Suomi tunnetaan ainakin meidän suomalaisten fantasioissa jääkiekon, opetuksen ja mobiilipelien mahtimaana. Ei ole siis yllättävää, että juuri Helsingistä ponnistaa yritys, jonka missiona on opettaa viisivuotiaille kvanttifysiikkaa pelien avulla.
Helsinkiläinen Lightneer julkaisi juuri ensimmäisen mobiilipelinsä kotimaisissa sovelluskaupoissa. Big Bang Legendsissä pelaajat ampuvat hiukkaskiihdyttimellä atomeita päin viheliäisiä antimateriahiukkasia ja keräävät kvarkkeja, joista voidaan kasata lisää protoneita ja edelleen uusia atomeja. Kehittäjät eivät salaile Pokémon-villityksestä saamiaan vaikutteita: alkuaineista on tehty veikeitä hahmoja, joiden tyypit ja ominaisuudet perustuvat mielikuvituksen sijaan todellisuuteen. Jos lapset oppivat 150 Pokémonia ulkoa, niin mikseivät myös 118 alkuainetta?
Big Bang Legends on Lightneerin perustajaporukalle intohimoprojekti. Lauri Konttori veti aikaisemmin animaatiostudiota Roviolla, ja Lauri Järvilehto konsultoi yhtiön opetusprojekteissa. Kun linnunpesä päätti sulkea oppimisyksikkönsä syksyllä 2015, tekivät Laurit unelmastaan totta ja perustivat Lightneerin yhteistyössä Peter Vesterbackan ja Niklas Hedin kanssa. Uuden yrityksen tarkoituksena oli tehdä opettavaiset pelit kerrankin oikein.
Kehittäjät ovat nähneet vaivaa pysyäkseen uskollisena faktoille. Rupeamassa heitä ovat auttaneet asiantuntijat tieteen maailmasta: Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen CERNin Rolf Landua ja Oxfordin yliopiston matematiikan professori Marc du Sautoy. Molemmat ovat kunnostautuneet tieteen yleistajuistamisessa. Antimateriaekspertti Landua neuvoi muun muassa Angels and Demons -elokuvan tuotantotiimiä, kun taas du Sautoylla on oma, Netflixissäkin julkaistu dokumenttisarja ympärillämme piilevistä matemaattisista salaisuuksista.
Opetuspelien suurin ongelma piilee kuitenkin useimmiten mekaniikassa asiasisällön sijaan. Esimerkiksi Euroopan fuusiotutkimusjärjestön Eurofusionin ääriyksinkertainen Operation Tokamak on uskollinen potentiaalisen reaktorin perusperiaatteelle mutta tylsistyttää pelaajan vartissa. Lightneer lupaa välttävänsä tämän sudenkuopan ja vannoo Big Bang Legendsillä eräänlaisen salaoppimisen nimeen.
Tavoitteena ei ole pakkosyöttää tietoa vaan antaa pelaajien – pääosin nuorten sellaisten – oppia vaivihkaa hauskuudenpidon ohessa ja istuttaa samalla kenties kipinä suurempaa tutkimisen paloa varten. Lightneer ei odota jokaisen Big Bang Legends -pelurin rupeavan kvanttifyysikoksi, mutta ehkä alkuainetaulukko ainakin vaikuttaa vähemmän pelottavalta fysiikan- tai kemiantunnilla.
Pelillisesti Big Bang Legends vaikuttaakin sopivan simppeliltä. Hiukkaskiihdyttimen käskyttäminen yksinkertaisilla sormenvedoilla tuo mieleen Angry Birdsin ja seinistä pomppivat atomit minigolfin. Alkupään tasojen perusteella ei voi vielä sanoa, onnistuuko peli koukuttamaan samanlaiseen täydellisen suorituksen etsimiseen kuin vihaiset linnut. On mielenkiintoista nähdä, kuinka monipuolisesti ja luovasti kehittäjät uskaltavat lopulta hyödyntää eri alkuaineiden ominaisuuksia.
Pelin ansaintamalli on kiinnostava. Ilmainen versio sisältää tuttuun tapaan mainoksia, mutta euron kuukausimaksulla mainokset poistuvat ja tilalle tulee Landuan ja du Sautoyn vetämiä tietopläjäyksiä. Tarjolla on myös erillinen opetusversio sekä opas opettajille, jotka haluavat hyödyntää peliä luokkahuoneissa.
Big Bang Legends on nyt ladattavissa suomalaisissa sovelluskaupoissa Android- ja iOS-laitteille. Aikaisemmin peli on ilmestynyt Singaporessa ja Hong Kongissa, ja seuraavana tavoitteena on vallata Eurooppa. Kotimaassa lisäbuustia Big Bang Legendsille antavat varmasti Robinin ja Kiira Korven kaltaiset kotimaiset ääninäyttelijät, mutta jää nähtäväksi, täyttyykö Lightneerin tavoite 100 miljoonasta pelaajasta. Fysiikkaa opettavia pelejä ei ainakaan ole liikaa maailmassa.