Telltale Games on työstänyt interaktiivisia tarinoita jo monesta eri aiheesta aina Game of Thronesista Batmaniin. Studion tuorein tuotos ottaa käsittelyynsä Marvelin Guardians of the Galaxy -poppoon, joka on tuttu sekä valkokankaalta että sarjakuvien sivuilta. Lähdemateriaali on ajankohtainen tuoreen filmin ansiosta, eikä ammennettava heti lopu – kiitos lukuisten painettujen tarinoiden. Ainekset menestykseen ovat siis kasassa. Eivätkä itse hahmojen erikoiset ulkoasut varmasti haittaa, sillä missä muussa kontekstissa nähtäisiin kävelevä puu sekä alati vinoileva ja pyssyjä rakastava pesukarhu?
Mutta onko luvassa jälleen sitä samaa Telltalea? Ensimmäisen Tangled Up in Blue -episodin perusteella pitkälti kyllä, mutta onneksi mukana on pari desimittaa huumoria.
Meitsi on Groot
Pelityyli on puhdasta Telltalea niin hyvässä kuin pahassakin. Kyseessä on interaktiivinen tarina, jossa pelaaja pääsee vaikuttamaan hahmojen sanomisiin ja tekemisiin. Useimmiten päätökset vaikuttavat joukkion johtaja Star-Lordin arkeen, mutta toimintakohtauksissa koko köörin kohtalo on pelaajan käsissä.
Päätökset vaikuttavat tarinaan ja dialogiin vaihtelevissa määrin. Ykkösepisodissa valitaan muutamat tärkeämmät päätökset, jotka varmasti vaikuttavat myös tuleviin jaksoihin. Kuten vaikkapa mitä tehdä kovalla työllä haalitulle arvorahdille? Yksi miehistönjäsen haluaa tehdä näin, kun taas toisen mielestä kyseinen suunnitelma on tuhoon tuomittu.
Kun ei tehdä suuria valintoja, rupatellaan kosolti. Jutustelua voi ohjata haluamaansa suuntaan kolmen dialogivaihtoehdon tai hiljaa möllöttämisen avulla. Keskustelukäyttäytyminen vaihtelee kiitettävän paljon myötätuntoisesta aina kömpelöön. Hupaisan dialogin ohjastus ja muiden hahmojen reaktioiden kuuleminen on pelin parempaa sisältöä.
Tsekkaa Egosi
Toiminnallisemmat kohtaukset ovat reaktiotestejä, joissa liikutetaan ohjaintattia haluttuun suuntaan tai painellaan nappeja tarpeeksi ripeästi. Mokat tai turhan hitaat refleksit johtavat yleensä kuolemaan, jonka jälkeen päästään koettamaan kyseistä rymistelyä uudemman kerran. Toimintakohtauksissa napinpainallukset ja tatinheilutukset otetaan vastaan varsin hyvin, eikä mahdollisista mokista voi syyttää kuin itseään.
Kun eteneminen vaatii tiettyjen asioiden tutkimista, päästään ohjaamaan Star-Lordia. Tällöin miestä liikutellaan ympäri pientä aluetta harvojen reagointia kaipaavien härpäkkeiden perässä. Kohtaukset ovat kontrollien ja kameratyöskentelyn takia kömpelön oloisia, eivätkä tunnu sopivan yhteen episodin muun elokuvamaisen etenemisen kanssa.
Kovempi kuin Maija Poppanen
Tarinassa on tarpeeksi hienoisia käänteitä viihdyttääkseen, etenkin koska niihin pääsee itse vaikuttamaan. Kuviot eivät ole tuttuja valkokankaan tai sarjakuvien puolelta, vaan kyseessä on täysin oma tarinansa.
Ulkoasultaan Guardians ei ole aivan sieltä komeimmasta päästä. Animaatiot näyttävät silloin tällöin kömpelöiltä, mutta suurimmaksi osaksi visuaalinen anti on hyvää. Poppoon ulkoasu vaatii toki hieman totuttelua, sillä etenkin Gamora ja Drax ovat reilusti esikuviaan geneerisemmän näköisiä. Kyseiset sankarit voisivat olla mistä tahansa muusta seikkailusta. Varsinaisia bugeja, ongelmia tai muuta hässäkkää ei yhden läpipeluun aikana tullut vastaan – lukuun ottamatta yhtä pientä parin sekunnin pohtimistaukoa.
Meno ei yllä missään kohdin vaikkapa elokuvien viihdyttävyyden tasolle, mutta hupia silti riittää. Epäsuhdan konkkaronkan keskinäinen sanailu on parhaimmillaan varsin hauskaa, joten ääneenkin pääsee hörähtelemään.
Ääninäyttelijät suorittavat tehtävänsä pääasiassa hyvin. Tosin näyttelykin vaikuttaa astetta geneerisemmältä kuin valkokankaalla. Esimerkiksi Star-Lordin ääni vaatii pari hetkeä totuttelua. Selkeästi vahvoin lenkki on Rocket-pesukarhun ääni Nolan North, joka sopisi parhaimmillaan jopa elokuvien puolelle.
Roskapandan seikkailut
Telltalen Guardians of The Galaxy -seikkailun alku jättää positiivisen maun jälkeensä, vaikka täysin puhtaita papereita sille ei pysty antaa. Hitusen päälle tunnin pituisesta rykäisystä on paha sanoa vielä virallista arviota koko kaudelle, mutta onneksi seuraavaa osaa ei tarvitse odotella pitkään. Rocket Raccooniin keskittyvä episodi Under Pressure saapuu markkinoille jo kesäkuun 6. päivänä.