Wiin latauspalvelussa ihastuttaneen Toki Torin jatko-osan piti alun perin olla Wii U:n eShopin julkaisupeli, mutta toisin kävi. Kehittäjä Two Tribes otti aikalisän ja päätti keskittyä pelin hiomiseen. Ratkaisu oli oikea, sillä pienen sulkapalleron uusi seikkailu on mitä mainiointa tasoloikintaa pulmienratkonnalla höystettynä.
Uuden kanan vanhat temput
Toki Tori 2 huokuu vanhan ajan tunnelmaa, sillä peli ei turhia selittele. Seikkailun alkaessa pelaajalle ei anneta pientäkään vinkkiä kontrolleista tai määränpäästä. Kädestä pitelyä kaipaavien ei kuitenkaan tarvitse säikähtää, sillä ohjauksen salat oppii alta aikayksikön. Käytössä on vain ristiohjain tai analogitatti liikkumiseen sekä kaksi nappia, joista yhdellä vihelletään ja toisella tömistetään. Eteen tulevien ongelmien ratkaisut on pääteltävä itse mainittuja toimintoja käyttäen.
Ensimmäisestä osasta tuttu lineaarisuus on heitetty romukoppaan. Useampiin kenttiin jaettu maailma on periaatteessa vapaa heti alusta lähtien, mutta tietyissä paikoissa eteneminen vaatii esimerkiksi monimutkaisempien vihellysmelodioiden oppimista. Alueita asuttavat viholliset ja eläimet ovat useimmiten osana vastassa olevan pulman ratkaisua. Esimerkiksi päästäkseen korkealle tasanteelle pelaajan on houkuteltava sammakko syömään katosta roikkuva hedelmä, jotta otus voi puhaltaa kuplan kulkuvälineeksi.
Tutkimusmatkailun ja aivopähkinöiden lisäksi lintusen on kerättävä kultapaloja, joita on siroteltu ympäri maailmaa. Useasti aarteen saa napattua suhteellisen vähällä vaivalla, kunhan malttaa pysähtyä hetkeksi ajattelemaan. Joskus eteneminen näyttää keskeytyvän täysin, mutta se tarkoittaa vain sitä, että jotakin on jäänyt huomaamatta. Pahimmassa tapauksessa pelaajan on koluttava aiemmin tutkittuja kenttiä, mikä varmasti aiheuttaa turhautumista kärsimättömissä ohjastajissa. Vaikka päätä hakkaisi seinään tuntikaupalla, ei peli tarjoa minkäänlaista apua ratkaisun saavuttamiseksi.
Kaunis kuin tipu pienenä
Ulkoasua tuijottaessa ensimmäisenä mieleen nousee sana "sympaattinen". Tipua juoksutetaan läpi vehreiden metsämaisemien, vesiputousten, pimeiden luolien ja käydäänpä välillä tulivuoren kupeellakin. Värikäs grafiikka ja hassut otukset tekevät ympäristöjen tutkimisesta leppoisaa puuhastelua. Oivallinen äänisuunnittelu pitäytyy taustalla luomassa tunnelmaa, eikä hyökkää korville missään vaiheessa.
Gamepadin ominaisuuksia ei hyödynnetä erityisen syvällisesti. Peliä voi pelata ohjaimen näytöltä, mikä alkaa olla jo suhteellisen yleinen käytäntö Wii U:n kohdalla. Seikkailun edetessä käyttöön avautuu kameratyökalu, joka mahdollistaa kuvien ottamisen ohjaimen avulla. Maisemista ja otuksista napatut otokset tallentuvat omaan galleriaan, josta niitä voi ihailla vaikka kesken pelaamisen.
Ensimmäisten Metroidien ja Castlevanioiden aikana varttuneet ovat Toki Tori 2:n parissa kuin kotonaan. Peli todellakin muistuttaa vanhoista hyvistä ajoista, jolloin seikkailijoiden älykkyyttä ei aliarvioitu. Voi sitä riemua, kun tunnin tai parin harhailun jälkeen tajuaa, mistä se kana oikein pissii, ja uusi reitti avautuu. On lopulta itsestä kiinni, pitääkö moista ominaisuutta hyvänä vai huonona asiana. Allekirjoittanutta se ainakin viehätti hetkittäisestä ärsyyntymisestä huolimatta.
Kiireetön on kotkan lento
Toki Tori 2 ei sovellu kaikille. Ajoittaisesta sorminäppäryyden tarpeesta huolimatta eteneminen on verkkaista ja tunnelma rauhallista. Vaikka kädestä ei pidellä, perheen pienimmätkin oppivat ohjauksen perusteet varsin nopeasti. Helposta lähestyttävyydestä huolimatta seinä voi nousta vastaan yllättävän pian, mikä varmasti karkottaa joitakin pelaajia. Kiireettömille ja kärsivällisille seikkailijoille peli on täynnä mielekästä tutkimista ja nokkelia pulmia sopivassa suhteessa. Myöhemmin päivityksenä julkaistava kenttäeditori lisää varmasti puuhastelua usealla tunnilla.
Toki Tori 2 on ladattavissa eShopista hintaan 14,99€