Ei ole mikään salaisuus, että suomalaiset pitävät jääkiekosta. Tästä loogisesti seuraa, että EA Sportsin jääkiekkopelit tapaavat myydä Suomessa erinomaisesti. Virtuaalilätkälle kannetaan vuodesta toiseen platinalevyjä. Menestys näkyy myös FIGMA:n julkaisemilla myyntilistoilla – toisinaan tuntuu jopa siltä, että FIGMA:n kymppitoppia ei voi olla ilman änäriä. Tämä vakava probleema toimi sytykkeenä palavalle halulle analysoidaNHL-sarjan myyntikäyttäytymistä Suomesas.
Käytetystä datasta
FIGMA julkaisee myyntitilastot avoimesti verkkosivuillaan, ja ne saa tilattua sähköpostina tai RSS-syötteenä. Listoista saadaan niin yleiset kuin alustakohtaisetkin versiot, mutta varsinaisia myyntilukuja ei julkisesti paljasteta, vaan ne jäävät esimerkiksi maahantuojien riemuksi. Optimitilanteessa olisi tietenkin käytetty varsinaisia myyntilukuja.
FIGMA:n listat perustuvat Anttilan, CDONin, Discshopin, Expertin, Gamestopin, K-Citymarketin, Kärkkäisen, Mustan Pörssin, Viihdepysäkin, Prisman, Stockmannin, Teknisten, Verkkokaupan, VPD:n ja Veljekset Keskisen lähettämiin myyntiraportteihin. Joukosta puuttuu esimerkiksi Konsolinet, eikä digitaalista kauppaa luonnollisesti oteta huomioon. Lista perustuu siis otokselle, jota voinee kuitenkin pitää edustavana mukana olevien kauppojen perusteella – olettaen, että heidän myyntiraporttinsa sisältävät tarkkaa dataa.
Nykyään FIGMA julkaisee listansa joka viikko. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut, vaan vuoden 2012 viikkoon 36 saakka listat ovat saatavilla vain kahdelle viikolle kerrallaan. Nykyistä mallia on siis jatkunut reilun vuoden verran. FIGMA:n verkkosivuilla vanhimmat listat ovat saatavilla viikoille 39-40 vuodelta 2011. EA Sports -lätkän julkaisuaika on pitkälti vakio: uusi painos ilmestyy nykyään tyypillisesti kauppoihin syyskuun 10. päivän jälkeen.
Yksi analyysin motivoivista tekijöistä olikin nähdä, onko vuosittain toistuvassa syklissä jotain säännöllisiä piirteitä, ja millä NHL-pelien sijoituksien vaihtelua voitaisiin selittää. Koska tarkkailuväli päättyi vuoden 2013 viikkoon 45, ei se kata aivan kahta kokonaista vuosisykliä, mikä vaikeuttaa luonnollisesti yleistävien johtopäätöksien tekemistä.
Huomioita tilastoista
Oheisessa kuvaajassa nähdään eri NHL-pelien menekki esitettynä ajan funktiona tarkasteluvälille. Kuvaajasta nähdään välittömästi, että aikaisempi toteamus pitää lähes paikkansa: vuodessa on vain muutamia viikkoja, jolloin EA Sportsin NHL-peli ei yltäisi myydyimpien pelien listalla kymmenen parhaan joukkoon. Vuonna 2013 tauko oli kolmen viikon mittainen NHL 13:n ja NHL 14:n välissä, kun vuonna 2012 se oli vain kaksi viikkoa. Tuolloin NHL 12 nousi vielä kärkikymmenikköön NHL 13:n julkaisun alla.
Kahdesta tuoreimmasta kiekkopelistä molemmat pysyivät kaksi viikkoa listan kärjessä debyyttinsä jälkeen. NHL 13:lle kärkisijoituksia ehti kertyä vuoden aikana peräti kymmenen kappaletta 52 mahdollisesta. Tätä ei voi tarkasteluvälin vuoksi vertailla suoraan edellisen tai seuraavan vuoden julkaisuun, mutta kokonaisuudessaan NHL 13 näyttäisi kuitenkin keränneen parempia sijoituksia kuin edeltäjänsä. Nämä tilastot näkyvät selkeämmin oheisesta histogrammista.
Histogrammista nähdään myös, kuinka sijoitusjakauma keskittyy skaalan yläpäähän. Jos NHL-peli yltää kärkikymmenikköön, se on hyvin todennäköisesti viiden parhaan pelin joukossa. NHL 13:n kohdalla puhutaan peräti 88,5 prosentin osuudesta. Ajatelkaa!
Ainakin joitakin sijoitusvaihteluja voidaan selittää reaalimaailman tapahtumilla. Julkaisun ohella sijoituspiikkejä nähdään molempina vuosina keväällä. Vuonna 2012 piikki sattuu juuri täsmälleen jääkiekon MM-kisojen aikaan toukokuun alkuun, kun taas vuonna 2013 vastaava piikki on mielenkiintoisesti pari viikkoa myöhemmin, vaikka kisat järjestettiinkin samaan aikaan. MM-kisojen ajankohdat on merkattu kuvaajaan vaaleansinisellä.
Turnauksen jälkeen suhteellinen myyntimenestys näyttäisi laskevan melko selvästi kesäksi, kunnes uutta peliä saadaan taas kauppoihin syyskuussa. Todellisuudessa myynnin voisi olettaa heikentyvän selvästi, mutta osittain tätä kompensoinee hiljaisempi julkaisuaikataulu, joten myyntilistalla ei nähdä joka viikko uusia tungeksijoita. Tavallisesti pelien myynti keskittyy vahvasti niiden julkaisuun ja sitä seuraaville viikoille. NHL-pelit ovat Suomessa yksi harvoista poikkeuksista tähän sääntöön.
NHL:ssä sekä kaudet 2011-2012 että 2013-2014 alkoivat viikolla 40, jonka tienoilla näyttäisi olevan jonkinlainen piikki ainakin vuonna 2011. NHL-kausi 2012-2013 puolestaan oli poikkeuksellisen lyhyt kiekkoliigan työsulun vuoksi. Syksyllä taalajäillä ei pelattu lainkaan, vaan runkosarja pääsi alkamaan vasta tammikuussa. Tämä voidaan nähdä myös NHL 13:n listasijoituksessa, joka nousee selkeästi heti vuoden 2013 alussa. NHL-kausien alut on merkitty kuvaajaan purppuralla katkoviivalla.
Työsululla voitaisiin ehkä selittää myös NHL 13:n parempi menekki suhteessa edellisvuoden julkaisuun: kun oikeaa NHL-kiekkoa ei ole tarjolla, turvaudutaan virtuaalikorvikkeeseen hanakammin. Toisaalta possibiliteettiavaruuden ulkopuolelle ei voida sulkea sitä mahdollisuutta, että vuoden 2012 kiekkopainos olisi hyötynyt uuden luistelumoottorin tuomasta hypestä. Metacritic-arvosanoissa tämä ei varsinaisesti näy, sillä NHL 12 pröystäilee esimerkiksi Xbox 360:lla kolme pistetä paremmalla keskiarvolla kuin seuraajansa.
Varsinaisen pelivuoden laadukkuuden ja siihen liittyvän ostokäyttäytymisen vaikutusta on vaikea arvioida näiden tietojen perusteella. Ainakin osittain sijoitusnotkahduksia voidaan selittää uusilla merkkijulkaisuilla. Yleensä ne keskittyvät nykyään alkukeväälle ja syksylle, kun taas kesällä on hiljaisempaa. Esimerkiksi Pleikkarin Sly Cooper -sarja on suosittu Suomessa (hieman hämmentävästikin), ja sen uusin osa julkaistiin yhdessä BioShock Infiniten kanssa viikolla 13 tänä vuonna. Samoihin aikoihin ilmestyivät myös Gears of War: Judgment, Starcraft 2: Heart of the Swarm, Tomb Raider, SimCity ja The Sims 3, mikä näkyy pienenä notkahduksena NHL 13:n listasijoituksessa kyseiseen aikaan.
Yhteenveto ja johtopäätökset
Jos NHL 14:n tähänastisten listasijoitusten perusteella pitäisi tehdä johtopäätöksiä, ei se yllä aivan edeltäjänsä tahtiin. Kuten todettua, eivät nämä listat sinänsä kerro kuitenkaan varsinaisesta myyntimenestyksestä muuten kuin suhteessa muihin julkaisuihin.
Vaikka tämä katsaus kärsiikin konkreettisen myyntidatan puutteesta, voidaan sen perusteella tehdä joitakin johtopäätöksiä. Reaalimaailman tapahtumilla ja NHL-pelisarjan menekillä on havaittavissa jonkinasteista korrelaatiota. Tuotokset myös pysyttelevät vahvasti kotimaisten myyntilistan kärkikymmenikössä. Analyysia voi jatkossa syventää pidentämällä tarkasteluväliä ja keräämällä näin enemmän dataa. Esimerkiksi vuodelta 2014 on mielenkiintoista nähdä, saako olympialaisten jääkiekkoturnaus EA:n kiekkopelit taas lentämään kaupoista. Kutkuttavan jännittävää.
Kommentit
Eiköhän änäri taas nouse listalla, ku...
Eiköhän änäri taas nouse listalla, kun Yle näyttää tällä hetkellä uusintana 2011 Bratislavan MM-finaalia, sitä ennen Ilmaveivi ja Mertzin hehkutukset. Jos tästä tulee jokavuotinen perinne, niin itsenäisyyspäivän jälkeen nähdään piikki tilastoissa. Tämä on oma hypoteesi.
Kommentoi
Kirjaudu kommentoidaksesi