”Minun isäni on parempi kuin sinun isäsi” -tyyppisessä vastakkainasettelukeskustelussa nyanssit tuppaavat unohtumaan. Tällaista harrastetaan vielä lapsenkengissään olevassa videopelimaailmassa. Koska suurin osa pelaajista on vielä nuoria tai lapsenmielisiä, kommentointikin on usein sen mukaista. Usein se ei olekaan keskustelua, vaan väittelyä. Mielipideasioistahan on mukava riidellä. Niinpä esimerkiksi Konamin kehittämä Pro Evolution Soccer on ”surkea” ja Electronic Artsin FIFA”täydellinen”, tai päinvastoin.
Onneksi maailma ei ole näin mustavalkoinen. Molemmissa tuoreissa jalkapallopeleissä, Pro Evolution Soccer 10:ssä ja FIFA 10:ssä, on puolensa. Kummassakin on myös puutteensa. Jätän tässä blogimerkinnässä tarkemman analysoinnin sikseen, sillä se löytyy itse arvosteluista (FIFA / Pro Evolution Soccer). Kirjoitan kuitenkin yleisluontoisesti pelien eroista ja yhtäläisyyksistä.
PES korostaa yksilöurheilua, FIFA joukkuepeliä. Jos vertailukohtia on pakko etsiä, Konamin pelistä tulee mieleen Real Madrid C.F. ja Electronic Artsin vastaavasta F.C. Barcelona. Siinä missä ensimmäinen joukkue luottaa yksilöiden voimaan, jälkimmäinen suosii kurinalaista joukkuepeliä. Molempien otteita on ilo katsoa.
Todettakoon: Pro Evolution Soccer on muutaman viime vuoden ajan polkenut paikoillaan. Se ei ole enää jäänyt kilpailijaansa verrattuna jälkeen lisenssinsä puolesta, vaan myös pelattavuudessa. Hälytyskellot alkoivat tänä vuonna viimeinkin soida Konamin toimistossa. Pro Evolution Soccer 2010on nimittäin selkeästi erilainen peli kuin yksikään edeltäjistään. Se kopioi sumeilematta FIFAa, mutta tuntuu silti omalta peliltään. Radikaali muutos on joiltakin osin epäonnistunut. Silti se lupaa hyvää tulevaisuutta ajatellen.
Ja todettakoon: FIFA on kehittynyt huimasti. Jos katsotaan taaksepäin, FIFA 2001 oli vielä jalkapallopelin irvikuva. Siinähän pystyi tekemään varman maalin saksipotkulla. Sen jälkeen on sanottava jalkapallovalmentaja Antti Muurista mukaillen, että ”eteenpäin on menty”. Electronic Arts on löytänyt sekä pelaajia että kriitikkoja miellyttävän menestyskaavan. FIFA 10 ei ole nimensä (tai ennakkohehkutuksen) mukainen napakymppi, mutta sekin herättää lupauksia tulevasta.
Vuosittain ilmestyvien urheilupelien perusongelma on tietenkin juuri se, että ne jättävät aina jotakin hampaankoloon. Aina on ”ensi vuosi”, aina on ”muutamia virheitä”. Jotkin virheet jätetään peliin tahallaan, että ensi vuodeksi jää jotakin korjattavaa ja myytävää. Loput johtuvat taitamattomuudesta. Saa nähdä, milloin vuosittaiset urheilujulkaisut tulevat murrokseen. Kun myyntiluvut kääntyvät laskuun, ei ole enää mielekästä kaupata joka vuosi uutta peliä. Tämä hetki lähestyy koko ajan.