Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Peter Moore uskoo digitaaliseen jakeluun

EA Sportsin puheenjohtaja Peter Moore uskoo peliteollisuuden liikkuvan hitaasti mutta vääjäämättömästi kohti digitaalista jakelua.

– Kun digitaalinen jakelu yleistyy ja yleistyy, alamme työskentelee edelleen jälleenmyyjien kanssa ja toimittaa levyjä, mutta yhä enemmän sisällöstä on "pilvessä". Enemmän sisältöä toimitetaan päivittäin, viikottain tai kuukausittain ja vähemmän vanhaan malliin kaseteilla tai levyillä, hän tiivistää.

PLAY Digital Media Conferencessa puhunut Moore pitää nykyistä levypohjaista bisnesmallia "palavana alustana", jolta halutaan hypätä turvaan kohti digitaalista jakelua.

Hän uskoo Microsoftin julkaisevan ensimmäisenä puhtaasti ladattavaan sisältöön luottavan konsolin, mutta muutoksen tapahtuminen kestää vielä tovin.

– Olemme mielestäni vielä vuosikymmenen päässä fyysisten levyjen hyvästelemisestä. Tärkeä kysymys kuuluukin: Miltä seuraava konsoli näyttää? Onko siinä todella levyasema?

Galleria: 

Kommentit

Jos pelien koot pysyvät järjellisissä mittasuhteissa niin ei mikään mahdottomuus. Tässä sukupolvessa mahdollista kuten MS on jo tehnytkin. Tosin niin pienessä mittakaavassa, että hyödyt kuluttajille tulee vain sen median puuttumisen muodossa. Rahallisesti ei vielä näin pienillä "koe-erillä" saada sitä tarpeellista pudotusta.

Katsoo esim. steamin etc. PC:n puolella olevien palveluiden suosiota niin kyllä mahdollista myös konsolipuolella, mutta pitää olla sitä volyymiä joka alentaa hinnat. Eihän steamissakaan halvalla uutta saa, mutta toisaalta alennuksia kun tulee niin ne on reippaat.

Tietenkin BD-formaatti yleistyy konsolipuolella ensi sukupolvessa niin voi olla hiljaista puhdas "latausalusta" edes MS:n puolelta. Tietenkin minusta ehkä voisi sellaista tarjota halvempaan hintaan näin kokeilun mielessä. Itse olisin ehkä kiinnostunut, tietenkin riippuen pelien hintatasosta ja saatavuudesta.

Mutta kuka sen hintatason määrää, jos pelit saa vain konsolin omasta verkkokaupasta? Hinnat voivat halutessaan hipoa pilviä, kun kilpailua ei ole. Vaikka MSn Games On Demand koko pelejä tarjoaakin, on näiden hinnoittelu hoidettu päin helvettiä.

Ja toinen juttu sitten se konkreettinen omistaminen. Ei levyä, ei peliä. Pelaat pelin läpi -> peli hyllyyn -> sama peli toimii vielä monen kymmenen vuoden päästä. Peli kovalevylle, tai vaikkapa kymmeniä pelejä, kovalevy riksrakspoks -> saatana! Saisihan ne uudestaan ladattua ilmaiseksi, ainakin muutaman kerran, mutta esmes megasella netillä voisi muutama kyynel vierähtää kun ruutuun pärähtää Downloading 1Mb / 750Gb.

Vai mitä täh?

^ Jos joku vielä vuosikymmenen päästä käyttää megan nettiä, on jossain vikaa.. Suomen ISP:t ovat kyllä niin perseestä että voihan tuo tilanne ollakkin mahdollinen :-|

Enkä kyllä itsekään ole kovin iloinen siitä jos pelit muuttuvat pelkästään ladattaviksi.. Jos hinnat laskevat tarpeeksi alas niin sitten ehkä, mutta epäilen tätä kovasti..

"Miltä seuraava konsoli näyttää? Onko siinä todella levyasema?"

- On.

Crono - "Mutta kuka sen hintatason määrää, jos pelit saa vain konsolin omasta verkkokaupasta? Hinnat voivat halutessaan hipoa pilviä, kun kilpailua ei ole. Vaikka MSn Games On Demand koko pelejä tarjoaakin, on näiden hinnoittelu hoidettu päin helvettiä.

Ja toinen juttu sitten se konkreettinen omistaminen. Ei levyä, ei peliä. Pelaat pelin läpi -> peli hyllyyn -> sama peli toimii vielä monen kymmenen vuoden päästä. Peli kovalevylle, tai vaikkapa kymmeniä pelejä, kovalevy riksrakspoks -> saatana! Saisihan ne uudestaan ladattua ilmaiseksi, ainakin muutaman kerran, mutta esmes megasella netillä voisi muutama kyynel vierähtää kun ruutuun pärähtää Downloading 1Mb / 750Gb.

Vai mitä täh?"

Jep, ja silloinhan ei voi myydä pelejä mihin olet kyllästynyt pois. Joten vanhempien pelien hinnatkin pysyvät aika korkealla suhteessa mitä ne ovat nyt. Tai no, oma arvaushan toi on, ei fakta. Muutenkin, pidän siitä että pelin voi ostaa fyysisenä tuotteena. :)

Itse sanon digitaaliselle jakelulle ehdottomasti ei. Haluan pelin hyllyyn koteloineen ja ohjekirjoineen. Oi niitä aikoja kun mitään XBLA tai PSN pelejä yms. muita dlc:tä ei ollut olemassakaan...

Pelikaupat tuskin tykkäisi hyvää kun niiden elinkeino vietäisiin.. jos digitaaliseen jakeluun siirrytään niin itse suosittelen siirtymistä PC:n puolelle.

Tietystihän voitaisiin myydä latauskoodilla varustettuja lipukkeita pelikaupoissa, mutta onko siinä sitten ideaa kun siinä samalla voisi yhtähyvin myydä sen fyysisen levyn.

Crono: eiköhän Games on Demand -hinnat johdu vain ja ainoastaan siitä, ettei esim. MS voi vielä astua pelikauppojen varpaille ja kilpailuttaa niitä. Pelikaupat tuovat vielä kuitenkin ison siivun rahaa pelikonsolivalmistajille.

@Lebe80

Joo näin itseasiassa vähän tuumailinkin. Tosin lähes jokaisen GoD peleistä saa huomattavasti halvemmalla kivijalkaliikkeistä. Siltikin olen pelkästään digitaalista mediajakoa vastaan, oli konsoli sitten mikä tahansa.

Kirjoitin aiheesta itse asiassa männäviikolla blogiini. Paljon tässäkin esiintulleita pointteja puolesta ja vastaan sain listatuksi. Lukekaa jos kiihottaa: http://shinta-ace.blogspot.com/2009/10/levyilta-linjoille-digitaalinen-j...

Digitaalinen jakelu on minulle enemmän tällaista "pikku herkkua", niin kuin joku Snickers patukka kaupasta tai jotain, kun taas kunnon pelit fyysisellä medialla ovat sitä kunnon tavaraa.

Johan sellainen konsoli on julkaistu, PSP GO! :) mutta jos puhutaan seuraavasta pleikkarista tai xlaatikosta olisin kyllä kiinnostunut lataamaan pelini netistä, silloin saisin hankittua pelit myös kauppojen aukioloaikojen ulkopuolella, varsinkin kun nykyisellään laajakaistat ovat melko edullisia ja suht nopeita, esim. itselläni 110/5mbps mikä kustantaa 49e / kk. Myös PSP GO!:sta on hyviä kokemuksia digitaalisen sisällön suhteen. Lataamisen etuna myös pelikirjaston laajuus, harvemmassa pelikaupassa löytyy koko alustan repertuaaria, eikä pelit loppuisi varastosta koskaan. Miinuspuolena nuo pelilaatikot ja ohjekirjat joista myös itse pidän ja ostankin usein collectors editioneja yms joissa tulee mukana kaikkea mielenkiintosta rojua. Digitaalisuuteen ollaan kyllä menossa ennemmin tai myöhemmin, veikkaisin että myöhemmin ja kyllä, seuraavassa konsolissa on levyasema.

Ostat pelin digitaalisesti, mutta et pidä siitä. Haluat myydä sen pois, mutta digitaalisessa muodossa tuskin voit myydä peliä eteenpäin.

"Miltä seuraava konsoli näyttää? Onko siinä todella levyasema?"
- On.

Digitaalisten latausten huonona puolena on se, että et koskaan omista mitään mitä lataat. Et voi myydä ostamaasi peliä ja ennemmin tai myöhemmin peli myös deletoidaan palvelimelta, jolloin et enää saa edes ladattua peliä uudestaan (10 vuoden päästä vain osa vanhoista peleistä pidetään palvelimella, loput todennäköisesti tuhotaan). MS:llä ja Sonylla on täysi oikeus milloin tahansa tuhota vanhat pelit palvelimeltaan vaikka vain saadakseen tilaa uusille peleille tai jopa ainoastaan edistääkseen uusien pelien myyntiä. MS on kerran jo lopettanut yhden nettimusiikkiliikkensä, jolloin kaikkien heidän asiakkaidensa musiikki muuttui kuuntelukelvottomaksi kertaheitolla (DRM:n tarkistusten takia) ja MS ei ole läheskään ainoa joka on tehnyt niin.

Fazang: siihenhän tämä maailma on menossa. Myymättömiä pelejä ei jää jalkoihin, ja ne raukat, jotka huonon pelin on menneet ostamaan eivät myy peliä eteenpäin. Näin ollen pelikauppias saa aina rahat, eikä pelaajaat lainaile pelejään ilmaiseksi kavereilleen.

Voisi ennemminkin puhua käyttöoikeuksien myymisestä. Tuotteen ostajalla ei olisi oikeutta myydä tuotettaan eteenpäin.

Hyvänä puolena odottaisin, että hinnat oikeasti putoaisivat turhien välikäsien kadotessa välistä. Saa vaan nähdä mitä todellisuudessa käy..........

Itse en kannata kokonaisvaltaista digitaalista jakelua kotikonsoleilla, mutta uskon vahvasti siihen, että kaikissa seuraavan sukupolven käsikonsoleissa on täysi tuki digitaaliselle jakelulle. Toki kannatan digitaalista jakelua jos sen myötä pelit tulevat halvemmiksi, mutta näin tuskin tulee olemaan, esimerkkinä Microsoftin Games on Demand, jossa hinnat ovat suoraan sanoen erittäin korkeita. Kaupasta pelin saa 10-20e ja digitaalisena siitä joutuu pulittaa 30e. Nykyään muutenkin uutuuspelit menevät n. 30e hintaisiksi suhteellisen nopeasti, joten pidätkö järkevänä ostaa vanhan pelin digitaalinen versio 30:llä eurolla vai uuden pelin fyysinen versio samalla hinnalla. Pelikulttuuriin myös kuuluu kaikenlainen pelien keräileminen ja hienoltahan se näyttää kun pelihylly on täynnä erilaisia klassikkopelejä koteloineen ja muine härpäkkeineen. En usko että näky on niin vakuuttava kun hyllyssä on erilaisia ja erivärisiä kovalevyjä, jotka sisältävät pelejä datamuodossa. Aivan varmasti joskus siirrytään kokonaisvaltaiseen digitaaliseen jakeluun kotikonsoleilla, mutta siihen on vielä aikaa ja en usko sen tapahtuvan edes 10 vuoden päästä ja vaikka tapahtuisikin niin uskon levyllä olevien pelien säilyvän sen rinnalla.

Samperi muutes tuli mieleen, että mikähän vaikutus käytettyjen pelien myynnillä on peli bisnekseen. Kun olen käynyt alan liikkeissä joissa käytettyjä myydään, olen aina ollut ihan ymmällä käytettyjen hinnoista. PS3 pelit maksavat käytettyinä ihan vain muutaman euron vähemmän kuin uusi. Lisäksi muutamissa liikkeissä nuo käytetyt ovat uusien seassa ja ne erottaa vain pienestä tarrasta jossa lukee englanniksi "pre-owned". Tuo ei voi olla hyväksi pelintekijöille ja kustantajille. Ei se kyllä ole meille pelaajillekkaan eduksi. Muutama pelikin on tullut vietyä liikkeisiin ja kaikista niistä on maksettu todella kurjasti. Tuntuu, että tuo pelikauppojen käytettyjen pelien rulianssi voisi olla hyvinkin kannattavaa. Tuskin pelaajat tai pelintekijät tuosta voivat hyötyä, joten piste digitaaliselle jakelulle tämän asian tiimoilta. Eikö se nyt ole selvää, että alle 20€ myytyä peliä 50€ ostaessa menee rahat väärään taskuun, varsinkin jos uusi peli maksaa sen 55€.

Tuohon Motunan viestiin viitaten yksi kysymys tässä digitaalisessa median jaossa on se, että voidaanko kuluttajan suojaksi säätää lakeja joista päästään käsitykseen siitä, mitä ostajalle oikeasti kuuluu ja kuinka pitkään. Nyt meitä pelaajia ei suojele juuri mikäänmuu kuin yritysten tarve olla käyttäjäystävällisiä. Kuinka on esim. sen laita, että saako sen saman pelin ladattua 10 vuoden päästä? Jos jotai kauhistuttaa tämä ajatus, että keräilijöiden tie on päättymässä ja retroilijoille on luvassa liiallista jännitystä siitä, voiko huomenna enää pelata jotain tiettyä peliä, niin tervettuloa kerhoon vaan. Tuota aikaa ei tarvitse odotella vaan olemme siinä jo. Voitko ladata Falloutin päivitykset 10vuoden päästä? Muistatko peleissä bugeja jotka ärsyttivät niin paljon, ettei peliä voinut pelata, mutta päivitys pelasti? Kuka tarjoaa tuon päivityksen 10v päästä? Pelit ovat muutenkin päivitys rulianssin alaisia ja tulevat markkinoille joskus jopa todella keskeneräisinä. Se, että kotelo on hyllyssä ja levy koneessa ei takaa noita muistojenkultaamia pelihetkiä tulevaisuudesa. Jos ei halua luottaa digitaalisen medianjaon kestävyyteen niin toinen vaihtoehto on luottaa omaan kovalevyyn. Itselläni on poksahdellut useampi kovalevy elämän aikana joten no thanks. Ehkäpä vastaus löytyy abandonware ilmiöstä, retropiratismista tai jostain muusta. Kuka tietää miten tässä käy.

Ja sori pitkä vuodatus. Retro-keräilijän aikakausi näyttää vaan päättyvän sellaista vauhtia että oksat pois.

No joo...
Itse keräilen pelejä hyllyyn ja niitä on siellä 8bit ajoista asti. Mutta konsoli jossa ei ole enään levyasemaa yms. vastaavaa, jää ainakin minulta kauppaan.

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi