Julkaisija: Microsoft Kehittäjä: Playground Games, Turn 10
Lajityyppi: Autopeli Pelaajia: 1 (verkossa max 8)
Hinta: 1600 MS-pistettä
Muuta: Kiitokset Microsoftille arvostelukappaleista
Xboxin paras ja tunnetuin autopelisarja laajensi viime syksynä reviiriään, kun Forza Horizon jätti kilparadat taakseen suunnatakseen avoimille laitumille. Edeltäjiään kevyempi ajokokemus esitteli myös muita uusia elementtejä, sillä pelaajat päästettiin temmeltämään sorateille. Tuoreen kehittäjätuttavuuden Playground Gamesin taustajoukoista paljastuu tekijöitä muun muassa Dirt-sarjasta, joten asfalttireiteiltä poikkeaminen onnistui mallikkaasti. Offroad-pätkät tarjosivat mukavaa vaihtelua kokonaisuuteen, vaikka lopulta statistin rooliin jäivätkin.
Rallipuoli sai kuitenkin kosolti lisää lihaa luidensa ympärille, kun vuoden vaihteessa ladattavaksi saapui puhtaasti pikataipaleisiin keskittyvä laajennuspaketti. Lisäosassa kunnioitetaan tiukemmin lajin perinteitä: etapeilla kilpaillaan ainoastaan kelloa vastaan ja kartanlukija otetaan mukaan nuotteja lukemaan. Vaan jaksaako Forzan alkuperäisistä juurista yhä kauemmas karkaava sivujuonne viehättää suuremmissa annoksissa tarjoiltuna?
Rapa roiskuu
Laajennus ei sulaudu järin saumattomasti alkuperäiseen avoimeen maailmaan, sillä rallipoluille pääsee ainoastaan aloitusvalikon kautta kiertämällä. Irtonaisuudella ei ole muutoin järin suurta merkitystä, mutta harmittavasti uusia koitoksia pääpelissä avaavat suosiopisteet eivät kerry pikataipaleilla lainkaan. Krediitit sentään kilahtavat yhteiseen kassaan. Lisäpelattavaa tarjotaan kuuden rallin verran. Jokainen koitos jakautuu edelleen neljään erikoiskokeeseen. Kolme ensimmäistä etappia koostuvat yleensä lyhyemmistä rypistyksistä, kun viimeinen taival yhdistelee aiempia reittejä useamman minuutin puristukseksi.
Samoja mutkia ja risteyksiä kierrätetään jonkin verran jo ennen yhdistelmäetappia, minkä seurauksena tietyt elementit toistuvat välillä häiritsevän selvästi. Siitä huolimatta näyttäviä pätkiä ajaa mielellään, ja kukin ralli muodostaa eheän kokonaisuutensa. Tosin Coloradon ympäristöön sijoittuvasta temmellyskentästä ei kannata odottaa lumiosuuksia tai suomalaisten koivumetsien havinaa. Vauhdin osalta mennään lähempänä Sega Rallyn tyylistä tykitystä kuin realistisemman koulukunnan Richard Burns Rallya. Baanat koostuvat leveistä ränneistä, joita höystetään mehevillä hyppyreillä. Vaikka törmäyksissä syntyy kosmeettista vahinkoa, peltilehmien tekniikka kestää loputtomasti iskuja. Nopeatempoisuudesta huolimatta kartturia kannattaa silti kuunnella, sillä alituisella laitojen nuohoamisella kello näyttää harvoin mairittelevia lukemia.
Yllättävän arcademaisesta lähestymistavasta huolimatta – tai juuri sen vuoksi – Rally Expansion Pack tarjoaa erinomaisen laadukasta menoa. Vaikka nopeilla ja leveillä reiteillä taataan vauhdikas ajokokemus pelaajan taitotasosta riippumatta, tekee sarjasta tuttu rautainen fysiikanmallinnus taikojaan myös soralla kruisailun taustalla. Tämän seurauksena autot käyttäytyvät johdonmukaisesti, ja menopeleille muodostuu kaivattua massaa. Kurvien taittaminen onnistuneessa sivuluisussa tuntuu yksinkertaisesti palkitsevalta, pelasi sitten ratilla tai ohjaimella.
Menopelien osalta ei nähdä varsinaista uusien tulokkaiden ryntäystä. Paketti sisältää ainoastaan viisi rallipolkuja varten räätälöityä autoa 80-luvun ikonisesta Ford RS 200:sta nykyaikaa edustavaan Subaru Imprezaan. Mukaan kelpuutetut kiesit ovat sinänsä varmoja valintoja lajin ystäville, mutta määrän olisi voinut leikiten vaikka tuplata. Lieventävänä asianhaarana pätkiä voi tosin kurvailla millä tahansa tallista löytyvällä autolla erityisten ralliviritysten avulla.
Risujen ja ruusujen reitit
Mainiosta ajotuntumastaan huolimatta lisäosalle ei voi antaa yhtä varauksettomia kehuja kuin emopelille, sillä muutamat lapsukset häiritsevät kokemusta. Kisojen vaikeustason säätäminen kohdalleen tuntuu vaivalloiselta kilpakumppaneiden ailahtelevien suoritusten vuoksi. Yksittäisten mittauspisteiden välillä voi syntyä yhtäkkiä sekuntien heittoja suuntaan tai toiseen ilman järjellistä syytä, eikä eroa edes voi seurata reaaliaikaisesti. Toisinaan tuntuu, että loppuajat vedetään täysin hatusta. Suurempana murheena kartanlukija ei aina pysy tehtäviensä tasalla. Ajorytmi menee helposti sekaisin, kun ensin mutka ilmoitetaan aivan liian aikaisin ja seuraavassa käänteessä karvaasti myöhässä. Paras lääke ongelmaan on luottaa pelkästään ruutuun ilmestyviin ikoneihin tai minikarttaan, mutta moiset avut olisi mukava kytkeä immersion nimissä pois.
Kun konekuskien harrastamat aikaparadoksit alkavat ärsyttää, kannattaa kääntyä ihmisvastustajien puoleen. Emopelistä tuttu Rivals-haastetila mahdollistaa ajamisen kaverilistan, omaa tasoa lähentelevien tai maailman kärjen suorituksia vastaan. Muiden aikojen jahtaaminen sekunnin kymmenyksiä hioen jaksaa yhä koukuttaa kerta toisensa jälkeen. Varsinainen moninpeli onnistuu myös mainiosti. Lajin luonteesta johtuen tällä kertaa ei tarvitse edes murehtia ensimmäisen mutkan kolareista, kun mahdolliset törttöilijät sujahtavat haamuautoina toistensa läpi. Ainoastaan tositoimiin pääsy saattaa toisinaan kestää piinaavan kauan, kun osa auloista ei salli sessioihin liittymistä etappien välillä.
Etenkin Forza Horizonin suurkuluttajille Rally Expansion Pack on suositeltava tuttavuus. Tosin 1600 Microsoft-pisteen hinta saattaa vaikuttaa melko suolaiselta varsinaiseen sisältöön nähden, kun yksinäinen koti-Kankkunen tahkoaa rallit läpi ensimmäisen illan aikana. Toisaalta hyvässä ja tiukassa seurassa näyttävillä pikataipaleilla viihtyy kivuttomasti pidempiäkin aikoja, joten rallihenkiselle porukalle satsaus kannattaa.