Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Xbox Live

Keskiviikkona 11. kesäkuuta järjestettiin Microsoftin Suomen konttorissa Xbox Live-tilaisuus, jonne oli kokoontunut Suomen pelimedian kärkeä, myös XboxFINin Toni Salonen pääsi paikanpäälle katsastamaan tilanteen.
Tilaisuus aloitettiin leppoisasti kahvitarjoilulla ja pikkujutustelulla, jonka jälkeen siirryttiin esittely-tiloihin.
Liveä ja sen ominaisuuksia esitteli Englannin Xbox-osaston vastaava Mark Craddock.

Yksinkertaisesti, mikä Xbox Live on?

Xbox Live on maailman kehittynein online-pelaamiseen tarkoitettu palvelu. Se mahdollistaa pelaamisen kenen tahansa Xboxin omistajan kanssa, kunhan molemmilta löytyy Xboxin ja Live Starter Kitin lisäksi laajakaistayhteys - nopeus minimissään 256(sisään)/128(ulos). Xboxin yhdistäminen nettiin on helppo operaatio, mutta voi tulla tyyriiksi ellei tarvittavia laitteita jo löydy, lisää tästä aiheesta kertoo www.xbox.com/live. Pelaamisen lisäksi Livellä on mahdollista ladata peleihin uusia aseita, kenttiä, hahmoja, tehtäviä, melkein mitä vain. Pelin elinkaari voi
moninkertaistua tämän ansiosta useilla kymmenillä pelitunneilla. Näiden ohella pelaajan on mahdollista laittaa parhaimmat kisatuloksensa näkyville pelin online-listoille (scoreboards), toistaiseksi Burnout 2 on ainoa joka tukee ainoastaan tätä online-toimintoa.

Mitä se maksaa ja mitä saan?

Live Starter Kitin saa yhden pelin hinnalla, tai halvemmalla. Koska koko palvelua ei ole kuitenkaan virallisesti lanseerattu Suomessa, ei niitä näin ollen ihan joka paikasta saa. Suuremmat peliliikkeet kuitenkin myyvät näitä tai sitten sen voi ostaa ulkomailta. Vaikka toimivuudesta ei ole takeita, toimii Live ainakin Suomen suurimmilla
yhteydentarjoajilla. Liven kuukausimaksut tulevat olemaan USA:ssa 6 dollarin paikkeilla, mutta jos ei pidä
kuukausittaisesta maksutavasta, tarjoaa Microsoft tavan jolla maksaa vuoden pelaamiset, tälle on hinnaksi asetettu
50 dollaria.

Starter Kitissä tulee mukana Headset -kuulokemikrofoni, jolla voi puhua muiden pelaajien kanssa. Asennus-DVD, jossa on mainos-video Livestä, sen ominaisuuksista ja miten se toimii. Levyllä on myös kolmen pelin online-demot; Whacked!, Mech Assault ja MotoGP Online, joista jälkimmäisellä saa pelin kokoversiosta online-yhteensopivan. Ja tietty subscription code, jolla saa vuoden ilmaista peliaikaa.

Miten kuukausi maksut voi maksaa, koska pitää maksaa ja miksi?

Maksut on hoidettu tähän asti luottokortilla, jonka joutuu alussa laittamaan tietoihin, eli ilman sitä ei voi rekisteröityä Liveen. Visa- ja MasterCard-tunnuksen omaavat pankkikortit saattavat käydä, mutta Visa- ja
MasterCard-tunnuksettomat pankkikortit eivät toimi. Luottokortittomille, alle 18-vuotiaille ja ilman vakituista
työpaikkaa oleville on tarjolla Visa Electron, joka toimii Livessä. Tosin tässäkin on pieni jekku, ainoastaan
Sammon Electronilla on mahdollista maksaa ulkomaan ostokset, joten Nordean, Osuuspankin, jne. Visa Electronit eivät toimi. Saadaksesi Visa Electronin sinun on oltava yli 15-vuotias. Mutta jos jostain syystä et saa Electronia, ei syytä huoleen. Microsoft on lanseerannut jo USA:ssa pelikaupoissa myytäviä Live-lipukkeita, joilla voi maksaa peliajan.
Nämä lipukkeet nähtäneen Suomessa jo Liven Suomi-julkaisun yhteydessä, mutta mitään ei ole vielä varsinaisesti vahvistettu.

Kuten sanottu, maksoit Starter Kitin oston yhteydessä jo ensimmäisen vuoden, maksat seuraavan kerran vuoden päästä. Moni kysyy miksi Live maksaa, kun PS2:lla ja Cubella on ilmaista pelata netissä. Yksinkertaista, laatu maksaa ja Live-palvelimien ylläpitäminen ei ole ilmaista. Tämä myös takaa, että Liven palvelimet ovat aina pystyssä, kun Livettäjä haluaa pelata, samaa varmuutta ei PS2:n ja Cuben online-palvelujen kanssa ole. Live tarjoaa myös kiinteän nickin (Gamertag), jota ei voi vaihtaa, eikä sitä voi kukaan viedä. Liikut siis yhtenä henkilönä, etkä PC:n
online-pelaamisen tavoin monen nimen henkilönä. Sinut tunnistaa aina samasta nimestä ja näin luot kaltaisesi ja
haluamasi imagon Livessä.

Faktaa

EA on kehittelemässä omille peleilleen Liven kaltaista palvelua, mutta se kattaa vain EA:n omat pelit - vain PS2:lla, Cuben osalta asiat ovat vielä hämärän peitossa. Microsoft kuitenkin käy keskusteluja EA:n kanssa asiasta ja yrittävät päästä asiasta yhteisymmärrykseen, jotta myös EA:n tärkeimmät nimikkeet nähtäisiin Xboxilla Live-yhteensopivina. Tällä hetkellä Liveä tukevia pelejä on yli 20 ja joka kuukausi tulee uusia. Ennen seuraavia E3-messuja Live-pelejä on myynnissä huikeat yli 100 peliä, joista yksi on - Xboxin messiaan toinen tuleminen - Halo 2.

Livejä on myyty 500,000 maailmanlaajuisesti. Joista 50,000 on myyty Euroopassa, ja tuo 50 tuhatta myytyä Liveä saavutettiin Euroopassa kahdeksassa viikossa.

Gamertagia ei voi vaihtaa, jokainen pelaa yhtenä persoonana, eikä omaa alter-egoja.

Voice Mask; Toiminto, jolla pelaaja voi vaihtaa ääntään toisenlaiseksi. Tästä odotettiin suosittua ominaisuutta, mutta Live kehittää sosiaalisia taitoja niin, että kukaan ei käytä niitä ja pelaajat näin tutustuu paremmin toisiinsa.

Liven Friends-listaan mahtuu 100 Gamertagia.

Kirkkaasti Tom Clancy's Ghost Recon, Mech Assault ja Unreal Championship ovat suosituimpia Live-pelejä. 90% Livettäjistä omaa ainakin yhden edellämainituista.

On tulossa peli, jossa Gamertagin vieressä näkyyy pelaajan kansallisuuden kertova lippu.

Joka kolmas Suomessa myydyistä konsoleista on Xbox.

Xbox Liveä työsti isompi porukka kuin Xboxia itseään.

Liveä pelattiin Pohjois-Amerikassa joulupyhinä keskimäärin 4 tuntia päivässä.

95% Livettäjistä ovat palveluun tyytyväisiä, 80% enemmäin kuin tyytyväinen.

Livessä käydään viikottain lähes kaksi miljoonaa pelitapahtumaa.

Connecting to Xbox Live...

Pienten viivästyksien jälkeen, pääsin kotioloissa Liveen ja tekemään testin Ghost Reconille, MotoGP2:lle, NHL2K3:lle ja demoille. Yhteytenä on Elisan 256(sisään)/128(ulos).

NHL2K3

Huolimatta puheista, että NHL2K3 kaatuilisi raskaissa netti-sessioissa, suhtauduin peliin kuitenkin optimistisesti. Koska epäilin ettei yhteyteni riittäisi pelin ylläpitämiseen (host), annoin vastapuolen hoitaa sen. Peli alkoi sulavasti eikä lagaamista esiintynyt ollenkaan, mikä oli kyllä positiivinen yllätys ottaen huomioon Treyarchin
NHL2K3:n kehittäjille annettu aika kehittää Live-tukea, on netti-koodi varsin hyvin toteutettua. On todella
valitettavaa, sillä NHL2K3:lle ei aina löydy pelaajia kun itselle parhaiten sopii, joten peliseuraa saattaa löytyä
vain kyselemällä muissa peleissä olevilta pelaajilta tai kutsumalla ystävän peliin. Päätin kerran kokeilla hostaamista
yhteydelläni, olettaen ettei siitä tule mitään, mutta kuinkas kävikään. 1 vs. 1 matsit menee lagitta, osoittaen
pelaamaan pystyy myös pienemmällä yhteydellä, Liven suositushan on 256/256kbps. NHL2K3:n parissa tulee vietettyä
useita tunteja, mikäli peliseuraa löytyy.

MotoGP2

MotoGP2 on pelaaja määrältään täysin NHL2K3:n vastakohta. Serverit pursuivat pelaajia ja valinnanvaraa eri moodien väliltä löytyi tarpeeksi. Hostaajana pystyin pyörittämään neljän pelaajan pelejä ongelmitta, mutta siitä eteenpäin rupesi ongelmat kasvamaan. Osallisena pystyin olemaan jopa 17 pelaajan mittelöissä, ilman lagaamista tai kaatuilua. Tästä päätellen MotoGP2:ssa on kirkkaasti edistynein Live-tuki, Climaxin pojat ja tytöt yllättävät jälleen positiivisesti. Pelinä MotoGP2 on aivan huikea elämys, kun siihen lisätään vielä sulava Live-tuki, on käsissä maailman paras simulaatiota koetteleva ajo-peli. MotoGP2:n pelaajakunta kasvaa viikottain, eikä loppua suosiolle näy.

Ghost Recon

Ghost Recon oli kahdella tapaa joukon mielenkiintoisin peli. Se on Xboxin ensimmäinen tiimityöskentelyyn tukeutuva peli, mutta samalla sen netti-koodi on yhtä alkeellista kuin NHL2K3:lla. Mielenkiintoisen tästä tekee sen, että miten tiimissä työskentely toimii, jos peli lagaa ylettömästi? Näin siis ollaan puhuttu, käytännössä on toinen ääni kellossa. 512/512 yhteydellä saa hostattua 10 pelaajan tiimi-pelit ongelmitta, sanottakoon vielä että puolet olivat länsinaapurimaalaisia. Ghost Reconissa tulee toisinaan taivuttua PC-peleistä tuttuun campingiin (yhdessä paikassa löhöilyä ja vihollisten tiputtamista siltä paikalta), siispä pelit tahtovat venyä reilun vartin
tuijotus-kilpailuiksi, kunnes toinen herpaantuu ja juoksee suoraan vihollistulen keskelle - puhun kokemuksesta.
Peliseuran puute ei vaivaa Ghost Reconia, sitä löytyy aina kun haluaa ja millaista haluaa, mutta liian isoina
annoksina Ghost Recon rupeaa puuduttamaan.

Demot

Lyhyesti kolmesta demosta, jotka ovat Mech Assault, MotoGP Online ja Whacked!.

Mech Assaulttia ei vaivaa pelaajamäärät tai lagaaminen. Pelaajia kyllä riittää tarpeeksi, eikä lagaamisesta ole puhettakaan reilun 14 mechin mätöissä, suppea demo ei vain yksinkertaisesti anna syytä pelailulle. Valittavana on vain kaksi mechiä ja yksi kaupunki, tosin demohan antaa pienen mastiaisen siitä mitä on luvassa kokoversiossa, mutta mitä jos demo on liian lyhyt eikä pelistä tarpeeksi hyvää kuvaa? Se vaivaa Mech Assaultia. Parit tovit sen kanssa tulee kyllä vietettyä, mutta siihen se jää.

MotoGP Online on demo samalla online-patchi ensimmäiselle MotoGP:lle, tosin tarvitset vain MotoGP:n tallennuksen, jotta saat avoimeksi kaikki radat ja kuskit demossa. MotoGP Onlinessa on harvinaisen vähän, mutta pieniä ja ikäviä vikoja, kuten pelin Lobbyssä täytyy kelata palkkia nähdäkseen kaikki pelaajat, kun taas MotoGP2:ssa peli tiivistää nimet automaattisesti näkymään koko ruudulle. Periaatteessa tuo on ainoa ikävä ongelma. Jos omistaa MotoGP:n, suosittelen siirtymään sarjan toiseen osaan, ja jos ei omista ensimmäistä, on suositeltavaa siirtyä suoraan kakkoseen. MotoGP1:stä saa tarpeekseen hyvin nopeasti, suurin ero ensimmäisen ja toisen osan väliltä on realismi, jota kakkonen tavoittelee, eikä ole kaukana siitä.

Whacked! tuo aliarvostettu peli - ja syystä. Whacked!in huumori pitää pelin liitoksissaan, eikä tästä löydä etsimälläkään mitään muuta hyvää. Pelaajiakaan ei löytynyt ainuttakaan, joten se siitä kokeilusta.

Loppukommentit

Livestä jäi niin positiivinen kuva, että turhaan tätä ei olla odotettu ja kehitetty. Ainoa mitä kaipaa, on kunnon MMORPG. Tämä aukko tullaan korjaamaan True Fantasy Live Onlinella, mutta vasta joulun tienoilla, siihen asti tarjolla on Segan Sonic Teamin kehittämä Phantasy Star Online I & II. Se mikä kuitenkin karkoittaa pelaajia Phantasy Star Onlinelta, on sen omat kuukausimaksut - kaksi ensimmäistä kuukautta ovat ilmaisia - jotka ovat 8,95€:n verran kuukautta kohti. Livettömätkään eivät pääse nauttimaan tästä eepoksesta, sillä se vaatii Liven jo pelkkään offline pelaamiseen. Josta päästäänkin ristiriitaisaan paikkaan, miksi pelata sen jälkeen offlinessa, kun voi pelata onlinessa ja saada harvinaisempia tavaroita? Joka tapauksessa Livellä on tällä hetkellä melkein joka genre hyvin edustettuna, eikä valittamisen aihetta löydä mistään asiasta. Live tarjoaa pelikokemuksia ja on hintansa väärti. Beta-testaukset ovat Suomessa ja muualla Eurooppaa jo alkaneet, ja arvioitu virallinen julkaisu tapahtuu tulevana syksynä. Kärsimättömimmät ovat jo tilannneet Livensä ulkomailta ja on arvioitu, että Suomessa on reilut 300 Livettäjää, ja määrä kasvaa viikottain. Tähän on hyvä lopettaa.

Signing out from Live...

Kommentit

Voinko pelata netissä esim. mw:tä jos liitän xboxin(360) paketissa tulevalla johdolla kannettavaani, mutta siinä on nettitikku/mokkula tai mikä lie tikku.
(lähetävastauksesi sähköpostiini ----> zoozz57@gmail.com)

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi