Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Videopelit parasta kipulääkettä

Kanadalaisen Simon Fraserin yliopiston (SFU) professori Diane Gromala yrittää tutkimuksessaan selvittää, miksi testit toistuvasti osoittavat, että vakavista kivuista kärsivät saavat enemmän lievitystä virtuaalimaailmoista kuin lääkehoidosta. Testeissä esimerkiksi kolmiulotteista laskettelupeliä pelaavat kertovat kokevansa vähemmän kipua kuin vain lääketerapiaa käyttävä verrokkiryhmä.

Itsekin kroonisesta kivusta kärsivä Gromala pyrkii yhdessä lääkäreiden kanssa selvittämään, kuinka virtuaalimaailmoihin perustuva terapia voisi auttaa ihmisiä ilmaisemaan ja seuraamaan kipuaan. Terapia voi antaa heille myös jossain määrin mahdollisuuden hallita tuskaa sinä aikana, kun odotetaan hoitoon pääsyä erikoislääkärille.

Gromalan yhtenä tavoitteena on löytää uusia tapoja tietokoneteknologian käyttämiseen terveyden edistämisessä opetuksen, kokemusten ja fyysisen ilmaisun kautta.

- Kivunhallinta virtuaalimaailmojen ja biopalautehoidon avulla vaikuttaa lupaavalta ja kustannustehokkaalta vaihtoehdolta kipulääkkeille, Gromala sanoi.

Galleria: 

Kommentit

KonsoliFin on täynnä kroonisesti kipeitä. Mutta mutta, vastahan tässä eilen oli positiivinen uutinen liittyen kipuun. Tästä lisää kivunpoistoa. Toki kombinaatio alkaa olla sellainen, että siitä pelin äärestä pois siirtyminen voi kestää, kun kipu on poistunut niin hyvin, että kipupotilas jumittaa pelin ääressä. :)

Itseasiassa tuo toimii oikeasti. Kipu ei varsinaisesti häviä, mutta se unohtuu, ja häviää mielen taka-alalle.

Joo tämän oon huomannut. Jos vaikka jalka on kipeä niin pelailee niin se kipu niin sanotusti unohtuu, mutta jos havahtuu pelin aikana ja ajattelee että onko se vielä kipeä niin se kipu "tulee" takaisin.

No se on hyvä kun keskitytään hetkeksi johonkin positiiviseen, eikä "Gta on murhasimulaattori" tyylisiin lööppeihin.

Kyllä se ranne silti kipeytyy GH3:n parissa
:P

Ai... Viimeviikollahan pelit olivat jotain sähköistä Crack-huumetta. Nopeasti niiden käyttö muuttuu...

On siellä yliopistoissa sitten järkevää porukkaa. Mikä tahansa ajanviete voi viedä kivun pois. Tämä asiahan on tiedetty jo varmaan vuosisatoja. Amerikassa ja Kanadassa kuka tahansa voi olla professori.

Onhan tämä sinällään ihan hyvä juttu, että videopelit saavat edes hitusen positiivisia uutisia.

Miten olisi vain yksinkertaisesti sanat "keskittyminen" ja "virtauskokemus"? En ymmärrä miksi pelit on nostettu tässä etusijalle, koska kipu/väsymys/muut negatiiviset tuntemukset häviävät helposti lähes missä tahansa asiassa, jossa henkilö kokee virtauskokemuksen ja mahdollisesti hypnotisoituu. Sama asiahan se on, jos henkilö pelaisi todella intensiivisesti pingistä tai vaikkapa keskittyisi täydellisesti ajosuoritukseen. Peleissä tällainen kilpailullinen vietti ja ns. täydellinen keskittyminen tapahtuu vain paljon helpommin.

Ihmeen kauan meni tutkijoilta selvittää se, mitä psykologiassa on huomattu jo aikaa sitten...

...ja nyt vasta tekstin kirjoitettuani luen Snydenthurin juuri kertoneen saman, jota itse tähän vaivalla kirjoitin. No, turhaanpa minä sitä poistelenkaan. :P

Kummallista parjausta akateemista maailmaa kohtaan. Hypoteesit täytyy tutkia/todistaa ja varsinkin lääketieteessä kaksoissokkouttaa ennen kuin voidaan vetää johtopäätöksiä. Lisäksi tulosten täytyy olla toistettavissa.

Ajattelu että minulla (n=1) homma toimii, niin asia on tosi, ei pitkälle kanna.

Lisäksi se miksi juuri interaktiivinen viihde on tässä nostettu esiin johtunee siitä, että tutkimus on aina rajattava tarkoin jotta se olisi validi.

Olen itsekkin sanonut vanhemmilleni, että vatsavaivani hellittävät yleensä kun pelaan konsolilla sohvalla makaillen, mutta ne ei usko.

Ja niin, mulla on ummetusta valittettavan usein. Nytkin on :(

Pitääkin näyttää tämä uutinen niille, niin mähän pelaan sitten koko ajan :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi