Vankan fanikunnan tavoittanut Attack on Titan ei ole tähän mennessä varmastikaan jäänyt keneltäkään mangaa tai animea seuraavalta huomiotta. Suosion seurauksena Hajime Isayaman luomasta sarjasta on saatu koettavaksi myös liuta alkuperäistarinaan pohjautuvia pelejä. Viimeisin, Dynasty Warriorsista tutun Omega Forcen kyhäämä Attack on Titan 2 pyrkii sekä korjailemaan edeltäjänsä heikkouksia että lisäämään hieman uuttakin.
Kolmantena pyöränä
Uusi osa tarjoaa pelattavaksi animesarjan kaksi ensimmäistä kautta. Debyyttiosa Attack on Titan: Wings of Freedomin pelanneille luvassa ei kuitenkaan ole täysin identtistä kertaamista. Erenin ja kumppanien sijaan uuden osan tarinatilassa annetaan ohjattavaksi täysin itse luotava hahmo. Ratkaisu on toimiva luoden edes jonkinmoista pesäeroa debyytin ja jatko-osan kampanjoiden välille. Sankarin rooliin ei kuitenkaan päästä. Vanhat tutut kasvot pidetään tarinakaaren keskiössä, jossa pelaajan rooliksi jää toimia mukana taistelevana sivustakatsojana.
Tarina alkaa ensimmäisen kauden lopusta, josta sitten hypätään aivan juonikuvioiden alkuun. Johdannon jälkeen pelaaja saa tehtäväkseen luoda itselleen oman taistelijan. Hahmoeditori on varsin laaja, sillä omaa sankariaan voi muokata yllättävän monipuolisesti aina päästä saappaisiin asti.
Monet päätehtävistä koostuvat pitkälti titaanien raivaamisesta avoimilta – joskin todella autioilta – alueilta. Miljööt vaihtelevat muurin sisällä olevista tiheistä pikkukaupungeista vuoristoihin sekä avarampiin niittymaisemiin. Välillä hevosella liikkuminen on lähestulkoon pakollista, mikäli haluaa ehtiä paikasta toiseen ajoissa sekä välttää siinä ohessa joutumasta titaanin kitaan.
Mukana on lukuisia roolipeleistä tuttuja elementtejä, jotka näkyvät niin oman kalustonsa päivittämisenä kuin hahmojen välisenä vuorovaikuttamisena. Pelaaja voi esimerkiksi vastausvalinnoillaan vaikuttaa keskusteluiden kulkuun. Tällä ei ole kuitenkaan mitään näkyvää vaikutusta vaikkapa hahmojen käyttäytymiseen tai saatika tarinan kulkuun.
Valtaosa tarinatilasta kulutetaan ensimmäisen kauden tapahtumissa. Ykkösosan pelanneet joutuvatkin kärvistelemään usean tunnin ajan lähes samojen taisteluiden äärellä. Tasapuolisuuden nimissä turhautumiselta eivät välty suoraan tokaan osaan hyppäävätkään. Pidemmälle edetessä kampanjan tehtävät alkavat toistaa itseään, mikä tekee tarinatilan pelaamisesta äkkiä väkinäistä pakkopullaa. Läpipeluun jälkeen voi tietysti aloittaa seikkailunsa uudelleen vaikeustasoltaan haastavammalla Inferno Modella. Edellisestä peluukerrasta ansaitut varusteet ja muut hahmokeskeiset ominaisuudet säilyvät mukana, mikä sekään ei poissulje mauttomalta puurolta maistuneen kampanjan heikkouksia.
Veitsenterällä
Attack on Titanin taisteluiden hektinen tunnelma on pyritty tuomaan juuri sellaisenaan taistelujärjestelmään. Titaaneja lahdataan alkuperäissarjasta tutuilla veitsenterävillä miekoilla sekä yläilmoissa nopean liikkuvuuden mahdollistavilla, kaasulla pelittävillä lisävarusteilla. Vihollisina titaanit ovat hitaita ja kömpelöitä. Haasteen taisteluun synnyttääkin kyseisten ihmissyöjien äkillisesti kasvava lukumäärä sekä osittainen kuolemattomuus: titaanin tappaakseen pelaajan on iskettävä teränsä tämän niskaan. Oli jättejä sitten kuinka monta ympärillä tahansa, voi strategista silmää hyödyntämällä kääntää tilanteen nopeasti edukseen. Aluksi kannattaa keskittyä raajojen irtileikkaamiseen, mikä helpottaa huomattavasti potin viimeistelevän niskaviillon tekemistä. Taistelujärjestelmästä on onnistuttu tekemään hyvin koukuttava, erinomaisesti hiottu kokonaisuus. Titaaneja vastaan käytävät taisteluosuudet ovat paketin parasta antia.
Tekemistä vailla
Juonen ohella voi puuhastella Scout-haasteiden parissa. Kyseisiä tehtäväsarjoja saa halutessaan suorittaa myös erinäisessä Another Mode -tilassa, jossa pelataan valitsemallaan sarjan alkuperäishahmolla. Mikäli homma käy pidemmälle edetessä liian raskaaksi, tarjoaa Another Mode väylän niittää titaaneja poikki ja pinoon verkon yli muiden pelaajien kanssa. Yhteistyö helpottaa huomattavasti erityisesti vaikeimpien tehtävien kohdalla, joita yksin kokeiltaessa tuntui, että tulisi pystyä tekemään monta eri asiaa samaan aikaan. Onneksi Another Modessa läpäistyt tehtävät merkitään suoritetuksi tarinatilan puolella. Valitettavasti muut moninpeliominaisuudet rajoittuvat pääasiassa vain sivutehtäviin, jotka ovat koluttavissa parissa tunnissa. Another Moden sekä tarinatilan läpäisyn jälkeen uutta tekemistä ei oikeastaan enää tarjota.
Attack on Titan 2 on parhaimmillaan titaaneja vastaan käytävien veristen taistojen aikana. Toiminnan vahvuus piilee sen hyvin toteutetussa, sarjan näkemystä kunnioittavassa mekaniikassa, sillä talojen ja puiden yllä seilaaminen sekä titaanien kanssa taistelu vievät jo yksistään helposti mukanaan useankin tunnin ajaksi. Muuta kokemuksella ei sitten oikein olekaan tarjota. Itseääntoistavia tehtäviä tyrkyttävän tarinakampanjan pariin ei houkuta palata ensimmäisen läpipeluun jälkeen edes lisähaasteen perässä. Mikäli ensimmäinen osa veti mukaansa, irtoaa Attack on Titan 2:sta takuuvarmaa viihdettä päiväksi jos toiseksikin.