Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

PSone

: PlayStation 20 vuotta

Laita video pyörimään taustalle ja jatka tekstiä eteenpäin:

Syyskuussa tuli kuluneeksi 20 vuotta ensimmäisen PlayStation-sukupolven lanseerauksesta Euroopan markkinoille. Mitä muuta voimme muistaa tuosta vuodesta 1995?

  • Suomi ja Ruotsi liittyivät Euroopan Unioniin
  • Presidenttinä Martti Ahtisaari
  • Suomi voitti ensimmäisen kerran jääkiekon maailmanmestaruuden
  • Microsoft julkaisi ensimmäisen version Internet Explorer -verkkoselaimestaan
  • Oasis julkaisi (What´s the Story?) Morning Glory? –albumin

Muistan kännykkäni olleen tuolloin Nokia 1011, yhtiön ensimmäinen GSM. Osalla kavereista oli vielä tyylikkään analogiset NMT-luurit. Tekstiviestit suhisivat viikonlopun ohjelmanumeroista. Pelaaminen hoitui PC:llä ja Internet oli vasta tuloillaan. Konsoleilla pelasivat vain lapset. Televisiosta seurattiin Suomen Virallista Listaa, Jyrkiä ja nuorten omaa saippuaa Beverly Hills 90210:a. Tulevaisuus edessä ja tukka takana. Farkuista kivipestyt Levi´s 501, purjehduskengillä ja ruudullinen flanellipaita kansitakin alla. Musiikista tekno ja eurodisco, Ky Exitillä ja Arkadiassa - Rockkia Tavastialla. Maailma oli yksinkertainen ja lähes valmis.

Yhteisöllisyys on yhä tallella

Tähän täydellisyyden keskelle Sony julkaisi PlayStation–pelikonsolin, reilut puoli vuotta Japanin jälkeen. Konsolit olivat jääneet lapsuuteen ja sinne ne yhdistettiinkin hyvin usein myös meidän pelaajien toimesta. Ensimmäinen kokemus pleikkarista on pian vuodenvaihteen jälkeen 1996 puolella, kaverin esitellessä Tekkenin. Tämä peli yksinään myi konsolin, muita näyttöjä ei tarvittu. Mitään vastaavaa en ollut nähnyt näin hienosti toteutettuna pelihallien ulkopuolella. Tästä tulikin nopeasti kaveriporukan viikonlopun alkuillan ohjelmanumero. Väliin matsit siirtyivät sohvan puolelle ja kiellettyä alapyyhkäisyä tai muuta koiruutta käyttänyt sai tuntea tekonsa seuraukset. Ohjaimet kiersivät pitkin olohuonetta ja muutaman tunnin mätkinnän jälkeen oltiinkin valmiita siirtymään kaupungin yöelämään. Tätä aikakautta värittivät vahvasti myös WipeOut, Resident Evil, Ridge Racer ja Tomb Raider. Tietokoneella pelaaminen sai väistyi näinä vuosina, palatakseen takaisin Unrealin ja Half-Lifen ilmestyessä.

Vielä tuolloin ei ollut KonsoliFIN.nettiä, eikä juuri muitakaan lähteitä joista ammentaa tietoja. Näin ollen pelilehdet tekivät kauppansa ja niiden mukana tulleilla demolevyillä oli suuri merkitys hankintapäätöksiä tehdessä. Pelikaupasta käytiin tarkistamassa hyllyt ja myyjän suosittelut. Ei pidä myöskään unohtaa television peliohjelmaa Game Overia, jossa kuminukke Vito esitteli meille pelit usealta alustalta. Pääsivätpä katselijatkin osalliseksi aitoon Hugo-tyyliin puhelinohjauksella.

Tänään sohva on tyhjentynyt. Pelaaminen on siirtynyt paljolti internettiin. Alun yhteisöllisyys on silti yhä tallella. Katson pleikkarin kunniaksi konsolipelaamisen pelastamisen lastenkamarista olohuoneisiin. On luonnollinen osa aikuisten ajankäyttöä.

[[{"attributes":{},"fields":{}}]]

Kirjaudu kommentoidaksesi