettojen pelastamiseksi on valmis alkamaan.
Ratchet & Clank kertoo vuodelta 2002 tutun tarinan uudelleen, mutta ehostaa sitä uusilla välivideoilla, dialogilla ja lyhyillä otteilla samaan aikaan julkaistavasta elokuvasta. Tekijätiimi on tuonut uusintaversioon ominaisuuksia myös pelisarjan jatko-osista. Pääparin karisma ja kemiat toimivat edelleen hienosti muun hahmogallerian tukiessa kokonaispakettia. Alkuperäisversion tavoin letkeä huumori on vahvasti juonessa mukana, ja varsinkin kertojaäänenä toimiva Qwark pistää parastaan rehellisen epärehellisillä monologeillaan pelin alussa. Neljättä seinää rikotaan alkutaipaleella pariin otteeseen, mutta juonen edetessä kerronnalliset hienoudet jäävät harmittavasti toiminnan jalkoihin.
Pultti pois
PlayStation 2:n alkuaikoina ilmestyi kaksi klassikoiksi muodostunutta tasoloikkasarjaa – Jak and Daxter sekä Ratchet & Clank. Molemmissa peleissä on paljon yhtymäkohtia jo pelkästään sankariparien dynamiikan suhteen, mutta Insomniac Gamesin lähestymistapa on enemmän toimintapainotteinen. Ratchetin ase- ja apuvälinearsenaalin päivittäminen mitä mielikuvituksellisimmilla lisäyksillä värittää etenemistä. Alussa sankariparilla on vain mekaanikon rakkain työkalu, jakoavain. Planeetta toisensa jälkeen pyssyvalikoima kuitenkin kasvaa ja niihin voi ostaa parannuksia kentistä kerätyillä, valuuttana toimivina pulteilla. Vaihtoehtoihin kuuluu perinteisten kranaattien ohella esimerkiksi diskopallo, joka pistää viholliset tanssimaan villisti. Maailmoista avautuu lisäksi täysin uusia kulkureittejä magneettikenkien tai korkeamman hypyn ansiosta. Insomniacin luomaan universumiin palaa mielellään kampanjan jälkeen metsästämään aurinkokunnan eri kolkista löytyviä piilotettuja kultaisia muttereita sekä keräilykortteja.
Kontrollit ovat tarkat ja toimivat, joten tasohyppelypelin tärkein elementti on kunnossa. Vasemmalla liipasimella aktivoidaan ase ja oikealla ammutaan. Muuten käytössä on perinteiseksi muodostuneet näppäinkombinaatiot; X-napista hypätään, kaksi painallusta tekee tuplahypyn ja niin edelleen. Kontrollien oikeastaan ainoa heikkous on pikavalintojen muokkaus kesken taisteluiden. Ristiohjaimen taakse voi ohjelmoida neljä eri vaihtoehtoa, mutta jos panokset pääsevät loppumaan, asenelikon vaihto on kömpelö toimenpide vihollisen tulittaessa taukoamatta. Seikkailun edetessä parivaljakko pääsee kokeilemaan taitojaan myös simppelissä leijulautakilpailussa, joka ei jää historiankirjoihin mielekkyydestään.
Elokuvapelistä pelielokuvaksi
Lähdemateriaalin tavoin Ratchet & Clank on kaunis teos. Pelimoottori loistaa etenkin valoisissa, värikkäissä ympäristöissä, eikä ruudunpäivitys takeltele hektisen toiminnan tiimellyksessä. Hetkittäin ruudulla saattaa olla jopa liikaa räjähdyksiä ja savua, mikä johtaa sokkona huitomiseen. Toimintaa tukevat elokuvamaiset taustamusiikit sekä ammattimaiset ääninäyttelijät, joten pelaaja istuu ikään kuin interaktiivisen animaatioelokuvan ohjaajan pallilla. Tarinaa kuljettavat välivideot sulautuvat saumattomasti muuhun kokonaisuuteen.
Karvakorvan ja robotin yhteistaival kärsii pienistä tasoloikkien perisynneistä. Kamera temppuilee ajoittain varsinkin pienissä tiloissa taistellessa. Välillä viholliset pääsevät yllättämään niin sanotusti kuolleesta kulmasta liian lähellä olevan kameran takia. Ajoittain myös sankaripari putoaa äkkikuolemaan epäselvien kenttärajojen takia, ja pari kertaa pelaajaa piinataan ärsyttävillä välipomoilla, joiden kanssa toisto on tärkeämpää kuin nokkeluus. Tallennuspisteitä on onneksi ripoteltu anteliaasti ympäri planeettojen kulkureittejä, joten turhautumisen tunne ei ehdi nousta kriittisiin arvoihin. Lisäksi perheen pienimmät kaipaavat varmasti lokalisointia suomenkielelle (päivitys: peli sisältää ääninäyttelyn sekä tekstitykset suomeksi, ja ne aktivoituvat automaattisesti konsolin kielivalinnan kautta).
Uusi on kaunista
Uusintaversiota ei kannata sysätä syrjään nykypäivän Remastered-rahastuksen nojalla. Peli on rakennettu alusta asti uudelleen, jotta se vastaisi mahdollisimman hyvin studion alkuperäistä visiota ja samalla animaatioelokuvan universumia. Ratchet & Clank on näyttävä ja teknisesti ehjä seikkailu, jonka vahvuudet ja heikkoudet ovat samat kuin vuonna 2002. Harkitut lisäykset tarinaan kuin myös asevalikoimaan täydentävät jo valmiiksi hauskaa tasoloikkaa. Pienet ongelmat eivät häiritse siinä määrin, että se vaikuttaisi pelikokemukseen liikaa. Ratchet & Clank on mukava lisä nykykonsolien suppeaan tasoloikkavalikoimaan, ja samalla se tarjoaa nuoremmalle yleisölle tuulahduksen nostalgiaa. Vielä kun itse animaatioleffa saataisiin Suomeen asti.
Kommentit
Meni jo ennakkotilaukseen...
Meni jo ennakkotilaukseen...
Halpa ja hyvä. Harvinainen
Halpa ja hyvä. Harvinainen yhtälö.
GotY 2016 ehdokas
GotY 2016 ehdokas meikäläiselle dark souls 3 oheella joten antaa tulla vaan ja äkkiä :D
Toisin kun arvostelussa
Toisin kun arvostelussa kirjoitin, peli sisältää suomenkieliset tekstit ja ääninäyttelyt. Ne määräytyvät suoraan konsolin kielivalinnasta, eikä niitä saa muutettua pelin sisäisestä valikosta. Pahoittelen virhettä.
Kannattaisi varmaan heti
Kannattaisi varmaan heti korjata arvosteluun. Laadukas lokalisointi on ollut pelisarjan tavaramerkki.
edit: En ymmärtä tuota tarvetta liittää lokalisointi perheen pienempiin? Perustuuko olettamus tutkittuun tietoon vai ihan mutuun?
Korjattu on, ja liittyy
Korjattu on, ja liittyy olettamukseen ettei perheen pienimmät osaa englantia. Aikuiset varmasti pärjäävät ilmankin, mutta lapsilla koko tarina ja tavoitteet menevät ohi lokalisaation puuttuessa.
Eli perustui mutuun.
Eli perustui mutuun.
Perustuu varmaan yleiseen
Perustuu varmaan yleiseen olettamukseen että teos mieluiten niin alkuperäisenä kuin mahdollista, ilman välikäsien sörkkimistä.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi