Koska kyllä, vuonna 1997 julkaistussa Rockstar-studion pelissä oli (ja on) yllättävän kova kasa musiikkia. Sävellyksistä tulee fiilinki, että niillä todennäköisesti parodioitiin sitä ja tuota, mutta lopputulos on yllättävän mieleenpainuva. Kun ne kuulee ensimmäistä kertaa vuosiin, muistaa miksi niistä aikoinaan nautti.
Grand Theft Autossa oli seitsemän radiokanavaa, joita pystyi kuuntelemaan autojen ratissa ollessa. Valikoima vaihteli hieman peltilehmästä toiseen, mutta pystyipä pelilevyltä myös kuuntelemaan soundtrackia.
Ralleista vastasi Craig Connerista, Colin Andersonista ja Grant Middletonista koostuva kolmikko, mutta kappaleen esittäjiksi oli merkitty jos jonkin sortin fiktiivisiä nimiä. Tarkemmin sanottuna pelin tyylillä nimettyjä fiktiivisiä nimiä, kuten esimerkiksi Slumpussy, Da Shootaz ja… Ohjaamo? Mistä lie nimi tullut.
Apropoo: yksi fiktiivisistä esittäjistä on nimeltään Meme Traders. Kyllä, meemi-sana on ollut olemassa jo vuonna 1997, jolloin meemit eivät vielä tunkeneet vastaan jokaisessa internetin nurkassa. Sana on peräisin jo vuodelta 1976, mitä voi olla vaikea uskoa. Alun alkaen sillä viitattiin yhteen kulttuuritiedonyksikköön, jota siirretään sukupolvilta ja yksilöiltä toisille muun muassa opettamalla tai jäljittelemällä. Meemit olivat (ovat?) kulttuurin viljelyä. Ettäs tiedätte.
Mutta se musiikki!
Ensimmäisenä soundtrackilla kuullaan laiskanpulskeasti soiva Gangster Friday. Tuttu ja letkeä kappale, joka oletettavasti lainaa saundinsa Flava in Ya Ear -klassikkokappaleelta.
Slumpussy - Gangster Friday
Mutta sitten, se koko komeuden kovimmin potkiva yksilö, Joyride. Ralli tunnetaan myös nimellä Grand Theft Auto. Lyriikat ovat kuin parodia ganstaräpistä autovarkaus- ja huumelaineineen, mutta kukaan ei voine väittää, ettei tämä olisi tarttuva.
Da Shootaz - Joyride / Grand Theft Auto
Edeltävän tuotoksen esittäjäksi on merkitty Da Shootaz, mutta sen takana on Rockstarin säveltäjä Craig Conner. Kappaleen on kerrottu olleen iso tekijä siinä, että musiikki tuli oleelliseksi osaksi peliä. Ei liene ihme, että se kuullaan myös Grand Theft Auto III:ssa.
Mutta oli sitä tarttuvaa, toimivaa ja mieleenpainuvaa musisointia vaikka kuinka ja paljon. Oli rockia, oli funkia, oli konemusiikkia. Esimerkiksi Days Like This oli yhdistelmä letkeää ja kuin elokuvan taustalle sopivaa menoa.
Reality Bubble: Days Like These
Letkeä on myös sen Ohjaamo-bändin/artistin nimiin merkitty Complications.
Ohjaamo - Complications
Country-genreäkään ei ole unohdettu, sillä mukana on ralli nimeltään The Ballad Of Chapped Lip Calquhoun. Jos ei muuta, niin renkutus jäi luultavasti mieleen lyriikoistaan, joissa laulettiin "the menfolk found their women scary cause they were so big and hairy". Sillä lailla.
Sideways Hank O'Malley and The Alabama Bottle Boys: The Ballad Of Chapped Lip Calquhoun
Kaikkia kappaleita en tähän listannut erikseen, vaikka noin periaatteessa voisinkin. Helmiä oli ja on näet monta kappaletta. Soundtrack ei ole kokonaisuudessaan kovin pitkä, sillä eipä sitä CD:lle kovin pitkää pätkää saanut aikoinaan mahdutettua. Näin ollen koko komeuden voi imaista helposti korvakäytäväänsä alemman upotuksen kautta.
----
Näitä ralleja kuunnellessa tulee mieleen todella mainio tapa, jolla Rockstar voisi tökkiä pelaajien nostalgiahermoja.
Nimittäin! Grand Theft Auto VI:n traileri, jonka taustalla soi Joy Ride / Grand Theft Auto? Kyllä kiitos.
Oli sitä upeata musiikkia myös muissa männävuosien peleissä. Lue myös nämä juttumme: