Marraskuun viimeisenä päivänä Eurooppaan saapunut Wii U -kotikonsoli tuo mukanaan monia kutkuttavia ominaisuuksia, mutta itseäni yksi niistä ilahduttu yli muiden. Se ei suinkaan ole kosketusnäytöllinen ohjain, HD-grafiikat tai mikään tietty julkaisupeli, vaan verrattain pienelle huomiolle jäänyt Miiverse.
Palvelu kuoressa pähkinän
Miiverse on saanut nimensä Nintendon kolmella viimeisimmällä konsolilla käytetyistä Mii-hahmoista sekä sanasta universumi. Kun palveluun tutustuu, niin tämä määritelmä alkaa vaikuttaa hyvin sopivalta. Miiversen voi summata pähkinänkuoreen vaikkapa seuraavasti: kyseessä on astetta veikeämpi versio Facebookista, joka keskittyy peleihin. Facebookiin vertaaminen ei välttämättä ole kaikkien mielestä kovin mairitteleva asia, mutta se on suosituimpana sosiaalisena mediana lähin mieleen tuleva vertailukohta.
Miiverse on maailmanlaajuinen Wii U -pelaajat yhdistävä verkosto, jonka avulla on mahdollista keskustella sekä jakaa joko itsepiirrettyjä tuherruksia tai peleistä napattuja kuvakaappauksia. Palvelusta löytyy yhteisöt eri nimikkeille, ja sen avulla on myös mahdollista saada omat Mii-hahmonsa kommentteineen ja itsepiirrettyine kuvineen vierailemaan muiden pelaajien Wii U -konsoleilla.
Kun päivitetyn Wii U:n kytkee päälle, TV-ruudun valtaa Miiversen sisältö. Pelaajan oman Mii-hahmon ympäröivät kymmenet ja taas kymmenet miit, jotka kerääntyvät eri pelien logoilla varustettujen kuvakkeiden ympärille hyörimään. Nämä useat miit ovat muiden pelaajien omatekemiä hahmoja, joiden päälle ilmestyy vähän väliä tekstillä tai kuvilla varustettuja puhekuplia. Kuplien sisältö vaihtelee vaikeiden Mario-kenttien päivittelystä aina upeisiin Game of Thrones -aiheisiin piirroksiin. Vaikka piirrostyökalu onkin erittäin simppeli, se ei ole näemmä estänyt taitelijoita tekemästä hienoja tuherruksia.
Wii U:n päävalikon kautta avattavasta Miiversestä päästään käsiksi jokaiselle Wii U -nimikkeille luotuun communityyn, eli yhteisöön, johon kerätään itse pelien kautta luodut hengentuotokset sekä myös suoraan yhteisöön ladatut kommentit. Suosituimmat nimikkeet keräävät sisältöä toki vähemmälle huomiolle jääneitä enemmän. Itsetuotetun sisällön näkee kätevästi yhden valikon takaa, ja huomauttaapa yksi valikko lisäksi kaikista omien räpellysten huomioinneista.
Ensikäden Mii-kosketus
Ensialkuun suurin huoleni Wii U:n Miiverseen liittymisessä oli, että joku muu olisi ehtinyt viemään haluamani nimimerkin. Täyttelin tietojani Nintendo Network -palveluun hikikarpalot otsallani, mutta onnekseni haluamani tunnus oli vielä vapaalla jalalla. Huh. Oman tunnuksen kasaamisen jälkeen on mahdollista alkaa itse luoda palvelunsisältöä joko suoraan Miiversen tai eri pelien kautta. Ensimmäiset kohtaamani nimikkeet, joissa oman sisällön luomiseen kehotetaan useammankin kerran, olivat Nintendo Land ja New Super Mario Bros. U.
Nintendo Landin temmellyskenttänä toimiva Nintendo-aiheinen huvipuisto täyttyy muutaman eri pelisession jälkeen isolla kasalla Mii-hahmoja, jotka ovat tulleet visiitille ympäri maailmaa. Näitä turisteja lähestyttäessä ne laukovat ilmoille erisisältöisiä puhekuplia. Ihmeteltävänä on omilla saavutuksilla retostelua, eri minipelien ominaisuuksien kummastelua sekä useita piirroksia, joiden tasot vaihtelevat suhteellisen alkeellisista picassomaisiin sfääreihin.
Olen hyvin tyytyväinen ensimmäiseen Miiverse-hengentuotokseeni. Kun mahdollisuus kirjoitella tai piirrellä sisältöä ensimmäisen kerran tarjoutui, kyselin Nintendo Land -pelin kautta, että missähän sijaitsee nimikkeen Resident Evil -alue. Muutamassa kotvasessa kommenttini oli kerännyt Miiversen kautta kolme Facebook-tykkäyksen tapaisia Yeah-huudahdusta ja yhden surullisella hymiöllä varustetun "Resident Evil ei ole Nintendon" -kommentin. Minut huomioidaan Miiversen kautta, olen siis olemassa? Oma hahmonikin on suurella todennäköisyydellä lähtenyt turistiksi muiden puistoihin uunoilemaan Ressa-kokemuksien perässä. Kiehtova ajatus!
New Super Mario Bros. U:n Miiverse-yhteys toimii hieman samalla tavalla. Muiden putkimiesten ystävien kommentteja pääsee lukemaan joko pelin karttaruudun kautta tai putkimiehen potkaistessa tyhjää tasoloikkakentissä. Tekstit sisältävät huumoria, itsekehua ja muuta yleistä höpinää, mutta ainakin kertaalleen yksi puhekupla auttoi pähkäilemään tavan päästä piilotetun sala-alueen ulottuville. Halutessaan spoilereiksi merkityt tekstit voi kytkeä pois näkyviltä.
Niin Nintendo Landin kuin Mario-tasoloikankin tekstit ovat lähtöisin useista eri maailmankolkista, joten sekaan mahtuu monella kielellä ja kirjainmerkistöllä kirjoitettua höpinää.
Sosiaalinen serviisi
Ainakaan parin päivän käytön jälkeen näkösälle ei ole tullut yhtään sopimatonta raapustusta tai kuvaa. Joko pelaajat pelkäävät omien tunnustensa hyllyttämistä tai sitten Nintendon sensuuriosasta on pitänyt ohjakset hyvin hallussaan.
Itselleni vieraiden tuotosten yhteisöjä olen käynyt vilkuilemassa muutamat kerrat. Ensimmäinen visiitti Tank! Tank! Tank! -toimintaräimeen communityssä toi silmilleni kuvan, jossa mieshahmo heittää pelin roskasäiliöön. Lieneeköhän tämän mestariteoksen KonsoliFINissä arvostellut Waluigi asialla?
Eri yhteisöjen lisäksi Wii U:n avattaessa ruudulle ilmestyvä Miiverse tuo näkösälle mielenkiintoista sisältöä. Trine 2: Director's Cut -kuvakkeen ympärillä parveilevasta Mii-joukosta hyppää näkösälle suomalaisen kaverin teksti, jossa kysellään, että tietävätkö muut pelaajat Trinen olevan suomalainen. Tämän tiesin, kiitos kysymästä. Käyn seuraamassa suuntaa, johon tämä kysely on johtanut, ja löydän suomenkielistä sananvaihtoa, jossa suositellaan kokeilemaan Frozenbyten Shadowgrounds-PC-peliä, sillä se on kuulemma "ihan hyvä". Voisin kuvitella, että suomenkielisen tekstin moderointi aiheuttaa Nintendon väelle hieman päänvaivaa. Trine 2:n yhteisössä myös toivotaan Frozenbyten tekevän seuraavan Kid Icaruksen. Ei huono idea lain.
Ainakin ensialkuun innostukseni tuottaa omaa sisältöä on suuri. Miiversen konsepti saa pyylevät taiteilijanlahjani valloilleen, sillä ensimmäisten pelikertojen aikana tuherran kuvia aina, kun sille ilmenee nimikkeen kehottama tekosyy. Saa nähdä jatkuuko innostus kovin montaa hetkeä, mutta ennustan verkkoon rantautuvan useampiakin sivustoja, jonne kerätään Miiversen parhaita paloja verkkokansan pällisteltäväksi.
Mii-universumin jatkot
Odotan mielenkiinnolla, että mihin suuntaan Miiverse kehittyy. Mikäli KonsoliFIN podcastissa vieraillutta Frozenbyten markkinointipäällikkö Mikael Haveria on uskominen, niin Mii-universumin nykymuoto on vasta alkusoittoa. Nähtäväksi jää, että mitä tämä käytännössä tarkoittaa.
Varmaa on ainakin, että palveluun päästään myöhemmin käsiksi PC:n ja älypuhelinten kautta, mutta aikataulua näille toiminnallisuuksille ei ole vielä annettu. Nintendon omassa Iwata Asks -juttusarjassa Miiversestä hahmotellaan ainakin eräänlaista päiväkirjaa, josta pystyy jälkikäteen tarkastamaan esimerkiksi millä päivämäärällä peli x saatiin päätökseen. Siis ainakin näin aluksi.
Miiversen alkutaival antaa syyn odottaa jotain hienoa. Kyseessä on askel oikeaan suuntaan Nintendolta, jonka aiemmat varpaankastamiset internetin suureen maailmaan ovat olleet kovin vaatimattomia.
Kommentit
Hyvä artikkeli Ulukailta. Pitäisi its...
Hyvä artikkeli Ulukailta. Pitäisi itsekin varmaan jossain vaiheessa perehtyä paremmin Miiversen tarjoamiin ominaisuuksiin.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi