Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttelijät vaativat osansa pelien tuloista

SFGate.com-sivusto raportoi Screen Actors Guild- ja American Federation of Television and Radio Artists -näyttelijäliittojen vaativan videopelijulkaisijoilta lisätienestiä jäsenilleen. Osapuolten väliset palkkaneuvottelut katkesivat toukokuun 13. päivä, kun molemmat näyttelijäliitot hylkäsivät julkaisijoiden viimeisimmän tarjouksen - 34,8 prosentin palkankorotuksen kolmen vuoden kuluessa. Liitot sen sijaan vaativat lakolla uhaten näyttelijöilleen peruspalkkansa lisäksi myös osaa pelien tuloista.

Pelien kehityskulut hipovat Hollywood-spektaakkeleiden miljoonabudjetteja, minkä lisäksi yhtiöt yrittävät palkata tunnettuja nimiä ääninäyttelijöiksi saadakseen peleistään entistä elokuvamaisempia. Pelialasta onkin kasvanut jättimäinen viihdeteollisuus, jonka tulot ohittavat reilusti elokuvien vastaavat. Esimerkiksi Xbox-hitti Halo 2 tuotti Yhdysvalloissa julkaisupäivänään 125 miljoonaa dollaria, mikä on enemmän kuin yhdenkään elokuvan tulot avausviikonloppuna.

"Näyttelijät ansaitsevat enemmän niistä tuloista", väittää molempien näyttelijäliittojen edustaja Seth Oster. "Tulojen jakaminen on liittojemme näyttelijöille tärkeä perusperiaate. Tämä ala on nyt aikuistunut sekä kukoistava, ja olemme saavuttaneet pisteen, jossa näyttelijöiden tarve on kasvava." Hänen mukaansa tulojen mukainen lisämaksu on perustoimintatapa Hollywoodissa ja kotivideojulkaisuissa.

Vaikka yhdeksän viime vuoden kymmenestä myydyimmästä pelistä sisältää liittojen jäsenten roolisuorituksia, reilut 85 prosenttia peleistä turvautuu liiton ulkopuolelle kuuluviin ääninäyttelijöihin. Pelijulkaisijoiden edustaja Lev Chapelskyn mukaan näyttelijän rooli peleissä on lisäksi täysin erilainen kuin elokuvissa ja televisiossa. "Jos elokuvasta tai televisiosarjasta otetaan näyttelijät pois, tuotantoa ei ole. Interaktiivisessa viihteessä on kyse pelattavuudesta, joka on tekniikan vastuulla. Näyttelijän suoritus on vain lisäelementti kokonaisuuteen", hän perustelee osapuolensa näkemystä.

Näyttelijäliittojen on annettava äänensä lakkopäätöksestä kesäkuun 7. päivään mennessä. Screen Actors Guild vaatii 75 prosentin ja American Federation of Television and Radio Artists 66 prosentin kannatuksen lakon hyväksymiseen. Mikäli kannatusta ei ole tarpeeksi, liitot harkitsevat pelijulkaisijoiden tarjousta tai aloittavat täysin uudet neuvottelut.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi