Gamasutra julkaisi hiljattain verkkosivuillaan Brandon Sheffieldin tuottaman artikkelin, jossa mies haastatteli id Softwarea studion Rage-räiskintäpelin tiimoilta.
Paikoittain tiukkasävyisessäkin haastattelussa Sheffield esitti suorasukaisia kysymyksiä kehittäjien ratkaisuista. Lisäksi hän kertoi heille avoimesti vähemmän ruusuisia näkemyksiä Ragen eri osa-alueista.
– Minusta se [Rage] ei näytä erilaiselta kuin kaikki muut pelit. Se näyttää minusta tavallaan Borderlandsilta tai Falloutilta. Varmasti tekniikkaan perehdyttäessä se näyttää erilaiselta. Mutta siinä on samanlainen ulkoasu ja fiilis, Sheffield linjasi.
– Uskotteko pelaajien todella huomaavan? Siis kuluttajien puolella?, hän jatkoi artisti Andy Changin puolustaessa peliä tekniikan näkökulmasta.
Haastattelu on herättänyt laajalti keskustelua pelijournalistien, -kehittäjien ja -markkinoijien välisistä suhteista. Sheffield päätyikin julkaisemaan Gamasutrassa uuden artikkelin, jossa hän pureutui haastattelun saamaan huomioon.
Sheffieldin mielestä tunnelma haastattelutilanteessa oli hyvä tiukoistakin kysymyksistä huolimatta. Hän kertoo kuitenkin saaneensa vihaisen sähköpostin anonyymilta korkean profiilin pelin luovalta johtajalta jo samana iltana kuin alkuperäinen artikkeli julkaistiin.
– Vihamielisen ja selvästi puolueellisen kysymyssarjan pohjalta olen ohjeistanut PR-johtajaani kieltäytymään kaikista tulevista pyynnöistä sinulta ja edustamaltasi taholta pelimme suhteen. Puhuttuani muiden alalla samanlaisissa johtotehtävissä työskentelevien kanssa voin vakuuttaa, etten ole yksin, sähköpostissa kirjoitettiin.
Vaikka Sheffield epäileekin viestin totuudenmukaisuutta, hän koki aiheelliseksi puolustaa näkemyksiään.
– Jos jonkun muun tuotoksen kohteleminen samalla tavalla kuin kohtelisit omaasi – eli tutkimalla ja kritisoimalla – on epäkunnioittavaa, meillä on selkeästi eri määritelmät tuosta sanasta.
Alkuperäisen haastattelun voi käydä lukemassa englanniksi täältä.
Kommentit
Eli ei mitään uutta pelimaailman auri...
Eli ei mitään uutta pelimaailman auringon alla: jos kritisoit, niin voit unohtaa tulevaisuudessa kaikki haastattelukutsut. Eli vain fanipojat pääsevät arvostelemaan ja kirjoittamaan peleistä. Nyt kun oli kyseessä sarjan ensimmäinen peli, niin ei ollut fanipoikaa olemassakaan kirjoittamaan pelistä, niin piti vetää pupu hatusta ja lopputuloksena oli mielen pahoitus. Onneksi seuraavat Call of Dutyt, Zeldat, Mariot, Gran Tourismot, GTA:t jne... eivät saa osakseen samaa kriittisyyttä, ysejä ja kymppejä odotellessa...
Näinpä,aika lapsellista toimintaa nyk...
Näinpä,aika lapsellista toimintaa nykyään joillakin pelistudioilla.
Juu, eiköhän jatketa vain samalla van...
Juu, eiköhän jatketa vain samalla vanhalla linjalla, eli pelifirmat (usein) maksavat matkat ja juomat - ja "pelitoimittajat" kyselevät mukavia siinä sivussa. Ja sitten tekevät mukavan positiivisen ja kliinisen jutun.
Sekin on toisaalta totta, että yleensä äläkkä kuitenkin nousee enemmänkin yhtiöiden PR-henkilöiden ja pikkupomojen taholta - itse pelintekijät luultavasti kyllä kestäisivät tiukemmatkin kysymykset. PR kontrolloi kuitenkin kaikkea pelimaailmassa ja osa "tiukemmista kysymyksistä" saatetaan torpata heti alkuunsa. Näin siis suuressa maailmassa.
"Eli vain fanipojat pääsevät arvostelemaan ja kirjoittamaan peleistä."
Tässä pitäisi kuitenkin määritellä taas "fanipoika", tuo ihanan epämääräinen termi. Mutta tottahan se on, että moni pelitoimittaja on tavallaan vain pelaaja joka myös kirjoittaa peleistä. Ja sitä kautta mahdollisesti "fani".
Kannattaa myös muistaa toimittajan va...
Kannattaa myös muistaa toimittajan vastuu. Haastattelu ei välttämättä ole paras paikka kritiikin esittämiselle. Haastattelun tarkoitus on käsittääkseni tuoda haastateltavan mielipiteitä julki, ja sitä kautta lisävaloa aiheeseen. Pistää sitten haastattelun kylkeen jonkun mielipidekirjoituksen tai muuttaa haastattelun pois tuosta kysymys vastaus muodosta. Olihan toimittaja oli sentään vaivautunut pelaamaan peliä muutaman tunnin ennen haastista.
Ei tuo mielestäni kyllä mitenkään erityisen törkeä haastattelu ollut. Tuollaiset kysymys vastaus haastikset ovat kyllä halvinta paskaa toimittajan puolelta, mutta palvelevat nekin välillä tarkoitustaan.
Nyt tuntuu kyllä valitettavan paljon ...
Nyt tuntuu kyllä valitettavan paljon siltä ettei muut ku Peelo lukenu tota itse haastista koska se haastattelija oli aivan selkeesti tosi huonolla tuulella ja purki sen haastateltavaansa.
Aivan turhaa borderlandsin ihainnoimista vertailukohteena ja omia puolueellisia mielipiteitä sekä inisemistä irrelevanteista yksityiskohdista.
Todella epäammattimaista käytöstä ja kertookin paljon pelilehdistön alalla esiintyvästä ammattitaidon puutteesta.
Olishan se kiva että olis kriittisempiä haastatteluja eikä pelien julkasijat pääsis niin paljon vaikuttamaan arvosteluihin mutta tässä haastattelussa ei kyllä oo mikään kriittisyys kyseessä vaan aivan ihmeellinen vainoominen.
Luin tuon uutisen viime yönä. Omasta ...
Luin tuon uutisen viime yönä. Omasta mielestäni tuo haastattelija ei todellakaan ollut aivan oikeilla jäljillä. Kyllä, se on hienoa, että voidaan kritisoida asioita ja sanoa mitä mieltä ollaan. Mutta, kun jätkä ilmiselvästi fanittaa Borderlandsia, jauhaa siitä koko aika, ja yrittää tehdä haastateltavista pellejä, on joku raja ylitetty. Itselläni alkoi muutamien kysymysten kohdalla kiehumaan ja pahasti. Tuo jätkähän suoraan sanottuna v*ttuili. Rivien välistä sen voi lukea. "Olette tehneet tusinaräiskinnän, pelasin sitä pari tuntia, tässä ei ole mitään uutta. Ihan p*ska. Turhaan hehkutatte. Borderlandskin on parempi. 6 vuotta ja tämä jäi käteen? Oletteko nyt tosissanne?" Jos olisin ollut tuossa haastateltavana, olisin tunkenut lehtiön toimittajan perseeseen ja kävellyt ulos.
Tällaiset pelin ilmestymisen yhteydes...
Tällaiset pelin ilmestymisen yhteydessä tehtävät haastattelut ovat perinteisesti olleet enemmänkin promotilanteita, joissa haastattelija antaa tekijöille foorumin fiilistellä ja myydä pelin ominaisuuksia ja erinomaisuutta. Kysymykset ovat lähinnä johdattelevia, kuten "Rage on ensimmäinen peli joka käyttää id Tech 5 pelimoottoria, mitä tämä tarkoittaa?"
Kieltämättä tämä kyseinen haastattelu vaikuttaa kuitenkin siltä, kuin sen olisi laatinut normipelaaja, joka tuo tilanteeseen omat kriittiset ensivaikutelmansa pelistä. Kysymykset on samantyyppisiä, kuin kysyisi Deus Exin tekijöiltä, miksei päähenkilö jaksa liikuttaa jääkaappia ilman asianmukaista upgradea.
Turhaa sitä paskaa peliä puolustelema...
Turhaa sitä paskaa peliä puolustelemaan. Tosiasia on se että peli jonka tekemiseen käytettiin puoli vuosikymmentä on huono. Sitten kun sen joku sanoo päin naamaa niin itketään että voi voi... tekisivät parempia pelejä.
"Tällaiset pelin ilmestymisen yhteyde...
"Tällaiset pelin ilmestymisen yhteydessä tehtävät haastattelut ovat perinteisesti olleet enemmänkin promotilanteita, joissa haastattelija antaa tekijöille foorumin fiilistellä ja myydä pelin ominaisuuksia ja erinomaisuutta."
Näinhän se menee. Ongelmia tulee juuri silloin, kun tuo "promotilanne" syystä tai toisesta halutaan muuttaa asteen vakavammaksi haastikseksi tai muuten vain halutaan esittää kysymyksiä joihin ei olla promotilanteissa totuttu. Pelintekijät eivät ole yksinkertaisesti tottuneet ns. negatiivisiin kysymyksiin, eivätkä niitä varsinaisesti edes odota.
Kaipa se suurempi kysymys on, että halutaanko pelijournalismia edes muuttaa kriittisempään suuntaan (siis itse arvostelujen ulkopuolella - niissä sitä kyllä on) vai onko parempi että mennään perinteisempään "leppoisaan PR-tyyliin"? Mikä on sitten paras lähestymistapa?
Henkilökohtaisesti tykkään lukea "kysymys-vastaus" -haastiksia pelialalta (siis kirjallisessa muodossa - en videolta), mutta en jaksa ollenkaan lukea näitä pelien "esittelyjuttuja" (in-depth/preview) joihin roudataan pelitoimittajat PR-firmojen ja maahantuojien toimesta. Sen kun tietää tasan tarkkaan, että peliä on pelattava useita tunteja että siitä oikeasti saa kunnon mielipiteen - preview-jutuilla, demoilla ja beta-versioilla on hyvin vähän vaikutusta siihen lopulliseen johtopäätökseen. Ja PR-tapahtumista lähinnä raportoidaan se mitä pelintekijät haluavat kertoa ja/tai pelistä näyttää.
Beta-versiolla on tietenkin sitten omat vaikutuksensa lopulliseen peliin. Mutta silloin vaikutusta on itse pelaajilla - ei varsinaisesti pelitoimittajilla.
Just... Tälläinen median fanituspakko...
Just... Tälläinen median fanituspakko on ollut aika standardi juttu vuosien ajan ennen tätä.
Monet varmaan muistavat arvostelijan joka sai potkun Edios:in pyynnöstä sen jälkeen kun ei antanut Kayne and Lynch:ille tarpeeksi korkeaa arvosanaa. Pelit lehteä tilanneet ja Tuijan kolumnia lukeneet muistavat myös sen kuinka Tuija puhui jatkuvasti siitä kuinka kaikille PR-esittelytilaisuuksille pääsy on aina jatkuvan lehmänkaupan tulosta jossa sivuja lehdessä vaihdettiin kutsuihin. Kolumnissaan Tuija myös pähkäili että tämän takia journalistinen vapaus ja lukijoita kiinnostavien juttujen saaminen olivat aina toistensa vastapuolia joita on ollut pakko tasapainotella kun joku lehti on aina tarjoamassa etusivua ja ties kuinka monta muuta sivua saadakseen paikan paikoiltaan rajoittuneeseen PR-tilaisuuteen.
Eli kaikista erikoistuneista medioista ammattitaidottomin media on pelimedia, ja tietenkin melko kovalla marginaalilla kun ollaan jouduttu näin riippuvaisiksi julkaisijoista ja jatkuvasti suostuttu heidän vaatimuksiin.
Olen törmännyt ainoastaan yhteen ainoaan edes hiukan vastaavanlaiseen tapaukseen muissa medioissa ja se oli silloin kun Gizmodo-blogi "vuokrasi" kadotetun iPhone-prototyypin 10.000 dollarilla henkilöltä joka löysi sen baarista ja jätti tahallaan palauttamatta sen. Kuten arvata saattaa niin Apple otti yhteyttä poliisiin kun he huomasivat että se oli päätynyt bloggareille jotka tekivät siitä etusivun jutun, hankkivat laitteen takaisin ja antoivat Gizmodolle porttikeillon heidän seuraavaan mediatapahtumaan. Miten Gizmodo puollusti tekojaan? He sanoivat että Apple teki heidän iPad:in arvostelusta tahallaan hankalan kun eivät saaneet ilmaista arvostelukappaletta tai ennakko-kappaletta käyttöönsä ennen julkaisua.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi