Xbox Onen julkaisupeliksi kiihdyttävän Forza 5:n creative director, yksitoista vuotta Turn 10:llä työskennellyt Dan Greenawalt avasi ajatuksiaan GamesComissa. Elämänsä raskaimmasta projektista puuskuttava Greenawalt yritti saada pienen kuulijajoukon uskomaan, että nyt jos koskaan on kyse innovaatiosta.
Alustuksessaan Greenawalt totesi, että autopelejä nähdään hyvin usein konsolien julkaisujen yhteydessä. Tämä siitä syystä, että nopeat menopelit kiinnostavat ihmisiä, pelit ovat hyvännäköisiä ja niitä voi myydä kaiken ikäisille. Yleensä julkaisuikkunan kaahailut ovat kuitenkin olleet suppeita, eikä niitä ole vertaaminen Forza 5:n tarjontaan.
Ensimmäiseksi huomio kiinnittyy pelin ulkoasuun. Uudella grafiikkamoottorilla pyörivää tuotosta kelpaa katsella, sillä kaikkeen on kiinnitetty huomiota: aina loistavasta valaistuksesta autojen elämää nähneeseen maalipintaan asti. Yksityiskohtia riittää, vaikka kokonaisuus pyöriikin täysteräväpiirtona 60 freimiä sekunnissa.
Forza 5 tarjoaa täysin uudenlaiset tekoälyvastustajat, drivatarit. Servereille tallennetuista pelaajien suorituksista muodostuu pilvessä kuskiensa tyylisiä ”tietokonepelaajia”. Kaasun ja jarrun käyttö, kiilaukset ja estelyt; kaikki vaikuttavat siihen, miten pelaajan drivatar kaahailee silloin, kun tämä itse ei ole konsolinsa äärellä. Myös omalle virtuaalikuskille kertyy kokemuspisteitä muiden pelaajien haastaessa tämän verkossa.
Aiempiin Forza-peleihin verrattuna fysiikkamallinnus on pistetty uusiksi, eikä lopputulos olisi Greenawaltin mukaan mitenkään ollut mahdollista nykyisillä ykköskonsoleilla. Etenkin auton renkaisiin, niiden asentoon eri tilanteissa sekä niiden kulumiseen on keskitytty erityisellä huomiolla. Pirellin kanssa tehdyn yhteistyön ansiosta renkaiden materiaalia ja sen reagointia eri pintoihin ja lämpötiloihin tutkittiin hyvin tarkasti. Tämän kaiken pitäisi myös tuntua ajaessa.
Uramoodista Greenwalt haluaa mainita, että ajopelien runko on tähän mennessä ollut yleensä aina samanlainen: alussa ajetaan hitailla autoilla lyhyehköjä ratoja, ennen kuin hiljalleen siirrytään vähän tehokkaampiin menopeleihin ja pitempiin skaboihin. Loput uramoodista ajetaan useimmille pelaajille aivan liian nopeilla ajokeilla ja tuskastuttavan pitkillä kisoilla, minkä johdosta suurin osa virtuaalikaahailijoista ei itse asiassa koskaan pelaa ajopeliä loppuun. Tämän Turn 10 haluaa korjata. Nyt pelaajalla on pakollisen alkuharjoittelun jälkeen täysi vapaus ajaa juuri haluamissaan kisoissa. Ei minkäänlaista pakkopullaa suuntaan tai toiseen: hitaille, nopeille ja erikoisautoille on kaikille omat niille suunnitellut, noin 75-90 minuuttia kestävät uramoodit. Myös urakehitystasot nousevat tässä pelissä tasaisesti: noin 20 minuutin välein. Tämän ansiosta alun salamanousu ja loppupuolen hidas grindaaminen ovat mennyttä aikaa.
Kevyen testauksen perusteella Forza 5 on paitsi kauniin näköinen mutta myös erittäin hyvän ja turvallisen tuntuinen kaahailu. Tuttua Laguna Seca -rataa ajaessaan huomaa kaiken olevan kunnossa, vaikkei suurta harppausta olekaan tehty. Drivatarien ja pelin varsinaisten hienosäätöjen vaikutus lopputulokseen nähdään vasta julkaisussa.
-Tonppa
Kommentit
Dan puhui Saksassa siitä, että Pirell...
Dan puhui Saksassa siitä, että Pirellin kanssa tehty yhteistyö ei ollut kauhean hyvä. Pirelli ei antanut Turn 10:n tehdä riittäviä testejä. Näin ollen Forza 5:sen kehityksessä on käytetty eri tahoa, mutta en saanut firman nimestä selvää. Dan taisi tästä mainita Xboxin AceyBongon haastattelussa, mutta en ole aivan varma.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi