Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Deus Ex: Human Revolution Director's Cut

Minä, ihminen

Philip K. Dickin vuoden 1968 tieteisromaanissa Palkkionmetsästäjä tutkitaan ihmisyyttä. Suurin osa eläimistä on kuollut sukupuuttoon ja maailmassa on androideja, joilta puuttuu ihmisistä poiketen kyky empatiaan. Ne toimivat omistajiensa palveluksessa. Palkkionmetsästäjä Rick Deckard on karanneiden keinoihmisten perässä. Dickin romaanissa käsitellään tieteiskirjallisuudelle poikkeuksellisen syvällisesti inhimillisyyttä ja robotiikan kehittymisen mahdollisia vaaroja. Ero androidin ja ihmisen välillä on lopulta häilyvä.

Tulevaisuuteen sijoittuva Deus Ex -pelisarja käsittelee vastaavia teemoja. Dystooppisissa julkaisuissa ihmisiä on muokattu teknologisilla kojeilla, jotka parantavat esimerkiksi heidän kuuloaan ja näköään. He ovat muuttuneet tehokkaammiksi poliiseiksi, sotilaiksi ja vartijoiksi. Heidän kestävyytensä on paljon parempi. Monet suhtautuvat muokattuihin kuitenkin epäluuloisesti. Parannuksia vihataan, koska niiden vaikutuksia pelätään.

Vuonna 2000 PC:lle julkaistu toimintaroolipeli Deus Ex on klassikko, joka tuntuu yhä tuoreelta. Sen jatko-osa Deus Ex: Invisible War oli puolestaan heikko esitys. Käymistilassa ollut sarja pelastettiin Deus Ex: Human Revolutionilla, jonka teki sen oikeudet ostanut Square Enix. Human Revolutionissa käsitellään tyylikkäästi edellisistä osista tuttuja teemoja. Sen tapahtumat sijoittuvat aikaan 25 vuotta ennen ensimmäistä peliä. Teknologia ei ole siinä vielä kovin kehittynyttä, mutta paranee kovaa vauhtia.

Ohjaajan versio

Deus Ex: Human Revolution Director's Cut on alkuperäisen julkaisun paranneltu versio. Hakkeroinnin, kartan ja teknologiapuun kaltaiset asiat on Wii U:lla siirretty televisioruudulta ohjaimen kosketusnäytölle. Tämä tekee pelistä sulavamman ja parantaa tunnelmaa. Tulevaisuuteen sijoittuva seikkailu sopii hyvin Nintendon aikaansa edellä olevalle näytölle. Human Revolutionin päähahmo Adam Jensen on sekoitus ihmistä ja konetta. Hänen ulkonäkönsä ja karhea äänensä muistuttavat läheisesti Metal Gear Solideista tuttua Solid Snakea. Maailma tuo puolestaan mieleen elokuvaklassikko Blade Runnerin. Selvät varkaudet eivät kuitenkaan haittaa, koska Square Enixin peli on laadukas.

Lisäosa Missing Link on Director's Cutissa laitettu osaksi tarinaa. Peli etenee jouhevasti ja tarjoaa muutenkin vastinetta rahoille. Mukana on tekijöiden kiinnostava kommenttiraita ja helpottava strategiaopas. Eteneminen räätälöityy Jensenille valittujen kykyjen mukaan. Pelaaja voi keskittyä joko hiippailuun tai rähinään. Molemmissa on puolensa, mutta koska viholliset ovat kestäviä, taisteluiden välttäminen on helpompaa.

Tekoäly on mainospuheiden mukaan parempaa, mutta sen eroa alkuperäiseen Human Revolutioniin ei käytännössä huomaa. Vastustajat käyttäytyvät edelleen yhtä aivottomasti kuin ennenkin. Poikkeuksen muodostavat monipuolisemmat loppuvastustajat, jotka pystyy nyt päihittämään käyttämättä aseita. Pelaaja voi esimerkiksi hakkeroida tykit tulittamaan päävihollisia ja kyyhöttää itse piilossa. Tämä muuttaa rytmiä tervetulleella tavalla.

Valintoja

Pelin tieteiselokuvista vaikutteita ottaneet kaupungit ovat näyttäviä, mutta niitä ei voi tutkia kovin vapaasti. Ne koostuvat lähinnä muutamista aukioista, metrotunneleista ja ahtaista kaduista. Tulevaisuuden Detroit on jopa ankeampi paikka kuin nykyään, eikä kultaväritteinen Shanghai tunnu sekään mukavalta seudulta. Väripaletti on enimmäkseen tummaa, eikä henkilöiden ilmeettömyys lisää lämpöä. Deus Ex: Human Revolution Director's Cut on puutteistaan huolimatta kohtalaisen komea Nintendon konsolilla, vaikka siitä ei tullutkaan yksinoikeuspeliä.

Human Revolutionin
musiikki on yhdistelmä Metal Gear Solideja taustoittaneen Harry Gregson-Williamsin tyylisiä sävellyksiä ja yhdentekevää taustakohinaa. Dialogi on pääasiassa hyvää, mutta jotkut hahmot ovat ylinäyteltyjä karikatyyrejä. Kaikesta huomaa, ettei Director's Cutia ole juuri hiottu grafiikan ja äänien osalta. Kehittäjät ovat keskittyneet pelattavuuteen ja jättäneet muun lähes ennalleen.

Deus Ex: Human Revolution Director's Cut on saatavilla Wii U:n lisäksi muille alustoille, joille se on halvempi. Kosketusnäytön käyttäminen moniin toimintoihin on kuitenkin sen verran miellyttävää, että korkeampi hinta on perusteltu. Philip K. Dick olisi ylpeä pelin tieteismaailmasta, jossa teknologisen kehityksen ongelmia käsitellään kiinnostavalla ja viihdyttävällä tavalla. Human Revolution ei ole ensimmäisen Deus Exän veroinen mutta on silti erinomaista jälkeä. Se on hyvä valinta Wii U:lle, joka kärsii kroonisesta pelipulasta.

Galleria: 

Kommentit

Satuin bongaamaan Deus Exän Wii U version Verkkiksessä kun se maksoi 30e. Tarjous ei ole tosin enää voimassa.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi