Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Alaikäisille myydään helposti K18-pelejä

Valtion elokuvatarkastamo (VET) ja Suomen peliohjelmisto- ja multimediayhdistys FIGMA ry suorittivat yhteistyössä pelien ikärajavalvontaa jälleenmyyjien keskuudessa marras-joulukuun aikana. Alle 18-vuotiaat koeostajat yrittivät ostaa heiltä kiellettyjä pelejä erilaisilta pelien vähittäismyyjiltä.

Neljä 12-16-vuotiasta nuorta liikkui tällä kertaa pääkaupunkiseudulla kahtena eri päivänä. Koeostajat kävivät seuraavissa kaupoissa: Anttila, Gamestop, K-Citymarket, Konsolinet, OnOff, Prisma, Sokos, Stockmann ja Tilt - Pelaajan Pelikauppa.

Ostotapahtumia kertyi 24 myymälässä yhteensä 37. Nuori onnistui saamaan pelin peräti 16 kertaa. Pelin myyneet kaupat edustavat erilaisia myymälätyyppejä. Pelioston onnistuttua koeostaja luovutti pelin VET:n tarkastajalle, joka huomautti myyjää tapahtuneesta rikkeestä. Kauppa purettiin jokaisessa tapauksessa välittömästi.

- Myyjät myivät pelin kuin kyseessä olisi ollut mikä tahansa peli ajattelematta ollenkaan pelin ikärajoja. Ei ne myyjät edes älynneet koko ikärajaa, kertoo 14-vuotias koeostaja Rune saatuaan kiellettyjä pelejä haltuunsa.

- Valvonnalle ja valistukselle on todellakin huutava tarve. Pelin alaikäiselle myyneiden kauppojen johtoon tullaan olemaan yhteydessä, kertoo johtaja Matti Paloheimo Valtion elokuvatarkastamosta. - Tulemme jatkamaan tämäntyylisiä toimenpiteitä, jatkaa Paloheimo.

- Eihän tässä näin pitänyt käydä. Selvästi kauppojen henkilökuntaa on koulutettu asian tiimoilta, mutta pelien ikärajoihin ei jostain syystä kiinnitetä riittävästi huomioita, kertoo FIGMAn toiminnanjohtaja Riku Olkkonen pettyneenä. - Pelien ikärajat ovat aivan yhtä tärkeitä noudattaa kuin muutkin lain määräämät ikärajat. Jälleenmyyjien henkilökunnan koulutus on ensisijaisen tärkeää, jatkaa Olkkonen.

Video- ja tietokonepelejä on monenlaisia, osa on ns. edutainment-pelejä, osa pelkästään ajanvietettä. Viihdepelaamisestakin on hyötyä lapsille (esim. kielitaidon ja motoriikan kehittyminen), mutta peleistä voi olla myös haittaa lapsen tasapainoiselle kehitykselle. Suuri osa pelaajista on aikuisia, ja siksi pelejä myös suunnitellaan aikuisille.

Galleria: 

Kommentit

Olen yllättynyt?

Katsotaan mitä kivaa keksivät.

Tekisivät saman DVD -levyille, eiköhän siellä ihan sama homma.

viinassa ja röökissä tämän ymmärrän mutta en niinkään peleissä ja leffoissa jollei niitä kaikkista raaimpia ihan ala-aste ikäisille suolleta.

Kuten sanottu ei myyjät välitä ikärajoista kunhan rahaa kilahtaa kassaan.

Ihme ikärasismia, jos kerran suurin osa pelaajista on aikuisia niin suurin osa peleistä pitäisi suunnitella aikuisille...

Tämä on just tätä.
Peleihin sekä pelaajiin liitetään yleisesti kaksi eri lausetta, ja mikä hulluinta nämä lauseet ovat käytännössä toistensa vastakohtia...

1. Pelit/pelaaminen ovat lasten puuhaa.
2. Pelit/pelaaminen ovat syynä koulumurhiin yms.

Eli toisaalta pelit eivät saa samaa asemaa kuin esim. elokuvat varteenotettavana aikuisten viihteenä, mutta toisaalta pelejä syytetään kauheammiksi ja psyykkeelle vaarallisemmiksi kuin kauhein kauhuelokuva.

Mielestäni siis ihan hyvä että tällaista valvontaa harrastetaan, ja mikä tärkeämpää, tämä saa myös media näkyvyyttä muualla kuin pelaajien keskuudessa (oli aamulla Ylen uutisissa). Myös muiden kuin pelaajien tulisi tajuta että olemassa todellakin on K-18 pelejä, eikä tämä homma ole enää (onko pitkään aikaan ollutkaan?) vain lasten puuhaa.

Tuomaksen kanssa aivan samoilla linjoilla, tuskin tosta ikärajahössötyksestä mitään tulee, kunhan hössöttävät!
Vaikka kaikki ei sitä tajua, niin me vanhemmat kyllä tajutaa, ei nuorille pidä kaikkea käsiinsä tyrkkiä, 10-15 vuotiaiden on parempi olla ulkona kavereiden kanssa, kuin pelata, aivan kuten minun nuoruudessa oli tapana!!!!!

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi