Ei ole helppoa valita pitkän ja hedelmällisen pelivuoden tarjonnasta vain yhtä erinomaista nimikettä ylitse muiden. Kukaan ei ehdi koluamaan läpi kaikkia julkaistuja tekeleitä, eivät edes KonsoliFINin peliriippuvaiset ylläpitäjät. Siitä huolimatta yritimme nostaa esille vuoden merkittävimpiä ja ehkä myös parhaimpia nimikkeitä. Ylläpidon sisäisessä äänestyksessä eräs länkkärihenkinen seikkailu nousi ykköseksi turvan mitalla, mutta myös muut pelit ansaitsevat kunniamainintoja.
Red Dead Redemption
Vuoden monialustajulkaisuksi valittu Red Dead Redemption on jo itsessään kaikkien aikojen paras villin lännen peli. Se olisi vahvoilla niin vuoden hiekkalaatikkoseikkailua kuin minipelikokoelmaakin valittaessa. Rockstar Gamesin hengentuotteen tie johti menestykseen ansaitusti muttei riippakivittä, sillä kehitystä vaivasivat huhut epäinhimillisistä työoloista ja muutamat perinteeksi muodostuneet myöhästymiset. Onnekseen Rockstar hallitsee sekä hypettämisen että laatupelien tehtailemisen jalot taidot, joten toukokuun lopulla enää vain empaattisimmat jaksoivat muistella moisia epäkohtia. Muille varteenotettavimmaksi vaihtoehdoksi jäi astua John Marstonin houkuttelevan istuviin cowboy-bootseihin. Niissä saappaissa viihtyikin tarjotut nelisenkymmentä tuntia mieluisasti, vaikka ulkona paistateltiin helteisintä suvea vuosikymmeniin.
Voittajan resepti on mielenkiintoinen, sillä Red Dead Redemption ei juhlisi palkittaessa vuoden innovatiivisinta peliä. Rockstar sovelsi länkkäriteemaan häikäilemättömästi GTA-oppikirjaansa, minkä vuoksi Marstonin seikkailut vaikuttavat vain ympäristön ja kulkuvälineiden vaihdokselta. Tarinankuljetus ja tehtävärakenteet tarjoavat myös tuttua huttua pahamaineisia autovarkaussimulaattoreita pelanneille. Lisäksi peliä voi kuvailla jopa sanoilla helppo, kömpelö ja tylsä, joita kaikkia se pahimmillaan on.
Parhaimmillaan Red Dead Redemption on innostava, kiehtova ja ainoa kuviteltavissa oleva ajanviete, sillä peli onnistuu erinomaisesti tärkeimmässä tehtävässään. Se virittää pelaajat villin lännen tunnelmaan, jollaista ei muutoin tavoittaisi edes katsomalla Sergio Leonen dollaritrilogiaa stetsoni päässä. Lehmipojan mielentila luodaan tuhannella ja yhdellä yksityiskohdalla, jotka saavat raavaat aikuiset pelaajat muun muassa keräämään kukkia, metsästämään eläimiä, käymään näillä kauppaa sekä tietysti leikkimään vuoroin poliisia ja rosvoa. Niin, ja kun edellisiltä puuhilta ehtii, välillä saattaa myös seurata laadukasta tarinaa kohti taatusti yllättävää lopetusta. Kaiken tämän isännöi riemastuttava vapaa miljöö, jonka tapahtumarikkaudesta kertovat kymmenet mahdolliset sivutehtävät ja sadat täysin satunnaiset tapahtumat. Suorittamisen karvas maku eksyy suuhun aniharvoin, koska pelaajaa palkitaan kannustavasti seikkailuista, joihin utelias luonne päätyisi muutenkin näin sykkivässä maailmassa.
Lopullisen silauksen Red Dead Redemptionille antavat mukiinmenevä verkkopeli ja uskomattomaksi yltävä audiovisuaalinen toteutus. Pikkulinnut visersivät PlayStation 3 -painoksen vetäneen hieman lyhyemmän korren teknisesti, mikä ilmenee mitättömänä hidasteluna ja teräväpiirtostandardit alittavana kuvaresoluutiona. Joka tapauksessa Red Dead Redemptionin kaltaisen pakko-ostoksen tarjoaminen molemmille tehokonsolialustoille oli sellaista taloudellisen tuloksen maksimointia, jossa pelaajia ei riistetty. Jos mieltä lämmittää Bonanza, Clint Eastwoodin länkkäriroolit tai edes ajatus Marlboro-miehestä tupakkitauolla preerialla, tämä peli on hyvin todennäköisesti mieleen.
- ULVI
Red Dead Redemption KonsoliFINissä:
Battlefield Bad Company 2
Ruotsalainen Digital Illusions on jo lähes vuosikymmenen ajan kuulunut verkkopelikehittäjien eliittiin. Monet pelit ovat lähteneet haastamaan Battlefield-sarjaa, mutta yksikään ei ole onnistunut kukistamaan laajojen taistelukenttien mestaria sen omalla alallaan. Battlefield Bad Company 2 on studion tähän mennessä paras ja ehkä myös vuoden onnistunein konsoliräiskintä nimenomaan moninpelinsä ansiosta. Se tiivistää kauniisti "Bäfän" ydinajatuksen jalkaväkitaistelemisen ja sotakoneiden pyhästä liitosta. Laajoilla taistelukentillä piisaa sotimisen tunnelmaa, kun rakennukset sortuvat tykistötulen voimasta ja tankit harventavat talvista metsäpalstaa.
Pelaajat houkutellaan mainiosti pysyttelemään pelin parissa erilaisin palkinnoin, jotka eivät kuitenkaan suosi liikaa yksilöpelaamista joukkueen kustannuksella. Bad Company 2 nousee omiin sfääreihinsä juuri hyvässä tiimissä nautittuna. Ainutlaatuinen kokonaisuus ruokkii niiden kuuluisien "Battlefield-hetkien" syntymistä: epätoivoinen rynnistys murskaa vihollisen viimeisellä hetkellä tai muutaman taistelijan sankarisakki onnistuu pitämään puolustuslinjan hirvittävästä moukaroinnista huolimatta. Tykkien vaietessa pistetään jo uutta panosta piippuun.
Bad Company 2 keräsi aluksi risuja karttavalikoiman niukkuudesta, mutta DICE ja EA ovat vastanneet huutoon VIP-jäsenille tarjotuilla karttapaketeilla. Aivan artikkelin julkaisuhetkillä pelaajat valmistautuvat jo siirtymään täysin uuteen aikakauteen, sillä Vietnamin sotaan sijoittuva laajennuspaketti valtaa latauspalvelut 21. joulukuuta. Hyisen talven keskellä mieltä lämmittävät liekinheittimen kaltaiset uudet lelut ja tutkimattomat taistelukentät. Mmm...
Battlefield Bad Company 2 KonsoliFINissä:
Need for Speed: Hot Pursuit
Useat pelaajat päästivät kuolonkorahduksiin verrattavia äännähdyksiä, kun Burnout: Paradise julkaistiin. Pelisarjan siirtyminen avoimeen maailmaan ei miellyttänyt kaikkia. Tänä syksynä haavoille tarjottiin salakavalasti balsamia, kun Burnout-kehittäjät päästettiin käsiksi legendaariseen autoiluun. Criterionin jälki näkyy ja tuntuu vahvasti Need for Speed: Hot Pursuitissa, joka auttaa palauttamaan sarjan kunnian tielle.
Kaahailu muistuttaa parhaimmillaan Hans Zimmerin jykevällä ääniraidalla maustettua takaa-ajokohtausta suoraan Hollywoodin toimintaleffasta. Hot Pursuitin leveät kadut suosivat aika-ajajien sijaan intensiivisiä kaksintaisteluja poliisien ja kilpakuljettajien välillä. Kolaroinneista suorastaan palkitaan Burnoutin tavaramerkiksi muodostuneilla makeilla animaatioilla. Kiihkeimmässä vaiheessa taivaalla liihottelevat helikopterit ja tinanapit nuuskivat kilpa-ajajien takapuskureita kuin huumekoirat konsanaan. Criterionin tekeleille tyypillisesti verkko-ominaisuuksissa ei säästellä, vaan pöytään lyödään parasta tarjolle.
Need for Speed: Hot Pursuit KonsoliFINissä:
Call of Duty: Black Ops
Uuden Call of Dutyn ilmestyminen on nykyään vähintään yhtä varma syksyn merkki kuin lehtien tippuminen puista. Tänä vuonna kehitysvastuun saanut Treyarch ei lähtenyt nöyristelemään Modern Warfare 2:n mahtimenestyksen jälkihöyryissä. Black Ops onnistui pistämään vanhat myyntiennätykset uusiksi ehkä hieman odotuksien vastaisestikin, vaikka se ei sinällään keksinyt pyörää uudelleen. Pelin laadusta saa verkossa kuulla varmasti monenlaista mielipidettä, mutta sen uskomatonta suosiota ei käy kiistäminen. Black Ops tarjoaa tutuksi tullutta adrenaliinipitoista tykitystä kampanjan ja pelaajien hermoja – niin hyvässä kuin pahassakin – koettelevan moninpelin voimin. Tuoreena lisäyksenä ominaisuusvalikoimaan saatiin teatteritoiminto, jonka ansiosta ne nöyryyttävimmät epäonnistumiset tai eeppisimmät voitonhetket voi käydä kokemassa kätevästi uudelleen.
Ensi vuonna Call of Duty -oravanpyörään astelee todennäköisesti ensimmäistä kertaa Sledgehammer Games, sillä Infinity Wardin saranat saattavat olla vielä hellinä alkuvuoden myrskyisistä käänteistä.
Call of Duty: Black Opsin arvostelua ei ole vielä julkaistu KonsoliFINissä, joten ohessa korvaukseksi kuva neljästä kissanpennusta.
Lara Croft and the Guardian of Light
Kolmiulotteisten toimintaseikkailujen äiti Lara Croft on vajonnut varjojen maille sitten kultaisten vuosiensa. Kun Crystal Dynamics ja Eidos ensimmäisen kerran kertoivat Lara Croft and the Guardian of Lightista, kuulosti se lähinnä epätoivoiselta yritykseltä potkia jo kuollutta konia takaisin elävien kirjoihin. Syksyllä latauspalveluissa julkaistu peli osoitti epäilyt kuitenkin vääriksi. Legendaarisen sankarittaren sovittaminen arcademaiseen toimintaseikkailuun onnistui brittiläisstudiolta liki täydellisesti. Seikkailussa piisaa pulmia ja vaarallisia tilanteita sopivassa mittasuhteessa, kolusi muinaisia maisemia sitten yksin tai kaverin kanssa. Risuja täytyy jaella lähinnä helpohkosta vaikeustasosta ja verkkopelin viivästymisestä.
Lara Croft and the Guardian of Light antaa Crystal Dynamicsille varmasti itseluottamusta Tomb Raider -sarjan remontoimiseen.
Lara Croft and the Guardian of Light KonsoliFINissä:
Uusi vuosi, samat vanhat kojeet
Kuten joulukalenterin ensimmäisessä luukussakin ehdittiin jo voivotella, mainiota pelattavaa riittänee myös ensi vuonna. Räiskintäpelaajien liipasinsormet tuskin ehtivät lepäämään hetkeäkään, sillä horisontissa siintää aimo joukko kuumia nimikkeitä. Uuden Deus Ex:n harteilla lepäävät legendaarisen pelisarjan fanien massiiviset odotukset. Pitkään kyteneen Ragen puolestaan odotetaan olevan John Carmackin ja id Softwaren voimannäyte räiskintäpelien kotitilalta. Grafiikkamoottoriaan haluaa varmasti mainostaa myös Crytek, joka ratsastaa konsolimarkkinoille Crysis 2:n kyydissä. Splash Damagen Brink luottaa vallankumoukselliseksi mainostettuun liikkumiseen, kun taas Duke Nukemin paluu ja Bulletstorm lupaavat tarjota yliampuvaa toimintaa ja rietasta huumoria yhtään kursailematta. Verkon taistelukenttien kuninkuudesta taistelevat varmasti uusi Call of Duty ja Battlefield 3, mikäli jälkimmäinen vain ehättää markkinoille ensi vuoden puolella. Listan jatkoksi voi heittää kysymysmerkin kera uusimman Ghost Reconin.
Toimintaa piisaa luonnollisesti muuallakin kuin räiskintäpeleissä. Dead Space 2:n kohdalla liiallinen rytinä on saanut pelaajat epäileväiselle mielelle, mutta loppuvuodesta ilmestyvässi Batman: Arkham Cityssä kriminaalien kuuluukin kärsiä. Samalla Rocksteady Studiosin täytyy näyttää, ettei Arkham Asylum ollut hitti vain sattumalta. Myös Ubisoftin menestystarina Assassin's Creed jatkunee ensi syksynä kolmannella osalla.
BioWare näyttää tuottavan roolipelejä suorastaan liukuhihnatahdilla, sillä Dragon Age II vyöryy kauppoihin maaliskuussa miekan ja magian kera. Sitä ennen kuitenkin PS3-pelaajat pääsevät käsiksi Mass Effect 2:een, ja loppuvuodesta komentaja Shepardin seikkailu huipentuu molemmilla tehokonsoleilla sekä PC:llä. Bethesdan legendaarinen The Elder Scrolls -fantasiasarja saa odotettua jatkoa loppuvuodesta, lähes viisi vuotta Oblivionin porttien avauduttua.
Autopelimarkkinat sen sijaan eivät enää vedä samalla tapaa kuin kultaisina vuosinaan, mutta Atari, Codemasters ja Electronic Arts luottavat kuluttajien vauhdinnälkään. Test Drive Unlimited 2:n lupauslistalle kuuluu avoimen maailman kaahailua ja luksuskaaroja. Need for Speed ei välivuosia pidä, sillä Shiftin realistisempi huristelu saa näytönpaikkansa jälleen ensi vuonna. Dirt 3:ssa taasen nostetaan perinteistä rallia entistä merkittävämpään rooliin – päästäänpä pelissä kaahailemaan kotimaisilla metsäteilläkin. Vähemmän vihaiset pikkulinnut muuten laulaa lurittavat, että Flatoutista tunnetulta Bugbearilta saa luvan odottaa moottoriöljyltä tuoksahtavaa paljastusta aivan lähitulevaisuudessa. Ensi vuoden varmistettuun suomalaistarjontaan kuuluvat jo Housemarquen Outland ja Frozenbyten Trine 2. Tsajajajai, minne ne kaikki sentit ja sekunnit katoavatkaan!
Jäikö jokin rakastamasi peli mainitsematta? Onko Red Dead Redemption oikeasti "ihan paska peli"? Mitä multiplattaria odotat kuumimmin ensi vuodelta? Eivätkö kissanpennut olekaan söpöjä? Korjaa toki vääryydet ja jaa mielipiteesi artikkelin kommenteissa!
Kommentit
No, itse pidin RDR:ää ihan hyvänä pel...
No, itse pidin RDR:ää ihan hyvänä pelinä mutten mitenkään parhaana. Battlefield on saanut arvoisansa kunnioituksen, mutta eikös se ollut niin että BF3:n beta alkaa 12kuukauden sisällä Medal of Honorin julkaisusta joten veikkaan että itse peli julkaistaan vasta 2012. Multiplattareista eniten ensi vuodelta odotan Arkham cityä, vaikka no. 1 ensi vuoden peli on inFamous 2.
Ps. Olihan ne söpöjä ne kissanpennut.
Riochi etkö muista Uncharted 3 : Drak...
Riochi etkö muista Uncharted 3 : Drake's Deception? Se on ykkönen!
Pff-Sega All-Stars Racing oli mahtava...
Pff-Sega All-Stars Racing oli mahtava multi-plattis. <_<
Kirjoitushetkellä Marvel vs Capcom 3 tuntuu olevan multiplattareista eniten odotettu. Peli on kieltämättä hieman kiistanalainen ainakin hahmovalintojen suhteen ja mitä nyt "pikseli ragesta" olen lukenut, sellainen ominaisuus tulee niin pilaamaan pelin temmon.
Länkkärihiekkiksestä en voi kommentoida, en ole pelannut moista.
Ja kyllä, kissanpennut olivat sööttejä. Laittaisitte niitä arvostelujen loppuun niin ehkä arvosanat katsotaan sormien läpi. (;
Batman, Dead Space, Deus Ex, Ghost Re...
Batman, Dead Space, Deus Ex, Ghost Recon...
Myös Pleikkarilla tuntuu olevan melkoisen kova vuosi ihan omastakin takaa. InFamous2, KZ3, Uncharted3.
Vuoden kovin setti on kuitenkin Provinssi Rockissa! Sillä System Of A Down on tulossa Suomeen!
Koiranpennut o nätimpiä. Dirlandaa! ...
Koiranpennut o nätimpiä. Dirlandaa!
Multiplattareita tulee varmasti NIIN (ja niitä hyviä juuri) paljon että turha edes mainita kaikkia. :)
Black ops oli positiivinen yllätys et...
Black ops oli positiivinen yllätys että Treyarch ei sössinyt sitä niinkuin edellisiä teoksiaan, ehkä jotain opittu mutta kyllä sarjan suosio on vain ja ainoastaan Infinity Wardin ansiota, he sen pelin nostivat suureen suosioonsa ja casuaalithan eivät katsele ketä pelin kehittää.
Eiköhän se Portal 2 ole oman listan k...
Eiköhän se Portal 2 ole oman listan kärkipäässä multiplattareissa. Ja Mass Effect 3 tietty, muista pitää hiukan katsoa miltä tuotokset näyttävät ennen ostoa.
Yleisesti ottaen odotan kyllä 2011 pelivuotta enemmän kuin 2010, jotenkin varsinkin loppuvuosi ei kolahtanut omaan pelimakuun, alkuvuodesta sitten sitäkin enemmän hyviä pelejä. Toisaalta loistava homma että julkaisut jakautuvat tasaisemmin pisin vuotta, sen trendin toivoisi ainakin jatkuvan!
Tämä vuosi oli pelaajille "hyvinkin h...
Tämä vuosi oli pelaajille "hyvinkin hyvä". Pelivuoden ehdoton helmi oli länkkäreiden kuningas, Red Dead Redemption.
Mutta seuraava vuosi... voivoi. En muista millon viimeksi olis ollut luvassa näinkin kattava pelivuosi kuin nyt tulevana vuonna 2011. Vuoden peli -ehdokkaiden laskemiseen tarvitaan molempien käsien sormien lisäksi vielä varmaan varpaatkin: LittleBigPlanet 2, Killzone 3, Uncharted 3, Gears of War 3, Batman: Arkham City, Crysis 2, Dead Space 2, ... ja lisäksi muita huippupelejä löytyy vielä Resistance 3, inFamous 2, MotorStorm: Apocalypse, jne. Huhhuh, pyörryttää.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi