Tämä on mainospaikka. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Näyttäisimme tässä kohtaa mainoksia. Maksamme sivuston palvelinkulut mainoksilla. Ethän blokkaa, kiitos!

Early Access

Katsaus Steamin Early Access -peleihin: osa 2

Early Access on hieno keksintö, mutta julkisessa kehitysprosessissa piilee monia vaaroja. Jokainen uusi lisäys ja päivitys on pelaajien suurennuslasin alla. Kritiikki onkin välillä armotonta ja herkkähipiäisimmät pelinkehittäjät jättävät projektinsa kesken. Osa kuitenkin jatkaa ja valmistakin tulee. Esimerkiksi Prison Architect on ollut kehitteillä jo viisi vuotta ja nyt sille on viimein saatu alustava julkaisuajankohta.

Planet Explorers

Space Engineersin tapaan Planet Explorers vie pois tutulta kotiplaneetaltamme. Tällä kertaa ei kuitenkaan leijuta avaruudessa, vaan tallustellaan vierailla planeetoilla. Pelaaja voi osallistua tarinamoodiin tai tutkia, rakennella ja touhuta mielensä mukaan. Peli näyttää hienolta ja ajatus tuntemattoman planeetan valloittamisesta itse rakennetulla lentohärvelillä on kutkuttava. Myös omien siirtokuntien rakentaminen ja hallitseminen kuulostaa mielenkiintoiselta.

Planet Explorers on kuitenkin rikki. Bugit vaanivat joka nurkalla ja käyttöliittymä on järkyttävän kankea. Tekijät tuntuvat kyllä korjaavan peliä, mutta vääristä kohdista. Esimerkkinä tästä on ensimmäisen persoonan kuvakulman poistaminen, vaikka se helpottaisi varsinkin rakentamista huomattavasti. Kolmannen persoonan kamera kun sattuu toimimaan miten huvittaa, eikä se välttämättä seuraa pelaajaa. Äänet eivät myöskään toimi edes puolia ajasta, ja moninpeli kaverin kanssa on mahdotonta, koska yhteys pätkii ja samalle serverille pääseminen on hyvin vaikeaa.

Planet Explorers osoittaa Early Accessin riskit. Idea on mahtava, mutta toteutus todella heikkoa ja ratkaisut erikoisia, mikä saattaa karkottaa pelaajat ikiajoiksi. Ensimmäisen persoonan kuvakulman poisto ei vaikuttanut pelkästään pelaamiseen, vaan antoi väärän kuvan koko pelistä. Ominaisuus on luvattu palauttaa, mutta eipä ole näkynyt. Jännityksellä odotamme, josko tästä vielä kehittyisi laadukas ja nautittava kokonaisuus.

Prison Architect

Prison Architectista tulee mieleeni lapsuuteni suuret pelit kuten Theme Park ja Settlers. Pelin ulkoasu on vaatimaton, mutta ruudulla touhuavia hahmoja on mukava seurata.

Ideana on rakentaa toimiva vankila. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta toteuttaminen on mielenkiintoista ja haastavaa. Vankilaa rakentaessa täytyy ottaa huomioon monta asiaa, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi, ennen kuin homma menee pieleen. Laiska kokki jättää pahvilaatikon takaoven väliin ja vangit karkaavat tai kanttiinin ovella piippaava metallinpaljastin aiheuttaa joukkotappelun. Omat harminsa tuovat myös tunneleita kaivavat vangit sekä vankilan vihatuimmat asukit eli vasikat, joita täytyy tietysti suojella.

Parasta on vapaus tehdä juuri sellainen vankila kuin itse haluaa. Rakentaako suomalaistyyppinen vankilaksi naamioitu täysihoitola vaiko hirmuinen rangaistuslaitos? Koko homman voi myös töpeksiä täysin ja käykin niin, että itse vankilanjohtaja joutuu vankien sekaan.

Prison Architect päivittyy kuukausittain ja kehittäjien esittelyvideot ovat yleensä mielenkiintoista katsottavaa. Videoilla tekijät jopa naureskelevat bugeille ja pilailevat omalla kustannuksellaan, mutta muistavat myös korjata ongelmat kun niitä ilmenee. Prison Architect on tulossa testiin tableteille, mutta konsoliversiota tuskin nähdään. Virallista julkaisua on lupailtu tämän vuoden loppupuolelle.

7 Days To Die

Maailma on jälleen täyttynyt zombeista ja tehtävänä on selviytyä niiden keskellä. Tämä on kuin Minecraft hienommilla grafiikoilla. 7 Days To Die myös näytti alkuun hieman Minecraftilta, mutta lukuisten päivitysten jälkeen sen ulkonäkö on parantunut merkittävästi.

Alussa mukana ei ole juuri muuta kuin yksi purkillinen vettä ja ruokaa. Kaikki näkyvä on poimittavissa, rikottavissa tai muokattavissa, joten mielikuvitusta kannattaa käyttää. Kuka olisi arvannut, että puutikusta, terävästä kivestä ja heinästä saisi kirveen. Päiväsaikaan zombit ovat rauhallisia laahustajia, mutta pimeän tullen on täysi helvetti irti ja kannattaa etsiä suojaa. Jos yksikin verenimijä haistaa tai kuulee, missä mennään, niin kohta paikalla on sen kymmenen kaverusta ja kaksikerroksinen omakotitalo on paperia zombilauman käsissä.

Don't Starven tapaan myös 7 Daysissä täytyy pitää huolta terveydestä. Jokivettä voi juoda, mutta seurauksena on todennäköisesti ripuli. Zombin puremasta voi saada infektion ja parvekkeelta hypätessä jalat menevät poikki. Kaikki vaivat ovat onneksi parannettavissa. Haastetta on reilusti, mutta monipuoliset säätömahdollisuudet takaavat hyvän pelikokemuksen jopa genreen ennen tutustumattomalle.

7 days to die toimii kohtuullisen hyvin ja kehittyy vauhdilla. Tekijät kertovat blogissaan varsin avoimesti tekoprosessista ja kuuntelevat palautetta. Bugeja on vielä jonkin verran ja optimointia kaivataan, sillä meno saattaa olla nykivää tehokkaalla pelikoneellakin.

Valitettavasti pari viimeisintä päivitystä ovat vieneet peliä huonompaan suuntaan. Tekstuureja on parannettu piirtoetäisyyden kustannuksella, mikä näkyy maaston tökerönä pomppimisena. Päivittäin taivaalta putoavien avustuslaatikoiden putoamispaikka on näin ollen mahdotonta nähdä. Myös tekoäly muuttui oleellisesti uusimmassa versiossa. Zombit suorastaan huijaavat ja ilmestyvät mystisesti selän taakse, vaikka hetki sitten ketään ei näkynyt.

Tulevaisuus näyttää kuitenkin hyvältä ja 7 Days To Die on jo nyt selviytymispelien parhaimmistoa. Tämäkin olisi mukava nähdä konsoleilla, mutta tekijät eivät ole sellaista edes vihjailleet.

Juttusarjan ensimmäisen ja toisen osan keskittyessä raakileisiin pääsemme viimein käsiksi myös valmistuneisiin Early Access -peleihin. Seuraavassa katsauksessa onkin luvassa jo tähän osaan lupailtu kotimainen Parcel sekä mainio Kerbal Space Program.

Galleria: 

Kirjaudu kommentoidaksesi