Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Middle-Earth: Shadow of Mordor

Loistava Batman: Arkham Asylum asetti vuonna 2009 lisenssipelien riman todella korkealle. On hankalaa kuvitella, että yksikään tunnettu tarina onnistuisi enää samassa. Middle-Earth: Shadow of Mordor heittää kuitenkin ennakkoluulot roskakoriin ja valloittaa lähes jokaisella osa-alueella sekä lunastaa parhaan Keskimaahan sijoittuvan pelin tittelin.

Middle-Earth: Shadow of Mordor on tarina metsästäjästä, Talionista, joka joutuu todistamaan perheensä murhan ennen omaa kuolemaansa. Haltijahenki herättää Talionin kuitenkin henkiin, mikä antaa hänelle kyvyn kulkea henki- ja ihmismaailman välillä. Uudet voimat tulevat tarpeeseen, sillä pimeys levittäytyy vauhdilla Keskimaan ylle.

Tarina sijoittuu Hobitin jälkeiseen aikaan, jolloin pahuus on hiljalleen tekemässä tuloaan. Pimeyden ruhtinas Sauron kasvattaa joukkojaan ja koettaa nousta takaisin valtaan. Pahuuden herran käskyläiset, urukit, ovat valloittaneet ison osan Keskimaan alueista. Onnettomat ihmiset ovat päätyneet niiden orjiksi ja heitä kohdataankin tarinan aikana useaan otteeseen. Asetelma on vakavaluonteinen, mutta sivuhahmot onnistuvat tuomaan tarinaan myös huumoria.

Avoimen maailman Keskimaa

Shadow of Mordorin maailma on hyvin laaja ja se on jaettu kahteen tutkittavaan osaan: Uduniin ja Sea of Nurneniin. Maailmojen koluamiseen kuluu jalkaisin paljon aikaa, joten etenemistä on helpotettu muun muassa Assassin’s Creed -pelien tapaan näkötorneilla. Alasinta takomalla kartalle paljastuu lisätehtäviä ja keräiltäviä aarteita. Kävelyn voi myös vaihtaa laukaksi valjastamalla sotaratsuksi muun muassa villikoiran ja demonin risteytyksen, caragorin, jolla eteneminen on nopeampaa.

Laajan maailman ansiosta pelaajan ympärillä samoaa monenlaisia pimeyden kätyreitä, joita ovat muun muassa kapteenit ja sotapäälliköt. Viholliset hyödyntävät ainutlaatuista Nemesis-systeemiä, joka mahdollistaa uudenlaisten örkkien syntymisen. Kun rivivihollinen tai kapteeni onnistuu surmaamaan Talionin, syntyy valtataistelu, joka nostaa kyseisen örkin hierarkiassa korkeammalle. Kaverilistalla olevien pelaajien kuolemia voi myös kostaa tekemällä vengeance-tehtäviä, joissa tarkoituksena on tappaa liian hankalaksi osoittautunut kapteeni.

Jokaisella örkillä on omat heikkoutensa ja vahvuutensa, joita hyödyntämällä taisteluita on helpompi voittaa. Esimerkiksi eräs kapteeni saattaa pelästyä nähdessään demonikoira caragorin, kun taas toinen saa niiden näkemisestä lisävoimia. Usealla päälliköllä on mukanaan henkivartijoita, joiden surmaaminen on helppoa, jos osaa hyödyntää Nemesis-järjestelmää. Paikalle saattaa kuitenkin ilmestyä lisää kapteeneita, jotka tekevät taistelusta välillä suunnattoman vaikeaa. Päälliköitä voi olla taistelussa mukana jopa viisi yhdellä kertaa. Monesti tilanne aiheuttaa kuolemisen muutaman ohihuitaisun jälkeen, mikä latistaa tunnelmaa.

Batman of Mordor

Kokemuspisteitä ja riimukiviä saa päälliköitä surmaamalla sekä tarinassa etenemällä. Kokemuspisteillä voi kasvattaa taitoja, jotka jakautuvat roolipelimäisesti kahteen kehityshaaraan. Talion voi keskittyä joko metsästäjän taitoihin, avata uusia voimia haltijahengelle tai yhdistellä molempien hyviä puolia.

Käytössä on myös jousi, tikari ja miekka, joihin jokaiseen voi asettaa riimukiviä. Kivillä on erilaisia ominaisuuksia, jotka tuovat taisteluihin pientä apua esimerkiksi nostamalla tehtyä vauriota.

Taisteluissa on hyödynnetty Batmanista tuttua järjestelmää, joka osoittautuu erittäin toimivaksi myös Tolkienin maailmassa. Ruudulle ilmestyy kahinoiden aikana näppäinsymboleita, joiden avulla mahdollisuudet selvitä ovat suuremmat. Esimerkiksi pidemmällä väijyvät örkit ovat tainnutettavissa käyttämällä heittopuukkoja ja kombokertoimen kasvettua näppäinyhdistelmillä voi surmata vihollisen yhdellä iskulla. Taisteluiden aikana on myös mahdollista kerätä tietoa sotapäälliköistä hyödyntämällä haltijahenkeä. Merkityt viholliset voi ottaa syleilyyn, jonka aikana haltijahenki pääsee örkkien mielten syövereihin.

Batman-veteraaneille tappelusysteemiin sisäänpääsy on helppoa, eikä uudenkaan pelaajan tarvitse paiskoa ohjainta pitkin seiniä, sillä systeemi on kivuton omaksua.

Audiovisuaalista loistoa

Shadow of Mordor on todella upean näköinen avoimen maailman seikkailu. Vaihtelevat sääolosuhteet, kuten rankkasade, tuovat erittäin synkän tunnelman Mordoriin. Hahmot on myös mallinnettu hienosti. Örkit ovat ilmeikkäitä ja jopa pelottavia, eikä yksikään päällikkö näytä samalta. Jylhiä maisemia on ajoittain mahdoton olla tuijottamatta, sillä niiden visuaalisuus on henkeäsalpaavaa.

Taistelut toimivat monien vihollisten kanssa sujuvasti, mutta suuret räjähdykset ja efektit tiputtavat ruudunpäivitystä alaspäin. Latausajat on kuitenkin saatu pidettyä olemattomina.

Herkkua on luvassa myös äänimaailman saralla. Bioshockien hovisäveltäjä Garry Schyman on luonut upeat puitteet Keskimaassa seikkailuun. Orkesterin voimin rakennetut kohtaukset ovat mahtipontisia, ja muut pienet maailmaan upotetut nyanssit aiheuttavat kylmiä väreitä. Esimerkiksi örkkilauma mylvii uhkaavasti, kun sotapäällikkö astelee tantereelle. Lisäksi ohjaimen kaiuttimesta kaikuu aavemaisia kuiskauksia Talionin houkutellessa örkkejä luokseen.

Upea retki Keskimaahan

Middle-Earth: Shadow of Mordor on suoraviivainen kostotarina, joka ei pahemmin yllätä missään vaiheessa. Se on audiovisuaalisesti yhtä juhlaa ja haasteiden metsästämiseen jää koukkuun. Aikaa sen parissa kuluu huomaamatta kymmeniä tunteja. Assassin’s Creedeista lainattu salaperäisten riimujen tutkiminen ja haasteiden suorittaminen pitkittävät tarinan jälkeistä kokemusta mukavasti.

Middle-Earth: Shadow of Mordor on ehdottomasti suosituksen arvoinen tapaus, joka nousee lisenssipelien kärkeen. Se on hyvä paketti niille, joita kiinnostaa Tolkienin maailma ja jotka ylipäätään pitävät loistavasti toteutetusta toiminnasta.

Käy keskustelua pelistä foorumilla: Middle-Earth - Shadow of Mordor

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi