Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

: Luukku 24: Wii U -kilpailun päätös

KonsoliFINin järjestämä Wii U -kilpailu on saatu päätökseen. Perinteikäs Joulukalenteri laitetaan tämän vuoden osalta pakettiin voittajan julistamisella sekä joidenkin kilpailuvastausten esittelyllä. Kenties osaa ehdotuksista päästään tulevaisuudessa kokeilemaan käytännössäkin.

Erilaisia ehdotuksia tuli useita, eikä tähän koosteeseen mahtunut niistä kuin osa. On kuitenkin hienoa nähdä, kuinka mielenkiintoisia ratkaisuja uusi GamePad mahdollistaa tuttuihinkin pelityyppeihin.

Reaaliaikastrategiat halutaan vihdoin konsoleillekin

Useissa vastauksissa nostettiin esille lähinnä PC-pelaajien riemuna olleet reaaliaikaiset strategiat. Naksuttelut eivät ole koskaan tahtoneet istua padille mukavasti, vaikka Halo Wars ja Civilization: Revolutions sitä ihan kelpo tulosten saattelemana koettivatkin. Olisiko Wii U:n ohjaimesta korjaamaan tätä puutostilaa?

Reaaliaikaisten strategiapelien toimiva toteuttaminen konsoleilla on ollut aina vaikeaa, mutta Wii U:n kosketusnäyttöohjaimessa on hienot mahdollisuudet tehdä RTS:stä toimiva kokemus konsolilla. Kosketusnäytön kautta kontrolloitaisiin joukkoja ja annettaisiin käskyjä, kun taas TV-ruudulla näkyisi itse toiminta. Ehkä tämän kautta saadaan RTS:kin toimimaan konsoleilla sulavasti, sillä nykyään joukkojen kontrollointi tuppaa olemaan tönkköä normaaleilla ohjaimilla.

Mielestäni GamePad toimisi mainiosti erilaisissa vuoropohjaisissa strategiapeleissä, jossa tablettiohjainta hallitseva pelaaja toimisi eräänlaisena luolamestarina, jota vastaan muut pelaajat pyrkisivät TV-ruudulla taistelemaan. GamePadilla ohjaava pystyisi ainoana pelaajana näkemään koko pelikentän ja täten suunnittelemaan puolustusstrategiaansa huolellisesti. Muut pelaajat taasen suunnittelisivat hyökkäyksensä TV-ruudulla.

Battalion Wars -tyylisessä toimintastrategiassa kosketusnäyttöä hyödynnettäisiin taktisena karttana, jossa joukkoa voi vaihtaa koskettamalla ohjattavaa yksikköä. Ohjaimella voi myös valita laskuvarjojoukkojen tiputuskohteet. Moninpelissä GamePadin omaava toimii komentajana, kun muut pelaajat (wiimote, nunchuk) ohjaavat sotilasyksikköjä. Komentaja tiputtaa yksiköille ammuslaatikoita, antaa tykistötukea, tiedustelutietoa ja lisävahvistuksia.

Urheilua monessakin mielessä

Toinen kantava teema tuntui olevan peliä sulavoittava valikkosysteemi, joka mahdollistaisi valintojen tekemisen ilman pelin pysäyttämistä. Samalla TV-ruutu saataisiin pelkästään pelin käyttöön, eikä ylimääräinen data olisi häiritsemässä. Urheilupelien strategiat olivat monien kilpailijoiden mielessä päälimmäisenä. Mahtuipa osallistujien mukaan myös ketku, joka hyödyntäisi sporttailua peitetoimintana. KonsoliFIN ei kuitenkaan suosittele tätä vaihtoehtoa, sillä näkyvien tulosten puuttuminen saattaa paljastaa juonen.

Hyödyntäisin GamePadia pääasiallisesti rallipeleissä ja lentokonesimulaattoreissa. Rallissa padia voi hyödyntää väliaikatiedoilla, sijoitustiedoilla ja jos mahdollista, niin myös erilaisilla tiedoilla auton kunnosta. Lentokonesimulaattoreissa GamePadissa näytetään lentotietoja (korkeus, nopeus, määränpää), ja esimerkiksi Ace Combatissa ohjustietoja.

Seuraavassa NHL:ssä GamePadin näytöltä pystyisi helposti vaihtamaan ja muokkaamaan kenttiä, muuttamaan kuvioita ilman, että vieressä istuva kaveri näkee tehdyt muutokset. Myös kuvioiden suunnittelu fläppitaululla sekä vastustajan pelaajien merkkaamiset tehtäisiin ohjaimella.. Tappelun voisi hoitaa kosketusnäytöllä Infinity Bladen tapaan.

Piilottasin Wii U:n komeron pohjalle, jossa se kenenkään tietämättä olisi päällä. Voisin täten aloittaa lenkkeilyn tai muun liikunnallisen harrastuksen, mistä emäntä vallan ilahtuisi, mutta urheilun sijaan pujahtaisinkin aina varaston suojaan. Varastossa voisin tablettiohjaimen ruudulta pelailla mukavasti, ja emäntäkin tykkää, kun luulee minun puhkivan pururadalla.

Isoveli valvoo

Näytön ja GamePadin tarjoama mahdollisuus kahteen ruutuun inspiroi monia ehdottelijoita. Uusi näkökulma toisi monia uusia elämyksiä pelaajien saataville. Ubisoftin kesällä esitelty Watch Dogs -peli nostettiin useissa vastauksissa esille, vaikka peliä ei ole vielä varmistettu Wii U:lle. Toivossa on kuitenkin hyvä elää.

Gamepadin näyttö toimisi mahdollisuutena vilkuilla valvontakameroiden kuvaa. Itse TV-ruudulla näkyisi perinteinen pelikuva, mutta padissa valvontakameran, jota voisi liikuttaa ohjainta kallistelemalla. Parasta ideassa olisi se, että pelaaja saa itse piilottaa kameroita haluamiinsa paikkoihin, jottei viholliset näe niitä. Jossain kauhupelissä tämä idea olisi huisi, kun pitäisi vilkuilla paniikissa näyttöä.

Lyhyesti sanottuna paras uudelainen tapa käyttää Wii U:n GamePadia olisi, että siitä näkisi pelin toisesta vinkkelistä. Miltäpä tuntuisi nähdä esimerkiksi FIFA Managerin silmin GamePadista, Watch Dogissa videokamerakuvaa tai jonkun tilanteen ihmetteleminen toisen henkilön silmien kautta. Yksinkertaista, mutta pelikokemusta parantava sekä laajentava tapa.

Vanhoista viihdykkeistä saadaan uutta ja ihmeellistä

TV-ruudun ja GamePadin tarjoama kahden ruudun toiminto sai monet miettimään sosiaalista pelaamista. Vain yhden tablettiohjaimen tukeminen nähtiin heikkouden sijasta mahdollisuudeksi. Vanhojen luolastopohjaisten seikkailujen sekä lautapelien siirtyminen nykyaikaiselle kotikonsolille tuntuukin kiinnostavalta ajatukselta. Nousipa esille myös Tähtien sota -universumin huippuhetket, samoin kuin latausruuduista luopuminenkin.

GamePadia käyttäisin exploration-pohjaisessa pelissä yhtenä keinona tutkia pelimaailmaa. GamePad toimisi röntgenlaitteen tapaisena vekottimena tai loitsuna, ja kun televisiossa näkyy paksu seinä, pelaaja nostaisi ohjaimen silmiensä tasolle ja "näkisi" seinän läpi GamePadin ruudulla, jolloin sieltä paljastuisivat salaiset reitit ja esineet. Tämä olisi mahtava fiiliksen luoja esimerkiksi Ultima Underworld -tyylisessä luolastoseikkailussa.

Sosiaalinen pelaaminen on päivän sana. Wii U korvaa perinteiset lautapelit kahdella näytöllään: kaikki julkiset kortit ja nappulat näkyvät televisioruudulla, jota pelaajat voivat yhdessä seurata. Gamepadia kierrätetään, ja siitä jokainen näkisi omalla vuorollaan yksityiset, muilta salassa olevat korttinsa ja tekisi siirtonsa.

Uuden ohjaimen motionsensoria ja näyttöä voitaisiin käyttää luomaan eeppisiä kahden pelaajan avaruustaisteluita, joissa toinen pelaaja ohjastaisi itse alusta, ja toinen hyppäisi lasertykin taakse kosketusnäyttöohjaimen kanssa. Uudella ohjaimella varustettu pelaaja voisi lisäksi juosta ympäri alusta esim. korjaamassa osumaa ottaneita alueita tai sammuttelemassa tulipaloja. Konsepti sopisi hyvin esim. Star Wars-lisenssipeleihin.

Latausruutujen ja moninpeliaulojen passiiviset odottelut historiaan ja simppelit kosketusnäyttöminipelit rullaamaan GamePadin ruudulle. Moninpeliaulassa minipelitkin voisivat olla moninpelejä. Ja miksei samaa konseptia voisi soveltaa myös Seuraavan Geneerisen Räiskinnän® välivideoihinkin. Juonikuviot ovat kuitenkin kaikille jo menneiltä vuosilta tuttuja.

Helpotusta harmaaseen arkeen

Viimeisen ryhmä muodostuu sellaisista ehdotuksista, joissa pelaaminen on sivuosassa. GamePadin toivottaisiin hoitavan tavallisen tabletin virkaa myös peliluolan ulkopuolella. Selvät huumorivaihtoehdot jäivät tällä erää vähiin, mutta jouluisella hengellään piristänyt ehdotus valikoitui kaikesta huolimatta listan viimeiseksi esimerkiksi.

Lisäämällä kosketusnäytön päälle sokeainkirjoitusta varten pistelevyn ja tekemällä ohjelman, jolla pistelevylle kirjoitettu teksti tulee näytölle, selaimeen tai sähköpostiohjelmaan selväkielisenä, jolloin sähköpostien lähetys onnistuisi helposti myös heikkonäköisiltä. Kyseinen ohjelma toimisi musiikkiohjelmissa, kuten Youtubessa ja Spotifyssä, ja täten heikkonäköiset voisivat nauttia musiikista Wii U:lla. Ohjain ja pistelevy toimisivat samalla kaukosäätimenä eri viihdelaitteille.

Käyttäisin Wii U:n ohjainta kuin tablettia: en vain pelaisi sillä, vaan ottaisin sen mukaan arkeen esimerkiksi aktiiviseen nettiselailuun ja uutisten katsomiseen. Sillä voisi tehdä muistiinpanoja ja tehdä arjesta vähän erikoisemman. En ajattelisi sitä vain peliohjaimena.

Paras tapahan Wii U:n ohjainta käyttää näin joulun aikaan olisi ripustaa se kuuseen, tai jopa latvaan tähdeksi: on se niin kaunis! Vielä kun Networkista saisi ladattua näytölle näkymään erilaisia kuusenkoristeita ja kaiuttimista kuulumaan joululauluja. Joululahjapelienkin pelaaminen sujuisi varmasti paremmin kun ohjaimen jouluinen tuoksu leijuisi sieraimiin ja rauhoittaisi vapisevia käsiä!

Kilpailun voittajakin on vihdoin tiedossa. Hyvien vastauksien joukosta onnettaren suosikiksi ja täten Wii U:n uudeksi omistajaksi päätyi käyttäjä Happy Suicide. Onnittelut voittajalle ja kiitos kaikille kilpailuun osallistuneille!

KonsoliFIN toivottaa kaikille lukijoilleen rauhallista joulua!

Galleria: 

Kommentit

Ihanaa mahtavaa parhautta ! Wii U ollut ajatuksena ostaa, mutta ei ole oikein raaskinut ja lykännyt sen kanssa. Nyt odotellaankin innolla joulun loppua että saisi paketin käsiin :D Kiitokset KosoliFinille kilpailusta, ja hyvät joulut kaikille.

Onnittelut voittajalle! Itse aloin eilen tuossa kello kahden aikoihin jo rustaamaan sähköpostiviestiä, kun huomasin, että kilpailuaika oli päättynyt pari tuntia sitten. Noh, näin tällaisille Matti Myöhäisille aina käy... Tuo röntgen-idea oli aikalailla, mitä olisin itse rustannut. Tosin ensinnä itselläni tuli mieleen käyttää GamePadia jonkinmoisina "nightvision-laseina" sotapeleissä (tai vaikkapa Splinter Celleissä). Tai Heartbeat Sensorina Modern Warfaressa.

Onnea voittajalle, pidä hauskaa uuden konsolin kanssa! :D

Iloisia pelihetkiä Wii U:lla heilumisen parissa voittajalle! Ja miksei muillekin joulukääreistä laitteen löytäneille :)

Minunkin ideani oli tuolla!

Onnittelut voittajalle. :D

Kommentoi

Kirjaudu kommentoidaksesi