Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Dead Space

Dead Space asettaa selviytymiskauhussa muille peleille uudet rajat.

Dead Spacessa kevyttä sisätyötä tekevä insinööri joutuu väärään aikaan todella väärään paikkaan. Mennessään rutiiniomaiseen korjaustehtävään avaruusalus USS Ishimuralle pelaajan ohjastama hahmo joutuu ennenäkemättömän veriseen kujanjuoksuun väsymättömiä NecroMorpheja vastaan valtavassa, hajoavassa aluksessa.

Vähän omaa, vähän lainattua
Peli lainaa kaikkialta. Mukana on Carpenterin The Thing-elokuvasta tutut hirviöainekset, Event Horizon -elokuvasta tuttu yksinäinen avaruusalus. Alien-saagasta lainataan klaustrofobiaa ja Ripleyn yksinäisyys musertavan ylivoimaista vihollista vastaan. Mukana on myös Alien-tyylistä aseistusta kuten pulssikivääri. Oli miellyttävä löytää pelistä muitakin sisäisiä viittauksia Alieniin.
Pelimaailmasta lainataan Gears of Warin sotilaiden jähmeää liikkuvuutta ja vastustajan lopetusliikkeet . Resident Evil-pelisarjaa pelannut on kotonaan kuvakulman ja pelityylin suhteen. Suurelta osin peli on mielestäni paljon velkaa Bioshockin tunnelmalle ja tarinankerronnalle. Lukuisista lainauksistaan huolimatta Dead Spacen tuntuu omaperäiseltä. Kaikki kuorrutetaan railakkaalla hurmeella ja paniikilla.

En epäröi kirjottaessani, että Dead Space on varmasti väkivaltaisin peli, jota olen tähän mennessä yli 20 vuoden pelaajaurallani pelannut. Gears of Warin veriroiskeista mennään harppaamalla pidemmällä. Peli on ultraväkivaltainen, ultraverinen ja varmasti K-18 leimansa täysin syystä ansainnut.

Avaruuden Bullet Time - metsuri oon
Peliä pelataan kasvottoman insinöörin Isaacin kautta olan yli heitetyssä kolmannessa persoonassa. Pelin hiljainen sankari on monella tapaa kuin Half-Lifen sankari Gordon Freeman Gord siis Isaac voi kantaa mukanaan useita aseita. Kaikkiin aseisiin on ympätty mukaan Secondary Fire-funktio, jolloin pelaaja voi kokeilemalla yrittää erilaisia taktiikoita vihollisten ja sijaintinsa mukaan. Aseet on pikavalittavissa ohjaimen D-padiin. Monesti oli nopeampaa vaihtaa toiseen aseeseen lataamisen sijaan. Pelimekaniikassa ilahdutti huomata, että peli palkitsee nopeudesta ja tarkkuudesta. Vaikka Ishimura on valtava kooltaan niin käytävillä on ammuksia jaossa vain rajallinen määrä. Jos vastustajia ampuu keskivartaloon niin siihen saa tuhlattua melkein koko aseen lippaan. Pian pelaaja oppii, että tarkoituksena on viedä kohti rynnistäviltä hirviöiltä jalat alta. Pari tarkkaa laukausta reisiin katkaisee raajat irti suistaen hirviöt tasapainosta. Kun hirviö yrittää vielä viimeisillä voimillaan raahautua kimppuusi tähtäät olkavarsiin ja irrotat sen loputkin raajat. Monesti pelissä tulee eteen hetkiä, jolloin pelaajan on hyvin nopeasti arvioitava vaarallisin kaikista hirviöistä ja keskityttävä juuri sen olennon rampauttamiseen. Lattiassa ryömivä peto on hitaampi jolloin pelaaja voi keskittyä silpomaan muita. Lopulta lattiassa makaa sikin sokin käsiä, jalkoja, päitä ja keskikehoja ja vielä lattialla ryömiviä, kirkuvia hirviöitä. Tässä vaiheessa pelaaja voi vaihtaa vaikka liekinheittimeen ja tehdä juhannuskokon avaruusaluksen käytävälle. Tuliefekti on valaistuksineen tehty hienosti ja vain makkaran tuoksu puuttuu.

Tiukoissa tilanteissa Isaac voi hyödyntää Stasis-voimaa joka hidastaa aikaa Max Paynestä tuttuun Bullet-time tyyliin. Bullet-timen aikana viholliset liikkuvat hidastetusti suoden pelaajalle mahdollisuuden ampua tarkemmin ja priorisoida enemmän sitä, mihin viholliseen keskittää tulitusta. Jatkuva stasiksen käyttäminen teki ainakin minulle pelaamisesta aivan liian helppoa ja alun jälkeen en käyttänyt Stasista enää ollenkaan. Half-Lifen Gordonin tavoin Isaac voi käyttää Kinesis-voimaa, jolla voidaan siirtää esineitä ja käyttää irtaimistoa aseena. Kinesistä käytetään monin eri tavoin pelin aikana erilaisissa ongelmatilanteissa. Pulmat eivät ole koskaan liian haastavia ja hetken tilannetta analysoimalla löytää vastauksen nopeasti. Löysin hyödylliseksi peliin rakennetun suunnistusmekanismin, jossa vasenta tattia painamalla lattiaan piirtyy juova opastaen seuraavan objektiivin löytämisessä.

Patruunoita, Medpack ja hiukan ilmaa. Saisiko olla vielä jotain muuta?
Pelissä tarvittavat menut yms. on toteutettu tavallisesta poikkeavaan tyyliin. Valikot ja pelivideot ovat kolmiulotteisia hologrammeja jotka peittävät vain pienen osan pelaajan näkymästä. Peli ei pysähdy valikoita tai videoita katsellessa. Ero MGS4:n järjettömän pitkiin ja jaaritteleviin DiibaDaaba-välivideoihin on valtava. Hirviöt voivat edelleen hyökätä pelaajan kimppuun. Ttämä pieni yksityiskohta on yksi niiden detaljien joukossa jotka pitävät pelaajaa koko ajan varpaillaan. Sinänsä valikoiden toteuttamistapa on mielestäni hyvin toteutettu ja uskon, että saamme tulevaisuudessa nähdä enemmän samantyyppisiä toteutuksia.

Ympäri Ishimuraa löytyy tallennuspisteitä, kauppapisteitä ja työskentelypenkkejä. Tallennuspisteitä on siroteltu vähintään riittävästi. Pelin kauppapisteessä eli Storessa pelaaja voi ostaa esimerkiksi aseita ja patruunoita ja tallentaa sinne tarvikkeita myöhempää käyttöä varten. Olipa Playstationin XMB:n kauppapaikallekin tullut rajallisen ajan ilmaiseksi DLC-sisällöksi jakoon tason viisi Obsidian-armor johon oli lisätty kestävyyttä sekä inventaario-slotteja. Ladattuaan armorin Storesta pelaaja sai ladata Obsidianin kauppapisteestä käyttöönsä ilmaiseksi. Oli ilahduttavaa huomata, että PS3-pelaajille tarkoitettu Obsidian noudattaa värityksessään PS3:sta tuttua pianolakattua väritystä ja kirkasta sinistä valoa. Pelin kauppapaikoissa voi myös myydä tarpeetonta tavaraa krediittejä vastaan. Ostettavista hyödykkeistä koin hyödyllisemmäksi pelin kauppapaikoilta ostettavat Power Nodet, joilla voi roolipelimäisesti parantaa aseiden ja armorin suorituskykyä. Aseissa voidaan vaikuttaa Nodeilla moneen asiaan kuten iskutehoon, latausaikaan ja esim. lipaskokoon. Alun perin monet aseet kuten esim. Pulssikivääri ovat melko alitehoisia mutta rankasti modaamalla niistä saa todellisia tuhoajia.

Jos paino on voimaa niin painovoimattomuus silti ylivoimaa?
Pelissä on erikoista painoton Zero-G tila. Joissain tilanteissa pelaaja joutuu avaruusaluksessaja sen ulkopuolella seikkaillessaan painovoimattomille alueille. Taisteluhaarniskansa avulla pelaaja voi liikkua painovoimattomassa tilassa ja siirtyä vaikka kattoon taistelemaan. Painovoimattomuus on toteutettu mielestäni pääpiirteissään hyvin ja tuo tuulahduksen jotain uutta ainakin testaajalle. Avaruuden hiljaisuuden rikkoo vain puvun hengityslaitteesta kuuluva hengitys. Tuo hiljaisuus tuntuu painostavalta Necromorphien huutamisen jälkeen. 5.1 järjestelmällä pelatessa huoneen täyttää vain pelaajan raskas Darth Vader-tyylinen huohotus sekä subbarin matalat murahdukset luotien iskeytyessä maaliinsa. Hahmo liikkuu hitaasti painottomuudessa ja yleinen väriskaala värjäytyy tyylikkään harmaaksi. Kaiken kaikkiaan hienosti toteutettu osio pelissä.

Grafiikka
Graafiselta ilmeeltään Dead Space loistaa. Pelin monet lokaatiot ovat erittäin hyvin suunniteltuja ja monissa ulkokohtauksissa pelaaja tuntee itsensä hyvin pieneksi valtavien rakennelmien keskellä. Monesti pelin aikana pysähdyin vain äimistelemään kenttien struktuuria ja suunnittelun tarkkuutta. Pimeässä huoneessa pelattuna väripaletit ovat loistavat ja peli on äärimmäisen tunnelmallinen syvine mustineen, varjoineen ja kirkkainen väreineen. Suosittelen pelaamiseen erittäin tummaa kuvasäätöä sekä säkkipimeässä pelaamista. Valoisassa pelattuna pelaaja menettää pelistä paljon. Kenttien valaistukseen ja varjoihin on kiinnitetty huomiota ja joka puolella hurme koristaa seiniä.

Äänet
Äänimaailma oli 5.1 järjestelmällä pelattuna upeimpia mihin olen peleissä törmännyt. Munakkaat äänet yhdistettynä hyvin toteutettuun informatiiviseen monikanavaerotteluun saivat minut monesti ihastelemaan sitä tarkkuutta mitä pelintekijät ovat tuotteeseen käyttäneet.

Kehitettävää
Peli kestää noin viisitoista tuntia mikä oli mielestäni täysin riittävä aika. Suurin kehittämisen kohde pelissä on mielestäni se, että peliä on keinotekoisesti pidennetty. Pelaaja joutuu juoksemaan samoja käytäviä useampaan kertaan suorittaessaan annettuja tehtäviä. Toistossa minulle tuli mieleen ensimmäinen Halo ja sen toistuva samojen lokaatioiden koluaminen.
Toiston lisäksi mielestäni oli sääli, että EA julkaisi pelin juuri kun Fallout 3, Far Cry 2, Socom ja monet muut hyvät pelit julkaistiin. Peli jäi hiukan monien muiden hyvien julkaisujen varjoon. Ostakaa nyt ainakin alekorista on minun mielipiteeni.

TUOMIOPÄIVÄ:
Olin varovaisen toiveikas ja oli ilo huomata, että Dead Space yllätti minut positiivisesti. En osannut odottaa, että Electronic Arts kykenisi tekemään jotain näin hurjaa kaiken sen itseään toistavan urheilukeskeisyyden jälkeen. Dead Space on ehdottomasti suositeltava peli aikuiselle kauhuelokuvien, Sci-Fin ja toimintapelien ystävälle. Välillä peli ihastuttaa graafisella suunnittelullaan ja heti perään kauhistuttaa karmealla toiminnallaan. Kaiken peleistä ja elokuvista ammentamansa lainaamisensa peli nivoo erittäin onnistuneeksi paketiksi tuntuen silti omintakeiselta. Moni peli ja elokuva onnistuu säikyttämään katsojansa. Tämä peli sai satoja kauhuelokuvia nähneen testaajansa toistuvasti hätkähtämään sohvallaan. Peli on tunnelmaltaan käsinkosketeltavan tiivis.

Hyvää
Poikkeuksellisen hurja, luut katkova ja suolia repivä verinen toiminta
Armoton, pelottava tunnelma
Loistava graafinen ilme
Erotteleva äänimaailma
Erikoinen painovoimaton Zero-G tila

Parannettavaa
Pelin keinotekoinen jatkaminen ja toisto

Kirjaudu kommentoidaksesi