Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

GameCuben ensitunnelmat, osa 1

Pienimuotoinen esipuhe

Nintendo Space World 2000 antoi maistiaisia mielestäni tämän hetken markkinoiden parhaasta konsolista, Nintendon GameCubesta. Siitä lähtien, kun näin kaksi silloista teknologiademoa, Luigi's Mansionin intron, ja Rogue Leader- pätkän, olen odottanut tätä nousevan auringon maan ihmettä kuin kuuta nousevaa, paitsi että nouseva kuu ei ole yhtä uskomaton seikkailu, kuin mitä GameCube tarjoaa. :)

Olin lukenut lähes kaikki GameCube- artikkelit, joita Internet päällänsä kantaa, ja kun konsolin Euroopanjulkaisua siirrettiin kevääseen, päätin tilata Cubeni ulkomailta. Käytin Hong Kongilaista Lik-Sang- internetkauppaa, joka on aiemminkin tuonut minulle mm. GBA- lisävarusteita. Tiesin, että koneeni tulisi sieltä varmasti, joten lähetin tilauksen matkaan. Tilauksein matkasi UPS- kuriiripalvelun kyydissä läpi tuiskun ja tuulen, mutta edes UPS ei mahda mitään uskonnollisille juhlapyhille. Tästä johtuen odotusaikani pitkittyi hieman yli viikolla. :/ Hieman yli kahden viikon piinaavan odottelun jälkeen sain kirjeen UPS:ltä. Cubeni oli tullissa, ja he tarvitsivat hieman lisätietoa, jotta saisivat sen minulle asti. Soitettuani UPS:lle, he lupasivat Cubeni tulevan viimeistään kahden päivän kuluttua, ja silloin sen sain.

Konsoli

Tilasin violetin eli Indigon Cuben, joka oli modifioitu niin, että sillä pystyisi pelaamaan niin Japaninversioita, kuin myös Amerikanversioita GameCube- peleistä. Mukaan tilasin myös 2 peliä, muistikortin ja VGA- boxin. Kun paketti vihdoin ja viimein saapui ovelleni, ihmettelin, että voiko noin pienessä paketissa olla kaikki tilattu mukana. Kun olin avannut pakkauksen, nostin sieltä itse konsolin laatikon, joka oli todella pieni, avasin sen ja hyökkäsin taistelemaan tietokoneeni virtajohtojen kanssa Cubeni elintilasta. Kuten jo edellä mainitsin, ensivaikutelmani GameCubesta oli järkytys sen pienestä koosta. Tämän saman tunteen koin uudelleen ja uudelleen avatessani pelien ja muistikortin pieniä pakkauksia, ja ihaillessani niiden vieläkin pienempää sisältöä.

Cube on muihin koneisiin verrattuna melko pieni. Siinä on neljä ohjainporttia ja kaksi paikkaa muistikorteille. Koneen päältä löytyvät virtanapin lisäksi reset- ja kannen avaus- nappi. Kun koneen käynnistää ilman peliä, tai kansi auki, Cube heittää ruudulle tyylikkään käynnistysvalikon, joka on mikä muukaan kuin kuutio :) josta voi muuttaa muistikorttien sisältöä, kellonaikaa, vaihtaa äänen stereoksi tai monoksi sekä muuttaa kuvan paikkaa ruudulla. Kummastuneisuutta herättää koneen takana sijaitseva kantokahva, jolle en nyt äkkiseltään keksinyt mitään käyttöä. :)

Kytkettyäni konsolin VGA- boxin läpi tietokoneen kanssa rinta rinnan käyttämään samaa näyttöä, laiton Wave Race: Blue Stormin pienenpienen levyn koneen nieluun, ja käynnistin virran. Aluksi kone pyytää asettamaan kellonajan ja kalenterin oikein niitä pelejä varten, jotka tätä ominaisuutta hyödyntävät. *ERROR* “Disc could not be read”. Jonkin aikaa panikoituani sain selvitettyä syyn virheeseen: konsolin takana oleva aluekoodin muunnos oli väärässä asennossa. Aluetta vaihdettuani kokeilin Wave Racea. Wave Racen aaltomallinnus oli erittäin vaikuttavaa, vaikkakin muuten sen grafiikka on melko laimeaa. Ostin koneeni mukana myös Amerikanversion Star Wars: Rogue Leaderista, joka on grafiikaltaan aivan uskomaton kokemus. Peleistä kuitenkin lisää myöhemmin.

Ohjain

GameCuben ohjain on monien mielestä paras ohjain ikinä. Olen itsekin yksi monista. Ohjaimen suunnittelussa on selvästikin otettu mallia Dual Shock- ohjaimelta ja Dreamcastin ohjaimelta, mutta GC:n ohjain on näiden kahden uskomattoman hyvin tehty ristisiitos.

Pääasiallinen ohjaus hoituu analogitikulla, joka asettuu mukavasti vasemman peukalon alle, kun ohjain otetaan käteen. Tarkkuutta tai nopeita liikesarjoja varten ohjaimessa on myös digitaaliohjain, joka sijaitsee ohjaimen alareunassa vasemmalla. Ohjaimen keskellä sijaitsee varsin perinteinen start- näppäin, jolla pelin pystyy pysäyttämään esimerkiksi nenän niistämstä varten. Ohjaimen oikealla puolella, digitaaliohjaimen vastakkaisella puolella on toinen analogiohjain, C-tikku, jota käytetään esim. pelikameran ohjaukseen. Ohjaimesta löytyy myös 5 muuta digitaalista näppäintä, joista yksi, eli Z, on mielipiteitä jakavasti asetettu oikean liipasimen eli R:n yläpuolelle. Minua ei napin sijainti kuitenkaan haitannut.

GameCuben ohjaimen varsinainen erikoisuus ja hienous sisältyy juuri mainittuihin liipaisinnappeihin. Analogiset liipaisinnapit, L ja R, pitävät allaan vielä yhdet digitaaliset napit, joilla on melkein rajattomasti käyttötarkoituksia! Esimerkkinä voinen mainita Rogue Leaderin, jonka R-nappi kiihdyttää. Kun R-napin painaa täysin pohjaan, myös digitaalisesti, sulkeutuvat X-Wingin siivet nopeampaan vauhtiin, tai alus käyttää pikaboostin.

Tallennus

GameCuben pelit tallennetaan muistikorteille, jotka sijoitetaan koneen etuosassa sijaitseviin lokeroihin. Kortin nimi, Memorycard 59, johtuu sen 59:stä tallennuspaikasta, joita peli vie enemmän tai vähemmän. WaveRaceni vie muistipaikkoja tällä hetkellä 12, Rogue Leaderista en ole varma. En tullut laittaneeksi merkille sitä, kasvaako pelin tallennuspaikkojen vaatimus pelin edetessä.

Samalle muistikortille ei voi tallentaa samaan aikaan kahden eri alueen peliä. Tästä johtuen yksi muistikorttini ei toimi Rogue Leaderin USA-version ja Wave Racen japaninversion kanssa. Muistikortit on aina formatoitava tietylle alueelle, ennen kuin niitä voi siinä käyttää.

Kirjaudu kommentoidaksesi